De 10 best én slechtst gelezen artikelen van 2018

De best en slechtst gelezen artikelen van 2018

Een jaar lang bijna elke dag schrijven en publiceren: dat levert behoorlijk wat content op. Voor mij zit er achter elk artikel een verhaal. Iets brengt me op het idee, dan komt er een moment waarop ik denk: dit idee wil ik nú uitwerken. En dan volgt nog het hele proces van onderzoeken, schrijven, plaatjes zoeken, enzovoorts.

Maar het feit dat er in elke blogpost tijd en aandacht zit, wil niet zeggen dat elke blogpost ook op dezelfde manier ontvangen wordt. De ene wordt véél beter gelezen dan de andere. Op deze kerstdag leek het me leuk om de best gelezen artikelen van 2018 nog eens op een rijtje te zetten. En óók de slechtst gelezen artikelen. Want die gun ik eigenlijk toch ook bést een beetje meer aandacht.

Best gelezen artikelen van 2018

Ik schrijf inmiddels natuurlijk al ruim 8 jaar en gelukkig worden er elk jaar ook nog heel veel ‘oudjes’ herlezen. In dit lijstje neem ik die niet mee; vandaag worden artikelen uit 2018 in het zonnetje gezet 😉

1. Koopjeskalender: wanneer is … het goedkoopst?

Met stip op nummer 1; het jaaroverzicht waarin voor elke maand van het jaar opgenomen is wat je op dat moment het voordeligst kunt kopen. In december is er bijvoorbeeld vaak nog heel goed te onderhandelen over de prijs van auto’s. Maar: geuren en cosmetica zijn vaak extra voordelig vanwege de feestdagen. En straks in januari zijn bedden, matrassen, vliegtickets en elektronica bijvoorbeeld weer erg populair.

Dit artikel werd afgelopen jaar maar liefst 24.661 keer gelezen.

2. Geldgeheim: “Wij hebben onze hypotheek volledig afgelost”

Ook het geldgeheim van G., over hun volledig afgeloste hypotheek, deed het erg goed. Dit inspirerende verhaal werd ook opgepikt door Google en wist daardoor nog veel meer mensen te inspireren.

Dit verhaal werd tot nu toe al 18.563 keer gelezen.

3. Zo spaar je ongemerkt 1000 euro bij elkaar

Een van de eerste babystapjes van Dave Ramsey is het opbouwen van een ‘emergency fund’ van 1000 euro. In dit artikel liet ik je een aantal manieren zien om dat geld vrijwel ongemerkt bij elkaar te sparen.

Dit artikel werd in 2018 tot nu toe 18.250 keer gelezen.

4. Deze 9 slechte geldgewoontes houden je arm

De url van dit artikel is een beetje misleidend; eerst had ik namelijk 8 geldgewoontes die je arm houden. Na publicatie kreeg ik van mijn moeder een berichtje: of ik ook aan gokken had gedacht. Een hele mooie aanvulling, dus zo werden dit er 9. Zeker de moeite waard om te lezen, want het zijn vaak juist de kleine dingen die over lange tijd een groot verschil kunnen maken.

Dit artikel werd in 2018 al 17.026 keer gelezen.

5. Geldgeheim: “Ik heb 160.000 euro bij elkaar gespaard”

Een van de eerste geldgeheimen en eentje waar behoorlijk wat reacties op kwamen, was het verhaal van D. Zij spaarde op een niet extreem hoog inkomen maar liefst 160.000 euro bij elkaar. Ik vulde het artikel aan met wat tips om zelf ook eens serieus te gaan sparen.

Dit artikel werd tot nu toe 15.675 keer gelezen

6. Over het kwaad dat ‘Action’ heet

In het voorjaar laaide er met name op Facebook een flinke discussie op over discountwinkels. Over hoe verschrikkelijk die wel niet waren. En hoewel er genoeg redenen te bedenken zijn om die winkels inderdaad ‘verschrikkelijk’ te noemen, vond ik het ook wel een beetje hard. Want uiteindelijk zijn we zélf die mensen die die winkels leegkopen. Daarom vond ik het tijd voor een tegengeluid. Waar overigens óók weer hele interessante reacties op kwamen.

