#FreedomFriday: From Frugal To Free

#FreedomFriday: From Frugal To Free

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: From Frugal To Free.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wie, wat waar?

Eigenlijk kwam ik het verhaal van Kara van From Frugal To Free tegen op een andere website. Die komt misschien later ook nog wel een keer in deze categorie naar voren, maar voor nu vond ik haar verhaal wel heel mooi. Kara is achterin de twintig en freelance schrijver. Ze schrijft over haar zuinige leven en haar tocht naar financiële onafhankelijkheid op From Frugal To FreeEn natuurlijk kwam ze niet zomaar op het idee om een blog te starten: het ging haar om een stok achter de deur. Ze had namelijk ruim 25.000 dollar aan studieschuld en een kleine creditcardschuld waar ze graag vanaf wilde.

Toen ze in juni 2014 nog steeds geen passende baan gevonden had, veel uren draaide voor weinig geld en continu geldzorgen had, raakte ze in volledige paniekmodus. Toen ze inzag dat haar schulden voor een onevenredige lading stress in haar leven zorgde, besloot ze de knop om te zetten: ze gaf geen enkele onnodige cent meer uit, tot ze schuldenvrij was. Dat kwam er dus op neer dat ze alleen geld uitgaf aan huur, verzekering, eten en gas/water/licht. Als je het hebt over zuinig!

Het bijzondere aan dit verhaal is echter dat ze het allemaal heeft moeten doen (en eigenlijk nog steeds doet) op een relatief laag inkomen. Vaak zie je van die verhalen over enorme schulden, maar staat daar ook een behoorlijk hoog inkomen tegenover. Toen Kara begon met aflossen, verdiende ze slechts 16.000 dollar (amper 12.000 euro) per jaar.

De Freedom-factor

Ik noemde het net al even: Kara werkt met een behoorlijk beperkt inkomen. Inmiddels zit dat wel iets hoger dan de 16.000 dollar waar ze mee begon, maar ze geeft ook aan dat het nog nooit boven de 30.000 dollar (ongeveer 24.000 euro) uit is gekomen. En op basis van dat inkomen werkt ze nu aan financiële onafhankelijkheid. Zij vertelt dat het écht heel veel verschil heeft gemaakt dat ze haar kosten naar beneden heeft gebracht en gewoon geen onnodige uitgaven meer deed. Daarnaast werkte ze natuurlijk ook aan het verhogen van haar inkomen.

Op haar website geeft ze veel tips over zuinig doen op een laag inkomen, manieren om geld te verdienen en manieren om je geld voor je te laten werken.

Hoewel ze nog niet is waar ze graag wil zijn (namelijk: financieel vrij), is het inspirerend om te lezen dat haar relatief lage inkomen haar totaal niet tegenhoudt in haar reis. Sterker nog; ze maakt er haar sterke punt van door er veel over te schrijven!

[wp_ad_camp_3]

Wat kan ik hiervan leren?

Ik heb zelf een beetje het idee dat het de laatste tijd écht niet opschiet met het sparen. Ik heb geen schulden af te lossen (wat fijn is, maar tegelijkertijd is het hebben van een schuld wel een mooie graadmeter om iets mee te doen), door wat grote investeringen, een belastingaanslag en zakelijke centen die vooral buiten bereik op de pondenrekening staan, voel ik me allesbehalve rijk en lijkt het allemaal een beetje in een impasse te zitten.

De makkelijkste move is dan natuurlijk het bijltje er maar even bij neer te leggen. Komt wel weer. Maar waarom eigenlijk? Juist als je het op dit soort momenten goed doorzet, komt het vanzelf wel weer op de momenten dat het allemaal weer wat meer stroomt. Sterker nog: je hebt dit soort periodes vaak nodig om alles extra te laten stromen! Wat dat betreft is het ontzettend inspirerend om me weer even onder te dompelen in een ‘vrolijke frugal’ levensstijl.

Leuk voor jou?

