Wat kun je doen met aardappels: revisited

Recepten met aardappels

Ik doe het eigenlijk de laatste tijd maar heel weinig; aardappels eten. Het is niet dat ik ze niet lekker vind, maar ik geef er gewoon niet zo heel veel om. En omdat vriend er ook niet echt van houdt, eten we ze dus maar weinig. Eigenlijk best jammer, want het is zo’n makkelijke vervanging voor bijvoorbeeld pasta of rijst, wat we naar mijn mening soms ook wel weer wat te vaak eten. Bovendien hoef je natuurlijk niet altijd gewone aardappels te gebruiken; je kunt ook eens wisselen met bijvoorbeeld zoete aardappels.

Wat zijn lekkere recepten voor aardappels?

Omdat ik dat soort dingen vaak pas laat bedenk, besloot ik voor mezelf eens een lijstje te maken met dingen die je van aardappels kunt maken. Deels op basis van input van jullie, want ik kwam er tot mijn verbazing achter dat ik hier al eens eerder over geschreven had. Toen zocht ik nog vooral inspiratie, inmiddels heb ik er gelukkig ook iets van te delen.

Een voor op mijn lijstje is iets dat ik onlangs voorgeschoteld kreeg: curry met/van zoete aardappel. Een basisrecept vind je hier, maar eigenlijk kun je er zelf van alles mee doen. De basis bestaat in principe uit zoete aardappel en kokosmelk en verder kun je het aanvullen met groenten en kruiden zoals je wilt (of zoals je in je keukenkastje hebt staan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lekker aardappelprutje

Een klassieker uit mijn studententijd is aardappelschijfjes die ik dan tegen de tijd dat ze gaar/lekker gekleurd waren overgoot met een mengsel van wat room, geraspte kaas en Provençaalse kruiden. Een eigen verzinsel, maar wel erg smakelijk.

Een klassieker uit mijn jeugd: kaasdoop. Aardappels en kaas doen het nu eenmaal goed. Heel eerlijk gezegd: het ziet er niet uit en je zult misschien niet veel fans krijgen als het alleen om de looks gaat, maar mèn, wat is dat lekker! Het is een stuk sneller klaar dan kaasfondue, want het enige dat je eigenlijk doet is wat kaas smelten in de melk. Eventueel een beetje op smaak brengen met peper en het is klaar. Het oogt dan precies als wat het is: melk met soort klonten kaas. M’n oma zei altijd dat het een recept was uit de oorlog, toen hadden ze waarschijnlijk wel iets anders aan hun hoofd dan extra opsmuk.

Uit de oven

Uit de oven: partjes insmeren met olijfolie en kruiden en dan 45 minuutjes op ongeveer 200 graden. Ook lekker met zoete aardappel of bijvoorbeeld alleen zeezout. Ik doe dit in allerlei varianten, maar rozemarijn en chili zijn (apart van elkaar) wel redelijk favoriet hier. Ook lekker: laagjes met dunne plakjes maken, per laagje een beetje kruiden, een mengsel van room en melk eroverheen, daarna wat kaas en vervolgens in de oven. Als je dit maakt, moet je de aardappels overigens niet wassen, dan wordt het sausje wat dikker.

Als je iets meer tijd hebt, zijn aardappel(pannen)koekjes ook heel lekker: raspen, ei, bloem en kruiden erbij en goed roeren en vervolgens in kleine porties bakken. Wat dikker voor een koekje, wat dunner voor een pannenkoek.

En nu ik dit zo schrijf, krijg ik er gewoon weer trek van, dus ik zal deze klassiekers ook hier binnenkort weer op het menu zetten.

Heb jij nog lekkere tips om wat anders met (zoete) aardappel te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Wij eten heel veel aardappelen. Ik maak veel gerechten volgens de HCLF manier. Daarvan kun je veel info vinden op internet en youtube. Frietjes uit de oven zijn hier favoriet. Die maak ik zonder olie. En ook hiervan veel recepten te vinden.

  2. Zoete aardappel snij ik in blokjes, kook ze paar minuten en bak ze later lekker knapperig in olie. Of in de oven in blokjes, olie en kruiden erover.

    Ik hou niet van jus dus gewoon aardappelen eet ik nooit, wel als koekjes of gebakken of frietjes ui de Airfryer, die bevalt ooke erg goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.