Uitdaging: vrijwillig consuminderen

Consuminderen met geld, hoe doe je dat?

Afgelopen week schreef ik een blog over de sarcastische ‘Lekker leven met minder’-opmerkingen die ik wel eens op mijn berichten krijg. De algemene conclusie die uit die reacties wel getrokken kon worden, was dat consuminderen toch vooral iets persoonlijks is, dat je in sommige gevallen misschien wel begint te doen vanwege het geld, maar vaak om hele andere redenen volhoudt, ook als het niet meer hoeft. Wat me in deze reacties, maar ook in reacties op andere blogs van mezelf en van andere consuminderaars, opvalt, is dat er best wat ‘rijkere’ mensen consuminderen. En dan bedoel ik mensen met een normaal tot goed inkomen, tweeverdieners, kleine hypotheek, een beetje dat verhaal. En dat vrijwillig consuminderen vind ik eigenlijk best knap.

Vrijwillig consuminderen vs. dromen

Waar ik mezelf namelijk op betrap, is dat ik best af en toe zit te fantaseren over wat ik ga doen als ik over een poosje niet meer de hoge lasten én stevige verantwoordelijkheid voor dit huis hoef te dragen. Ik zie mezelf al in een hangmat bungelen op de Malediven, merk dat ik maanden tekort kom om – een beetje netjes verdeeld natuurlijk – stedentripjes te plannen en zie mezelf op héle slechte momenten in een snelle, rode of zwarte cabrio rijden. Of een dure tas kopen. Of dure schoenen.

Tegelijkertijd zie ik mezelf ook wel flink sparen hoor, dat wel, maar ik verbaas mezelf er wel behoorlijk over. Consuminderen doe ik toch om voor mij hele valide redenen. Zoals financiële onafhankelijkheid in de toekomst, minder hoeven schoonmaken en opruimen. Minder verantwoordelijkheid voor dingen die me helemaal geen kopzorgen of verantwoordelijkheid waard zijn. Meer kunnen ervaren in plaats van bezitten, gezond leven, enzovoorts.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Is vrijwillig consuminderen moeilijker?

Waarom maakt het vooruitzicht van meer geld overhouden me dan ineens tóch zo enthousiast om geld uit te geven? Natuurlijk valt reizen op zich wel in het plaatje van dingen die ik wél wil, maar je kunt natuurlijk (toch?) ook overdrijven. En ik houd ook wel van écht mooie dingen, maar wegen die op tegen de net genoemde redenen?

Hoewel ik natuurlijk nog moet zien hoe het in de praktijk gaat (uiteindelijk maak ik meestal wel verstandige keuzes), kom ik wel tot de conclusie dat – voor mij tenminste – vrijwillig consuminderen misschien nog wel een grotere uitdaging is dan verplicht. Als het er niet is, dan kun je het immers ook niet uitgeven. Maar als het er wél is, wat moet je dan een keuzes maken!

Is jouw consuminderen vrijwillig of niet? En wat lijkt je makkelijker?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik consuminder met geld en ik deed dat ook toen we heel weinig gekd hadden. Ik vind het eerste veel makkelijker. Als er echt iets nodig is dan kunnen we het gewoon kopen. Niet zoveel zorgen hebben is gewoon fijn.
  We leven luxer dan vroeger, dat is waar. Maar het is ook heel fijn om de hypotheeklasten lager te krijgen, zonnepanelen op het dak te laten leggen, zelf dingen maken etc.

 2. Ik consuminder ook met geld, en dat is zo fijn, want als je dan eens een luxe uitspatting doet, en er komt vlak daarna ook nog een bakje financiele ellende bij is het niet gelijk een drama. Dan is het even diep ademhalen, rekenen en klaar.

 3. Consuminderen met geld is fijn omdat je weet dat er wat opzij staat.
  Consumeren maakt niet gelukkig en voelt achteraf vaak slecht.
  Nu onze dochter op kot gaat bekijk ik waar we weer op kunnen besparen ook al hoeft dit eigenlijk niet want geld is er genoeg eigenlijk. Maar ik ga besparen hier en daar zodat we dat zekers niet voelen bij het sparen/consuminderen.
  Door het goed sparen kunnen we de tuin aanleggen of een badkamer vernieuwen. Héél fijn.
  Consuminderen is goed voor ieder :-).

 4. Consuminderen met of zonder geld: ik denk dat we sowieso allemaal moeten consuminderen, onze planeet raakt stilaan overbelast van al dat ongebreideld consumeren!
  Ik vind het heel goed dat consuminderen de laatste tijd meer en meer aandacht krijgt, en of je nu veel of weinig geld heb, het is sowieso een goede zaak. Alhoewel ik me wel kan voorstellen dat het met geld net iets leuker is dan uit pure noodzaak.

