Wat is slimmer: geld verdienen of sparen?

Geld verdienen of sparen

Over het algemeen zijn Nederlanders aardig spaarzaam. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zo las ik bijvoorbeeld vanmorgen een artikel waarin aangegeven werd dat mensen op de Filipijnen over het algemeen helemaal niet sparen. En niet speciaal omdat ze geen geld hebben, maar ook omdat ze zich liever richten op geld verdienen, dan op sparen. Dat zie je hier in Nederland ook wel: het leven van salarisstrookje naar salarisstrookje. En eigenlijk vond ik dat wel een interessante vraag om eens wat dieper op in te gaan, wat nu slimmer is: geld verdienen of sparen?

Geld verdienen

Als je de focus legt op geld verdienen, dan heeft dat een aantal voordelen. Zo kun je sneller méér verdienen, waardoor je ook meer ruimte hebt om te investeren of over te houden. Het zorgt voor een betere cashflow en het brengt je verder. Stel: je gaat naar de bakker en je besluit niets te kopen. In het beste geval houd je dan hetzelfde geld in je zak. Als je naar diezelfde bakker gaat om geld te verdienen, al is het met iets kleins als mysteryshopping, dan blijft je saldo in het slechtste geval hetzelfde.

Aan de ene kant kun je zeggen dat een focus op geld verdienen niet handig is, omdat het betekent dat je veel tijd kwijt bent. Tijd is immers geld. Dat hoeft echter niet automatisch zo te zijn. Je kunt je bedrijf ook dusdanig opzetten, dat de tijd die jij erin stopt juist afneemt. Kortom: er is wat te zeggen voor aandacht voor geld verdienen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geld sparen

Maar; als je een hoop geld verdient, dan heb je daar relatief weinig aan als je niet kunt sparen. Als je alles direct weer uitgeeft, dan heb je er uiteindelijk nog niets aan. Dat is dan deels afhankelijk van waar je het aan uitgeeft, maar over het algemeen zorgt niet sparen er niet voor dat je sneller kunt stoppen met werken.

Aan de andere kant: als je moet kiezen voor een focus op geld verdienen of sparen en je kiest voor sparen, dan beperk je jezelf daarmee ook. Je kunt immers niet meer sparen dan wat je al had. Als jij elke maand €1000 aan salaris krijgt, dan kun je nooit meer sparen dan die €1000. Als dat al lukt, want dat zou betekenen dat je €0 uitgeeft.

Geld verdienen of sparen?

Als je vermogen op wilt bouwen, dan is het verstandig om op beide aspecten te letten en niet te kiezen tussen geld verdienen of sparen. Geld verdienen is zinloos als je niet hebt nagedacht over hoe je dat geld voor je kunt laten werken. Aan de andere kant is geld sparen net zo zinloos, als er niets of heel weinig binnenkomt om te sparen.

Sparen en geld verdienen zijn niet hetzelfde. Ze zijn allebei nodig om ervoor te zorgen dat jij kunt doen wat je wilt. Dat je opties hebt. Dat je eerder kunt stoppen met werken, als je dat zou willen.

Ik heb mijn focus de afgelopen jaren vooral op sparen gelegd. Voor komend jaar lijkt het me mooi om die meer te verschuiven naar een combinatie van geld verdienen en sparen. Dus: slimmer klussen aannemen, slimmer investeren, maar uiteraard ook slimmer sparen.

Wat doe jij liever: geld verdienen of sparen? Of kies je ook voor een combinatie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Je blog zet me aan het denken zo op de vroege morgen… Ik kies voor een mooie balans tussen geld verdienen, sparen en geld uitgeven. Ik leef nu en wil niet alleen maar bezig zijn met de toekomst. Ik spaar, ook voor later, maar ik zorg ervoor dat ik nu een prachtig leuk leven heb, Als later niet komt, heb je niet alleen voor een ander gespaard, maar ook niet je mooiste leven geleefd… Dat gebeurt mij niet!