Dit artikel werd 11.593 keer gelezen.

7. Bestel nu een uitklapbaar Tiny House voor 34.000 euro

Ik vond bij een bedrijf in Singapore hele mooie tiny houses die al vanaf 34.000 euro verkrijgbaar waren. En: ze konden in 7 uur geïnstalleerd worden. Na wat onderzoek bleek overigens wel dat er écht nog wel wat haken en ogen aan zaten, maar dat maakte ‘de droom’ niet minder aantrekkelijk 😉

In totaal lieten 9.523 mensen zich door dit artikel inspireren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Slechtst gelezen artikelen van 2018

Als het gaat om de slechtst gelezen artikelen van 2018 dan moet ik bekennen: dat wordt voor mij ook een verrassing. Tot het moment van schrijven heb ik daar namelijk nog helemaal niet naar gekeken.

1. Even over de AVG en je privacy

Met stip op nummer één: de AVG en je privacy. Dat snap ik heel goed; ik was toen al compleet moe van al het gezeur over de AVG en ik denk dat ik niet de enige was. Je moet het aangeven, het is ook netjes om het aan te geven én ik voel geen enkele behoefte om hierin onduidelijk of oneerlijk te zijn. Maar als ik heel eerlijk ben, dan had ik het zélf ook niet gelezen (als ik het niet geschreven had dus) 😉

Oké, dat deze post maar door 193 mensen werd gelezen, doet niet zoveel pijn.

2. Flying Blue Miles via Transavia

Een post die het ook niet zo goed deed, was die over de Flying Blue Miles die je tegenwoordig ook kunt krijgen (of kopen) als je met Transavia vliegt. En eigenlijk kan ik me daar ook wel wat bij voorstellen; die tip had misschien ook net zo goed als besparingstip op Facebook geplaatst kunnen worden.

Bovendien plaatste ik dit artikel in hartje zomer; ik denk dat veel mensen toen wel wat anders te doen hadden dan blogs lezen. In totaal trok dit artikel 225 mensen.

3. IJsland stelt gelijk loon voor mannen en vrouwen verplicht

Dit artikel kon wél rekenen op veel reacties, maar niet op veel pageviews. In totaal waren het er 235.

Dat vind ik dan wél weer een beetje jammer; ook in Nederland worden mannen en vrouwen vaak nog niet op dezelfde manier beloond. En dat komt deels door de cultuur, maar ik denk dat vrouwen hierin ook nog heel veel kansen laten liggen. Als er dan een land is dat het voortouw neemt in gelijke beloning, dan vind ik dat wel wat positieve aandacht waard!

4. Consumentenbond stimuleert banken om risico-opslag te verlagen

Ook de inspanningen van de Consumentenbond om de risico-opslag die banken heffen te verlagen leken voor het grote publiek niet heel erg boeiend; 307 mensen lazen dit.

Die risico-opslag zorgt ervoor dat veel mensen onterecht veel te veel betalen voor hun hypotheek. Achteraf gezien denk ik dat veel van de lezers hier dit misschien ook gewoon niet zo boeiend vinden, omdat ze weten dat ze hiervoor helemaal niet afhankelijk zijn van de inspanningen van de Consumentenbond; zij gebruiken gewoon hun hogere WOZ-waarde om zélf een lagere hypotheekrente te regelen 😉

5. Ultiem recyclen: Friezen maken fietspad van gebruikt toiletpapier

Ik vond het wel heel bijzonder: een fietspad van gebruikt toiletpapier. En dat het in ‘mijn’ Friese provincie voor het eerst werd toegepast, vond ik ook wel bijzonder. Een grote hit werd het echter niet; 309 mensen lazen dit artikel.

De reacties hierop vond ik trouwens wel ontzettend interessant én relevant: in hoeverre zorgen dit soort innovaties eigenlijk écht voor een beter milieu? Maar goed, dat is weer een ander onderwerp!

