Zijn er nu echt zo weinig zuinige mensen?

Zeg op een verjaardag dat je je boodschappen bij de Aldi/Lidl haalt en weinig mensen zullen je verschrikt aankijken. Zeg op diezelfde verjaardag dat je de verwarming pas aandoet als het koud wordt en deze regelmatig een graadje lager probeert te zetten, dat je theezakjes gebruikt voor meer dan één kopje thee, of niet elke twee jaar een nieuwe telefoon koopt en je kunt erop rekenen dat alle aandacht ineens op jou gevestigd is. Dat zijn blijkbaar nog dingen waar je beter niet voor uit kunt komen.

Nu moet ik zeggen: ik kan me er niet zo druk om maken. Ik vind zuinigheid een deugd en kan prima voor mezelf zien dat zuinig leven voor mij voordelen heeft, die een ander dus niet heeft. Dan hoef ik b.v. alleen maar te denken aan het feit dat we op ons droomplekje wonen en daar een droomhuis van maken en dat ik (voor mij dan) ‘het licht heb gezien m.b.t. hypotheek aflossen’. Maar tegelijkertijd verbaast het me wel dat zuinigheid nog steeds een soort vrekkenstigma heeft. In mijn familie zit eigenlijk alleen mijn moeder te wachten op ‘vrekkengesprekken’. De rest maakt er vooral grappen over. Stom genoeg kunnen zij zich wel juist weer zorgen maken over geld (dat er dan wel genoeg is), dus dat snap ik dan weer niet.

Maar als je dan weer ziet hoeveel blogs er zijn over gratis dingen, besparen, consuminderen, meer doen met minder, schulden aflossen, eenvoudig leven, enzovoorts, dan denk ik: waar zitten al die mensen?? Afgaand op wat er geschreven wordt, zou er op elke hoek van de straat wel eentje moeten zitten! Ik ben ze, behalve via dit blog, helaas nog niet tegengekomen. Misschien moet het eerst in NL nog wat erger worden.

Ken jij veel zuinige mensen/consuminderaars/eenvoudige levers (?) in je omgeving? En zo niet; doe je je contacten wat dat betreft dan vooral online op, of kom je ook wel eens ‘in het echt’ samen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
 1. Ik mis die mensen ook in mijn omgeving. Misschien moeten we gewoon eens een meeting organiseren ergens in Nederland, bij iemand thuis. Heb ik wel eens eerder gedaan, toen gingen we een zeepketting maken… 🙂

 2. Volgens mij zijn er genoeg in elke buurt, al dan niet uit noodzaak. Maar ik kom er ook zelden tegen hoor. Met m'n moeder bespreek ik wel dingen, maar ook niet alle ideeën.
  Toch als je inderdaad kijkt naar hoeveel mensen er online over praten, zou je denken dat er echt heel veel mensen zouden zijn die zuinig leven.

  Grappig genoeg is: mensen die bewust zuinig leven, zeuren niet over geld. Mensen die vaak veel geld verdienen, maar nergens op letten, zeuren heel vaak over geld.

 3. @Daantje: leuk zeg! Waren er toen ook meer mensen uit je eigen woonplaats dan je gedacht had, of was het echt idd uit heel NL?

  @Lotte: Dat klopt! Misschien omdat je, als je zuinig bent, veel meer oog hebt voor wat je zelf nog kunt verbeteren en voor hoe weinig je eigenlijk nodig hebt?

 4. Heel herkenbaar hoor! Ik hoor om me heen genoeg gezanik over geld maar als je dan iets probeert te zeggen over zuinig leven of zoiets, dat is not done! Mensen willen kunnen/willen hun luxe dingen niet loslaten, net of ze dan minder worden dan anderen.
  Maar ja, wie het laatst lacht…..?

 5. Wij hebben jarenlang zuinig geleefd om een nu (vervulde wens) uit te laten komen. En inderdaad als je het met mensen er over had vonden ze het maar belachelijk. Toch was het zo dat er heel wat later bij ons kwamen om tips hoe ze meer konden doen met minder geld.Eerst houdt men zich groot maar als men kan zien dat jij veel meer doet met minder geld komen ze wel> Maar het allerbelangrijkste is vaar je eigen koers Groetjes

 6. Mijn ervaring is dat veel mensen er niet publiekelijk voor uit willen komen en dus voor vrienden/familie de schone schijn hoog houden …
  Of wat vind je van een schoonmoeder, tegen wie ik zeg dat het ook best wat minder kan ( ze kan verschrikkelijk duur doen en oesters en ratatouille aan een driejarige voorschotelen en dan verbaasd zijn dat die dat niet eet) – krijg je de keer er op een envelop met geld. Sommige mensen snappen het ook gewoon nooit …