  1. Mooi gezegd! Die aanvulling van uitgeven is een hele goede. Voor mij zou dat dan misschien vooral ‘bewust uitgeven’ zijn. Ik besteed mijn geld bijvoorbeeld graag aan mooie ervaringen en vind het niet erg om dan bijvoorbeeld weer wat zuiniger aan te doen met andere dingen. Er alleen op gaan zitten helpt je inderdaad niet aan een mooier leven. In ieder geval, dat zou het voor mij niet doen.

 2. Hmm interessant. Sparen wordt steeds minder aantrekkelijk, maar ik wil wel wat achter de hand hebben. En ik wil zorgen dat mijn kinderen later niets te kort komen en het goed hebben. Aan de andere kant ben ik ook wel van het principe, ik leef nu en ik wil het nu goed hebben. Je weet immers nooit hoe je leven er over 10 of 20 jaar uitziet. Balans is inderdaad wel een goede, al kan die natuurlijk voor iedereen anders zijn.

 3. Er popte na je verhaal van alles in mijn hoofd op.
  Naast sparen is besparen voor mij iets anders. Ik lees al jaren consuminder blogs en vind dat reuze interessant. Ondertussen ben ik blij met jou verhalen. Omdat je ook steeds aandacht hebt voor inkomsten en het uitgeven van geld, dat er wel is. Dat je met geld ook bewust kan consuminderen of fijn leven met minder.

  Vaak ligt bij consuminderen de aandacht op sparen. Alleen ik denk altijd, als je geen inkomst hebt, kun je niets uitgeven, en hoef je niet te (be)sparen want er is niets. Dus zonder geld verdienen kan je niet eens sparen.

  Ik spaar wel. Ik vind het fijn om geld achter de hand te hebben. Voor investeringen en onverwachte kosten. Ik zoek naar een fijne verhouding tussen, inkomsten, uitgaven en besparen op de uitgaven (ander contract energie en zorgverzekering) en sparen. Ik vind het heel lastig om te zien hoeveel tijd, maar vooral energie ik ergens in wil steken. Een wisseling van zorgverzekering kan in 1 uur vergelijk, 1 uur verdiepen in voorwaarden en reviews zo 200 euro besparen voor een gezin. 100 euro per uur vind ik een mooi tarief, maar als daarna allerlei ergernis begint staat het niet in verhouding. Zo is vrekkig het goedkoopste brood eten dat je eigenlijk niet lekker vind ook niet in verhouding. Of veel teveel uren maken voor werk ook niet, ook al is het fijn werk. Geld uitgeven aan ervaring vind ik ook heerlijk. We hebben spontaan een museumjaarkaart gekocht voor het hele gezin. Dit is naast ervaring en investering ook een besparing gebleken. Op vakantie hebben we nu ‘gratis’ uitjes. De kaart hebben we namelijk er al lang uit.
  Al mijn geld op de spaarrekening laten staan hoeft ook niet. Dan los ik liever af op de hypotheek. Dus sparen, besparen en geld verdienen? Ja, maar allemaal tot zekere hoogte/investering.

  1. Mooi gezegd! Het draait inderdaad allemaal om balans. En ook: wat kosten dingen écht, ook in energie. Als jij €5 kunt besparen door A in plaats van B te kiezen, doe je het misschien zo. Als je voor die €5 echter B in een winkel 10 km verderop moet halen, is het weer een ander verhaal. Zo werkt het hier in ieder geval.

 4. Ik denk, dat als je alleen koopt wat je echt nodig hebt, en het geld uit geeft aan huur/hypotheek en veder wat je alles over houdt op je spaarrekening zet. Dat je dan aardig spaart! Maar dat is mijn mening.

 5. Over extra inkomsten moet je belasting betalen, over extra sparen niet. Dus het lijkt mij makkelijker om 100 euro per maand extra te besparen dan 100 euro extra te verdienen.

 6. Leuke gedachtegang. Heb hier ook al eens eerder mee gezeten. Ik leg de focus vooral op meer geld verdienen (naast de baan) om vervolgens meer te kunnen sparen en/of investeren. Zo gaat het balletje wel rollen.

