Maximaal aan de minimum-maand?

Maximaal aan de minimum-maand

Een paar weken terug schreef ik over Creatief besparen met een minimum-maand.  Die minimum maand komt voor in het boek Sta Financieel Sterk van Marieke Henselmans en helpt je om je koopkracht te trainen. Omdat het na de vakantie wel weer eens tijd werd om de hand wat meer op de knip te houden, leek het me leuk om dit als uitgangspunt te nemen. En nu we ruim over de helft van de maand zijn, is het een goed moment om eens te kijken hoe het ervoor staat.

Minimum-maand: 5 onderdelen

De minimum-maand bestaat grofweg uit 5 onderdelen waarop je actie kunt ondernemen:

 1. Je doet boodschappen met een minimumbedrag. Dit is 50 euro voor de eerste volwassene, 15 euro voor de tweede en 10 euro voor elk kind. Bij ons zou dit dus neerkomen op 65 euro per week.
 2. Alle vaste lasten doornemen; waar kun je wat besparen, waar heb je eventueel recht op en waar valt nog iets te winnen?
 3. Vervoer: kun je minder ritjes maken, een auto inleveren, een auto delen, vaker op de fiets gaan of lopen?
 4. Uitjes: kun je hier creatiever mee zijn? Met sites als Groupon? Of misschien door middel van travel hacking?
 5. Prioriteiten: stel je eigen prioriteiten en houd je daaraan, ongeacht wat je omgeving daar eventueel van te zeggen heeft.

Als je een maand lang bewust bezig bent met deze punten, dan kan het niet anders of het levert je ten minste een mooie besparing op. En waarschijnlijk ook weer wat mooie inzichten!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe ging het hier?

We zitten nu net iets over de helft van de minimum maand en ik moet eerlijk zeggen dat hij hier een klein beetje naar de achtergrond verschoven was. Toch wil dat niet zeggen dat er niets gebeurd is.

Boodschappen

Het minimumbedrag voor de boodschappen had ik direct gepind. Eerst voor twee weken, want meestal spreid ik de boodschappen een beetje. Natuurlijk waren er net wat duurdere inkopen nodig, zoals extra kattenvoer en toiletpapier. Maar goed, dat heb je normaal ook. Een minimum-maand heeft ook weinig zin als je aankopen uitstelt, zodat je daarna weer een stevige maximum-maand heb. Als dat een ding is.

Uiteindelijk kwam ik in ieder geval prima uit met dit bedrag. Voor de hele maand – en dan ga ik voor het gemak even uit van 4 weken – zouden wij een boodschappenbudget van 260 euro hebben. Met nog 11 dagen te gaan is daar nog 105 euro van over. Ik denk dat ik volgende week nog een keer iets van 50 euro kwijt ben en dat is het dan wel.

Wat me hier vooral opviel is dat we makkelijk uitkomen als ik dat zou willen en een beetje op zou letten. Het wordt lastig als je af en toe wat impulsen laat spreken.

Vaste lasten

Begin van de maand heb ik Netflix opgezegd, om het vervolgens toch nog even een maand extra door te laten lopen. We zaten net weer middenin een mooie serie (Ozark) en zouden het niet redden om die af te kijken voor het abonnement werd stopgezet. Volgende maand weer een kans.

Waar we wél op bespaard hebben is het internet- en tv-abonnement. Dat was me sowieso al een poosje een doorn in het oog, want het maandbedrag daarvoor ging al richting de 70 euro. Helaas hebben we hier qua provider niet heel veel keuze. De tactiek die we eerder altijd toepasten, namelijk opbellen, opzeggen en dan een half jaar voor de helft krijgen, werkte dit keer niet. We zegden wel op, maar besloten binnen 2 weken om ook dat abonnement maar te houden. Wel met een paar wijzigingen; Spotify bleek niet meer gratis te zijn; daar hadden we dus een paar maanden voor betaald, terwijl we dat bijna niet gebruiken. Door dat er vanaf te halen, besparen we 8 euro in de maand. Daarnaast kregen we 3 maanden voor 39 euro. Totaal op jaarbasis scheelt dat dan toch weer ruim 150 euro.

Vervoer

Omdat ik sinds begin augustus niet meer buiten de deur werk, ben ik een stuk minder kwijt aan brandstof. Ik heb nog even gekeken of ik de verzekering ook goedkoper kon regelen, maar dat lukte nu nog niet. Misschien als ik in november weer een schadevrij jaar extra heb.

Uitjes

Deze heb ik natuurlijk niet overgeslagen, maar toevallig wel zo’n beetje allemaal met een Groupon-bon gedaan voor het eten. Met een vriendin ging ik een dagje naar Amsterdam, waar we voor 1 euro bij de Arena konden parkeren. Ik wist overigens niet eens dat dat kon, maar dat mag dus als je na 10.00 uur inrijdt (wel even de dagen checken) en dan vanaf de P+R met het ov heen en weer naar het centrum gaat. Bij het afrekenen moet je dan je ov-kaart scannen. Zo ging het te betalen parkeerbedrag van 24,50 naar 1 euro.

Tijdens dit uitje maakte ik overigens ook mijn grootste ‘misser’. In het kader van de minimum-maand dan, want verder ben ik er heel blij mee: ik kocht een paar prachtige laarsjes, vast voor de winter. Ik was eigenlijk van plan om geen kleding en/of schoenen meer te kopen voor ik voor de laatste keer met Akke Marije op pad zou gaan, maar kon me niet inhouden. Tsja, ik ben ook gewoon mens. En volgens mij heb ik daarmee ook meteen mijn prioriteiten-punt gehad 😉

Doe me er nog maar eentje!

