IJsland stelt gelijk loon voor mannen en vrouwen verplicht

IJsland stelt gelijk loon voor mannen en vrouwen verplicht

Scandinavische landen staan al langere tijd bekend om hun goede sociale voorzieningen. Hoewel we het hier in Nederland zeker niet slecht hebben, kun je in Scandinavië op nog meer ‘menselijkheid’ rekenen. Zo wordt er daar veel geïnvesteerd in de arbeidsmarkt, is het sociale zekerheidsstelsel erg uitgebreid, zijn er zeer royale ouderschapsverlofregelingen en is er – deels als gevolg van die maatregelen – maar weinig langdurige werkloosheid. En nu komt daar nog een andere maatregel bij: gelijk loon voor mannen en vrouwen. Althans, in IJsland.

Glazen plafond

In veel landen is nog sprake van een glazen plafond; het is voor vrouwen – om vaak onduidelijke redenen – nog behoorlijk moeilijk om een topfunctie te bekleden. En als ze dan zo’n functie hebben, dan krijgen ze daarvoor niet automatisch evenveel betaald als wanneer die functie door een man vervuld zou worden.

In IJsland gaan ze dat vanaf nu aanpakken. Het land staat al bekend als erg progressief, zeker als het gaat om genderbeleid. De bestuursfuncties binnen grote bedrijven moeten al voor ten minste 40 procent door vrouwen vervuld worden en om dat mogelijk te maken, zijn er bijvoorbeeld erg goede regelingen voor vaderschapsverlof.

Hetzelfde werk? Hetzelfde salaris!

Met ingang van 2018 zijn bedrijven met meer dan 25 werknemers verplicht om hun vrouwelijke medewerkers evenveel te betalen als de mannelijke werknemers, als sprake is van dezelfde soort werkzaamheden. Tot nu toe was dat niet het geval; vaak kregen ze minder betaald. De loonkloof die op dit moment bestaat tussen mannen en vrouwen, zou in 2022 helemaal gedicht moeten worden.

IJsland loopt hiermee voorop. De afgelopen negen jaar stond het land al bovenaan de lijst van gelijkheid tussen man en vrouw. Deze lijst wordt steeds opgesteld door het World Economic Forum (WEF). Ter vergelijking: Nederland zakte vorig jaar nog van de 16e naar de 32e plaats… Ook in een relatief progressief land als Nederland is gelijk loon voor mannen en vrouwen dus nog niet vanzelfsprekend.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom vrouwen minder betaald krijgen

Waar ik dan wel benieuwd naar ben: hoe kan het dat gelijk loon voor mannen en vrouwen zo bijzonder is. Dat het niet gewoon normaal is dat mensen hetzelfde betaald krijgen voor het werk dat ze doen. Een paar redenen die ik kan bedenken:

 • Mannen onderhandelen scherper/beter
 • Mannen zijn misschien wat beter in het benadrukken (of aandikken) van hun kwaliteiten of voortgang, waardoor ze er sneller meer geld (bij) krijgen
 • Vrouwen zetten hun carrière misschien vaker/sneller op een lager pitje, bijvoorbeeld door gezinsleven
 • Als ondernemer kan ik daar nog aan toevoegen dat vrouwelijke ondernemers niet altijd even sterk zijn in het op waarde schatten van hun kwaliteiten en daar een passend prijskaartje aan hangen.

Maar dan nog is het niet helemaal logisch. Er zijn zoveel vrouwen die gewoon eerst carrière maken en dan in feite op dezelfde manier bij een bedrijf binnenkomen als mannen. Zijn daar dan geen vaste loonschalen?

Ik vind het mooi dat IJsland dit doorvoert en hoop dat er veel landen volgen. Tegelijkertijd vind ik het jammer dat zo’n maatregel 1) nodig is en 2) wereldnieuws is.

