Tv-programma: Steenrijk, Straatarm

Steenrijk, Straatarm

Sinds kort heeft SBS een nieuwe serie: Steenrijk, Straatarm. Daarin ruilen arme en rijke mensen een week van leven en dat wordt vervolgens in beeld gebracht. Ik had al een paar promo’s voorbij zien komen en was wel benieuwd, dus besloot mooi even de serieopname in te plannen. En inmiddels heb ik die eerste aflevering ook kunnen kijken en het was… bijzonder!

De hoofdrolspelers

Deze week had je aan de ene kant de familie – jawel – Rijkens. Man en vrouw die met hun drie kinderen en wat huisdieren in een tussenwoning in een dorpje wonen. Meneer Rijkens is afgekeurd en mevrouw Rijkens blijft thuis voor de kinderen. Daarom moeten ze rondkomen van 60 euro per week. Amper een kwartier rijden verderop woont de familie Azimi, in een heus kasteel. Zij hebben twee dochters. Meneer Azimi werkt veel (“Ik heb stress nodig”) en mevrouw Azimi werkt ook in het bedrijf, maar zou ook best wat meer tijd voor het gezin willen hebben, en dan vooral mét het gezin.

De ruil

Op het eerste gezicht lijkt alles prima. De mensen lijken allemaal aardig, je kunt je allemaal wel wat inleven in hoe ze zijn en hoe ze doen. Ik vond de Rijkens erg netjes en harde werkers als de Azimi’s kan ik ook wel waarderen. Meneer Azimi scoort bij mij wel even minpunten als hij zijn walging niet kan onderdrukken als hij bij de familie Rijkens binnenloopt en daar een nestje kittens ziet. Ja, daar zou ik ook echt direct van wegrennen. Grapje natuurlijk; wie houdt er nu niet van kittens? Wel grappig als hij vervolgens het huis waarin de Rijkens wonen direct ziet als een goed investeringsobject.

Andersom kan het eigenlijk niet stuk; de Rijkens vallen van de ene verbazing in de andere. Een hottub, een privéwijnkelder, een enorme slaapkamer en een enorme keuken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Budgetten

Het idee van het hele programma is natuurlijk dat je eens een week in de schoenen van een ander staat. Daar hoort ook een budget bij. Of niet. Voor de familie Azimi ligt een doosje klaar met een zorgvuldig uitgeteld bedrag: 60 euro. Daar zullen ze – in aanvulling op een pakket van de voedselbank – mee rond moeten komen. Voor de familie Rijkens geldt geen budget. Zij krijgen de creditcard van de familie Azimi, met als enige verzoek ‘er met respect mee om te gaan‘.

En daar werd het ineens bijzonder. De familie Azimi – en vooral moeder Annika – leefde zich erg in. Ze volgden het programma van de Rijkens, kwamen tot rust door samen spelletjes te doen, ontdekten dat de kinderboerderij óók heel leuk is en hielden aan het eind van de week zelfs nog 12 euro over van het budget. Onder meer door dus zelf te koken (en die gerechten zagen er heerlijk uit!) en alle restjes op te maken. Annika schaamde zich bijna een beetje dat ze thuis regelmatig dingen weggooide en wilde daar echt wat aan veranderen.

De familie Rijkens pakte het anders aan. Zij namen het ervan. In de eerste instantie nog een beetje bescheiden, maar als snel leken alle beperkingen overboord gegooid. Waar ze het normaal moeten doen met 60 euro per week, gaven ze nu 3500 euro uit van het geld van de Azimi’s! Ik wist niet wat ik hoorde! HOE? Als je ziet wat er in beeld kwam – kleding, speelgoed, snoep, uit eten, jaarkaart voor Plopsaland – dan moeten ze die kaart écht verschrikkelijk hebben laten schroeien. Het is bijna knap om zoveel uit te geven aan dat soort dingen! De Azimi’s zelf bleven zelfs steken bij 1500 euro!

Nu was meneer Rijkens daar achteraf ook niet helemaal blij mee, maar de Azimi’s leek het niet uit te maken, want in het eindgesprek kwam dat verder niet naar voren.

Beetje apart

En dat is dan meteen ook een beetje waarom ik het programma ‘bijzonder’ noemde; het was best leuk om bij beide gezinnen even een kijkje in de keuken te nemen, maar waar was de les? Of wat was het idee? De Rijkens hadden stress van geld, maar wisten het samen te rooien, de Azimi’s hadden misschien iets minder quality time, maar leken het ook prima te hebben met elkaar. Of is dat dan de les, dat het geld helemaal niet uitmaakt?

