Prinsjesdag: de belangrijkste maatregelen

Inmiddels is Prinsjesdag alweer even voorbij. Wat is er nu besloten en wat voor gevolgen heeft dat? Hier lees je een kort overzicht van de belangrijkste maatregelen die tijdens Prinsjesdag zijn aangekondigd.

1. Je houdt mogelijk meer salaris over

De belastingtarieven worden lager, waardoor het langer duurt voor je 52% moet betalen. Daarnaast gaat de arbeidskorting omhoog, evenals de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Wat dat voor mij precies gaat betekenen weet ik nog niet, maar vermoedelijk scheelt het wel een beetje. Die 52% kom ik de laatste paar jaar niet aan, maar als alle tarieven verlaagd worden, dan moet ik dat toch merken.

2. Je kunt *veel* belastingvrij schenken

Vanaf 2017 zijn schenkingen tot €100.000 belastingvrij, mits dat geld wordt gebruikt voor de aankoop van een woning of het aflossen van de hypotheek én de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Voor mij niet heel relevant, want ik verwacht niet zo’n bedrag (of welk ander bedrag dan ook) te krijgen. Of te hebben, laat staan geven.

3. Kinderopvang wordt goedkoper

Dit zou ongeveer €65 tot €100 per maand moeten schelen. Wederom niet heel relevant voor mij, omdat ik nog geen kinderen heb.

4. Zorgverzekering wordt duurder

Da’s dan weer jammer! De premie van de zorgverzekering gaat waarschijnlijk met minimaal €7 per maand omhoog. Het eigen risico stijgt met een tientje naar €385. Ook de zorgtoeslag neemt toe, met maximaal €67 per jaar. Ik houd voor mezelf de zorgtoeslag maar even buiten beschouwing. Eigen risico heb ik maximaal en een zorgverzekering heb ik natuurlijk ook. Vorig jaar betaalde ik de zorgverzekering in één keer en ik ben nu bezig met een potje opbouwen om dat eventueel komend jaar weer te doen. Volgens mij loop ik daar echter een beetje in achter, dus misschien is het een beter idee om volgend jaar gewoon per maand te gaan betalen (of in één keer als ik extra geld heb) en mijn potje te gebruiken als dekking voor de inmiddels €885 die ik dan dus zelf zou moeten betalen als er iets is.

5. Belasting op spaargeld gaat naar beneden

Dit vind ik wel een hele mooie! Hoewel ik eigenlijk nog nooit zo lang zoveel spaargeld heb gehad dat ik in aanmerking kwam voor deze belasting, heb ik het altijd al een oneerlijke belasting gevonden. Helemaal toen de rente zo hard daalde, dat de belasting meer was dan de rente die je op je geld kreeg. En ik hoop natuurlijk dat mijn spaargeld een vlucht neemt met de verkoop van het huis, dus ook met dat in mijn achterhoofd is het fijn dat de regels hiervoor verruimd worden. Nu moet je over alles boven de €21.330 (voor partners het dubbele) 1,2% betalen. Straks is dat van €25.000 (tot €50.000 belastingvrij voor partners) tot €100.000 0,87%, vervolgens tot een miljoen 1,41% en alles daarna 1,65%. Helemaal eerlijk vind ik dat nog niet (er is immers al zó vaak belasting over zo’n spaarbedrag betaald), maar eerlijk is eerlijk: ik kan me daar wat minder druk over maken, omdat iets boven het miljoen toch geen bedragen zijn die ik in de nabije toekomst zal verwachten.

Al met al vind ik de ontwikkelingen best wel gunstig. Het lijkt erop dat het economische tij zo inderdaad wat aan het keren is! Wat vind jij van de maatregelen van Prinsjesdag?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Voor ons (52%) zal het naar verwachting niet nadelig uitpakken.
    Het maximum aan belastingvrij spaargeld hebben we nog niet bereikt, want we willen eerst van onze hypotheek af. Hopelijk eind volgend jaar. Daarna hebben we een heel goed doel voor ogen, waardoor het spaarsaldo beneden het belastingvrije bedrag blijft.
    Ik ben het met je eens dat het op zich oneerlijk is dat je over het resterende deel van je spaargeld belasting moet betalen, maar heel druk kan ik me er niet echt over maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.