Leestips voor een lang weekend

Leestips voor een lang weekend

Sinds begin dit jaar ben ik weer lid van de bieb. In de eerste instantie met een proefabonnement, waarbij ik voor 3 maanden 12,50 betaalde. Toen dat afliep, besloot ik om tóch weer een jaarabonnement te nemen. Gezien het aantal boeken dat ik leende, kon de 47,50 die ik daarvoor kwijt zou zijn mákkelijk uit. Tot nu toe heb ik er namelijk al 40 geleend. Er liggen er ook nog een aantal thuis, dus ik heb ze nog niet allemaal uit, maar de leukste (tot nu toe) wil ik graag met je delen.

De Oorsprong – Dan Brown

Als je de Da Vinci Code leuk vindt, dan kun je deze ook gerust op je leeslijstje zetten. Ik twijfelde eerst nog een beetje, omdat ik zelf meer houd van geschiedenisdingen dan van wetenschappelijke toekomstdingen, maar daar ben je écht zo overheen. Het verhaal draait om wetenschapper en miljardair Kirsch, die zijn laatste ontdekking in het Guggenheim Museum in Bilbao aan de wereld wil presenteren. Maar voor hij dat doet, gaat hij eerst langs bij de leiders van de drie bekendste religies. Hij wil zijn antwoorden op de vraag ‘Van waar komen we en waar gaan we naartoe?’ met hen delen. Tijdens zijn presentatie, maar vóór zijn grote onthulling, wordt hij neergeschoten en dan mag Professor Langdon – ook al bekend van bijvoorbeeld de Da Vinci Code – aan de slag: wie heeft het gedaan en vooral: wat waren de wereldschokkende antwoorden op die vragen?

Het einde vond ik een beetje te snel komen (dan vond ik de eerste boeken van Dan Brown sterker), maar het verhaal neemt je zó mee.

De Alchemist – Paulo Coelho

Deze had ik al langere tijd op mijn lijstje staan, maar ik was er eerder nog niet aan toegekomen om hem aan te schaffen. En nu kon ik hem gewoon aanvragen 🙂 Dit verhaal gaat over de zoektocht van een herdersjongen uit Andalusië. Hij zoekt naar de echte levenswijsheid en komt uiteindelijk bij de Egyptische piramiden terecht. Het boek is niet dik, niet lastig en niet moeilijk, maar wél een aaneenschakeling van mooie ideeën over wat nu eigenlijk écht belangrijk is en hoe je je eigen gedachten daarover ook los kunt laten. Bovendien leest het bijna als een sprookje, dus je bent er zo doorheen (maar kunt ‘m dus prima nóg een keer lezen).

Psychologeld: waarom we stoppen met denken als we beginnen met uitgeven – Anna Dijkman & Chris Zadeh

Heb jij precies in de gaten waarom je je geld gebruikt op de manier dat je het gebruikt? Waarom je het eigenlijk uitgeeft? Veel van de processen rondom geld lijken onbewust te gaan en kunnen daardoor des te gevaarlijker zijn. In dit boekje lees je allerlei valkuilen in onze omgang met geld, die eigenlijk heel menselijk zijn. Maar: ook goed te vermijden. Als je ze tenminste weet te herkennen. Zelfs als je je geld aardig onder controle hebt, is dit een interessant  boekje om te lezen. Al is het maar om ook nóg beter in beeld te krijgen op welke manieren je allemaal gemanipuleerd wordt om meer geld uit te geven. Want nee, dat gebeurt niet alleen via reclame op tv!

Tiny Houses – Monique van Orden

Steeds meer mensen willen in een Tiny House wonen. Maar wordt zo’n klein huis eigenlijk werkbaar? Hoe bevalt het de mensen die er al in wonen? En hoe doe je het met opbergruimte? In dit boekje lees je ervaringen van mensen die al een Tiny House hebben, gecombineerd met hele praktische informatie. Bijvoorbeeld over ontspullen, ontwerpen, bouwen, wet- en regelgeving en natuurlijk de achtergrond van de hele Tiny House-beweging.

Geldzaken = makkelijk – Reinout van der Heijden

Nu dacht ik dat ik de meeste Nederlandse boeken over geldzaken al wel gelezen had, maar dit was voor mij een nieuwe. Hierin worden 90 vragen over geldzaken beantwoord. De vragen zijn onderverdeeld in categorieën als sparen, beleggen, hypotheek, belasting, erven en echtscheiding en de antwoorden zijn begrijpelijk, kort en bondig. Het boekje is uitgegeven door de Consumentenbond en dat is ook wel zichtbaar; in 8 van de 10 antwoorden wordt verwezen naar de website van de Consumentenbond. Heel veel écht nieuwe dingen heb ik hierin niet gelezen, maar ik vond het wel een praktisch, behulpzaam overzicht. Het leest makkelijk weg en je wordt er altijd iets wijzer van.

Heb jij nog leuke leestips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. De Alchemist vond ik mooi 🙂

  Leuke leesdingesen:

  The Freedom Manifesto van Tom Hodgkinson
  Escape Everything – Robert Wringham
  Status Anxiety – Alain de Botton
  How much is Enough – Robert Skidelsky
  Deschooling Society – Ivan Illich

 2. Elena Ferrante: de geniale vriendin, Matt Haig: het eeuwige leven, camilla lackberg: heks. Zo fijn om van lezen te genieten!

 3. Bedankt!! Ik ga even kijken welke hiervan in de bieb staan (zijn hier meestal niet echt breed gesorteerd qua Engelstalig), maar de rest zet ik even op mijn Book Depository-lijstje!

  Edit: van de meeste blijkt tóch een Nederlands exemplaar verkrijgbaar te zijn. Lees ik die eerst, graties enzo 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.