Bovendien; het was een SBS-programma, waar is de gebruikelijke sensatie die daar meestal in naar voren komt? Dit was bijna feel good-tv met een vreemde conclusie! Uiteindelijk was ik een beetje in verwarring. Dat neemt niet weg dat ik volgende keer wel weer ga kijken, want dat het niet negatief is ingestoken, is ook wel eens verfrissend!

Heb jij dit programma gezien en wat vond jij ervan?

Steenrijk/straatarm
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik had last van plaatsvervangende schaamte om zoveel uit te geven en jezelf o.a. compleet in het nieuw te steken van het geld van een ander! Iets klopt er niet in het programma, ik vind het toch een beetje nep. Misschien dat de € 3.500 voor rekening van SBS zijn.

 2. Waarom zou er een les moeten zijn? Het is gewoon grappige tv. Tja, de Rijkens hadden wel veel geld uitgegeven en ik denk dat ik het zelf ook niet zou doen (vooral die jaarkaart was echt op het randje) maar de rijke familie voelt daar echt niets van en de arme familie heeft machtig genoten, dat was wel duidelijk. 😉

  Vond de walging van de rijke mijnheer erg overtrokken en zeer onbeleefd, maar als je moet kotsen, moet je kotsen he? Hahaha. Ook, een nestje kittens hebben vind ik normaal al geen goed idee, zolang we zoveel katten hebben in Nederland, en als je geen cent te makken heb helemaal onverteerbaar. Die kleintjes gaan straks ongecastreerd en zonder entingen enzo de wereld in. Mimimaal eentje van hen gaat weer voor nageslacht zorgen, wellicht de rest ook. Tis schattig inderdaad de kleintjes, maar het zou niet moeten mogen….

  Dat mevrouw Rijkens niet werkte om bij de kinderen blijven is een luxe die ze zich niet kan permiteren. De man is thuis, dus vort met de geit en aan de slag. Als Annemarie van Gaal daar had gezeten was ze er niet meer weggekomen, terecht vind ik.

 3. Ik heb het niet gezien, maar ben erg verbaasd als ik jouw verslag lees. In 1 week €3500,= uitgeven … geld van iemand anders. Onbegrijpelijk.

 4. Ik verbaasde me ook over de hoeveelheid geld. Aan de andere kant vraag ik me af hoeveel daarvan te maken heeft met dingen om ‘leuke tv te maken’. Ik denk bijvoorbeeld dat ik, als ik heel eerlijk ben, wel nieuwe kleding zou willen. Met het idee dat die mensen waarschijnlijk ook zonder nadenken kleding kopen in zo’n week, en het kan heerlijk zijn om eens kleding te kunnen kopen dat je mooi staat in plaats van het te moeten doen met krijgertjes/tweedehands. Met dat het vrij in het begin van de week was en ze toen inderdaad nog weinig hadden uitgegeven kan ik me die jaarkaart ook nog wel voorstellen denk ik, al vind ik die ook op het randje. Maar er werd ook kinderkleding gekocht in een speciaalzaakje, waarbij ik me afvraag of het bij de familie Rijkens zelf vandaan kwam (net zoals het kleding kopen meteen in een soort PC Hooft-achtige zaken …), er werd uit eten gegaan in een sterrenrestaurant (is dat echt een droom van haar, of was dat misschien ‘uit eten in iets anders dan een vreetschuur’, wat waarschijnlijk nog niet de helft had kunnen kosten), hij kwam ineens met dure oorbellen als cadeautje … Ik heb echt wel het idee dat ze zonder de camera’s erbij minder hadden uitgegeven als ik eerlijk ben.

 5. Ha Adine,
  Even een berichtje om je te laten weten dat jouw website heel moeilijk begaanbaar is op de gsm. (ik heb Android op OnePlus). Hij lijkt maar niet te laden, of er lijken telkens banners overheen gegooid te worden.
  En aangezien ik voornamelijk blogs bijlees in de trein op weg naar werk, zou het fijn zijn als de jouwe het ook goed doet 😉

 6. De uitzending van deze week vond ik wel weer leuk. Dit omdat voor de 3 kinderen nieuwe fietsjes werden gekocht en die kleine zo superblij rondliep met zijn nieuwe schoenen ! Ook grappig dat de Rijken steeds uit België komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.