#FreedomFriday: Uber Frugal Month

#FreedomFriday: Uber Frugal Month

Als ik denk aan wat er nodig is voor een financieel vrij leven, dan hoort een flinke pot geld daar ook bij. Als ik van die pot geld kan leven, bijvoorbeeld via dividenduitkeringen of rente, dan hoef ik niet meer te werken voor mijn geld en kan ik me richten op de dingen die ik graag wil doen. Het is heel gemakkelijk om dan ook te denken dat het vergaren van een enorme berg geld de sleutel is tot financiële vrijheid. Dat is echter niet waar. De sleutel tot financiële vrijheid ligt in wat je uitgeeft. Je hoeft namelijk niet rijk te zijn om financieel vrij te zijn. Wie veel verdient en veel uitgeeft, zit even ‘vast’ als iemand die weinig verdient en weinig uit kan geven. Je wordt pas vrij als je (veel) minder uitgeeft dan je verdient. Een leuke manier om daar naartoe te werken is de Uber Frugal Month van Frugalwoods.

100% winst

Voor ik wat meer ga vertellen over die Uber Frugal Month, wilde ik er eerst nog iets ingooien dat ik van de week op een podcast hoorde. Heel logisch, maar op een bepaalde manier klikte het toch even. Daarin werd gezegd dat er twee manieren zijn om aan je vermogen te werken:

1. Meer geld verdienen

2. Minder geld uitgeven

Meer geld verdienen gaat vaak sneller. Een bijbaantje kan je al snel een paar honderd euro in de maand opleveren. Structureel extra diensten oppakken ook. Maar: je houdt van elke euro die je verdient netto maar ongeveer 50-70% over. En dan houd ik daarin nog geen rekening met bijvoorbeeld je reiskosten. Elke euro die je minder uitgeeft, bespaart je 100% van die euro. En als je structureel minder uitgeeft, bijvoorbeeld door onnodige abonnementen op te zeggen, met een boodschappenbudget te werken en elk jaar de voordeligste aanbieder voor energie, telefonie enzovoorts te kiezen, dan is dat pure winst. Maar hoe vind je nu steeds weer manieren om te besparen? Daarvoor is de Uber Frugal Month dus een geweldig project! Maar wat is het nu precies?

Lees ook: Wat is slimmer: geld verdienen of sparen?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Uber Frugal Month

De Uber Frugal Month is een initiatief van de Frugalwoods. Dat is een stel van ergens in de dertig. Ze werkten altijd hard en veel, maar haalden er geen voldoening uit. Daarom besloten ze het roer om te gooien. Ze verhuisden van de stad naar het platteland en stapten uit de wereld van consumeren en materialisme. Hun doel: een eenvoudiger en creatiever leven leiden.

Na een kritische blik op hun financiën bleek dat ze eigenlijk wel konden stoppen met werken. Mits ze héél erg zuinig zouden gaan leven. En dat dezen ze. En dan niet op een vrekkerige manier, waarbij anderen opdraaiden voor hun kosten, maar gewoon door héél creatief en positief zuinig te zijn.

Lees ook: #FreedomFriday: Frugalwoods

‘Zuinig zijn’ is – net als heel veel andere dingen – een echte vaardigheid. Je bent niet van de ene op de andere dag zuinig. Het is iets dat je ontwikkelt. Je wordt steeds creatiever, ziet steeds meer wat wel of niet nodig is. Vaak gaat het in kleine stapjes. Denk bijvoorbeeld aan kleding. Eerst doe je misschien niets meer weg dat niet versleten is. Vervolgens ga je over op het repareren van versleten kleding. De volgende stap kan zijn dat je alleen nog maar shopt bij de kringloopwinkel. Daarna besluit je een bepaalde periode niets te kopen, om uiteindelijk te eindigen met een capsule wardrobe van 30 items. Of denk aan opruimen; soms heeft het meerdere rondes nodig voor je klaar bent om iets weg te doen. Zoals de gezichtsmaskers van Mariimma, die maar liefst drie opruimrondes overleefden, maar na 10 naar niet gebruikt te zijn tóch de prullenbak in verdwenen.

