Vakantiegeld per maand uitbetaald

Vakantiegeld per maand uitbetaald

Eén dag in de week ben ik in loondienst. En net zoals iedereen die in loondienst is, betekent dat dat ik vakantiegeld opbouw. Normaal gesproken krijg je dat in mei of juni uitbetaald.  Tenminste, ik heb dat nooit anders gehad. Tot nu! Ik kreeg namelijk bericht dat ik voortaan mijn vakantiegeld per maand krijg uitbetaald. Het bedrijf doet dit om de kosten wat evenrediger over het jaar te verdelen. Niet gehele onlogisch natuurlijk, maar zo ‘mis’ ik wel een mooie bonus in mei of juni. Tenzij ik daar natuurlijk zélf voor zorg.

Voordelen vakantiegeld per maand

Hoewel ik het in de eerste instantie niet zo fijn vond, zitten er natuurlijk wel wat voordelen aan de maandelijkse uitbetaling van het vakantiegeld. Zo kun je het geld elke maand zelf apart zetten en heb je – met de rente erbij – aan het einde van de rit een nét iets groter potje dan je anders zou hebben. Ook is het misschien wel een beetje achterhaald, dat een werkgever op jouw geld moet passen, omdat je anders misschien niet genoeg hebt om op vakantie te gaan. Als dat het systeem is hoor, dat weet ik niet eens helemaal zeker.

Géén potje in één keer

Het nadeel is natuurlijk dat je niet meer straks een lekker potje in één keer hebt. Meestal komt het toch wel neer op – na aftrek van de belasting – ongeveer 80% van een maandsalaris. Dan heb je dus bijna dubbel salaris. Die verhouding kan overigens per persoon verschillen; ik baseer dat even op mijn ervaring.

Hoe dan ook; er is niets aan te doen, het is zoals het is. Mijn maandbudget hoef ik niet bij te stellen, maar het bedrag dat nu elke maand extra komt zal ik wel als aparte overboeking naar de spaarrekening doen. Dat stop ik dan in mijn vakantiepotje, zodat ik uiteindelijk tóch ‘gewoon’ mijn vakantiegeld heb.

Hoe krijg jij je vakantiegeld; in één keer of per maand? En wat heb je liever?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Zonder welke basisingrediënten kun jij niet?
Kindergolf


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. ik krijg het al een aantal jaar maandelijks uitbetaald, samen met de eindejaarsuitkering en nog wat andere zaken die anders eenmalig betaald worden.
  Zo lijkt je loon heel wat, maar dat is slechts schijn natuurlijk.. Al heb ik niet te klagen hoor…

 2. Wij krijgen het in mei maar ik zou het liever per maand hebben om de volgende reden: onze zomervakantie wordt in maart ongeveer geboekt. Ik moet dan een beetje gokken hoeveel ik kan besteden en het voorschieten. Ik kom nooit tekort aan het vakantiegeld hoor, maar ik zou er liever meer zicht op hebben.

 3. Ik krijg het naar keuze in 2 porties uitbetaald, kan ook per maand, kan ook in 1x net afhankelijk waar je voor kiest. Hetzelfde voor onze 13e maand en flex-beloning. (nee dat is geen bonus, dat is het financiele deel van extra vakantiedagen/adv die je vrij kunt besteden aan vakantiedagen, fiscaal vriendelijke fiets etc)

 4. @nietmaarzo, dan maakt jouw werkgever gebruik van de zelfde constructie als Lekker Leven met Minder toch? Zit bij beide in het maandelijkse loon inbegrepen.

  Voor mij geld dat het op jaarbasis wordt uitgekeerd, in mei. Vind ik ook wel lekker, even de zilvervloot binnen dan! Heb het geld toch niet elke maand nodig.

 5. We krijgen het nu allebei direct elke maand uitbetaald. Voor onze uitgaven maakt het eigenlijk niet heel erg veel uit, het geld komt toch. Enige verschil idd is dat je gelijk ermee kan investeren, wat idd meer opleverd als je het door het jaar heen krijgt. Financieel is dit dan ook onze voorkeur.

 6. De meeste bedrijven betalen het geld jaarlijks in mei uit. Je kunt er ook voor kiezen het vakantiegeld in termijnen uit te betalen (bijvoorbeeld elke maand bij het salaris), maar let op: dit moet dan wel geregeld zijn in de arbeidsovereenkomst of CAO. Ook moet je het apart op de loonstrook zetten. Betaal je het vakantiegeld te laat, dan kan je werknemer een verhoging eisen van maximaal 50 procent.

 7. Ik bedacht net na de nieuwe regeringsplannen dat ze het maar per maand uit moesten gaan betalen, begreep dat je over je vakantiegeld weer meer belastinggeld moet betalen in 2017.. dus uiteindelijk hou jij er als het goed is netto meer aan over.. of werkt dat niet zo?

 8. Ik krijg het eens per jaar, in mei. Ik heb nu 2 loonstrookjes gehad en daar zie je dus een 'vakantiegeld-reservering' op staan. Erg leuk om dat potje zo te zien groeien, en dus ook tzt ongeveer te weten wat het je gaat opleveren.

 9. Echtgenoot kreeg het altijd jaarlijks, de afgelopen 2,5 jaar maandelijks. En ik merkte dat het dan toch voelt als onderdeel (of je het nou spaart of niet) van het loon. Ik ben dan ook blij dat we nu weer in mei echt een potje krijgen! De rente is toch nihil dus dat maakt weinig uit.
  Wij laten de HRA ook jaarlijks uitbetalen. Het maakt voor ons dat dat echt "extra" is. En dat is me wel een tientje aan misgelopen rente waard 🙂

 10. Ik krijg het ook eens per jaar in de maand mei en de 13e maand in november. Het is dan gewoon "extra". Het vakantiegeld is dan ook echt voor de vakanties (ongeveer dan)en de 13 maand is voor de spaarrekening of iets leuks/nodig.
  Het geld gaat niet ongemerkt op; daar heb je wel kans op als het iedere maand mee wordt uitbetaald. Dan kom je er achter dat je niet op vakantie kunt omdat het extra bedrag per maand gewoon al besteed is. Je moet bij maandelijkse uitbetaling wel de discipline hebben om het iedere maand apart te zetten en niet iedereen kan dat.

 11. Sorry, maar wat een klinkklare onzin. Zelfs onzin dubbelop. Rente "trekken" met ca. 0,5% rente op ca. €2000,- dat in 12 termijnen op je rekening komt neer op maximaal 5 euro aan rente op jaarbasis… En als je het toch een jaar lang op je rekening laat staan, wanneer krijg je dan meer rente: als het er in 1 x staat of als het binnendruppelt? (Antw. als het er in 1x staat: dan heb je ca. €10,- aan rente)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback