Ik reken mezelf weer eens rijk!

Soms heb ik dat: dan reken ik mezelf weer eens rijk. Of misschien wel beter: te rijk. Nu de verkoop van het huis er eindelijk aan zit te komen, heb ik natuurlijk allang op papier gezet wat me dat gaat kosten en vooral: opleveren. Voor zover je kunt spreken van ‘opleveren’ als je amper een derde van wat je afgelost hebt terugkrijgt. En helemaal niets van een grote verbouwing.

Maar goed. Gisteren kreeg ik dus het mailtje van de notaris en daar stond ineens een héél ander bedrag bij de makelaarskosten! Meteen uitpluizen en wat blijkt: de courtage was exclusief btw. En dat stond ook wel in de mail. En zal ook wel gangbaar zijn. Maar ik had het niet zo in mijn hoofd zitten en er dus ook niet op die manier rekening mee gehouden. Jammer, want dat scheelt toch een dikke €1000.

Wel kon ik ook uit de afrekening opmaken dat de rente voor juli in ieder geval verrekend gaat worden via de notaris. Dat scheelt dan weer in mijn gewone budget, hoewel ik dat bedrag alsnog apart zet voor ‘het nieuwe huis’. Dat krijg ik vanwege die verrekening immers niet via ‘overwaarde’ terug, maar valt daar voor mij wel onder.

Al met al wordt het een behoorlijk dure maand nog. Sommige vaste lasten van mijn eigen huis lopen door, de vaste lasten bij vriend beginnen (althans, dat vind ik zelf wel zo netjes/eerlijk om daarmee te beginnen). Ik kan niet wachten tot straks alles helder is en ik gewoon weer precies weet waar ik elke maand aan toe ben, waar ik naar toe kan werken, enzovoorts.

Reken jij jezelf ook wel eens (te) rijk? En wist je ook dat courtage van de makelaar dus exclusief btw is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Het kan ex BTW zijn, maar ook inclusief, je kunt zelfs een all-in bedrag afspreken met de makelaar. Ook over het percentage kun je onderhandelen met de makelaar.
    Dus ja, dat wist ik, maar ik vind het voor de particuliere verkoop niet netjes om dat te doen als makelaar, de kosten moeten gelijk duidelijk zijn.

    1. Later zag ik het in de mail staan, heb het wel direct gecheckt. Maar netjes vind ik het ook niet helemaal, normaal gesproken is 'particuliere handel' toch altijd inclusief. Overigens zie ik net wel dat ze bij de NVM uitgaan van inclusief. Apart… Maar goed, wel 'indien niet uitdrukkelijk anders overeengekomen'.

  2. Wij hadden met de makelaar een all in prijs afgesproken heel fijn want dan wisten we op het moment van de verkoop precies waar we aan toe waren.

    Wij werden verrast met een boete bedrag over een hypotheek deel. Ze waren vergeten te vermelden dat we over elk hypotheek deel een boete bedrag moesten betalen, logisch natuurlijk van te voren hadden we er nog navraag naar gedaan. Toen kregen we slechts het bedrag van 1 leningsdeel te horen. Dus toen we bij de overdracht verrast werden met de rekening. Hebben we ter plekken het verbouw potje over geboekt naar de lopende rekening en het kunnen betalen. Leuk was anders…

  3. Ik lees net dat je amper een derde terugkrijgt van wat je hebt afgelost op de hypotheek. Dat valt tegen. Is het het dan wel waard om af te lossen? Natuurlijk is het bij jou anders gelopen dan verwacht, maar dat risico is er natuurlijk altijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.