Van Spenden naar Sparen

Veel mensen vinden geld uitgeven makkelijk, maar geld sparen niet. Toch zijn het eigenlijk dezelfde dingen. Je geeft het aan het ene uit, of aan het andere. Als je geld uitgeeft, dan heb je er iets voor terug, waar je soms wel en soms niet blij van wordt. Als je geld spaart, ben je het ook soort ‘kwijt’ en krijg je daar – meestal – een goed gevoel voor terug. Ik vind het tenminste altijd wel een veilig gevoel als er een bepaald bedrag op mijn rekening staat. Zonder dat ik dan speciaal het idee heb van ‘dát moet ik ermee doen’.

Maar hoe ga je nu van Spenden naar Sparen? Want ik moet ook eerlijk zijn: als ik eenmaal aan het uitgeven ben, vind ik het nog niet zo gemakkelijk om de knop weer om te zetten en weer full on te gaan sparen. Terwijl ik wel wéét dat ik het kan, want ik heb het altijd gedaan. Soms hard, soms niet. Maar ik kan het prima!

Hoe ik dat oppak? Ik combineer een aantal dingen:

Een doel voor ogen houden

Als eerste zorg ik voor een doel. Dit ligt letterlijk voor mijn neus. In mijn geval is het met name de reis die ik naar New York wil maken. Ook de aanstaande (inmiddels geboekte!) vakantie staat erbij, maar omdat ik die grotendeels al bij elkaar heb, zou alleen dat als doel te weinig uhm, ‘positieve stimulans’ bieden. Mijn buffer is bewust even geen doel, omdat ik steeds 80% spaar voor de buffer en 20% voor de vakantie. Neemt het saldo van de vakantie toe, dan neemt het saldo van de buffer dus ook toe. Als ik hierna wél zo’n soort doel (of aflossen) zou hebben, dan zou ik het zo concreet en klein mogelijk maken, zodat het ook echt haalbaar is. Dus niet: de hele hypotheek aflossen, maar bijvoorbeeld €8000 in het jaar aflossen.

Verleidingen elimineren

Hoewel ik er al op let, krijg ik op één of andere manier toch met enige regelmaat nieuwsbrieven met ‘aanbiedingen’ binnen. Hoewel ik helemaal van de aanbiedingen ben, kan ik ze beter opzoeken op het moment dat ik ze nodig heb, dan ze steeds in de mailbox krijgen en zo in de verleiding komen. Als ik me richt op sparen, vertienvoudigt mijn aantal nieuwsbriefuitschrijvingen meestal. Ook probeer ik het aantal keren dat ik naar de winkel/stad ga te beperken, bijvoorbeeld door elke keer als ik denk wat nodig te hebben, eens goed te kijken of ik daar geen alternatief voor kan bedenken. Negen van de tien keer lukt dat en scheelt het me een ritje. Dat scheelt me dan in het ongunstigste geval ook nog de kosten voor dat product, maar meestal ook nog geld voor de extra dingen!

Vooraf sparen

Tot slot: ik dwing mezelf om vooraf te sparen. Ik maak overzichtjes van wat ik in een bepaalde periode kan verwachten, ‘voorspel’ zo wat mijn saldo wordt en houd mezelf op die manier gemotiveerd om – zodra een betaling binnen is – dit direct volgens de verdeelsleutel over te boeken naar mijn spaarrekeningen. En als het nog niet op mijn rekening staat, dan plan ik het in voor de volgende dag of de dag erna. Dan kan ik later niet in de verleiding komen om er toch een deel van op mijn lopende rekening te houden. Vooral het lijstje werkt erg goed, dat geeft me echt het idee dat ik, als ik gewoon normaal doe, binnen twee maanden op een X spaarsaldo kan zitten, dat normaal gesproken misschien onhaalbaar leek.

Daarnaast zijn er natuurlijk wat dingen die op deze manier automatisch mee gaan. Doordat ik bijvoorbeeld kijk of ik geen andere oplossing kan bedenken voor dingen die geld kosten, ruim ik vaak ook lekker op, verkoop ik meer via Marktplaats en is het wat opgeruimder in huis. Want minder dingen kopen en even wat eenvoudiger leven, levert ook behoorlijk wat tijd op!

Hoe zet jij de knop om van Spenden naar Sparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Wat handig! Wij hebben alleen lange termijndoelen, dus hoe hoger het bedrag op de spaarrekening, hoe beter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.