Lekker Leven Met Minder?

Misschien is het net even toevallig, maar ik kreeg de afgelopen week een paar keer een reactie op een blog in de trant van ‘Nou, lekker leven met minder is dit zeg!’ En hoewel ik het me niet aantrek in de zin van dat ik er wakker van lig, houdt het me dan toch wel bezig. Ik heb namelijk het idee dat als je dit blog al langer volgt en je de achtergrond kent (of even de moeite hebt genomen het ‘Over LLMM’-stukje te lezen), je weet wat je hier kunt verwachten.

Mocht dat niet zo zijn, dan nog maar even de korte samenvatting: Nee, ik ben geen bijstandsmoeder met zes kinderen en ik hoef niet elk dubbeltje om te draaien.

Wil dat dan zeggen dat ik automatisch niets kan schrijven onder de noemer ‘Lekker Leven Met Minder’?

Wat mij betreft wel. Jaren terug ben ik dit blog begonnen omdat ik weliswaar een leuk draaiende onderneming had, maar ook een hypotheek met ontzettend hoge lasten, een huis dat vanwege verbouwing en gewoon gebruik een soort zwart gat was en ik het ontzettend leuk vond om te kijken naar manieren om geld te besparen, om toch het hoofd boven water te houden én om toe te werken naar financiële vrijheid. Want wat leek het me fantastisch om hypotheekvrij te zijn, om mijn huis als pensioenvoorziening te hebben. Dat ging eerst goed, daarna viel ineens ongeveer de helft aan het inkomen dat elke maand binnenkwam weg. Toen werd de noodzaak om zuinig aan te doen nog nijpender. Bovendien merkte ik hoe lekker het was om gewoon met minder tevreden te zijn. Niet met ‘minder’ in de zin van ‘geen nagel hebben om je kont mee te krabben’, maar ‘minder’ in de zin van niet aan elke impuls toegeven en min of meer klakkeloos consumeren.

Inmiddels gaat het een stuk beter. Financieel gezien is het vaak nog best even spannend, vandaar dat ik er ook voor gekozen heb om ook nog een dag buiten de deur te gaan werken, mijn huis te koop te zetten (overigens hangt dat met veel meer samen dan met alleen financiële motieven, maar dat is natuurlijk wel een positieve bijwerking) en druk te sparen voor een buffer. En daarvoor probeer ik nog steeds lekker te leven met minder. Ik probeer nog steeds elke week de boodschappen voor maximaal €20 te doen én het gezond te houden. Ik zit hier nu ook te schrijven met een deken om, omdat ik niet al de verwarming aan wil zetten. En zo lang het niet hoeft, zet ik ook liever de pelletkachel nog niet eens aan, want hoewel die een stuk goedkoper is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat hij al begin september moet gaan ronken.

En nee, dan ben ik nog steeds geen bijstandsmoeder met zes kinderen en als ik een keer de kachel aan zet, dan ga ik ook nog niet direct failliet. Maar dat is het hele punt van dit blog ook niet. Ik wil graag ‘minder’ dan eerst. Ik wil niet meer 80 tot 90 uur in de week werken en helemaal geen persoonlijk leven meer hebben. Ik wil niet mijn huis volstoppen met prut die ik moet onderhouden en schoonmaken, terwijl het me eigenlijk meer op mijn nek zit dan dat ik er plezier van heb. Ik wil niet tot mijn 70e moeten werken, omdat ik afhankelijk ben van overheidsregelingen. Ik wil niet na hoeven denken over of ik überhaupt wel een poging zou doen om kinderen te krijgen, omdat ik bang ben dat ik me dat financieel niet eens kan veroorloven. En ik wil ook niet meer alleen aan het werk zijn voor mijn hypotheek, ondanks dat ik in een fantastisch huis woon. En bovenal wil ik gewoon niet meer de stress hebben van al die dingen: geldzorgen, zorgen over spullen, zorgen over huis, zorgen over of er wel genoeg werk is, enzovoorts. Kortom, ik wil gewoon lekker leven met minder. En of dat nu met meer of minder is dan waar Thea van de overkant het mee moet doen lijkt me niet echt relevant. Ik ben namelijk Thea van de overkant niet en Thea van de overkant is mij niet.