 7. Ze zijn er wel hoor, maar het is een soort van not done om zunig te zijn. Zeker bij mijn (35-45 jr) generatie.

  Mijn ouders zijn wel zunig.. LOL ze vroegen zich een poosje geleden af wat ze met de overvloed aan water uit de regenton konden doen (behalve de standaard dingen dan). "Spoel je toch de WC ermee door" zei ik toen. Sindsdien staat er altijd een emmer naast het toilet…

  Mijn buren (80 +) schamen zich er ook niet voor om iets aan te nemen of zuinig te doen met wat ze hebben.

  Verder veel mensen die verbaast zijn als je een theezakje de rest van de dag gebruikt… Ach ja… stiekum zet ik zo misschien toch weer wat in werking.

 8. Bij mij is een deel van de familie er in zekere mate mee bezig en de andere helft werkt zich gek en heeft de daarbij behorende levenstijl van veel uitgeven. De laatsten klagen niet echt maar ik vang wel signalen op dat ze het soms moe worden dat vele werken. Als ik dan opper dat bv mijn zwager een dagje minder gaat werken (eigen bedrijf) dan komt er meteen de reactie dat dat niet kan. Volgens mij zou dat prima kunnen maar komt het gewoon niet in hem op. Voor het geld hoeft hij echt geen vijf dagen te werken. Maar ach ieder doet het op zijn eigen manier en ik ben blij dat ik door mijn zuinige levensstijl mijn huis volgend jaar afbetaald heb, maar een halve baan hoef te werken en verder kan doen wat ik wil. Bijkomend voordeel is dat als ik in de stad loop niet eens meer zou weten wat ik moest kopen, behalve echt noodzakelijke dingen.
  Ik heb via het Nibud berekennd wat ik achteruit zou gaan als ik werkeloos zou worden (ik hoop natuurlijk van niet) en zelfs van dat geld zou ik nog kunnen leven. Fijn gevoel dus.

 9. Jammer dat jij geen mensen kent die net als jij consuminderen. Ik heb 2 hele goede vriendinnen die net als ik consuminderen. Mijn schoonmoeder die is ook heel zuinig. We praten er geregeld over.
  Groetjes Bianca

 10. Ik krijg ook wel eens rare reacties als ik zeg dat ik prijslijstjes bijhoudt in m'n huishoedboekje (waar welk product het goedkoopste is), of dat wij maar één keer in de maand het ons kunnen veroorloven om uit eten te gaan…

 11. Ik ben zelf een beginnend consuminderaar: uit overtuiging en noodzaak (heb straks 3 studerende kinderen)! Ik gooi af en toe een balletje op over consuminderen, maar niemand schijnt hierin geinteresseerd te zijn, jammer! Inspiratie vind ik vooral op blogs, ik sta niet alleen!

 12. Ik heb eigenlijk nog nooit een rare reactie gehad op mijn consumindergedrag. Een paar van mijn vriendinnen doen er gewoon aan mee, de een uit noodzaak, de ander uit vrije wil. Mijn moeder vindt het leuk en lijkt er zelfs wel een beetje trots op te zijn dat haar dochter het zo redt in haar eentje met een hypotheek. Mijn broer en zus geven ook niet onnodig geld uit, mijn zus omdat ze het niet heeft, mijn broer omdat het gewoon niet in hem zit. Ik zit waarschijnlijk in een goed kringetje wat consuminderen betreft.

 13. ook ik ben voor mijn gevoel de enige in mijn omgeving die uit noodzaak,maar ook uit overtuiging conduminderd, en iedereen vind mij volgens mij echt idioot, de rest praat alleen maar over hoe duur alles wel niet is en gaat diezelfde spullen vervolgens aanschaffen, als ik dan vertel hoe ik met mijn geld om ga kijken ze me meewarig aan met een gezicht van , ach wat sneu.ze snappen niet dat ik echt heel tevreden ben met mijn leven en denken dat ik stiekem jaloers ben op hen.

 14. Mijn ouders waren jarenlang 'consuminderaars', gewoon omdat ze het geld niet hadden. Dacht ik. Maar nu beide kinders het huis uit zijn, is er ineens geld voor verre reizen, een nieuwe auto en een nieuw huis……
  Overigens is consuminderen voor mij op dit moment noodzaak, omdat we als gezin moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Alleen ben ik er nog niet zo goed in. Gelukkig tot nu toe uit de problemen weten te blijven.

