Vakantiegeld: 5 tips om er langer plezier van te hebben

Vakantiegeld: 5 tips om er langer plezier van te hebbenDe meeste mensen die het krijgen, krijgen rond deze tijd van het jaar vakantiegeld. Heerlijk, zo’n extra ‘spaarpotje’ dat vaak toch wel 2/3 van een maandsalaris is. Het is dan wel een potje dat je zelf bij elkaar hebt gespaard, maar dan nog. Omdat ik als ondernemer werk, heb ik al in geen jaren meer ‘echt’ vakantiegeld gekregen. Vorig jaar kreeg ik nog een beetje vanwege mijn dag in loondienst, maar daar zijn ze overgestapt op maandelijkse betaling.

Zelf opsparen van je vakantiegeld

Toen die maandelijkse betaling werd ingevoerd, dacht ik dat ik het dan wel per maand apart over ging boeken. Als ik terugkijk naar mijn bankboekingen, heb ik dat toen niet gedaan, maar ik ben wel vanaf ongeveer die periode structureel €100 apart gaan zetten voor de vakantie. Aangezien mijn ‘bijtelling’ van het vakantiegeld elke maand iets van €35 was, is dit zelfs nog wat gunstiger als ik er daadwerkelijk van op vakantie zou willen gaan 🙂

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

5 tips om langer plezier te hebben van je vakantiegeld

Nu krijg ik geen vakantiegeld en keer ik mezelf ook even niets uit (we hebben met revalideren e.d. toch eerst geen plannen), maar hopelijk is dat voor jullie anders. Als je dus deze maand (of volgende) een flinke dot geld ontvangen hebt en je vraagt je af wat je daarmee moet doen, heb ik een paar tips waar je misschien wat aan hebt:

1. Los het af op je hypotheek

Hierdoor verlaag je je maandlasten en verklein je je schuld bij de bank. Juist met vakantiegeld kun je een mooi verschil maken. Bovendien houd je op die manier elke maand ook weer wat extra geld over om te sparen.

2. Ga op vakantie

Ja, als je op vakantie gaat is het weg. Maar: herinneringen en ervaringen zijn veel waardevoller dan materiële zaken, dus zorg ervoor dat je een vakantie hebt die je niet snel zult vergeten. Overigens hoef je natuurlijk ook niet àl je vakantiegeld op te maken. Je kunt ook wat overhouden en dat gebruiken voor een van de andere tips.

3. Koop iets voor je staycation

Stel dat je wilt besparen en gewoon lekker kiest voor een staycation. Is er dan iets dat je verblijf thuis nog een stuk aangenamer kan maken? Een fijne tuinset, een barbecue, een terrasheater? Denk er eens over na en speur naar mooie aanbiedingen. En ook hiervoor geldt: het hoeft niet op!

4. Verbouw je huis

Een andere manier om lang plezier van je vakantiegeld te hebben is door het te gebruiken om eindelijk eens die verbouwing te doen. Misschien ben je wel hard toe aan een nieuwe douche of spaar je voor een nieuwe keuken. Als je je vakantiegeld inzet, heb je er als het goed is jarenlang plezier van.

5. Gebruik het voor je buffer

Dit deed ik meestal: het geld gewoon apart zetten voor mijn buffer. Dat het binnenkomt, wil niet zeggen dat het ook meteen een vaste bestemming moet hebben. Je kunt het ook bewaren tot het later een keertje van pas komt. En geloof me; het komt áltijd een keer van pas. Met een impuls van je spaargeld kun je soms net over zo’n drempel komen waardoor je je in financieel opzicht even wat veiliger voelt. En dat is ook wat waard!

 

Wat doe jij dit jaar met je vakantiegeld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Dit jaar ben ik zeker en krijg ik geen vakantiegeld. Van het vakantiegeld van mijn man gaan we 4 weken kamperen en dan is het waarschijnlijk op…

  2. Ik heb een nieuw paar Ecco sandalen gekocht. Mijn andere waren na 3 jaar versleten, ik heb ze wel in de aanbieding gevonden voor 75€.
    De rest staat op de spaar rekening voor mijn hypotheek aflos doel. Ik los ieder jaar 10% extra af, maar ben bezig het geheel restant bedrag bij elkaar te sparen. Nog 18000€ te gaan…..

  3. We gaan twee weken naar Kreta met ons gezin van het vakantiegeld van man. Het mijne staat op de buffer rekening, we sparen voor een nieuwe badkamer en nieuw toilet.

  4. Hier is het volledig naar de aflossing gegaan. Hiermee heb ik dit jaar totaal 3% afgelost. Veel meer dan ik dacht dat mogelijk was :). Trots en blij ben ik!

    P.S. Ik moet nog altijd je mail over relaties en geld beantwoorden. Ben het niet vergeten 🙂

    1. Daar mag je ook meer dan trots op zijn! En ik zie je mail wel verschijnen 🙂 Met de omzetting naar WP en alles wat daarbij komt kijken, moet ik eerlijk zeggen dat ik op dat front ook net even iets minder goed ‘bij’ ben dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.