7 tips voor een leuke budgetvakantie

7 tips voor een budgetvakantieHet lijkt zo logisch: elk jaar lekker op vakantie. Misschien zelfs wel vaker dan één keer. Maar zo’n vakantie kost al snel een hoop geld. De reis zelf, maar ook het verblijf, de boodschappen daar, etentjes, souvenirs, enzovoorts. Zelfs als je het héél netjes doet, ben je al snel een paar honderd euro kwijt. En dat loopt ook heel vlot op naar een paar duizend. Maar… dat kan natuurlijk óók goedkoper. Met deze tips heb jij de allerleukste budgetvakantie!

7 tips voor een leuke budgetvakantie

 1. Eigenlijk een open deur, maar toch heel leuk: kies voor een staycation. Je gaat dan helemaal niet weg, maar viert vakantie in je eigen huis. Het leuke is dan wel om écht vakantie te houden en bijvoorbeeld wat lekkere dingetjes in huis te halen die je normaal niet hebt en leuke uitjes te plannen. Ook die hoeven niets te kosten. Zo vond ik op de website van de ANWB een leuk overzichtje met 9 (bijna) gratis uitjes.
 2. Houd niet vast aan één bestemming, maar kies voor een goedkope bestemming. Zo heeft Ryanair bijvoorbeeld regelmatig retourtjes voor letterlijk minder dan een tientje. Oké, je bent dan vaak wel een beetje beperkt qua luchthaven en bestemming, maar dat hoeft de pret natuurlijk niet te drukken. Bovendien kom je zo vaak uit op bestemmingen die ook zelf wat goedkoper zijn. Houd je mooi wat geld over om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren.
 3. Ga met de auto. Als je al een auto hebt, is dit vaak de voordeligste manier om te reizen, zeker als je met meerdere personen gaat. Je hoeft dan immers niet tig verschillende tickets te kopen. Let er wel even op dat je wegenwacht hebt, want je wilt natuurlijk niet dat je vakantiedagen mist door pech onderweg. Als je het nog niet hebt; in de zomer krijg je hier vaak korting op. Let wel even op dat je het goede pakket kiest: er is een pakket voor hulp binnen Nederland én eentje voor Nederland + Europa. Als je dat de ene dag bestelt, kun je de volgende dag al onbezorgd op pad!
 4. Ga fietsen. Als je een beetje sportief bent aangelegd, is fietsen natuurlijk ook een leuke optie. Dit kan in eigen land, of je rijdt (zie tip 3) naar een land als Zweden of Duitsland en maakt daar prachtige tochten.
 5. Heel leuk als je het ook interessant vindt om nieuwe mensen te ontmoeten: overnacht niet op een camping of in een hotel, maar verblijf bij andere mensen. Dit kan heel voordelig of soms zelfs gratis. Als dat geen budgetvakantie is!
 6. Ruil van huis. Gewoon ergens anders zijn kan je al het gevoel geven dat je op vakantie bent. Heb je familieleden of vrienden die ook kiezen voor een budgetvakantie? Dan kun je overwegen om huis te ruilen gedurende een bepaalde periode. Maak dan wel goede afspraken, zodat je uiteindelijk niet van een koude kermis thuiskomt.
 7. Kies voor dagjes weg. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik op vakantie ga, dan is het niet zo dat ik dan een aaneengesloten periode alleen maar bijzondere en leuke dingen doe. Ik vind het ook heerlijk om gewoon uit te rusten en te relaxen. Elke dag de hele dag inspannend bezig zijn hoeft van mij niet. Als je het zo bekijkt, is het misschien wel zonde om een paar weken weg te gaan. Je betaalt dan immers ook overnachtingen die je bijna net zo goed thuis kunt hebben. Als je slim wat dagjes weg plant, ben je een stuk voordeliger uit én kun je je vakantie en stuk langer maken!

Wat zijn jouw beste tips voor een budgetvakantie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Als ik weinig financiële middelen zou hebben, zou ik huisruil proberen. Of oppassen op huizen incl. de huisdieren. Ik weet van vroegere kennissen dat dit heel leuk kan zijn en dat je dikwijls in luxe huizen terechtkomt, vaak zelfs met een zwembad. Zij deden dit op vaste adressen gedurende een flink aantal jaren. Je moet je alleen wel realiseren dat je een uurtje of twee per dag iets moet doen.
  Dit is ook leuk als je zelf geen huisdieren hebt of wilt/kunt hebben, maar er wel veel van houdt.

 2. Hoewel wij nooit op vakantie gaan, vliegt er in de vakantie ook bij ons meer geld uit. Simpelweg omdat we wat losser en ruimer leven. Maar dat laat ik dan maar even zo, want we besparen natuurlijk enorm door thuis te blijven.

 3. Euh, de ANWB sponsoring ligt er hier inderdaad wel heel dik bovenop, in tip 3 vind ik het ook helemaal niet kritisch maar reclame maken. Leest minder leuk vind ik.

 4. Ik ga binnenkort twee weken e-biken door Nederland. Low budget: ik blijf slapen bij vrienden en familie en als ik ergens ben waar ik niemand ken bij Vrienden op de Fiets, voor 20 euro een overnachting met ontbijt bij iemand thuis (alleen voor fietsers en wandelaars).
  Die Wegenwachttip snap ik ook niet. Voor dertig euro koop ik een jaar pechhulp in Europa als ik mijn auto laat onderhouden. Zonder die koppelverkoop met een ongewenst ANWB-lidmaatschap en veel goedkoper. De ANWB is gelukkig allang niet de enige meer in die markt.

  1. Dat klinkt als een mooie low budget-vakantie! Ik heb zelf mijn pechhulp ook via de dealer, daar hoef ik niets extra’s voor te betalen, maar dan moet ik de auto wel daar in onderhoud houden. Vriend had dat niet en was laatst wel behoorlijk blij dat hij – toen de auto ineens een heel raar geluid maakte en verder rijden niet verstandig was – een abonnement had en dus niet zelf opdraaide voor de sleepkosten. Maar dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.