#FreedomFriday: zo word je wijzer in geldzaken

#FreedomFriday: zo word je wijzer in geldzaken

Hoewel we in Nederland steeds meer onze eigen financiële boontjes moeten doppen, zijn we daartoe niet allemaal even goed in staat. Uit een onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd blijkt dat bijna vier op de tien mensen (34 procent) gekwalificeerd kunnen worden als financieel analfabeet. Dat wil zeggen dat ze te weinig financiële basiskennis hebben. En we hebben het dan niet over iets als beleggen of investeren, maar over te weinig kennis hebben om bijvoorbeeld een budget op te stellen. Hoe kun je daar verandering in brengen en wijzer in geldzaken worden?

Financieel analfabetisme

Financieel analfabetisme komt niet alleen in Nederland voor. Maar liefst twee derde van de wereldbevolking beschikt volgens de onderzoekers van de Wereldbank, kredietbeoordelaar Standard & Poor’s en de George Washington Universiteit over te weinig financiële basiskennis.

De redenen hiervoor zijn divers. Financieel analfabetisme kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van:

  • beperkt of geen onderwijs
  • niet meekrijgen in de opvoeding
  • culturele redenen (bijvoorbeeld het idee dat vrouwen zich niet met geldzaken bezig hoeven te houden)
  • geld ‘lastig’ of ‘vervelend’ vinden
  • ‘het niet begrijpen’

Nederland bezet een zevende plek op de lijst, na landen als Noorwegen, Zweden en Denemarken. En een westers land zijn garandeert ook niet eens een goede positie; in Frankrijk is nét iets meer dan de helft financieel geletterd.

Hoewel Nederland dan behoort tot de beter scorende landen, vind ik die 34 procent financieel analfabetisme nog best hoog. Niet alleen voor een ‘ontwikkeld’ land als Nederland, maar ook voor een land waarin de financiële producten steeds ingewikkelder lijken te worden. En je ze steeds vaker tegenkomt.

Lees ook: Economische zelfstandigheid: een must of niet?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zo maak je jezelf wijzer in geldzaken

Stel dat je eigenlijk heel weinig van geld weet, het ook niet zo heel boeiend vindt en je geldzaken het liefst door een ander laat regelen. Maar: je krijgt ook liever geen oor aangenaaid, wilt zelf eenvoudige dingen kunnen regelen én je wilt genoeg kennis hebben om je financiële zaken wél zelf te regelen, bijvoorbeeld als je partner weg zou vallen. Niet omdat je het graag wilt, maar omdat je weet dat het goed voor je is. Hoe pak je dat dan aan?

In het boek Nice Girls Don’t Get Rich las ik het verhaal van Barbara Stanny. Zij was 22 toen ze een miljoenenerfenis van haar vader kreeg. Toen ze trouwde, besloot ze om dit geld door haar man te laten beheren. Deze man was echter niet alleen financieel planner, maar ook gokverslaafd. Je raad het al; hij had amper 10 jaar nodig om elke cent op te maken.

Na deze ervaring besloot ze het anders aan te pakken en ervoor te zorgen dat dit haar niet nog een keer zou overkomen. Haar tips vormen een mooie richtlijn om zelf ook wijzer in geldzaken te worden. De zes tips die ik het meest relevant vond voor Nederlanders heb ik hieronder uitgewerkt:

1. Doe drie tot zes maanden NIETS

Met je geld dan. Wat je in deze periode wel doet, is elke dag iets over geld lezen. Het maakt niet uit of het een artikel in het FD is of een geldgerelateerd blog. Zolang je er maar mee bezig bent.

2. Praat over geld

Dat is iets dat we hier nog (te) weinig doen, praten over geld. Breng daar voor jezelf verandering en voer in ieder geval elke week een gesprek(je) met iemand over geld. En dan het liefst met iemand die er meer verstand van heeft dan jij. Vraag bijvoorbeeld hoe anderen met hun geld omgaan. En als je dit nog een beetje eng vindt, dan kun je je vragen natuurlijk ook kwijt op een forum of een blog als deze.

