Naar de opticien

Naar de opticien

Vorige week schreef ik over mijn wens om mijn ogen te laten laseren. Het resultaat lijkt me geweldig, het proces en de eventuele bijwerkingen en risico’s vind ik doodeng. Ontzettend bedankt voor alle nuttige reacties; ik heb weer meer dan genoeg om uit te zoeken. En één van de tips heb ik vast uitgezocht: die van E. E. liet namelijk weten dat zij lenzen heeft die ze gewoon een hele maand (dag en nacht) in kan houden. Dat klonk wel heel erg goed; dan zou ik gewoon wakker kunnen worden met helder zicht en hoef ik maar één keer in de maand met m’n lenzen bezig te zijn. Als ik dan bijvoorbeeld op vakantie ben, hoef ik er helemaal geen rekening mee te houden. Ik besloot meteen maar een afspraak te maken bij de opticien voor meer informatie.

Niet té doortastend

Dat klinkt natuurlijk heel erg doortastend, maar dat was het eerlijk gezegd niet echt. Eigenlijk was ik inmiddels namelijk al zo’n 3 5 jaar (en dan geef ik mezelf volgens mij nog het voordeel van de twijfel) niet op controle geweest voor mijn lenzen. En met een heel slecht excuus: ik ben een paar keer verhuisd en de opticien is niet zo goed bereikbaar. Althans; die zit steeds in steden waar het heel lastig parkeren is. En als je je lenzen dan ook online kunt bestellen…

Ik heb even m’n mail gecheckt; in maart 2013 kocht ik de bril die ik nu nog gebruik. Dat zal dan mijn laatste controle geweest zijn. Hoog tijd voor een nieuwe. Want: ik had wel het idee dat mijn sterkte toch weer wat achteruit was gegaan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geen klachten

Ondanks een behoorlijk uitgebreid onderzoek, inclusief refractie-dingen, bleek dat het met mijn ogen gelukkig nog prima gesteld was. De cilinder bleek in één van de ogen nog wel heel licht aanwezig te zijn, maar zo minimaal, dat die voor lenzen niet meegenomen wordt. In een bril zou dat wél gebeuren. Wel was mijn zicht weer iets achteruit gegaan. Mijn bril is volgens mij uit de tijd dat ik nog -3.00 aan beide kanten had. Mijn lenzen waren al opgeschroefd naar -3.5025 (dus blijkbaar toch nog controle gehad?) en inmiddels bleek ik op -3.75 en -4.00 te zitten. Bedankt, Netflix beeldschermwerk!

De opticien wist me te vertellen dat zij ook inderdaad dat soort lenzen hadden als E. beschreef, maar dan alleen voor een week. Die ga ik dus eerst proberen. Inmiddels heb ik van E. ook gehoord welke lenzen zij heeft en als die week goed bevalt, ga ik die maand misschien ook nog wel proberen.

Nieuwe bril?

Daarnaast twijfel ik nog over de aanschaf van een nieuwe bril. Mijn bril is dus ook niet meer op sterkte. Helemaal niet meer. Momenteel gebruik ik hem best heel veel; vaak doe ik mijn lenzen pas in als ik de deur uit moet. En als zelfstandig ondernemer hoef je dat niet per se elke dag 😉 Overigens kan dat natuurlijk wel veranderen als ik zou laseren of lenzen zou hebben die ik dag en nacht kan dragen.

Als ik echt voor een goede nieuwe bril zou gaan, dan denk ik dat ik daar al snel iets van 400 euro voor kwijt zal zijn. Een heel verschil met mijn vorige aanschaf. In tegenstelling tot die vorige aanschaf, zou deze dan wél leuk staan (ik heb géén brillenhoofd) en van een wat betere kwaliteit zijn. Als ik mijn zorgverzekeringpotje hiervoor plunder, dan zou ik aan het einde van het jaar nog genoeg geld hebben om mijn zorgpremie voor 2019 in één keer te betalen. De 385 euro eigen risico zit er dan ook nog in, maar veel meer niet meer. Bovendien moet die bril dan ook echt niet veel meer gaan kosten dan die 400 euro.

