Buffers en sparen van je inkomen

Welk deel van je inkomen spaar jij?Het lijkt wel spaarweek deze week! Heel toevallig kwam ik deze week terecht in een gesprek over wat toch wel de minimale buffer was die je moest hebben en hoeveel van je inkomen je moest sparen. Hoe groot een buffer moet zijn, hangt af van een heleboel zaken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je leeftijd
 • Je gezinssamenstelling
 • Het huis waarin je woont
 • Je auto
 • Je inkomen

En natuurlijk zijn er ook nog tal van andere factoren van belang. Als je bijvoorbeeld een relatief grote kans hebt op werkloosheid, dan is het slimmer om een grotere buffer achter de hand te houden. Heb je nu nog geen kinderen, maar wel een kinderwens? Ook dan zou ik vast gaan sparen.

Als ik mijn gegevens bij het Nibud invul, dan kom ik uit op een minimale buffer van €3655. Dat vind ik niet zo heel veel, zeker niet met mijn woonlasten. Daar werd in de vragenlijst echter niet naar gevraagd, dus die zijn er ook niet in meegenomen. Zelf werk ik het liefst in stappen, maar vind ik €5000 toch wel het minimum (ik heb ook wel eens minder, maar dan zit ik ook minder lekker) en ga het liefst naar €10.000 of €12.500. En vermoedelijk verleg ik die lat weer wat op het moment dat ik daarop zit.

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Vaste lasten

Hoeveel je van je inkomen kunt sparen, hangt ook weer af van onder meer je vaste laten. Ik heb nog nooit een fulltime baan gehad terwijl ik tegelijkertijd nog thuis woonde. Had ik dat wel gehad, dan had ik denk ik zeker 80% gespaard, om zo een flinke pot aan te leggen. Die kans krijg je immers nooit meer! Nu hangt het er echt van af hoeveel er binnen komt. Wel moet ik bewust sparen, als ik dat niet doe, dan is de kans groot dat het geld elke maand op is en er niets (positiefs) met het spaarsaldo gebeurt. En als ik dan er bewust mee bezig ben, dan kan het soms ook wel echt hard gaan. Niet altijd, maar ik merk wel duidelijk verschil.

Het liefst ga ik straks toe naar een situatie waarin ik maximaal de helft van mijn inkomen kwijt ben aan vaste lasten, zodat ik tenminste 40% ervan kan sparen. Een marge van 10% lijkt me niet gek. Dat spaargeld zou ik dan niet allemaal gebruiken voor de buffer, maar ook voor de aflossing van de hypotheek en vakanties, om maar iets te noemen. Als ik er zo over nadenk, kan ik eigenlijk niet wachten tot het plaatje er zo uitziet 🙂

Wat vind jij een acceptabele buffer en wat heb je het liefst op je rekening? En hoeveel van je inkomen spaar jij?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. we sparen geen vast % van het inkomen, maar zodra de bedragen bekend zijn (op de dag dat mans salaris gestort wordt) weet ik hoeveel er naar de spaarrekening kan en boek dat over. we sparen nu zoveel mogelijk omdat we een huis willen kopen en zo zoveel mogelijk bijkomende kosten kunnen opvangen of een huis net wat meer dan de hypotheek kunnen kopen of bijv gelijk een andere keuken kunnen plaatsen mochten we dat willen, oid. nog nooit nagedacht over een specifiek bufferbedrag, altijd gewoon gespaard wat er overbleef, dat was in t begin niet veel en nu wel veel. er staat nu 30.000 op de spaarrekening als t niet meer is, hoeveel we ooit als buffer aanhouden als we ooit een koophuis hebben ? geen idee.. ik vermoed ook rond de 10.000 euro maar dat zien wel dan wel. dit geld kunnen we ook in noodgevallen gebruiken natuurlijk zolang we het geld gewoon op de spaarrekening hebben staan.

  1. Dat is toch eigenlijk te zot voor woorden. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goed dat mensen minder lenen voor een huis en dat een beetje slim daarmee omgaan gestimuleerd wordt, maar jullie zouden met zo'n instelling gewoon allang in jullie eigen mooie huis moeten zitten!

  2. helemaal mee eens! niemand kijkt naar uitgaven, enkel naar inkomsten en als zzper telt t nauwelijks mee, terwijl wat ik ontvang bruto nog minder is dan netto want krijg over 2014 zelfs 2500 euro belastinggeld toe door de zelfstandigen en startersaftrek… dus bruto 10.000 verdient, netto 12.500… maar t telt nauwelijks mee voor een hypotheek. veel is t neit, dat weet ik, maar toch.. en we sparen mn gehele inkomen, niemand die daar naar kijtk idd.. maar de huizen zijn hier sowieso heel duur.. iets wat wij willen (en vlakbij school ivm mn werk. met 2 kids op de fiets gaat wel maar 2 of 4 x per dag met 4 of meer vind ik erg pittig) de huizen in onze wijk zijn gewoon erg duur.. in die zin erg geluk met ons huurhuis, enorm ruim en redelijke tuin voor randstadbegrippen (komen we nu achter nu we koophuizen kijken.. de meesten een inieminietuin (en ik vind de onze al klein) best lastig.. wil ook niet ver weg verhuizen naar andere stad of dorp.. hooguit naar t dorp van mn schoonouders, maar daar is t niet anders (en op onze school weet ik wat we aan school hebben. dat is op een andere school nog maar afwachten)

 2. €10.000. Hoeveel we sparen hangt er vanaf hoeveel we hebben uitgegeven in die maand. Maar we sparen sowieso via het pay yourself first principe elke maand zo'n 5% van Sanders salaris. Niet veel, maargoed.

