Wanneer zet jij de kachel weer aan?

Nu de zomer toch wel redelijk voorbij lijkt te zijn, merk ik dat ik toch zit te kijken of ik de kachel al weer aan zal doen. Ik heb hem al wel een paar keer aan gehad toen er kijkers kwamen, maar omdat ik toch niet superveel thuis ben, is het niet zo dat hij alweer standaard aan staat. Met de pelletkachel is stoken nu een stuk voordeliger en comfortabeler, maar ik heb op het moment nog ongeveer 20 zakken liggen. Verkoop ik het huis dit jaar nog, dan is het eigenlijk zonde om nog een pallet met nieuwe zakken (à zo’n €300) te bestellen. Ik ga namelijk nog op vakantie, ben niet altijd thuis, werk nu een dag in de week buiten de deur en de winters zijn de laatste tijd gelukkig redelijk mild. Dus met die zakken kan ik wel eventjes vooruit. Maar duurt het langer, wat natuurlijk net zo goed kan, dan heb ik natuurlijk geen zin om in de kou te zitten of toch mis te grijpen.

Wat dat betreft zit ik dus een beetje in dubio. Op zich kan ik de zakken ook altijd wel weer kwijt, als ik toch een pallet bestel (mijn vader heeft ook zo’n kachel en gebruikt dezelfde pellets), maar dan moet je ze wel weer gaan vervoeren enzo. Als het niet hoeft, haal ik mezelf natuurlijk liever geen extra werk op de hals.

Voorlopig zing ik het dus nog even uit. Zolang het nog niet té koud is, laat ik de kachel uit of zet ik hem alleen ’s avonds even aan, ook voor de gezelligheid. Ik denk dat ik dan even bijhoud hoe hard het gaat met de zakken, zodat ik als het nodig is wel tijdig nieuwe kan bestellen. De levering duurt vaak toch ook wel een week of soms zelfs twee, en als dat net in november valt, dan wil je natuurlijk niet twee weken zonder zitten.

Wanneer zet jij de kachel weer aan? Of heb je hem inmiddels al weer aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. De cv Laat ik zolang mogelijk uit, maar de houtkachel heb ik al regelmatig aan.
  Hoewel vanmorgen de cv wel aansprong (klokthermostaat) heb ik hem niet handmatig uitgezet, was hooguit een half uurtje. Dit is het eerste jaar dat ik hier op let.

 2. Ik laat de verwarming ook zo lang mogelijk uit. Bijverwarming hebben we niet. Deze morgen was het hier nog 20° dus dat valt heel goed mee. Wij zijn niet gewoon om de verwarming hoog te zetten : in de winter staat die hier op 17° en dat is voor ons genoeg. Als ik in beweging ben, heb ik het vlug te warm en als ik 's avonds naar tv kijk vanop de zetel, leg ik wel een fleecedekentje over me als ik koud heb. De oudste kleinzoon kan beter tegen frisse temperaturen of te warme want bij 17° loopt hij hier nog rond in T shirt met korte mouwen. Veel of weinig verwarmen is, denk ik, een kwestie van gewoonte.liesbet

 3. Ik heb de verwarming nog niet aan gehad. We hebben grote ramen op het westen en vaak is er in de middag nog een poosje zon zodat de woonkamer nog even lekker warm wordt. In mijn vorige huis had ik hem zeker al aan gehad.
  Ik hoop het tot 1 oktober uit te kunnen stellen.

 4. Hier geen kachel, maar cv, en die nog maar 1 keer aangehad, heel eventjes, maar ik hoop dat we nog even kunnen wachten, en dan gaat die voornamelijk om mij aan, ik ben een echte koukleum,maar trek tot nu toe wel een vest savonds aan.

 5. Hier nog niet, het is op dit moment 20 graden in onze huiskamer, dus nodig is het nog niet. Ons huis is van ons eigen spaargeld goed geïsoleerd in 2009, daar ben ik nogsteeds in zowel zomer als winter erg blij mee 🙂
  Wanneer het savonds wat kouder wordt, dan pak ik een deken. we hebben een hele stapel dekens, stuk of 6 fleecedekens (we zijn met zijn vijven). En warme truien hebben we ook genoeg, de sloffen liggen ook nog op de zolder. Dus ik hoop nog laaaaang niet de kachel aan te hoeven 🙂

  1. Wat fijn dat het bij jullie nog zo warm is zeg! Ik heb de thermostaat in de gang hangen, dus helemaal representatief is het niet, maar die tikte toch de 16,5 helaas al aan 🙁 Maar goed, werken doe ik meestal toch al met een dekentje, vanwege een overmatig verharende kat, dus het betekent niet automatisch dat ik de verwarming al aan moet doen 😉

 6. Nee de verwarming is nog niet aan geweest. Ookal hebben we het voorlopig nog niet echt nodig ( 19,5 graden in de woonkamer) denk ik dat hij van de week wel aan gaat, manlief gaat namelijk aan de slag met het ophangen en monteren van de nieuwe radiator op onze slaapkamer. Als deze hangt moet de cv aan zodat we het systeem kunnen ontluchten.

 7. Nee, hier is het nog 20 graden, dus ik kan nog wel even wachten. Als ik iets doe dan is het in een shirtje anders heb ik het te warm. Nu zit ik en dan heb ik een dun vestje aan. De kinderen hebben het ook meer dan warm genoeg hierbinnen en manlief is geen graadmeter. Die heeft het altijd koud, dus die moet gewoon een dikker vest aan.

 8. Hier nu ruim 21 graden met zonnetje erbij is het hier zo ruim 23 graden 🙂 waneer hij wel aangaat zal vast wel ergens in december zijn maar zitten niet vast aan een datum, scheelt niemand heeft hier snel koud dus het hoeft hier ook geen 20 graden altijd te zijn .

 9. De kachel springt hier al weer aan sinds 13 september. Met name 's morgens. Maar af en toe zakt te temperatuur naar 19 graden en dan vind ik het toch koud onder mijn dekentje.

 10. Hier gaat de kachel maar zelden aan. Ik woon in een appartementen complex wat super goed geïsoleerd is, ik heb boven en onder en naast me buren, wat natuurlijk ook al scheelt. Van mezelf heb ik het zelden koud, wat ideaal is en dekentjes zijn ook lekker. Ik woon hier inmiddels bijna 12 jaar en als ik in totaal 20 keer de verwarming een poosje heb aangehad dan is het veel. Helaas hebben we hier wel stadsvervwarming en betaal ik behoorlijk wat voor het vast recht, maar ik ben erg blij met mijn warme huisje, soms lijkt het wel of de warmte van de zomer in huis word opgeslagen en dat in de winter weer word los gelaten. Zelfs mijn vriendin, een echet koukleum, trekt een dunnere trui aan als ze op bezoek komt, want zegt ze, het is bij jou altijd zo warm en dat vind ik ook :-). Maar als,ik het koud heb, dan gaat de kachel wel aan. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.