Spaarstructuur

Als ik wil sparen, dan kan ik dat beter vooraf doen. Eerder deed ik dat bijvoorbeeld wel volgens het Pay Yourself First-principe. Dat wil zeggen dat je vooraf inplant dat een bepaald deel van je inkomen automatisch wordt overgemaakt naar een (bepaalde) spaarrekening. Nu mijn inkomen de laatste maanden wat wisselt, is dat niet zo handig meer, maar ik merk wel dat minder structuur ook automatisch betekent dat ik minder spaar. Ik heb dan namelijk minder het gevoel dat het ‘moet’, waardoor er uiteindelijk best nog wel een hoop min of meer verdwijnt. En dat is natuurlijk zonde, want hoewel sommige niet ingecalculeerde dingen zeker de moeite waard zijn (vooral: ervaringen), kan ik nu echt niet zeggen dat al mijn uitgaven verstandig/nodig/bewust zijn. Dat is eigenlijk wel mijn streven: geld uitgeven aan dingen/ervaringen/wat dan ook dat écht iets toevoegt. En anders sparen!

Daarom besloot ik om voor de zomerperiode weer een overzichtje te maken van betalingen die ik nog verwacht en een automatische Excel-berekening van welk deel ik dan in de buffer wil storten en welk deel bedoeld is voor de vakantie. Daarnaast heb ik nog een zakelijke storting die ik wil doen. Nu kan ik van tevoren vast inschatten wat er ongeveer aan het einde van de zomerperiode op die beide rekeningen moet staan. Daarnaast heb ik nog een rijtje met ‘daadwerkelijk’ gemaakt, omdat ik in sommige gevallen ook rekening heb gehouden met de wisselkoersen. Ik heb dan een schatting gemaakt die wat aan de lage kant is, zodat het alleen maar mee kan vallen.

Vanmorgen kreeg ik mijn eerste bedrag binnen en ik heb direct ingepland dat dat overmorgen verdeeld wordt over de twee rekeningen. Dan kan ik me daarmee ook niet rijk rekenen, kan ik niet denken ‘ow, ik vul dit of dat gat wel even’, maar gaat het echt naar de buffer en de vakantie en moet ik voor dat gat maar wat anders bedenken. Normaal gesproken werkt dat een stuk beter voor me, dus nu hopelijk ook! Als de Belastingdienst vlot uitkeert én ook even (graag positief! *duimduim*) uitsluitsel geeft over die zorgtoeslag, dan zou ik aan het einde van de zomer wel eens een mooi stuk op weg kunnen zijn naar mijn bufferdoel voor 2015!

Welke manier van sparen werkt voor jullie het beste?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Op de eerste van de maand gaan er een aantal bedragen naar bepaalde spaarrekeningen voor reserveringen. Op de 5de van de maand naar 4 spaarrekeningen en een reservering. Op de 20ste de 2 spaarbedragen voor de studie van de jongste. Op de 22ste alle bedragen die ik wilde sparen die ik vooraf had vastgelegd maar nog niet had overgeboekt omdat je nooit weet of…Ik heb dus drie vaste spaardata en de bedragen staan ook vast. Ze zijn als "vaste kosten"in mijn maandbudget opgenomen.

  2. hier ook een wisselend inkomen.. dat van mij weet ik de laatste dag van de voorgaande maand omdat ik dan mn gewerkte uren weet die ik kan factureren. mn mans inokmen weet ik pas op de dag dat het gestort is. dan weet ik wat het inkomen is van die maand en ook de uitgaven weet ik wel elke maand (behalve extra uitgaven die we elke maand wel hebben). ik hou een buffertje op de normale spaarrekening en wat overblijft na het maandbedrag vor de komende maand gaat door naar m.oneyou zo snel mogelijk. werkt voor ons perfect 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.