Als je graag leest over het zuinige leven van anderen en dol bent op nieuwe tips, dan is dit zeker de website voor je. Een creatief artikel is bijvoorbeeld Frugal Living: Tips and Ideas to Save Even More Money, waarin ze een aantal creatieve tips geeft om zuinig te leven, zoals vrijwilligerswerk doen bij evenementen, zodat je ze gratis bij kunt wonen. Zou ik niet zo snel aan denken, maar dat is natuurlijke en geweldige manier om te netwerken én dingen te bezoeken zonder ervoor te hoeven te betalen!

Een ander interessant artikel is Why I Have Trouble Spending Money. Ik denk veel mensen met een zuinige levensstijl hier wel eens ‘last’ van hebben: moeite met geld uitgeven. De angst dat ze weer in de schulden komt, zit behoorlijk diep. Tegelijkertijd wil ze wel in staat zijn om geld uit te geven aan dingen (of mensen) die het waard zijn. Die balans vinden is een uitdaging die ze beschrijft.

En misschien wel een van de meest verrassende posts: I Don’t Budget, And It’s OK. Kara heeft helemaal geen budget! Ze geeft gewoon geen geld uit als het niet hoeft! Dat vind ik wel een mooie gedachte; ik ben zelf ook niet zo sterk met budgetten. Ik bedenk het vooraf wel, ik spaar ook automatisch vooraf (op basis van een budget), maar echt alles specificeren en dat de hele tijd in de gaten houden werkt voor mij écht niet. Gelukkig hoeft dat dus ook niet 😉

Spreekt dit blog jou aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Al die blogs lijken op elkaar, dus ik lees ze niet (meer).
  Geen geld uitgeven als het niet per se hoeft, meer heb je niet nodig om te kunnen (be)sparen. Als je dat laatste tenminste wilt, natuurlijk.

  1. Klopt in theorie helemaal, in de praktijk verschilt het vaak weer: wat de één ‘als het niet per se hoeft’ vindt, vindt de ander soms noodzakelijk. Dat vind ik zelf altijd wel interessant. Door de jaren heen heb ik zelf ook wel van die dingen gehad, die ik eerder bijvoorbeeld nodig vond, maar op gegeven moment niet zo erg meer.

 2. Adine, omdat je zzp’er bent kun je er toch zelf voor kiezen om je tarief wat omhoog te gooien? Natuurlijk niet voor bestaande klanten, maar misschien wel voor nieuwe of gewoon eens per jaar. (doet mijn schoonmaakster ook bij bestaande klanten trouwens..)
  Dan kun je toch extra hard sparen, en als je het dan combineert met niet onnodig uitgeven?

  Ik ken een zzp’er die het erg druk had met zijn bedrijf, toen deed hij zijn tarief omhoog maar hij bleef druk. Toen deed hij het nog eens en hij bleef druk. Maar ondertussen was hij wel binnen een paar maanden op zijn gewenste jaarinkomen beland en ging hij lekker een maandje op vakantie.

  1. Ja, dat kan zeker! Bij bestaande klanten is dat inderdaad iets lastiger, maar bij nieuwe klanten maak ik die afweging zeker. Wel is het zo dat ik zo’n 90% van mijn werktijd besteed aan bestaande/vaste klanten. Maar dan nog heb ik niets te klagen hoor, het is meer het gevoel op het moment, omdat ik niet overal bij kan en een groot deel van het geld waar ik wél bij kan straks naar m’n blauwe vrienden moet overmaken 😉

 3. Heel inspirerend!
  Ik werk ook niet met een precies budget en heb eigenlijk wel het gevoel dat het zou moeten, als ik zo online lees. Maar goed, de mensen met een budget schrijven er ook over, die zonder natuurlijk niet!

  1. Het kan heel nuttig zijn, maar ik denk dat het voor de één beter werkt dan voor de ander. Het gaat volgens mij vooral om inzicht. Een budget kan dat geven, maar als je echt weinig spectaculairs doet elke maand, dan weet je het na een paar keer ook wel. Denk ik dan. Maar bij mij gebeurt er dus maandelijks echt niets spectaculairs.

   1. Oh dat is wel prettig! Hier met drie kleine kinderen is het juist zo vaak chaos dat ik beter gewoon een limiet in mijn hoofd kan hebben dan dat ik van tevoren besluit waar alles naartoe gaat. Maar dat limiet ken ik dus wel 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.