Wat zouden jullie doen: meteen alles ‘goed’ regelen, of gewoon even rustig aan doen, kijken hoe die lenzen bevallen en dan eventueel later nog een nieuwe bril aanschaffen? Ook al werk ik dan nu nog even met een bril die eigenlijk bijna een punt onder m’n benodigde sterkte zit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik heb nu toevallig net nieuwe brillen. Ik had al een bril voor veraf en nu moest ik ook een leesbril. Het verklaarde wel de hoofdpijn die ik al maanden had.? Een bril zou ik denk ik meteen regelen. Zeker als het geld op zich geen probleem is.
  Ik had trouwens vier brillen (want had dus ook nieuwe zonnebrillen nodig) voor 275 euro. Ik had de mazzel dat er deze maand giga actie was bij mij opticien.

 2. Je hebt ook speciale nachtlenzen: die doe je ’s nachts in als je slaapt en overdag kun je dan gewoon zonder lenzen zien omdat die lenzen je oog als het ware corrigeren. De theorie vind ik nog steeds geweldig, maar bij mij werkte het helaas niet

  Toch misschien ook een idee?

  1. Dat durf ik eigenlijk niet aan! Stel dat ze dan toch niet goed werken en dan zit ik net in de auto ofzo. Zonder lenzen is dat écht niet vertrouwd. De opticien wees me daar inderdaad ook op, maar ik vind dat op een bepaalde manier toch soort te riskant. Wel een goede tip, want het is inderdaad ook een optie!

 3. Ik zou toch voor een bril gaan nu. Dat scheelt echt veel met het werk wat je doet 🙂 Zelf vond ik het heel irritant als mijn lenzen geen cilindercorrectie hadden en mijn bril wel. Ik moest daar altijd aan wennen als ik m’n lenzen uitdeed en de bril op. Alsof ik continue scheel keek dan. Ik zou dan ook de cilindercorrectie achterwege laten dan….
  En verder ook nog even informeren naar het laseren 😉 Hoe eerder je het doet, hoe langer de terugverdientijd, dus hoe goedkoper het wordt 😉

  1. De bril is wel voor erbij hè, dus de lenzen blijven sowieso. Maar het is idd ook al heel irritant om door het ene (nu de lenzen) van alles wel te zien en door het andere (nu dan de bril) een stuk minder. En idd, die terugverdientijd is sneller voorbij als ik dat laseren eerst doe… Keuzes, keuzes 😉

   1. Ja precies, ja 🙂 en als je besluit toch te laseren, heb je niets meer aan je bril/lenzen… dus dat is dan ook weer zonde…
    Nogmaals: voor mij was het laseren echt de beste beslissing! Had bijna spijt dat ik het niet eerder heb gedaan… Het belangrijkste bij het laseren is dus eigenlijk dat je ogen goed worden opgemeten. En dat doen ze dan ook meerdere keren, als het goed is 😉

 4. Ik heb uitstekende ervaringen met Specsavers. Dan heb je gewoon een goeie bril voor €130
  En ja, zou ik zeker doen want wisselen van sterkte is echt rot!

 5. Wat goed dat je ook een bril wil! Ik ben er van overtuigd dat vrijwel iedereen (ja, iedereen) mooier wordt van een goede bril. Een goede bril kun je wellicht vinden bij de grote ketens, maar de kans is veel groter dat je een goede bij een lokale opticien kunt vinden. Daar heb je gelukkig ook het budget voor. 🙂 Bij voorkeur geen bril van de ‘bekende’ merken (Hilfigger, etc) want die geven vooral hun naam in licentie. De brillen zijn naar mijn mening ook niet veel beter dan de brillen van de grote ketens.

  Let ook op de bouwkwaliteit: de bril die ik nu heb is 5 jaar oud en intensief gebruikt, maar je ziet niet dat de bril gebruikt is. Voordeel van deze bril ook is dat hij tijdloos is, omdat hij een geheel eigen design heeft. Iconische brillen (Silhouette bijvoorbeeld) zijn ook vrijwel tijdloos.

  Mijn vriendin wilde eerst enkel een bril voor thuis, maar na een bezoek bij de opticien draagt ze nu regelmatig met veel plezier haar bril als accessoire. Ook als haar ogen wat vermoeid zijn, is het prettig om daar op terug te kunnen vallen. De opticien had een prachtige bril die bij haar (relatief kleine) hoofd past, in dit geval Lafont.

