Standaard in de min :(

Een boodschappenbudget aanhouden is één, maar daar zitten (bij mij althans) nog niet de grootste kosten. Daarom besloot ik om nog maar eens een keer via een overzicht van mijn bankrekening mijn maandelijkse kosten op een rijtje te zetten. En daar schrok ik best wel een beetje van!

Terwijl ik dit tik, bedenk ik al direct waar ik de mist in ging… Ik dacht altijd dat mijn kosten ongeveer €2000 per maand waren. Dat blijkt echter wat meer te zijn, namelijk €2.101,47. Als ik dan van €2000 uitga, dan eindig ik dus steevast in de min! Nu heb ik ook altijd wel extra inkomsten en geef ik ook meer uit dan alleen mijn vaste lasten, dus heft het elkaar redelijk op en houd ik ook wat over om te sparen, maar dit is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Ik wil juist méér sparen en dat schiet op deze manier dus niet op!

Mijn huidige lijstje aan kosten is:

Waterschapsheffing 2015: €36,39
Waterschapsheffing 2014: €19,63 (kreeg ik later een extra aanslag van, die blijkbaar in 2014 nog niet helemaal betaald was en doorloopt tot eind oktober)
Waterverbruik: €11,60
Rabobank pakketkosten: €1,80
CanalDigitaal: €17,95 (gewoon het normale pakket, kabel ligt hier niet)
Hypotheek: €1582,43 (hier kan ik nog €10,07 vanaf snoepen, dat maak ik altijd extra over naar de hypotheekrekening)
Zorgverzekering: €66 (dit gaat naar de spaarrekening, vanwege betaling in één keer. Kan ik stopzetten, maar dan zit ik straks in januari wel weer)
Gemeentelijke belastingen: €98,20
Energie: €70
Boodschappen: €80
Inshared: €47,53 (woonhuisverzekering, rechtsbijstand en aansprakelijkheid – rechtsbijstand had ik niet, maar wil ik eigenlijk even rondom de verkoop van het huis aanhouden)
Adoptiekat: €7,00
Tear Fund: €3,50
Overlijdensrisicoverzekering: €15,45
Netflix: €8,99
Sportschool: €35,00 (ja, ik ga elke week meerdere keren)

Nu zie ik niet zo snel een ‘gat’ van €101,47. Die eerste €10,07 is dan met het hypotheekbedrag binnen. Dat brengt me op een tekort van €91,40. Vanaf november stopt dus als het goed is die betaling van de waterschapsheffing van 2014, waardoor het tekort uitkomt op €71,77. Ik zal binnenkort weer eens goed de meterstanden in de gaten gaan houden en kijken of ik daar nog wat in kan doen, maar de laatste keer leek het toch dat ik al wat boven het verwachte verbruik zat, dus heel veel rek zal daar niet in zitten. Zaken als internet en telefoon en auto betaal ik al zakelijk, dus ook daar kan ik niet echt wat in doen.

De grootste dingen zijn dan toch de belastingen en de hypotheek. En de tv vind ik bij elkaar ook een flink bedrag, maar Netflix gebruik ik heel veel en als ik CanalDigitaal eenmaal opzeg, dan moet ik weer dikke kosten betalen als ik me toch weer bedenk. Dat schiet natuurlijk ook weer niet op.

Ik geloof dat ik hier nog maar eens op moet broeden en eventueel mijn budget maar naar boven bij moet stellen. Dat doe ik liever niet, maar mezelf voor de gek houden heeft natuurlijk ook geen zin.

Zie jij nog mogelijkheden om te besparen? En moet jij ook wel eens je budget naar boven bijstellen, ook al heb je daar eigenlijk helemaal niet zoveel zin in?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Alle kleine beetjes helpen:
  – een waterbesparende douchekop
  – een baksteen of fles water in je stortbak, scheelt een liter of meer per x doorspoelen
  – douchen op de sportschool ipv thuis

  Netflix kan je met z'n drieen delen of vijven(€12,99), ik betaal nog geen €3,- per maand voor Netflix

  Als je morgen dood neervalt, heb je dan €8000,- in al je buffers staan? Zo ja, weg met die overlijdensrisicoverzekering! Daarbij heb ik wel eens gehoord, dat je werkgever tot drie maandsalarisen moet uitbetalen in geval van overlijden. Heb dat zelf nog niet kunnen vinden in mijn zorg CAO, maar met je vakantiegeld, eindejaarsuitkering en potje voor je zorgverzekering van 2016 kom je al een heel eind.

  Succes

  1. Bedankt voor de tips! De OLV kan ik eerst idd even niet vanaf, waterbesparende spullen heb ik gelukkig al 🙂 En ik heb niet in al mijn buffers €8000 staan, maar als dat bedrag het uitgangspunt is; ik ga toch ook maar één keer dood? Als ik het dan één keer heb, dan is het toch genoeg? Kan er nu niet zoveel mee omdat ik die OLV echt moet hebben, maar misschien ligt dat over een paar jaar wel weer anders.