 15. Ik kan je helemaal vinden in je verhaal.
  Voor de meeste zal de drempel online veel lager liggen om er over te praten.
  Mijn zus is ook een beginnend conuminderaar dus dat is nu wel gezellig.
  We mailen elkaar altijd de gta's en goede aanbiedingen en wisselen tips uit.
  Ik kom er ook gewoon voor uit in onze vriendengroep.
  sommigen snappen het en sommige lachen er om.
  diegene die er het hartst om lachen lopen altijd in nieuwe kleren hebben de nieuwste mobieltjes maar klagen altijd over geld.

 16. Ik ken niemand in mijn omgeving. Tenminste, die er voor uit komt. Er zijn er volgens mij genoeg, maar ze zeggen het niet. Misschien een bepaalde schaamte. Ik ben er trots op. Vertel het ook gewoon. Dat de kachel overdag uitstaat en 's avonds op 19,5 graden. Een uur voor het naar bed gaan,zetten wij hem uit. Ik ga naar de Aldi en de Lidl en doe zoveel mogelijk boodschappen in de reclame.

  Mensen verbazen zich dan wat wij met ons geld doen. Want zij hebben altijd tekort.
  Het is een levensstijl geworden en ik zou niet anders meer willen. Ik voel mij ongemakkelijk als ik naar een dure supermarkt ga of als ik weet dat het ergens anders goedkoper is.

  Ik laat de mensen praten en lachen.

  Wie het laatst lacht, lacht het best!!

  Liefs Frederique

 17. Ik weet zo 1,2,3 niemand uit mijn omgeving…jammer genoeg!
  Ik vind mijn "lotgenoten";-) vooral hier in Blogland.

  Ik haal zoveel mogelijk boodschappen bij Aldi en Lidl. Het energiegebruik houden we bij en proberen daar elke keer weer op te besparen.

 18. 'k Heb wel 'ns aangegeven niet te consuminderen uit echte noodzaak maar vooral omdat we er heul graag leukere (lees fijnere) dingen van doen dan de allernieuwste gadgets en mode te kopen. Vakanties of concerten bijv. Overigens is de heule Knieperfamilie incl. opa's oma's en zussen behoorlijk zunig (we bent geen zeeuwen maar toch)
  Groet

 19. Eerlijk gezegd zou ik niet weten waarvoor je je zou moeten schamen, of je je het nou wel of niet kunt veroorloven. De Lidl heeft goede spullen en waarom zou je ergens anders dan meer betalen? Ik zie bij ons het hele dorp in de Liddl en daarna zien we elkaar weer in een andere supermarkt voor de artikelen die ze bij de Lidl niet hebben. En als we als familie bij elkaar zijn geven we elkaar advies waar bijv het vlees het lekkerste is. Laatst kreeg ik ergens foccacia en die vond ik lekker. De gastvrouw zei gewoon: ja, lekker hè, bij de Lidl en weet je wat daar ook zo lekker is, etc.
  Mensen zijn die overdaad trouwens zat. Eenvoudig leven is weer in.
  Ik gebruik mijn oliestelletjes als iets lang moet opstaan en dan denk ik bij mezelf: zo dat scheelt weer in de voorschotnota. Wij hebben het helemaal niet slecht, maar het is gewoon een manier van leven die ons bevalt.

 20. Nu meer mensen naar Lidl en Aldi gaan is de drempel weg om bij feestjes de spullen uit die winkels te gebruiken. Dat veel etenswaar als beste getest zijn bij Kassa en Radar scheelt ook.
  Toch ga ik liever naar Aldi dan naar Lidl, bredere paden, rusiger.
  Nog liever naar AH, maar ik ben nu zo gewend te krenten dat ik eerder naar Bas van der Heiden ga.

  Nu ik als SHM werk, blijkt dat drempelverlagend te werken. Meer mensen beginnen te praten over zuinig doen en tips.
  Maar zuinig doen is een proces en wat voor de een werkt werkt voor de ander helemaal niet.

  Het familielid die in de WSNP zit heeft even gegeten van de moestuin, maar gaat toch liever naar de winkel.
  Ik soms ook, als ik zie hoeveel werk het is.

