Prioriteiten stellen met de MoSCoW-methode

Deze week las ik voor het eerst over de MoSCoW-methode, een methode waarmee je prioriteiten kunt stellen. Toen ik de beschrijving las, viel het me op dat dit ook dé ideale methode is (voor mij dan) om te consuminderen, op te ruimen, niets overtolligs te kopen, enzovoorts. De methode werkt als volgt:

M = Must have
S = Should have
C = Could have
W = Won’t have

(De o’s worden alleen gebruik omdat het woord ‘Moscow’ makkelijk te onthouden is)

Als je iets wilt, of het nu gaat om een aankoop of een doel, dan is de M, de ‘must have‘, iets dat echt terug moet komen in het eindresultaat. Je moet dat ding écht nodig hebben. Er kunnen meer must have’s zijn: als je bijvoorbeeld een koelkast wilt kopen, dan kan het zijn dat hij én energiezuinig én roze moet zijn. Ik noem maar wat. Je aankoop/doel/project is mislukt als niet alle must have’s te vinden zijn in het eindresultaat.

De ‘Should have’ is een pré, maar als er iets anders, vergelijkbaars aan/op/in zit, dan is het ook goed. De ‘Could have’ is een mooie plus, maar alleen als deze de andere punten NIET negatief beïnvloedt. Je ‘mag’ dus geen Should have of Must have inruilen voor een Could have.

De ‘Won’t have’ is duidelijk: op dit moment niet nodig, maar misschien in de toekomst wel. Deze keer laat je dit punt bewust zitten, een volgende keer kun je weer kijken of het misschien een M, S of C geworden is.

Ik heb de methode al een paar keer toegepast, bijvoorbeeld als ik mezelf de vraag stelde of ik wat kleine dingetjes zou kopen. Het antwoord was uiteindelijk ‘nee’, want het waren sowieso geen must haves. De aankopen zouden dan niets toevoegen, maar wel invloed hebben op bijvoorbeeld mijn vakantie-/buffer-/hypotheekspaardoel.

Gebruiken jullie dit soort methodes wel eens om jezelf een beetje bij de les te houden? Of hebben jullie nog andere tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Dit is ook een goede! Als ik iets koop dan bedenk ik wel heb ik het echt nodig, ga ik het echt gebruiken. Dat werkt ook goed.

  2. Dit is een hele goede! Zal ik zeker onthouden.
    Ik heb vraag me wel regelmatig af bij het boodschappen doen of ik het moet of wil hebben. Als ik het alleen maar wil dan koop ik het niet. Jouw tip is denk ik zeer goed voor mij bij andere aankopen… Ik zal hem zeker gebruiken.
    Groetjes,

  3. @Anoniem: volgens mijn boekje is het volledig: Won't have this but would like to have this in the future. Dat heb ik zelf afgekort naar 'Won't have', met in de uitleg een verwijzing naar dat het prettig zou kunnen zijn in de toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.