Over het algemeen bevalt de minimum maand me goed. Zo goed, dat ik het sowieso qua boodschappengeld volgende maand best weer zo wil doen. De mogelijkheden rondom de vaste lasten worden wel wat minder, maar daar zou Netflix volgende maand dus nog een optie zijn.

Ook wil ik even kijken of ik misschien een van mijn andere websites naar een andere hostingpartij kan verhuizen. Dat zou ook weer een paar tientjes in het jaar kunnen schelen.

Maar voor ik te ver vooruit ga kijken; eerst deze maand maar eens afmaken. Het boodschappengeld blijf ik contant houden, zodat ik daar meer overzicht over heb. Verder heb ik niet speciaal meer uitjes gepland en heb ik ook gewoon écht niets meer nodig. Dan kan ik me beter richten op nog wat extra spullen slijten via Marktplaats, opruimen en lekker lezen.

En mocht er nog wel een uitje bij komen; de Groupons bevallen me toch wel heel goed! Je moet altijd even goed op de voorwaarden letten, maar dan is het alsnog vaak een veel betere deal dan wanneer je gewoon ergens gaat eten.

Lukt het jou deze maand om je uitgaven een beetje te beperken en misschien zelfs je lasten te verlagen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Grappig: volgens deze definitie leef ik al 3 jaar lang op minimum-maand-niveau 🙂
  Klopt trouwens ook wel als ik mijn huishoudboekje naast de adviezen van Nibud leg. Als ik dat zou volgen zou ik een paar honderd per maand tekort komen en nu spaar ik zelfs.

  1. Zo te zien heeft u een peperduur Ziggo abonnement, welke na 3 maanden opnieuw tot hogere kosten gaat leiden voor hetzelfde product.

   Aangezien ik zelf sinds 2014 onder bewind sta en dus gedwongen ben om te leven met een mazimum leefgeld van 70 Euro per week (wat me overigens best wel goed af gaat), zag ik Ziggo alleen maar duurder en duurder worden.

   Dus ben ik eerst overgestapt naar Telfort (gemiddeld 39,95 per maand, maar sinds kort 42,95 per maand) en hierna naar NLE alles in 1 , tweejarig abonnement, 1e jaar voor 29,95 p/m en 2e jaar 39,95 per maand.
   Dat scheelt dus weer een hoop geld.

   Tegelijkertijd van Essent overgestapt naar gas en stroom, ook bij NLE, wat straks in combinatie met het alles in 1 abonnement nog wat interessante “kom erbij” kortingen gaat opleveren.

   NB, KPN-Telfort levert exact hetzelfde product als NLE alles in 1, dus aansluiten is een kwestie van stekkerjes op de nieuwe modem en ontvanger aansluiten en verder geen moeiijke installatie toestanden.
   Oja, je krijgt van NLE ook nog eens een gratis bijgeleverde WIFI repeater, zodat je zelf kan bepalen waar je tot op heden slecht berik hebt en dit met deze repeater mooi kan oplossen…

   En het van Ziggo-KNP-Telfort voordeel naar NLE, kan je dan weer iedere maand een mooi extra bedragje opzij zetten

 2. Volgens mij gaat het best wel goed tot nu toe. Ik moet zeggen dat ik het pas aan het eind van de maand echt ga uitrekenen, maar we doen gewoon op alle gebieden zo zuinig mogelijk. En ik heb wel wat leuke besparingen kunnen regelen tot nu toe 😀 Bijvoorbeeld korting vragen op lampjes, omdat 1 lampje ontbrak in de verpakking. Heb hem toen voor 85 cent mee mogen nemen ipv voor 3,50 wat de originele prijs was voor 3 lampjes (nu zaten er nog 2 in en we hadden er ook maar 2 nodig) Zulke dingen vind ik dan wel weer een soort van hobby, al klinkt dat raar 😛 Maar ik word er blij van om op die manier meer met minder te doen 😉

 3. Wat betreft het boodschappenbudget vind ik het niet echt minimum. €95,- voor ons gezin met 3 kids vind ik veel. Ik pin iedere week €100,- budget voor alle kosten die week, dus niet alleen de boodschappen.
  Op onze vaste lasten valt nog wel te besparen. Onze energie contract is afgelopen. Op zoek naar een goedkopere alternatief. Telefoon, tv en internet is mij ook veel te hoog met €75,- pm. Maar eens kijken of dat goedkoper kan. Wil de tv er eigenlijk niet uit doen.

 4. Hier een paar abonnementen opgezegd en boodschappen gedaan tot nog toe voor 161 euro en ik hoef nog maar 20 uit te geven voor de laatste boodschappen, dan zit onze maand er op omdat ik al begon op 21 augustus. We zijn met twee en komen niets tekort want ik had als budget 250 euro genomen en daar blijft ruim van over. Nu had ik deze maand geen brokken nodig voor de hond omdat die er nog voldoende zijn.

 5. hier vorig jaar op het boodschaopengeld gaan letten en een budget per week/maand ingesteld. Scheelde me zo €100 in de maand, wat €1200 op een jaar is wat ik ineens extra kon sparen. Daarnaast ging ik eens goed kijken naar het inkomen en de uitgaven, en beslissen wat ik dan nog realistisch kon sparen en uitgeven. Dat leverde op dat ik nu mee spaar dan voorheen maar nog steeds leuke dingen doe met mijn kids. Wel gebruik makend van kortingsacties vd jumbo en Albert heijn. Ik neem naar veel dingen mijn eigen eten en drinken mee (strand, dagje pretpark of iets anders), wat ook weer geld scheelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.