 7. Wij zijn alleen bezig met sparen, maar dat komt omdat mijn man een goed inkomen heeft (inclusief baan die veel uren kost). Wij zouden liever wat meer vrije tijd hebben samen. We kijken wel weer naar manieren om het gespaarde geld te investeren en op die manier rendabel te laten zijn. Dat zou je als verdienen kunnen zien.
  Denk dat het helemaal afhangt welke definitie van verdienen je gebruikt: slimmer werken, investeren: ja; veel tijd besteden met het klikken op sites waar je extreem weinig mee verdient: nee.

 8. In 2016 en 2017 heb ik mij volledig gericht op geld verdienen. Dit omdat mijn vrouw een gebrekkige gezondheid heeft en daardoor haar baan is kwijt geraakt. Ze kreeg een ziekte uitkering van het UWV die natuurlijk aanzienlijk lager was dan haar salaris. Naast de belangrijkste vraag hoe het verder zou gaan met haar gezondheid, was er natuurlijk ook de vraag hoe gaat het verder met haar inkomen?
  Gelukkig zijn wij begin 2013 begonnen met het aflossen van onze hypotheekschuld. Nu op 01-01-2018 is er automatisch een bedrag afgeschreven waardoor het totaal dat we extra hebben afgelost op €62.808,58 komt. Ook hebben we een financiële buffer opgebouwd. Hierdoor kunnen we fatsoenlijk rond komen ondanks het aanzienlijk lagere inkomen van mijn vrouw.
  Maar wat ik, door mijn ervaring, veel belangrijker vind, is mijn/onze gezondheid. Door het vele overwerken om geld te verdienen, heb ik mijn gezondheid, sociale contacten, hobby’s etc ernstig verwaarloosd.

  Financieel onafhankelijk ben ik niet, maar ik ben tevreden met wat ik hiermee bereikt heb. Ik ga me in 2018 meer bezig houden met onze/mijn gezondheid. Want zonder gezondheid begin je niks.
  Mijn focus zal ik richten op de dingen die ik al heb. En uiteraard blijf ik je blog lezen want die zetten mij zo nu en dan flink aan het denken.

  De allerbeste wensen voor 2018 en een goede gezondheid gewenst.

  Marco

  1. Mooi omschreven! Je hebt helemaal gelijk; geld brengt je ook maar zo ver, het is een mooi middel, maar het is geen doel op zich. Als je wel geld hebt, maar niet gezond bent, of bijvoorbeeld geen mensen om je heen hebt waarmee je iets met dat geld kunt doen, dan word je er vaak ook niet helemaal gelukkig van. Dat gezegd hebbende.. het is natuurlijk wel ontzettend mooi dat je je zo hebt in kunnen zetten voor een ‘beperkte’ periode, zodat jullie daar nu de vruchten van plukken. Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld ook niet per definitie 😉 De beste wensen voor 2018, hopelijk wordt het voor jullie beiden een gezond jaar!

 9. Terechte vraag, dit. Want sommige mensen staren zich een beetje te blind op het besparen van een euro hier of daar. Inkomsten kun je (zeker als zzper) toch vaak vrij makkelijk verhogen, zeker als je (nog) niet fulltime werkt. Even wat harder knallen en de kinderen wat vaker aan je man overlaten, en er komt wat extra’s in de kas. Dan is het wel de kunst dat ook daadwerkelijk te sparen, natuurlijk 🙂

 10. het laatste 1.5 jaar heb ik me veel op sparen en besparen gericht. Dit om een goeie buffer op te bouwen, aangezien alles op mijn schouders neer komt als alleenstaande moeder v 2 kinderen. Ik spaar niet alleen voor de buffer, maar ook voor het jaarlijkse auto-onderhoud, jaarlijkse belastingen, vakantie en sinds kort ben ik gestart voor DisneyLand te sparen. Ik heb een redelijke balans gevonden tussen sparen en leuke dingen doen met mijn kinderen. Als we een dagje weg gaan, probeer ik dat met korting te doen zoals de efteling-actie bij AH of DagjeWeg-actie bij Jumbo. Hebben we een leuke tijd samen en betalen we niet de volle pond. Maar we gaan ook gerust naar een strandje in de buurt, nemen ons eigen drinken en lekkers mee. Meestal krijgen de kids dan wel een ijsje eind vd dag. Dus het leuke combineren met geld besparen. Tot nu toe gaat het goed en heb ik al redelijk wat gespaard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.