Vakantiegeld per maand uitbetaald

Vakantiegeld per maand uitbetaald

Eén dag in de week ben ik in loondienst. En net zoals iedereen die in loondienst is, betekent dat dat ik vakantiegeld opbouw. Normaal gesproken krijg je dat in mei of juni uitbetaald.  Tenminste, ik heb dat nooit anders gehad. Tot nu! Ik kreeg namelijk bericht dat ik voortaan mijn vakantiegeld per maand krijg uitbetaald. Het bedrijf doet dit om de kosten wat evenrediger over het jaar te verdelen. Niet gehele onlogisch natuurlijk, maar zo ‘mis’ ik wel een mooie bonus in mei of juni. Tenzij ik daar natuurlijk zélf voor zorg.

Hoe zit dat met vakantiegeld?

In Nederland heeft iedereen recht op 8 procent vakantiegeld per jaar. Je werkgever mag je zelfs meer geven, maar niet minder. In de meeste gevallen wordt dit één keer per jaar uitbetaald, rond mei of juni. Het staat dan apart op je loonstrook; meestal kun je maandelijks zien hoeveel je hebt opgebouwd.

Je bouwt vakantiegeld op over je brutoloon, dat is dus het loon dat je krijgt vóór de belasting eraf gaat. Krijg je een bepaalde periode minder loon, bijvoorbeeld omdat je in de ziektewet zit? Dan bouw je dus ook minder vakantiegeld op.

Er zijn ook werkgevers die ervoor kiezen om het vakantiegeld per maand uit te betalen. Hierdoor kunnen zij de loonlasten voor zichzelf ook evenredig over het jaar verdelen. Dit mag overigens alleen als het expliciet is opgenomen in je arbeidscontract.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voordelen vakantiegeld per maand

Mijn werkgever heeft er onlangs dus voor gekozen om dit systeem te veranderen en het vakantiegeld niet meer in één keer, maar per maand uit te keren.

Hoewel ik het in de eerste instantie niet zo fijn vond, zitten er natuurlijk wel wat voordelen aan de maandelijkse uitbetaling van het vakantiegeld. Zo kun je het geld elke maand zelf apart zetten en heb je – met de rente erbij – aan het einde van de rit een nét iets groter potje dan je anders zou hebben.

Ook is het misschien wel een beetje achterhaald, dat een werkgever op jouw geld moet passen, omdat je anders misschien niet genoeg hebt om op vakantie te gaan. Als dat het systeem is hoor, dat weet ik niet eens helemaal zeker.

Géén potje in één keer

Het nadeel is natuurlijk dat je niet meer straks een lekker potje in één keer hebt. Meestal komt het toch wel neer op – na aftrek van de belasting – ongeveer 80% van een maandsalaris. Dan heb je dus bijna dubbel salaris. Die verhouding kan overigens per persoon verschillen; ik baseer dat even op mijn ervaring.

Hoe dan ook; er is niets aan te doen, het is zoals het is. Mijn maandbudget hoef ik niet bij te stellen, maar het bedrag dat nu elke maand extra komt zal ik wel als aparte overboeking naar de spaarrekening doen. Dat stop ik dan in mijn vakantiepotje, zodat ik uiteindelijk tóch ‘gewoon’ mijn vakantiegeld heb.

Vakantiegeld tips en weetjes

• Krijg jij je vakantiegeld in één keer? Bedenk dan vooraf wat je ermee wilt doen, zodat het niet ‘verdwijnt’

• Krijg jij je vakantiegeld per maand? Zet het dan apart, zodat je voor jezelf een groter potje opbouwt. Je kunt het dan zelf ook in mei of juni uitkeren. Bij MoneYou kun je bijvoorbeeld aparte potjes aanmaken. Je kunt dan instellen dat het bedrag aan vakantiegeld maandelijks na ontvangst van je salaris in dat potje wordt gestort.

• Je betaalt niet meer belasting over je vakantiegeld. Het komt alleen bovenop je gewone salaris, waardoor het meestal in het hoogste tarief valt. Daarom kan het soms lijken of de belastingheffing hoger is. Dit noemen we trouwens ‘bijzonder tarief’. Bijzonder tarief is ook van toepassing op bijvoorbeeld eindejaarsuitkeringen, uitbetaalde vakantiedagen, dertiende maanden en achterstallig loon.

• Je vakantiegeld heeft niets te maken met je vakantiedagen; die bouw je apart op en mogen – tenzij in de CAO anders is afgesproken – niet worden uitbetaald

• Heeft je werkgever een fout gemaakt in de uitkering van je vakantiegeld en heb je bijvoorbeeld te weinig gekregen? Je kunt nog tot vijf jaar later een claim indienen om dit te herstellen

• Je hebt ook recht op vakantiegeld als je een nul-urencontract hebt. Je bouwt dan vakantiegeld op over de gewerkte uren. Hetzelfde geldt voor de opbouw van vakantiedagen

• Let op als je een all-in-uurloon krijgt. In dat geval moet je eigenlijk rekening houden met minimaal 8,33 procent vakantiegeld, omdat je ook vakantiegeld hoort te krijgen over de vakantiedagen die je opbouwt

• Ga je voor de uitkering van het vakantiegeld uit dienst? Dan krijg je die uitkering bij uitdiensttreding. Als je dan nog vakantiedagen hebt openstaan, dan krijg je die op dat moment ook uitbetaald.