  1. Dat is in ieder geval mooi meegenomen! En jullie sparen vaak toch ook wel van extra's, als die er zijn? €10.000 vind ik zelf ook een mooi bedrag. Da's nu mijn eerste stap. En daarna door naar die €12.500!

 3. Buffer goal is 15000 bij het eind van het jaar. Nog 2500 te gaan. Emergency fund van 5000, nog 700 te gaan. Hypotheek extra aflossen 6300 in januari 2016. 0 te gaan. Ik spaar 42% van mijn salaris, en zodra de hypotheek weer omlaag gaat gaat dat omhoog. Is het plan in ieder geval. Ik ga volgend jaar wel tandarts verzekering afsluiten, dus dat wordt 13€ extra p maand. – marjolein

  1. Wow, goed bezig!! Ik wil hierna wel weer gaan voor een Emergency Fund, maar dan eerst eentje van €1000. En dan denk ik de buffer naar €15.000 en daarna mogelijk weer wat in dat fund, want €2500 daarvoor is ook niet gek denk. Maar goed, eerst maar eens naar die €10.000!

 4. Haast belangrijker vind ik: wat doe je met je geld wanneer je over hebt. Zoals dertiger lijkt 30000 wel veel. Maar wie een koophuis heeft en daar geld in heeft gestopt, en vervolgens nog een stuk hypotheek aflost, en een kleine (deels bewuste) tegenvaller heeft zowel in uitgaven als inkomsten, dan lijkt het alsof die 3000 die diegene heeft erg weinig is.

  1. Ja, daar zeg je ook wat. Toevallig heb ik een koophuis, daar geld in gestoken, afgelost en nu wat minder inkomsten en soms wat meer uitgaven en deels daardoor ook een wat mindere buffer. Maar ik zou een stuk 'armer' zijn geweest als ik dat allemaal niet had gehad/gedaan. Dus nu heb ik misschien wel minder geld, maar het maakt het juist ook weer mogelijk om meer te krijgen. Als dat wat logisch klinkt…

 5. Wij hebben niet echt een doel van hoeveel is acceptabel, het enige waar wij naar kijken dat we binnen de lijn van de belasting blijven..geen zin om over ons eigen spaargeld ook nog eens belasting te moeten betalen.
  Zodra we die grens bereiken doen we weer een afbetaling op het huis of een grote aankoop cq verbouwing in huis.
  Vorig jaar hebben we de spaarrekening flink geraakt dus nu kunnen we er weer even tegenaan met sparen.
  Ons gaat het er om, als er iets vervangen moet worden dat het kan en als man werkeloos zou worden om het een poosje uit te zingen.

  1. Met z'n tweetjes kun je dan natuurlijk nog wel tot een dikke 40.000 sparen. Als je zo'n buffer hebt, dan heb je volgens mij ook niet per se meer nodig. Tenminste, dat zou ik dan denken. Ik kan me voorstellen dat je er geen extra belasting over wilt betalen, daar zou ik zelf ook wel op letten, als ik daar straks ook een keer op zit.

 6. Het liefst zou ik toesparen naar 500.000. Dan kunnen we misschien van rente van het geld leven. Zover is het nog lang niet. We zitten over de 10%, op weg naar tonair 🙂 worden. Wegens een spaarhypotheek niet zo flexibel, best wel spijt van. Gelukkig ook een stukje aflossingsvrij. Nou ja eind van de rit geen hypotheek meer.

  1. Haha, daar zou ik het ook voor doen, die 500.000! Met de huidige rente is rentenieren dan misschien nog wat te gek, maar dan kun je volgens mij wel een héle mooie balans maken tussen werk dat je leuk vindt én leuke privétijd. Tonair is trouwens wel een goeie, over die 10% hoop ik aan het einde van de zomer te zitten. 't Begin van de honderdduzend, zoals ze hier zouden zeggen!

 7. Hier zitten we rond de 38000. We hebben net 6000 uitgegeven aan een nieuwe auto. Maar t dak van ons huis moet binnenkort worden vervangen inclusief asbest a kosten 17000 euro. Dan hebben we nog rond de 21000 over. Prima buffer vind ik.

  1. Ja, dat is inderdaad een prachtig bedrag! Wel balen van het dak, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het hier uiteindelijk wel heel fijn vond dat het vervangen werd. Hier dan geen asbest, maar wel lekkage, en ook vrijwel elke makelaar die hier nu komt voor de verkoop noemt dat als een écht groot pluspunt.

 8. Privé wil ik een buffer van €30.000 hebben. Weet niet waarom hij zo hoog is eigenlijk. Gezamenlijk streven we ook naar een buffer van €30.000 . Dit is voornamelijk onderhoud en reserveringen voor onze dochter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.