 21. Ook ik voel mij alleen in consuminderland. Ik ben er vol van en zou zo graag anderen vertellen hoe leuk het is te consuminderen maar helaas zit er in mijn omgeving niemand op te wachten, dus zoek ik dagelijks blogland op om me te verkneukelen. Hier lees ik tenminste dingen die ik voel! gelukkig is mijn man ook consuminderaar dus dat maakt veel goed

 22. Een vriend van ons is gewoon van nature heel zuinig. Het woord consuminderen kent hij niet. Regelmatig vertel ik hem tips,die ik op de consuminderblogs lees.Ik mis in mijn omgeving mensen,die milieuvriendelijk proberen te leven. groeten Izerina

 23. Laatst was ik een weekendje weg met een paar oude schoolvriendinnen. Ik voelde me niet thuis bij hun voortdurende drang om geld uit te geven. Merkte toen heel goed hoe ik zelf de laatste jaren veranderd ben hierin. Ik voel me hier goed bij, maar durfde dat niet heel duidelijk uit te dragen tijdens het weekend.

 24. In mijn woonomgeving ken ik geen comsuminderaars , tenminste mensen die het hardop zeggen ..
  Ik ben er wel heel open over, en mijn vriendin vind het zo knap wat wij doen met ons geld , terwijl zij altijd moet kijken dat ze het red ..
  Maar ze heeft me nu wel tips gevraagd ..en ik kijk met haar mee met haar administratie ..
  Ik geef tips wel eens door per mail aan mijn zusje en mijn ouders , maar per mail omdat zij verder weg wonen .
  Via de GuldenGulden yahoogroep pas een bijeenkomst bijgewoond , was erg leuk !!!

 25. Ik loop al een tijdje mee in consuminderland. Vroeguuuhhh was er eigenlijk niemand die er over sprak en ik kom ook niet uit een zuunig nest. Mijn moeder had een groot gat in de hand en mijn vader werkte wel hard om het te bekostigen.
  Nu zijn mijn vader en ik de knieperds in de familie. Broer en zus minder.
  Maar gelukkig kwam er internet en kwam ik een mailgroep tegen. Zie vorige reactie, want Petrouchka ken ik daar ook van. Daar kon ik dagelijks over consuminderen mailen en wij komen eens per jaar uit het hele land bij elkaar, bij eentje die een grote tuin heeft. Ik had er in 1 klap zo'n kleine 500 medestanders bij en dat is leuk. Want ik overal wel een bekende vinden of ergens een kop koffie halen als ik op stap ga. We kringlopen soms met een clubje of er organiseert iemand een wandeling in haar omgeving. Maar bloggen is ook erg leuk nu.

 26. Ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die bij de lidl en aldi boodschappen doen en echt zuinig moeten doen helaas uit noodzaak. Ook ken ik een stel dat heel zuinig aandoet om lange en verre reizen een passie van ze is en ze zo vaak mogelijk gaan. Ik vindt het wel een verschil of je zuinig doet omdat het moet of omdat het een keuze is. Ik hoef niet zuinig te doen man en ik verdienen goed en hebben allebij plezier in ons werk. Daarnaast wonen we niet al te duur. Ik ga tegenwoordig wel naar de Jumbo gewoon omdat alle A merken daar behoorlijk wat goedkoper zijn. En het is een fijne winkel bij ons in de buurt. Ik ga niet in de kou zitten ook niet met een dikke trui aan, ik vindt het een gelukzalig moment als ik 's morgens vroeg opsta en het is heerlijk behaaglijk in huis. Ook als ik alleen zit doe ik de verwarming aan, als ik flink ga soppen dan zet ik 'm wel lager natuurlijk. Gelukkig is ons huis goed geisoleerd dus valt het stoken wel mee.
  Sparen doen we maar we genieten ook van de leuke dingen van het leven. Roken en drinken doen we niet dus dat scheelt.
  Groetjes Nikki.

 27. Ik heb heel veel jaren meegemaakt dat ik echt elk dubbeltje moest omdraaien en het dan nog niet met een gerust hart kon uitgeven. Nu ben ik in een fase dat dit niet meer zo nodig hoeft en daar ben ik heel blij om…
  Lieve groet,
  Mirjam

 28. Ik consuminder sinds de komst van oudste dochter en weet genoeg mensen in mijn omgeving die ook (willen) consuminderen. Misschien is het omdat ze weten dat wij heel lang met weinig geld hebben kunnen leven (zonder al teveel in moeten leveren). Het is dan meer dat ze vragen om tips e.d. 🙂

  Ik weet wel dat diezelfde mensen niet snel met andere mensen zullen praten over geld. Al heb ik wel het idee dat dat het laatste jaar meer wordt (waarschijnlijk als gevolg van de crisis)!

 29. Ik kom er wel vooruit, want het kan me niet schelen wat een ander denkt.
  En soms lijkt het inderdaad net of je alleen op je bespaareiland zit.

  Groetjes jenneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.