Steenrijk, Straatarm in de herkansing

Steenrijk, Straatarm in de herkansing

Vorig jaar schreef ik al eens een keer over de – inmiddels niet meer zo nieuwe – SBS-serie Steenrijk, Straatarm. Voor wie ‘m nog niet kent: in dat programma ruilen een arm en een rijk gezin een week lang van huis, bestedingsbudget en leven. De ‘arme’ mensen krijgen meestal een bedrag van 1000 tot 2000 euro om van te leven, terwijl de ‘rijke’ mensen het dan ineens met een bedrag van tussen de 70 en 90 euro moeten doen. Seizoen 1 deed best wat stof opwaaien en van de controverse die dat opleverde, hebben ze bij SBS wat geleerd. Seizoen 2 bleek een hele andere insteek te hebben.

Sensatie of ‘echt’?

De aflevering die ik vorig jaar het meest schokken vond (en die ik hier ook beschreven heb), was er eentje waarin de arme familie niet echt goed voor de dag kwam. Zij kregen geen budget, maar een creditcard en wisten er in die ene week maar liefst 3500 euro doorheen te jagen. Dat lukte zelfs de eigenaars van die creditcard niet! De rijke familie hield van het karige budget van 60 euro zelfs nog 12 euro over. Op zich natuurlijk ‘leuke’ tv, maar het is niet bepaald leuk als je op die manier op tv komt.

De daarop volgende afleveringen waren iets minder heftig, maar nog steeds een beetje te veel gemaakt vanuit het idee van sensatie-tv. Dat lijkt met seizoen 2 anders te zijn. Ik heb nu een aantal afleveringen gezien (je kunt hier ook nog het één en ander terugkijken) en met name de arme gezinnen lijken nu veel zorgvuldiger uitgekozen te zijn.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bijdrage aan de maatschappij

Mij viel op dat de arme gezinnen die voor dit seizoen geselecteerd zijn, vaak een hele duidelijke bijdrage leveren aan de maatschappij. Neem bijvoorbeeld de familie Kamminga uit Veendam. Moeder Femke kreeg een paar jaar geleden de diagnose MS en zij kan niet meer werken. Maar in plaats van niets te doen, heeft ze een Facebook-pagina opgezet. Daarmee helpt ze andere gezinnen die weinig te besteden hebben aan nieuwe spullen. Het is een soort grote ruilgroep. Ze heeft niet veel, maar wat ze heeft, geeft ze weg. En dan komt ze alsnog niets te kort. Inmiddels blijken er best veel mensen en gezinnen te zijn die eigenlijk niet meer zonder de hulp van Femke kunnen.

Door deze verandering vind ik het programma veel meer in balans; natuurlijk maakt geld alleen niet gelukkig, maar het opent wel deuren. Tegelijkertijd hoef je niet per se veel geld te hebben, om een mooi en rijk leven te hebben. En gezelligheid en de bijdrage die je aan het leven van anderen kunt leveren, heeft vaak helemaal niets met geld te maken. Dat draait juist om tijd en aandacht. Je weet wel, dat grote goed waar we tegenwoordig vaak te weinig van hebben 😉

Heb jij nog afleveringen van dit nieuwe seizoen gezien? Wat zou jij belangrijk vinden dat in zo’n soort programma wordt uitgelicht?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Dank je wel en wat een lieve woorden , wij hebben met veel liefde en plezier.meegedaan maar in onze uitzending is echt allea echt en.zeker niet gemaakt.en.dat.is bij de.andere ook niet gebeurd of geweest… Maar hoeveel geld je.ook.hebt.. geld maakt niet gelukkig het maakt het alleen makkelijker en aangenamer. Maar echte liefde is niet te koop#!!

    1. Bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen dat het inderdaad dan ook écht is! Die indruk had ik dit seizoen ook veel meer. Vooral omdat veel meer echt de menselijke kant naar boven komt, in plaats van het ‘arm’ en ‘rijk’. Met of zonder geld; iedereen is gewoon mens. Wat je doet met wat je hebt bepaalt (vind ik dan) meer wat voor soort mens je bent, dan hoeveel geld je al dan niet op je bankrekening hebt staan. Ik vond het een hele mooie aflevering en ik vond het geweldig om te zien wat jij (en je gezin) ook weer voor anderen betekenen!

  2. Wij kijken alle afleveringen maar het klopt sinds seizoen 2 zijn de “arme” mensen die minder te besteden beter geselecteerd die ook ieta doen voor de maatschappij.

    Ook leuker om naar te kijken. Viel mij ook al op.

  3. Wij hebben ook meegedaan en zijn volledig aan de schandpaal gezet. Zo erg dat ik mijn baan ben verloren. Als dat het doel is van een programma vind ik het zeer slecht. Ons ruil gezin wilde alleen maar reclame voor hun werkzaam heden en hierbij hebben ze ons gebruikt. Voor mij maakt geld nog altijd niet gelukkif het maakt het leven makkelijk. Ik heb geen 1 andere aflevering gezien na de onze. Gelukkig dat er ook andere reacties zijn

    1. Dat is wel ontzettend zuur… Zaten jullie in het eerste of in het tweede seizoen? Als kijker merkte ik wel een verschil tussen de manier waarop de arme gezinnen in seizoen 1 naar voren kwamen en hoe dat in seizoen 2 was. (Dat gezegd hebbende: ik heb -nog- niet alle afleveringen gezien).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.