Dividendupdate Q2 2018

Dividendupdate Q2 2018

In mijn vorige beleggingsupdate had ik niet speciaal het verkregen dividend opgenomen. Vorige keren was dat nog niet zo heel veel, maar de afgelopen twee maanden had ik iets meer gekeken naar fondsen die me dividend op zouden leveren. Dat blijkt z’n vruchten af te werpen. En aangezien dividend natuurlijk een geweldige vorm van passief inkomen is, gooi ik er nu toch ook maar even een dividend-update in!

Dividend?

In deze post vertel ik meer over dividend, maar als je even de korte versie wilt: als je in een dividendfonds belegt, dan kan het zijn dat je na een bepaalde periode (vaak aan het einde van het kwartaal, maar het kan ook per half of heel jaar zijn) meedeelt in een winstuitkering, een dividenduitkering. Uiteraard moet er daarvoor wél winst gemaakt zijn. Je krijgt dan een extra bedrag, dat automatisch geherinvesteerd wordt, of dat je zelf weer via je eigen beleggingsrekening kunt beleggen.

Ook beleggen in dividendfondsen? Open dan direct een gratis beleggingsrekening bij DeGiro! Als je dat via bovenstaande link doet, sponsor je LekkerLevenMetMinder ook nog een beetje 🙂

Dat dividend kan – afhankelijk van hoeveel je belegt en in welke fondsen, best oplopen. Zo zag ik bij Polliesdividend bijvoorbeeld een mooi overzicht van dividendopbrengsten van Nederlandse Personal Finance-bloggers.

Mijn resultaten zijn nog niet zó indrukwekkend (Pollie zelf haalt bijvoorbeeld dik 200 euro binnen), maar het begint te komen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn dividend in Q2

Eind juni/begin juli kreeg ik van een aantal bedrijven dividend uitgekeerd. Ik heb hieronder een overzicht gemaakt met deze fondsen, de uitkeringen en de kosten die ermee gepaard gingen. Bij de Eurofondsen staan geen kosten. Die waren (nog?) niet in mijn overzicht bij DeGiro opgenomen. Het kan zijn dat dat later nog gebeurt; dan neem ik dat uiteraard mee in mijn volgende beleggingsupdate!

ProductOntvangen dividend EURKosten EUROntvangen dividend USDKosten USD
Vanguard Total Stock (US9229087690)1,810,27
Voya Emerging Markets (US92912P1084)1,480,22
Blackrock iShares (DE000A0F5UH1)1,97
Wisdom Tree (US97717W3152)1,260,19
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (IE00B3RBWM25)7,28
Emerging Markets (US3015058890)0,420,06
iShares EuroStoxx Dividend UCITS ETF (IE00B0M62S72)5,44
Totaal7,410,00*12,250,74

In totaal kom ik nu op bijna 20 euro aan dividend. Oké, daarvoor hoef ik mijn day job nog niet in de wilgen te hangen, maar het is tóch mooi meegenomen. Als je bovendien het overzicht in mijn post over Beleggen in Dividendfondsen erbij pakt, dan zie je dat de grootste klappers zitten in de twee fondsen waarin ik naar aanleiding van die post ben gaan beleggen. Dat laat zien dat het dus best wat op kan leveren als je hier wat scherper op bent.

Eind van deze maand leg ik voor het eerst een verhoogd bedrag in op mijn beleggingsrekening en dan houd ik hier uiteraard ook rekening mee. Kijken hoe lang het duurt voor ik die grens van 100 euro aan dividend aantik 😉

Heb jij in de afgelopen tijd ook wat leuke dividenduitkeringen gehad? En selecteer jij je fondsen/trackers daar ook specifiek op?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Ik ontving in juni 40 euro aan dividend. En dat terwijl ik eigenlijk helemaal geen rekening houd met deze uitkeringen in de keuze van aandelen…!

  Echt wel fijn, die extra inkomsten….. 🙂

 2. Dat is toch krachtig he? Mijn dividend uitkering van afgelopen kwartaal was ruim 200 EUR, de eerste keer dat ik een dergelijk bedrag heb ontvangen en dat levert toch weer extra aandelen op bij het herbeleggen…op naar volgend kwartaal 🙂 Hier alleen nog maar ETF’s van Vanguard dus 1x per kwartaal een uitkering.

   1. Op dit moment heb ik nog een plukje VTI (12%), VXUS (9%) maar het grootste deel inderdaad in VWRL (79%). Vanguard is nog het enige dat ik in mijn portfolio heb bij De Giro.

     1. Nou dat zou wel fijn zijn ja, de lage kosten en performance van VTI mis ik vooral 🙂 Maar ik heb er een hard hoofd in, ik heb contact gehad met De Giro / Lynx en Vanguard zelf maar het zit er gewoon niet meer in, wellicht dat het betoog van Geldnerd richting AFM nog iets gaat uithalen…

 3. Ja met geld maakt men geld. Ik hou sinds 1998 (!) bij hoeveel ik verdient heb met mijn vermogen (dus rente, dividend, koerswinst. Het bedrag is inmiddels de € 100.000 gepasseerd 🙂 Dus herinvesteren dat dividend!