Hoe krijg jij je vakantiegeld; in één keer of per maand? En wat heb je liever?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. ik krijg het al een aantal jaar maandelijks uitbetaald, samen met de eindejaarsuitkering en nog wat andere zaken die anders eenmalig betaald worden.
  Zo lijkt je loon heel wat, maar dat is slechts schijn natuurlijk.. Al heb ik niet te klagen hoor…

 2. Wij krijgen het in mei maar ik zou het liever per maand hebben om de volgende reden: onze zomervakantie wordt in maart ongeveer geboekt. Ik moet dan een beetje gokken hoeveel ik kan besteden en het voorschieten. Ik kom nooit tekort aan het vakantiegeld hoor, maar ik zou er liever meer zicht op hebben.

 3. Ik krijg het naar keuze in 2 porties uitbetaald, kan ook per maand, kan ook in 1x net afhankelijk waar je voor kiest. Hetzelfde voor onze 13e maand en flex-beloning. (nee dat is geen bonus, dat is het financiele deel van extra vakantiedagen/adv die je vrij kunt besteden aan vakantiedagen, fiscaal vriendelijke fiets etc)

 4. @nietmaarzo, dan maakt jouw werkgever gebruik van de zelfde constructie als Lekker Leven met Minder toch? Zit bij beide in het maandelijkse loon inbegrepen.

  Voor mij geld dat het op jaarbasis wordt uitgekeerd, in mei. Vind ik ook wel lekker, even de zilvervloot binnen dan! Heb het geld toch niet elke maand nodig.

 5. We krijgen het nu allebei direct elke maand uitbetaald. Voor onze uitgaven maakt het eigenlijk niet heel erg veel uit, het geld komt toch. Enige verschil idd is dat je gelijk ermee kan investeren, wat idd meer opleverd als je het door het jaar heen krijgt. Financieel is dit dan ook onze voorkeur.

 6. De meeste bedrijven betalen het geld jaarlijks in mei uit. Je kunt er ook voor kiezen het vakantiegeld in termijnen uit te betalen (bijvoorbeeld elke maand bij het salaris), maar let op: dit moet dan wel geregeld zijn in de arbeidsovereenkomst of CAO. Ook moet je het apart op de loonstrook zetten. Betaal je het vakantiegeld te laat, dan kan je werknemer een verhoging eisen van maximaal 50 procent.

 7. Ik bedacht net na de nieuwe regeringsplannen dat ze het maar per maand uit moesten gaan betalen, begreep dat je over je vakantiegeld weer meer belastinggeld moet betalen in 2017.. dus uiteindelijk hou jij er als het goed is netto meer aan over.. of werkt dat niet zo?

 8. Ik krijg het eens per jaar, in mei. Ik heb nu 2 loonstrookjes gehad en daar zie je dus een 'vakantiegeld-reservering' op staan. Erg leuk om dat potje zo te zien groeien, en dus ook tzt ongeveer te weten wat het je gaat opleveren.

 9. Echtgenoot kreeg het altijd jaarlijks, de afgelopen 2,5 jaar maandelijks. En ik merkte dat het dan toch voelt als onderdeel (of je het nou spaart of niet) van het loon. Ik ben dan ook blij dat we nu weer in mei echt een potje krijgen! De rente is toch nihil dus dat maakt weinig uit.
  Wij laten de HRA ook jaarlijks uitbetalen. Het maakt voor ons dat dat echt "extra" is. En dat is me wel een tientje aan misgelopen rente waard 🙂

 10. Ik krijg het ook eens per jaar in de maand mei en de 13e maand in november. Het is dan gewoon "extra". Het vakantiegeld is dan ook echt voor de vakanties (ongeveer dan)en de 13 maand is voor de spaarrekening of iets leuks/nodig.
  Het geld gaat niet ongemerkt op; daar heb je wel kans op als het iedere maand mee wordt uitbetaald. Dan kom je er achter dat je niet op vakantie kunt omdat het extra bedrag per maand gewoon al besteed is. Je moet bij maandelijkse uitbetaling wel de discipline hebben om het iedere maand apart te zetten en niet iedereen kan dat.

 11. Sorry, maar wat een klinkklare onzin. Zelfs onzin dubbelop. Rente "trekken" met ca. 0,5% rente op ca. €2000,- dat in 12 termijnen op je rekening komt neer op maximaal 5 euro aan rente op jaarbasis… En als je het toch een jaar lang op je rekening laat staan, wanneer krijg je dan meer rente: als het er in 1 x staat of als het binnendruppelt? (Antw. als het er in 1x staat: dan heb je ca. €10,- aan rente)

  1. Daarom zou ik ook liever elke maand krijgen. 5 euro verdient met niets doen ;-)Van het vakantiegeld gaan we niet per se in de zomer weg. Soms al in de lente.

  2. Daarom zou ik ook liever elke maand krijgen. 5 euro verdient met niets doen ;-)Van het vakantiegeld gaan we niet per se in de zomer weg. Soms al in de lente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.