Nibud: ‘Helft leners ziet lening als een last’

Groot deel van mensen die lenen ziet lening als last

Twee derde van de mensen die geld hebben geleend, hebben spijt van de hoogte van hun lening en de helft van alle leners ziet zijn of haar lening als een last. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud. De mensen die nu ontevreden zijn over hun lening, zijn vooral de mensen die zich niet echt hebben voorbereid op het lenen en bijvoorbeeld weinig tot geen informatie hebben aangevraagd over de rente, aflossing en de voorwaarden. 36% van de leners kiest het liefst voor een bedrijf dat snel leningen verstrekt, zonder vragen te stellen.

Mannen lenen makkelijker

Ook opvallend is het dat mannen makkelijker in lenen zijn dan vrouwen. Vrouwen stellen hun aankopen liever wat uit en denken veel meer na over de consequenties van het lenen.

Het Nibud concludeert dus dat de voorlichting beter en anders moet, meer gericht op het feit dat leners vooral bezig zijn met plezier voor de korte termijn, in plaats van de nadelen.

Opvallend

Ik vind dat nogal een opvallende conclusie! De resultaten vind ik best wel schokkend. Zelf dacht ik eigenlijk dat de meeste mensen die lenen, dat heel normaal vinden. Blijkbaar is dat dus niet zo.

Maar tegenwoordig is er al zoveel aandacht voor de nadelen van lenen. Denk aan ‘Lenen kost geld’ overal bij, zo’n risicometer, honderden blogs van mensen die in de schulden zijn gekomen en hun verhaal delen. Je zou denken dat het wel te vinden is, als je wilt. Door er meer aandacht aan te besteden, bereik je volgens mij nog steeds niet die groep die zich sowieso niet verdiept in de nadelen van een lening.

Zou het goed zijn om (nog) meer aandacht te besteden aan de nadelen van lenen? En hoe zou dat dan aangepakt moeten worden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ik heb ook vreselijk veel spijt gehad van mijn lening(en). En ik vond het elke maand weer moeilijk als er een aardig groot bedrag werd afgeschreven.

  Daar denk je niet aan, als je er aan begint.Je hebt een bepaald doel voor ogen en door een lening bereik je het meteen. Wij waren er zwak in. Dat beken ik. En ik denk velen met mij. Want er word nog steeds geleend. En aan een persoonlijke lening zit je zo zes jaar vast.

  Een doorlopend krediet is helemaal een gebed zonder end.

  Ik denk dat al die reclames niet helpen. Zij moeten een televisieprogramma maken en die mensen of gezinnen laten zien, zonder dat ze aan het eind geholpen worden. Mensen moeten hun verhaal doen. En laten zien hoe hun situatie de komende tijd word.

  De praktijk zegt meer dan alle advertenties!!

  Liefs Frederique

 2. Misschien zou er op de middelbare school al meer aandacht/lessen gegeven kunnen worden over omgaan met geld en de kosten van levensonderhoud.Ligt de kern van lenen niet vaak bij "willen hebben"?. Zou die mentaliteit niet veranderd kunnen worden? Ik ken jonge stellen,die geleend hebben om hun huis in te richten. Maar ook een stel,dat als begin van samenwonen leeft op en met krijgertjes en kringloopspul. groeten Izerina

 3. @Frederique: Dat zou ik inderdaad wel een goed idee vinden: de gevolgen laten zien zonder te helpen. En ze misschien ook echt volgen gedurende lange tijd, dat je ziet hoe je bijvoorbeeld kerst of verjaardagen viert als je geen cent te makken hebt.

  @Izerina: Dat zou denk ik ook al helpen, maar het maakt natuurlijk alsnog alle verschil wat voor voorbeeld ouders geven. En of die ouders eerlijk zijn; ik denk dat je als kind alleen ziet wat je ouders hebben en misschien minder mee krijgt van of ze het geleend hebben of niet. Maar die mentaliteitsverandering zou er zeker moeten komen, want dat dingen op deze manier niet werken, dat is denk ik voor veel mensen al wel duidelijk!

 4. Ik weet niet of het veel zal helpen.
  Wel denk ik dat kinderen moeten leren dat geld lenen niet goed is.
  Want ik denk dat daar een groot probleem zit.
  Als kinderen iets willen kunnen ze bij de ouders geld lenen, i.p.v. er eerst voor te moeten sparen.
  En bij hun ouders hoeven ze natuurlijk geen rente te betalen.

  Groeten Herma

 5. Misschien helpt het ook om het moeilijker te maken om te lenen ?? Je kan voor elke supermarkt ook al zo een betaalkaart krijgen – en voor je het weet zit je er tot aan je nek in … Misschien moeten we meer naar de mentaliteit 'op is op' en 'wat je niet hebt kan je niet uitgeven' ??

 6. Het kan nooit kwaad om nog duidelijker reclame te maken.
  De leus let op geld lenen kost geld is al een hele goede. Als er geen reclame gemaakt wordt dan helpt het zeker niet dus hoe meer hoe beter.
  Met mijn laatste blogje hoop ik al een hoop mensen iets aan het werk te zetten.
  x Romy

 7. Zulke programma's zijn er toch al? Denk aan geen cent te makken en die andere met John Williams en Annemarie van Gaal. Daar zie je toch al wat er gebeurd als je op de pof leeft?

  Het zou wel goed zijn om eens een programma te maken met jonge hippe mensen die vrijwillig consuminderen en in een huis vol kringloop spullen wonen. Ik heb wel eens een filmpje gezien van een meisje die zo leefde, dat was echt inspirerend en interessant! Helaas werd het filmpje halverwege afgebroken.

  Extra waarschuwingen helpt denk ik niet. Er zijn genoeg mensen die alleen een bepaald doel voor ogen hebben en de rest dringt dan niet door. Of ze denken: 'oh, dat geldt toch niet voor mij'.

 8. jammer dat de tegenwoordige tijd zo gesteld is op materiaal, zien is hebben , ik ben opgegeroeid met iets gezien ? heb je het nodig? werk je ervoor , en ik kan je vertellen dat je dan nog wel een keertje nadenkt, liefs marion

 9. Sommige mensen hebben gewoon een plaat voor hun hoofd en die gaat er niet af met wat slogans of betere voorlichting.

  Het feit dat het zo makkelijk kan, is het probleem denk ik. Als ik nu mensen die gaan samenwonen, meteen alles nieuw en alles vervangen wat 'hun stijl niet is'.

  Manlief en ik hadden ook tot 4 jaar terug ofzo een tweedehands bloemetjesbank en kasten die uit het oude pand van mijn pa's bedrijf kwamen. Niets mis mee hoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.