6. #FreedomFriday: technologie en antiproductiviteit

Technologie: superfijn natuurlijk. Maar we worden er eigenlijk helemaal niet zoveel productiever van als je misschien zou denken. Ik vond het interessant genoeg om er eens een artikel aan te wijden. Vooral ook omdat ik er soms zelf ook wel mee worstel.

Als je één van de 318 lezers was, dan weet je waarom de effectief behaalde snelheid van een auto ongeveer gelijk ligt aan lopen. En als je niet bij die groep hoort, kun je het nu alsnog ontdekken!

7. AFM wil handel in cryptovaluta verbieden

In januari was iedereen wel een beetje klaar met de crypto’s. De gekte die vorig jaar rond deze tijd speelde was bij velen omgeslagen in teleurstelling. Dat is ongetwijfeld één van de redenen dat dit artikel dit rijtje afsluit: het werd 319 keer gelezen.

Binnen een maand daarna werd al besloten dat dat verbod er niet meer hoefde te komen. Reguleren zou een betere optie zijn. Volgens mij zijn die plannen daarna een redelijk stille dood gestorven. Net als veel cryptomunten. Ik heb ze overigens nog wel; ik zat (zit) er met een relatief klein bedrag in en ben vooral benieuwd naar hoe de technologie zich gaat ontwikkelen. Verkopen heeft nu ook geen zin meer en wie weet zit hier nog de nieuwe bitcoin bij 😉

Leuk, zo’n overzicht

Toch leuk, zo’n overzicht maken. Het geeft mij ook mooi de kans om weer even terug te kijken naar het (bijna) afgelopen jaar.

En ik moet zeggen: als ik beide lijstjes zie, dan voel ik me eigenlijk vooral heel erg dankbaar. Toen ik jaren geleden begon met bloggen, kon ik niet bedenken dat mijn berichten zoveel mensen zouden bereiken. En of het er nu 193 of 24.661 zijn: ik word blij van iedere lezer, van iedereen die ook maar een klein beetje inspiratie haalt uit deze website.

En natuurlijk is het mooi als je ineens merkt dat een artikel het verschrikkelijk goed doet. Vraag mijn vriend maar; toen de nummer 2 van de best gelezen artikelen werd opgepikt door Google, stuurde ik hem de hele dag door updates met ‘Er zitten nu wel zoveel mensen op de site! Oh nee, nóg meer!’ Ik geloof dat ik toen nog een week op wolken gelopen heb.

Maar uiteindelijk zijn dat maar cijfertjes. Ik vind het veel waardevoller als ik van iemand een mail krijg met: ‘Dankzij jouw blog heb ik dit gedaan en kijk nu eens!’ Dan weet ik dat ik ook écht iets terug doe voor alle tips, motivatie en inspiratie die ik door de jaren heen van talloze lezers en bloggers heb gekregen. Als ik daar nog héél lang mee door kan gaan, ben ik een gelukkig mens ?.

Fijne kerstdagen!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Jouw blog heb ik pas een paar maanden geleden ontdekt en vind het zeer inspirerend en informatief. Nog een fijne jaarwisseling en op naar een geweldig 2019!

  2. Hoi Adine, wat een leuk overzicht! Haha, ja die van die AVG… werd (en wordt) er op mn werk mee doodgegooid! Ik volg je al jaren (klinkt bijna stalkerig …) en vind het erg leuk dat je ondertussen zo open bent over alles wat er gebeurd is in je leven (nouja, alles.. maar je weet denk ik wel wat ik bedoel..). Je zet me aan t denken, en ik maak plannen door inspiratie van jou. Ga dit jaar mn (afgelopen jaar aangeschafte) camper verhuren en met vriend een website beginnen. Heel benieuwd hoe dat gaat. Nu in t proces van worstelen met layout, keuze aanbieder, hoe -in vredesnaam- plaats ik foto’s, tekst… leuk hoor.. Tijd genoeg nu (vakantie) dus dat is fijn.
    Fijne jaarwisseling!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.