  1. Ik ben inderdaad bij de lokale opticien geweest. Mijn vorige brillen kwamen bij ‘kiloknallers’ vandaan en hoewel die hun doel ook prima gediend hebben, had ik daar voor mijn gevoel toch altijd wat beperkte keuze (voor mijn niet-brillenhoofd dan). De brillen die ik nu mee heb genomen om te testen zijn volgens mij allemaal van Modo (?) en gemaakt van titanium. Dat schijnt superlicht en heel sterk te zijn, dus daarmee kan ik de bouwkwaliteit hopelijk ook afvinken 😉 Lafont hadden ze hier niet, maar die hebben – wat ik zo snel even online zie – ook erg mooie brillen!

   1. De Modo Block Titanium? Titanium is briljant, zeker als ze het (zoals in dit geval) uit één stuk gemaakt wordt. Vanuit de folder ziet het er in ieder geval prachtig uit!

    Wees ook niet te bang om naar meerdere opticiens te gaan. Een aantal merken hebben het beleid dat ze niet overal beschikbaar willen zijn. Merken die je (op basis van Modo) mogelijkerwijs interessant vindt en waar ik enthousiast over ben, zijn Lindberg (normaal redelijk klassiek, maar ze hebben wat moderne uitspattingen), Monoqool (3D-geprinte brillen!) en -mijn persoonlijke favoriet- Theo. Die laatste is een beetje gek (ook iets duurder overigens), maar zo gaaf om te dragen. 🙂 Je gaat andere mensen met een Theo ook herkennen, dat is ontzettend grappig!

    1. Die ga ik ook even checken, bedankt voor de tip! En de belangrijkste kanshebber tot nu toe is deze Modo in clay. Hoewel ik die crystal/gun versie ook wel wat vind hebben, maar die heb ik bij de opticien niet gezien… Ik had inderdaad die Block Titanium ook in m’n testdoosje zitten, de cloud blue versie. Ook erg mooi, maar qua kleur vind ik die eigenlijk toch net iets te hard, denk ik. Lastig zeg!

 6. Als je ogen nu nog steeds achteruit gaan is er een grote kans dat je in hetzelfde tempo na het laseren weer een bril nodig hebt. Helemaal als je richting de 40 gaat en veel beeldschermwerk doet. Grote kans dat de flexibiliteit van de ogen al voor je 40e achteruit gaan en je minder lang van het laseren plezier hebt dan gedacht. Ik ken een paar mensen die 10 jaar geleden hebben gekozen voor laseren en nu aan de multi-vocale bril zitten. Een leesbril gaat komen. Een heeft spijt als haren op het hoofd. Mocht er iets met zijn ogen gebeuren, er kan nog maar 1 keer gelaserd worden en het geld is voor niets geïnvesteerd.
  Een ander is nog steeds blij want ziet zonder bril nog zoveel meer dan dan ‘vroeger’. Sindsdien twijfel ik heel erg. Ik zoek nu steeds voor een mooie bril bij een goede opticien. En niet een waar in de TV-reclame de verkoopster de slechts-zittende-bril ooit op heeft 🙂

 7. Je zegt dat je de bril het meeste gebruikt, ook omdat je thuis werkt. Blijkbaar bevalt dat het beste. Ik zou de lenzen uitproberen met de juiste sterkte, als dat goed voldoet ook meteen een goede bril laten aanmeten. Dan ben je eerst met je gezichtsproblemen en hoofdpijn geholpen en kun je rustig nadenken of je nog wilt laten laseren. Nu kun je niet goed vergelijken. Zoals Ellen1979 al zegt, het laser resultaat is niet blijvend. Je ogen gaan heel langzaam weer terug naar hun natuurlijke stand. Zelf heb ik maandlenzen voor overdag met half jaarlijkse controle. En een al jaren oude bril voor er bij. Ik vind mijn gezichtsvermogen zo belangrijk dat ik nooit zomaar lenzen bestel via internet zonder goede controle door een kundige opticiën. Bij elke controle moet er wel weer iets worden gewijzigd, met lenzen zie ik beter dan met de bril. De bril gebruik ik dan ook vooral thuis.

  1. Goede controle is idd belangrijk, daar zou ik wat meer op moeten letten! Overigens gebruik ik mijn lenzen het vaakst, daar zie ik het meest mee. Een bril kijk ik vaak langs en vind is niet zo prettig. Maar: ik wacht vaak wel even met inzetten, dus de bril gebruik ik per dag ook wel een paar uur en dus vrijwel dagelijks.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.