Heb jij wel eens minder betaald gekregen voor hetzelfde werk als een mannelijke collega? Enig idee waarom en heb je er iets aan gedaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Wauw, bizar he dat dit wereldnieuws is? Good job Ijsland! Het zou gewoon normaal moeten zijn inderdaad. Ik denk dat het ook mede komt doordat er een soort taboe ligt op praten over wat je verdiend. Ik wist van geen vd collega’s wat er op hun loonstrookje stond. Nu ook niet trouwens. Maar ik heb niet echt een man om het te vergelijken in mijn functie ?

  1. Klopt, daar wordt inderdaad erg weinig over gepraat. Op zich ook misschien niet heel gek, want het zegt ook niet veel. Binnen kleinere bedrijven heb je immers ook zelden iemand die precies dezelfde functie heeft als jij. Maar je hoort soms echt verschillen…

 2. Ik ben het helemaal met je afsluiting eens! Jammer dat het nodig is en er zoveel nieuwsaandacht voor moet zijn. Gelijkheid zou normaal moeten zijn. Maar dan bedoel ik niet man/vrouw gelijkheid, maar gelijkheid nav je kwaliteiten en kunde, daarbij staat voor mij los of je man of vrouw bent.

  Het is statisch onderzocht, dus het zal kloppen… maar als ik naar mijzelf kijk heb ik hier nooit last van gehad toen ik nog in dienstverband werkte, ben nu zzp-er, dat ligt weer anders. Het bedrijf waar ik zat had vaste schalen en ik verdiende evenveel/meer als mijn directe collega’s. Dat had ook te maken met ervaring en dienstjaren. Daarnaast kon je groeien bij een goede beoordeling, maar ook hier zat een maximum aan verbonden, zodat ook als je goed kon onderhandelen je niet ineens veel meer kreeg dan iemand die dat spannender vond.

  1. Vaste schalen maken denk ik inderdaad een stevig verschil; dan scheelt het inderdaad maar een beetje of bijvoorbeeld op de secundaire voorwaarden en krijg je niet bijvoorbeeld honderden euro’s meer of minder. Wel fijn dat jij daar nooit last van hebt gehad in loondienst. Hoe doe je dat nu; vind je het makkelijk om te bepalen wat je ‘waard’ bent, of werk je niet met uren maar producten?

   1. Eerlijk gezegd vind ik dat doodeng 😛 mijn twee grootste opdrachtgevers zijn non profit organisaties en daardoor durfde ik niet al te hoog te gaan zitten. Misschien komt hier toch weer dat onderhandelprobleem naar boven. Maar ik kan mezelf wel in de spiegel aankijken en voel me goed bij wat ik doe. Dat vind ik ook belangrijk!

 3. Ik vind het ook ongelofelijk dat deze gelijkheid in 2018 nog steeds niet de norm is! We zijn er toch allang uit dat mannen en vrouwen op de werkvloer gelijk zijn. Wellicht in een ander categorie met een ander talent, maar de betaling zou daar geen onderscheid in moeten maken

 4. Heb het gelukkig zelf nooit meegemaakt dat een mannelijke collega meer verdiende maar ik weet wel dat het hier in Ierland erg ongelijk kan zijn bij veel bedrijven dus ik hoop vurig dat ook andere landen het voorbeeld van IJsland gaan volgen!

 5. Dat vrouwen net zoveel kans op promotie maken is ook een wens. Ik mis dat altijd. Alsof je als vrouw niet harder moet werken om zo wie zo een stap omhoog te komen. Dan is er vervolgens de beloning.

 6. Ik werk in de IT en merk dat ik me als vrouw soms dubbel moet bewijzen. De laatste paar jaren ben ik daar wat alerter op geworden en durf ook vaker mijn zegje daarover te doen. Gelukkig heeft dat wel dé goede dingen opgeleverd (zoals een nette loonschaal).

 7. Goed initiatief van IJsland! Overigens krijg ik van sommige vormen van gelijkheid wel de kriebels. Ik vind dat je (bijv. naast je basissalaris) betaald moet worden naar wat je neerzet en je niet altijd moet vergelijken met een ander. Er is namelijk altijd wel iemand die het beter heeft en daar raak je alleen maar bitter van, als je blijft vergelijken. Maar werken mannen en vrouwen even hard, dan zeker gelijk belonen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.