3. Begin met sparen

Als je dit nu nog niet doet, begin er dan mee. Doe het direct structureel maandelijks. Het is helemaal niet erg om met een klein bedrag te beginnen. Als je dit automatisch laat overmaken naar je spaarrekening, dan heb je een potje om op terug te vallen als het nodig is. En als je een mooi potje hebt, dan kun je zelfs beginnen met investeren, bijvoorbeeld in beleggingsfondsen. Ook daarbij kun je weer met een klein bedrag beginnen.

4. Meld je aan voor een financiële happening

Denk bijvoorbeeld aan een investeringsseminar, een workshop over geld of iets anders waar je iets van kunt leren. Je kunt zelfs kiezen voor een online webinar. Tegenwoordig zijn er tal van gratis happenings waar je heen kunt gaan. Als je je oren een beetje dichtstopt voor de reclame en vooral kijkt naar de feitelijke kennis die je eruit kunt halen, levert het je altijd wat op. Is het niet in kennis, dan is het wel in contacten met gelijkgestemden.

5. Meld je aan voor nieuwsbrieven of bookmark fijne websites

Als je op zoek gaat naar financiële informatie, dan zul je ongetwijfeld websites tegenkomen die je aanspreken. Om ervoor te zorgen dat je niet vergeet hier te kijken, kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor een nieuwsbrief, een RSS-feed of je kunt fijne websites bookmarken. Het doel is om ook weer elke dag gestructureerd en doelgericht wat informatie tot je te kunnen nemen.

6. Leer onderweg

Heb je nu het idee dat je eigenlijk helemaal geen tijd hebt om hier meer over te weten te komen? Gebruik dan je reistijd. Luister naar podcasts als je in de auto zit of lees je tijdschriften, kranten en/of blogs als je in de trein zit. Zelfs als je ergens wacht, kun je wat lezen of luisteren.

Kennis is vrijheid

‘Kennis is macht’, is een bekend gezegde. Maar kennis is vooral ook vrijheid. Als je weet wat mogelijk is, dan kun je veel makkelijker zelf keuzes maken. En dat levert je vrijheid op, zowel op financieel vlak als op andere vlakken.

Zoals voor heel veel dingen geldt: financieel geletterd worden is wel iets dat je moet willen. Er is meer dan genoeg informatie verkrijgbaar, er zijn hulporganisaties en er zijn talloze kanalen om je vragen te stellen. Maar je moet het wel zelf doen.

Als je iets nieuws wilt leren, dan zul je daar elke dag even tijd voor vrij moeten maken. Dat kan best een uitdaging zijn, zeker als je het onderwerp niet heel boeiend vindt. Houd dan vooral het einddoel in gedachten: minder (geld)zorgen, meer vrijheid, meer overzicht en meer zelfstandigheid.

Wat zijn volgens jou redenen dat er nog zoveel mensen in Nederland niet financieel geletterd zijn?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Interessant stuk! Ik denk dat culturele factoren en opvoeding de grootste rol spelen. Bij ons thuis werd er niet over geld gepraat, behalve af en toe de “geld groeit me niet op de rug” uitspraak. Ik leer veel sinds ik zelf blog over budget en besparen en lees graag Nederlandse finance blogs.

    Welke podcasts over financiële vrijheid/ voor nieuwe financiële kennis luister jij?

  2. Ik denk omdat je op school niks leert over omgaan met geld. Wanneer je dit als kind al zou leren en ook de mogelijkheden ziet van je hypotheek aflossen, geen geld lenen voor je studie maar zelf sparen, op andere manieren investeren. Dan ben je later al een heel stuk wijzer! En kun je ook op vroege leeftijd al meer wijze beslissingen nemen wat geld betreft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.