30 dagen met inzichten

De Uber Frugal Month (de superzuinige maand) helpt je om eens anders na te denken over spullen, aankopen, geld en over wat wel en niet nodig is. Meestal wordt hij twee keer per jaar georganiseerd; een keer in januari en een keer in juli. 1 juli is het weer zover; dan gaat een nieuwe ronde van start. Tijdens die maand ga je eigenlijk overal naar kijken. Waar sta je financieel? Waar wil je naar toe? Welke excuses gebruik je om geld uit te geven? Wat de voordelen zijn van zuinigheid, hoe je je partner mee krijgt, hoe je een zuinig feestje kunt organiseren, enzovoorts.

Elke dag krijg je een ‘mantra’ voor die dag, een actie en een artikel dat je ter inspiratie kunt lezen.

Lees ook: Van zuinige maand naar zorgeloos leven

Mooi moment

Ik heb me al eens eerder opgegeven voor deze maand, maar heb toen niet alles doorgewerkt. Dit is voor mij wél een heel mooi moment om er wél weer eens mee aan de slag te gaan. Vaak is het gemakkelijk om te denken dat er niet zoveel meer te besparen valt, maar steeds als ik dat denk, blijkt er tóch nog weer wat te schaven te zijn. En nu ik net weer op pad ben geweest met de shopper, wil ik niet eens meer geld uitgeven. Bovendien kan m’n spaarsaldo dan ook wel weer een goede kick gebruiken.

Daarnaast vieren we komende maand vakantie. Ik ga voor een werkvrije vakantie, dus heb dan in theorie alle tijd, energie en focus voor een project als dit. Dan kan ik m’n verjaardag – ook komende maand – misschien zelfs wel gebruiken als mooie testcase 😉 Want als je creatief zuinig kunt zijn op vakantie en op verjaardagen, dan kun je het volgens mij altijd!

Wat heeft normaal gesproken jouw voorkeur: meer verdienen of meer besparen? En kun je ook wel wat creatieve inspiratie gebruiken? Meld je dan zeker aan voor de Uber Frugal Month!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Haha ik wilde net reageren dat het mij niet goed uitkomt omdat we net begin juli op vakantie gaan toen ik je stukje tekst las over: als het op vakantie kan, dan ook in het normale leven. Daar heb je zeker wel een punt, al gaat het wel pittig worden denk ik! Soms een lekker drankje hier of daar drinken, terwijl het buiten 30+ graden is en de zon schijnt, dat is wel echt genieten.. Ik ga wel letten op wat we uitgeven, maar extreem frugal, dat wordt hem denk ik niet..

  1. De vakantie lijkt mij ook een uitdaging hoor! Maar ik kan me ook zo voorstellen dat ALS je dat drankje neemt, je er in zo’n maand misschien wel veel meer van geniet/er een beetje meer een belevenis van maakt dan dat je het gewoon naar binnen giet. Ik denk dat dat voor mij ook wel echt een mooie oefening is in wat bewuster genieten. Gewoon van dat zonnetje, van het sfeertje en van de dingen waar we dan wél geld aan uitgeven. Als ik het zo bekijk, kan ik me bijvoorbeeld niet voorstellen dat ik val voor souvenirs of ander materieel. Maar dat bootje huren om een heerlijke dag op het water te hebben: écht wel! Misschien voor jou ook een manier om ernaar te kijken?

   1. Haha ja dat is zeker waar! Niet consumeren om het consumeren maar er een belevenis van maken. Gelukkig zijn we hier thuis nooit echt van de souvenirs en proberen we zo veel mogelijk minimalisme toe te passen, dus ook op onze uitgaven. Het genieten en bewuster in het moment leven komt dan vanzelf als extra bonus erbij 🙂 Fijne vakantiemaand alvast in Juli! Ga je nog wat leuks doen?

 2. Mijn voorkeur ligt bij meer besparen, omdat dat permanent meer geld overlevert, meer verdienen zit er voor mij alleen in in de drukke periodes. Dus een combi van allebei is natuurlijk het allerleukste 😉
  Maar als ik echt moet kiezen dan zeg ik besparen!
  Wat ik nu aan het doen ben met mijn kleding is per categorie echt goede kwaliteit kleding kopen en ook genoeg ervan, zodat ik de eerstkomende jaren niks nieuws meer hoef te kopen, of echt alleen wanneer iets kapot is, maar dan hoef ik niet gelijk 6 dingen te vervangen, maar gewoon dat ene wat kapot is. Met zomer werk-kleding ben ik nu al klaar! Dus nu ga ik over naar zomershirts en lange/ korte jurken. En daarna naar warme vesten en truien. Dan heb ik de meest belangrijke dingen wel gehad!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.