 5. Wij begonnen met consuminderen zonder geld, nu consuminderen we met geld.
  Het 2e is een rechtstreeks gevolg van het eerste 🙂
  Consuminderen met geld is vele malen makkelijker omdat er geen stress bij komt kijken.
  Ga je zonder geld in de fout dan heb je echt een probleem
  consuminderen met geld is pure luxe

  1. Klopt, consuminderen mét geld uit vrije keuze is veel makkelijker of consuminderen uit pure noodzaak want consuminderen uit noodzaak voelt als een verplichting aan. liesbet

  2. Dat klopt helemaal, hoewel ik het soms ook wel eens makkelijker vind dat er géén keuzes gemaakt hoeven worden, omdat je geen keuze hebt. Maar eerlijk is eerlijk: dat lukt vaak bepaalde perioden, maar is waarschijnlijk heel anders als het jaar in, jaar uit zo gaat.

 6. Als je samenwoont kun je samen naar de Malediven. Lekker hoor.
  Ik ben het gemuts met consuminderen ook wel eens zat. Het is dat UWV onvoldoende vakantiedagen geeft dat ik dan maar niet ver en veel op vakantie ga.

  Geld op de bank en bezit zonder schulden geeft een heerlijk gevoel

  Afgelopen week een bericht gekregen van kennissen dat ze in Ierland zijn. Dat vind ik geen leuke reisbestemmingen Liever naar de zon Rn cultuur

  1. Haha, ik zal het eens voorstellen, mij lijkt het wel wat 😉 Maar consuminderen stelt me juist in staat om dingen te doen die anders niet zouden kunnen, zoals bijvoorbeeld mooie reizen maken, of in een fantastisch heerlijk huis wonen. Oké, dat gaat straks weer weg, maar dat is een weloverwogen keuze 🙂

 7. Je zult merken dat ook dat weer gaat wennen, consuminderen met geld dus. Het voelt nu voor jou als een toekomstig luilekkerland. Je kunt er dus ook gewoon van genieten als het zo is. Je gaat vanzelf weer terug in de consuminderstand omdat je ook andere doelen hebt en die voelen ook goed. 🙂

 8. Consuminderen is maar een woord, net als zelfvoorzienend, minimalistisch etc. Iedereen heeft er een eigen beeld bij en projecteert dat dan vaak op een ander. In hokjes stoppen noem ik dat dan. Zonde, want hokjes benauwen al snel.
  Gewoon wijs met geld omgaan en je normen en waarden niet laten bepalen door je geld (of anderen). (blablabla van Helena)

 9. Ik heb het nooit ruim gehad en het grootste gedeelte van mijn leven van een uitkering geleefd. Dus ik heb een houding van gewoon zo min mogelijk uitgeven.

  Nu gaat het financieel een stuk beter, waardoor ik soms echt moet opletten dat ik geen geld onzinnig ga uitgeven. Ik probeer toch aan te houden dat niet zo maar dingen worden gekocht. Maar ik ben wel bereid om voor datgene wat ik wil kopen een veel groter budget te reserveren. Ook koop ik soms beter eten, wat als luxe beschouwd kan worden als je budget erg klein is. Maar dat zijn uitgaven die er niet meer zo inhakken, zoals een vers sapje voor 2 euro in de stad, gewoon omdat ik niet meer zo heftig op de kleintjes hoef te letten.

 10. Consuminderen met geld kan ook wel lastig zijn. Je zit dan in een sociale omgeving waar de druk wat hoger is om mooie spullen te hebben. Al je collega's en vrienden hebben een mooie auto en kleding, dus wil je niet achterblijven. Dat vind ik zelf altijd wel lastig.

  1. Daar zeg je ook wat. Zelfs als je niet per se niet achter wilt blijven, kan het duurder zijn. Sneller even ergens lunchen, uitjes waarbij verder niet echt op kosten wordt gelet, enzovoorts. Dan hoef je nog niet eens statusgevoelig te zijn of op die manier mee te willen doen, om duurder uit te zijn of om consuminderen een uitdaging te vinden.

 11. wat een leuke vraag!
  Ik denk dat ik val onder de mensen die de keuze heeft om minder te verdienen, en door consuminderen deze keuze kan maken. Ik zou meer kunnen verdienen, maar dan zou ik mijn kinderen weinig zien. Ondanks dat ik weinig verdien, ben ik slim met het geld dat ik heb, met de spullen die ik heb, en handig in het vinden van spullen die ik nodig heb op een goedkopere manier. Door kortingcodes, goed rondvragen, kringloop, marktplaats kom ik aan dingen waar een ander veel meer geld voor nodig heeft. Ook het `niet alles willen hebben` helpt mij met het consuminderen, en besparen. de mensen om mij heen leggen geen druk op mij om meer uit te geven, of ik trek me er niets van aan dat kan ook 🙂
  Over een tijd ga ik weer meer verdienen, en dan ook wel wat meer uitgeven. Toch geeft consuminderen mij een kick, dus ik denk dat ik hoe dan ook de knip van de portemonnee goed in de gaten houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.