 4. Ik wil de pret niet bederven hoor, maar ik mis een klein beetje het verhaal achter de komma wanneer het over dividend gaat.
  Wanneer er dividend wordt uitgekeerd, daalt op exact hetzelfde moment de koers van het aandeel…met precies het bedrag ter grootte van het dividend. Kortom, je aandelen zijn ex-dividend gewoon minder waard. En die verminderde waarde is gelijk aan je dividend. Je zou kunnen zeggen dat het een sigaar uit eigen doos is.
  Waarom zijn dividendaandelen dan toch interessant? Omdat die bedrijven sterk gericht zijn op de belegger en (zeker Amerikaanse) bedrijven vaak alle moeite doen om dividend gelijk te houden of jaarlijks te verhogen. Maar het dividend is dus al ‘ingeprijsd’ in de koers
  Toch was ik ook blij met m’n dividend en ik ga er ook nog iets over schrijven 😉

  1. De dip in dividenddaling in de koers is er vaak snel weer uitgelopen. Als je belegd voor dividend, maakt de koers weinig uit op lange termijn.

 5. Dat dividend toch een heel belangrijk deel uitmaakt van je vermogensgroei, laat de herbeleggingsvariant van de AEX zien. Uit mijn hoofd staat deze inmiddels rond de 1700 punten, terwijl de prijsindex 570 doet.

  1. Schat zo dat het GEMIDDELD vermogen de afgelopen 20 jaar zo’n 150.000 is geweest. Met niets begonnen en toen gaan bouwen. Ik investeer nu ongeveer 1000 per maand in fondsen en crowdfunding.

    1. Ik heb twee grote crashes meegemaakt, die van 2002-2003 en van 2008-2009. In beide gevallen ben ik toen extra bij gaan kopen, dat heeft mij geen windeieren gelegd. Dus ja, de vermogensgroei is vanaf 2010 wel sneller gegaan, ook door het herinvesteren van ontvangen rente en dividenden. Hoe groter de sneeuwbal hoe meer sneeuw er aan vast blijft plakken 🙂

     1. Mmm… dat is wel iets om wat van te leren voor de crash die straks ongetwijfeld komt… Ben je gewoon gaan bijkopen op het moment dat het minder leek te gaan, of was er voor jou wel echt een kantelpunt van ‘nu zitten we écht in een crisis, dus nu ga ik bijkopen’? Het lijkt me best een uitdaging om te zien wanneer iets echt een glijbaan wordt en het niet gewoon een klein dipje is..

     2. In 2008-2009 was het wel duidelijk dat we in een crisis zaten. Je moet dan echt tegen je gevoel in handelen. De koersen gingen zo hard naar beneden dat je verse inleg van de week ervoor binnen enkele dagen 10% minder waard was. Dan is het echt zaak om vertrouwen te hebben dat het op lange(re) termijn weer goed komt en dan toch weer inleggen.

 6. In 2008-2009 was het wel duidelijk dat we in een crisis zaten. Je moet dan echt tegen je gevoel in handelen. De koersen gingen zo hard naar beneden dat je verse inleg van de week ervoor binnen enkele dagen 10% minder waard was. Dan is het echt zaak om vertrouwen te hebben dat het op lange(re) termijn weer goed komt en dan toch weer inleggen.

 7. Leuk artikel! Ik ben al redelijk snel in fondsen gegaan die een dividend of distributie uitkeren omdat het voor mij echt een bevestiging is dat er groei zit in mijn investeringen. Omdat ik vanuit huis altijd heb meegekregen dat ik in vastgoed moet beleggen (maar zelf nogal waarde hecht aan rust en huisjes melken niet beschouw als passief inkomen) ben ik mij gaan verdiepen in REIT’s (Real Estate Investment Trusts) Voor mij persoonlijk zijn dit veel fijnere investeringen dan rechtstreeks in vastgoed, en het object dan zelf moeten beheren naast een fulltime baan.
  Bovendien, als je financiering buiten beschouwing laat dan is het verschil in rendement ook minimaal. Ik haal nu +-500 euro per maand aan dividend & distributies binnen. Dit had meer kunnen zijn maar ik heb een groot deel van mijn portefuille in de bekende Vanguard dividend ETFs (VB, VOO, VIG, VUG, VYM) om de volatiliteit wat te beperken. Daarnaast heb ik individuele fondsen met een laag dividend rendement maar grote dividend growth rate aangezien ik het inkomen pas later in mijn leven wil gaan gebruiken. Als je geinteresseerd bent in REIT’s kan je op seekingalpha de autheur Brad Thomas volgen. Hij is daar een van de meest gerespecteerde analisten, daarnaast schrijft hij is ook editor voor de Forbes real estate investor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.