  2. @LLMM, Volgens mij bedoelde René ook dat je een bedrag van €8000 moet hebben, als je al je buffers bij elkaar optelt. 🙂

   Groet, Tineke

 2. Als alleenstaande zonder kinderen is een overlijdensrisicoverzekering niet echt nodig, of heeft je hypotheekverstrekker dit geëist? Je kan altijd nog opnieuw een orv afsluiten als je opnieuw een huis koopt met je vriend en/of kinderen krijgt.

 3. Ik heb het voor onszelf gisteren ook eens berekend en ik schrok ook van onze uitgaven al hou ik het niet precies bij.
  Doe jij maar voor 80 Euro boodschappen per maand?? Of is dit per week?
  Ik kan enkel besparen op de opvang en de poetshulp. Door die te minderen, maar dat wil ik eigenlijk niet omdat ik vaak ergens heen moet (dokter, tandartsen, …)en ik geen andere opvang heb voor de jongste dan en mijn hulp in huis maakt mijn werk ècht lichter.
  Op verzekeringen, schoolkosten, eten wil of kan ik niet besparen.
  Wel op reizen !!
  Dat hebben we dan ook besloten. Vanaf 2016 gaan we nog één kleine buitenlandse reis maken met minder kinderen.

  1. De boodschappen zijn per maand, maar ik ben/eet dus vrij regelmatig elders én als ik thuis eet, eet ik alleen. Dan maak ik vaak from scratch, kook ook wel voor de vriezer en ben niet superdol op vlees. Dat scheelt allemaal behoorlijk. En als je minder thuis bent, dan gaan andere dingen natuurlijk ook minder hard, denk aan toiletpapier, om maar iets stoms te noemen.

   Ik wil zelf juist wat geld over houden om te reizen, maar daar natuurlijk wel bewust mee omgaan. Dus het is ook niet zo dat ik daar tienduizenden euro's per jaar voor uittrek ofzo.

  2. Als ik alleen reis is het ook vaak wat duurder, maar als ik samen reis, dan is dat niet met kinderen, dus is het niet zo dat ik alles betaal, maar gewoon de helft. Dat scheelt natuurlijk wel ten opzichte van jullie, als je voor het hele gezin moet betalen. En mijn hypotheek is als hele bedrag gewoon hoog (ooit met z'n tweeën aangegaan, maar alleen overgenomen), vandaar ook de hogere lasten. Ik heb al wel wat kunnen doen met de rente, maar nog niet voor alles. Vandaar ook dat ik graag wil aflossen.

 4. Ik vind het knap! Ja, je hypotheeklasten zijn HOOG. En natuurlijk kun je in geval van echte nood, de goede doelen en de tv schrappen, maar ja, waarom zou je dat nu doen. Het siert je om van de rijkdom die je hebt te delen.
  Eigenlijk vind ik dat de Rabobank zijn pakketkosten wel gratis moet maken voor jou, ze verdienen daar genoeg aan jou.
  Hanna

 5. Ja hoor, ik moet mijn doelen ook weer bij gaan stellen. Ik ontvang sinds juli minder toeslag want iets meer inkomen ( herberekening gehad ) en ik ontvang 90 euro per maand minder!! Dit kan "gelukkig" van het spaarbedrag af zodat ik nergens iets hoef te schrappen. Mijn dochter gaat straks naar een nieuwe sport wat me maandelijks 15 euro meer kost, dus ook daar moet ik even in schrapen, maar dat kan nog van het boodschappenbudget af. Zo ben ik elke maand wel goed aan het kijken welke lasten ik heb, vaak toch wel hetzelfde bedrag maar ook wel eens niet en dan reken ik precies uit wat ik dan overhou en daar moet ik me dan mee redden. Ik heb 2 bedragen die ik MOET sparen van mezelf en dat andere bedrag is niet heel noodzakelijk. Als er een nieuwe bril of wat dan ook betaald moet worden, kan ik het daarvan doen.

  Gr. Boukje

  1. Wat goed dat je in ieder geval twee 'heilige' spaarbedragen hebt. Dat dwingt je inderdaad te kijken naar wat er anders kan en zorgt er (bij mij tenminste) meestal wel voor dat je ineens toch nog weer andere dingen kunt doen dat je dacht. Lees: tóch kunt sparen, ook al dacht je dat dat misschien niet kon.

 6. ja regelmatig omdat er dan kosten voor de kinderen bijkomen.. vanaf de zwagnerschap natuurlijk al spullen en kleding.. na de geboorte kleding/voeding/sojms speelgoed of andere spullen. maar vanaf t 2e jaar ook peuterspeelzaal voor de oudste en ondertussen nu voor de jongste, de oudst gaat naar school en blijft 1 dag in de week over. daarnaast zit ze op scouting en zwemles en we sparen voor de kinderen (en onszelf hoor) en zo komen er altijd kosten bij en soms gaan er wat kosten af

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.