Wat ik nu eigenlijk probeer te zeggen is: ik hoop dat als je een blog als dit leest en reageert, je ook realiseert dat je reageert vanuit je eigen kader. Iedereen mag z’n best doen om ‘minder’ te doen, of het nu is om meer geld bij elkaar te krijgen (voor een doel of om erin te zwemmen), om minder te kunnen werken (voor kinderen of om gewoon lekker de hele dag in de zon te kunnen liggen), om minder schoon te hoeven maken, om minder mee te hoeven verhuizen, om eerder te stoppen met werken, of wat dan ook. Het is niet echt mooi om iemand hierover aan te vallen omdat het toevallig niet helemaal past in het plaatje dat jij ergens van hebt.

Zo, dat moest ik even kwijt. Kusje erop, klaar.

Wat is voor jou ‘lekker leven met minder’?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Vorige week dacht ik toch echt dat je je er niets van aantrok. 😉 Maar je hebt gelijk hoor. Reageren zonder dat je veel van de achtergrond van iemand weet is nogal kansloos vind ik. Ik denk altijd maar: die mensen reageren een ongenoegen af wat niks met jou te maken heeft en hoe lekker anoniem kan dat niet op internet. 😉 Gratis iemand afbranden terwijl je zelf lekker onzichtbaar blijft….
  Ik lees al erg lang met je mee en hoewel je situatie niet doorsnee is (maar van wie is die nou wel) pak je het goed aan allemaal. Je hebt zelfs het dappere besluit genomen je huis te verkopen. Kortom je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven en financien en vanuit welke positie je dit doet is verder niet belangrijk.
  En voor 20 euro per week boodschappen doen vind ik knap, ik geef zelf 35 uit per week en dat vind ik al knap van mezelf. 😉

  1. Haha, wakker lig ik er gelukkig niet van, maar ik merk wel dat ik het soms een beetje oneerlijk vind. Maar dat slaat natuurlijk ook nergens op, want het is precies wat je zegt: het is wat kansloos om te reageren (of in ieder geval: een oordeel te vellen) als je praktisch niets weet van iemands achtergrond. En dan helemaal als je dat wel kúnt weten, omdat het gewoon op allerlei plekken staat. En €35 per week IS ook knap! Die €20 is voor mezelf vaak nog wel te doen, maar dan moet je ook echt geen eters krijgen ofzo, dan ga ik er ook overheen. En dat kan dan gelukkig ook wel, hoewel ik natuurlijk niet elke week mijn maandbudget uit moet gaan geven.

 2. Lees al vanaf het begin met je mee en in die vijf jaar heb je keihard gewerkt om je hypotheek af te lossen, je huis op te knappen en dingen veranderd die niet meer bij je pasten -van klein tot vrij groot. En dat is echt bewonderenswaardig want veel mensen lopen hun hele leven alleen te klagen zonder een poot uit te steken om het te veranderen.
  Als je zelf vrede hebt met je eigen situatie, hoe die ook is, heb je niet de behoefte om lelijke anonieme commentaren achter te laten op blogs. Zielige mensen zijn het toch.

 3. Zulke opmerkingen is één van de redenen dat ik mijn blognaam veranderd heb in Gewoon Vlijtig. Zuinig hoef ik niet meer te zijn omdat alles op orde is. Maar dat neemt niet weg dat ik niet werk met budgetten. Het geld dat overblijft geef ik liever uit aan zaken die er echt toe doen en niet aan het zoveelste truitje, etentje, kant en klaar eten of wat dan ook. Daarom ben ik nog steeds vlijtig in mijn dagelijkse leven op zoek naar minder. Bewuste keuzes maken.
  Ook ik volg je al heel erg lang en weet hoe je weg is gegaan. Sommige mensen zijn gemakkelijk in oordelen zonder dat ze weten hoe het in elkaar zit.

 4. Alles is relatief. Een bijstandsmoeder met 6 kinderen is hier natuurlijk altijd nog beter uit dan een vluchteling met 6 kinderen die niet weet of er morgen wel genoeg te eten is. Of een droge plek om te slapen.

  Je realiseert je dat echt wel, dus blijf gewoon schrijven over de zaken die jou aangaan in jouw leven. Ik leer van jouw keuzes en jouw weg.

 5. En, als mensen het niet met je eens zijn, lezen ze toch niet meer bij je?! Zelf merk ik dat ik in bepaalde tijden blogs lees die mij aanspreken. Als ik merk dat ze me minder aanspreken of zelfs irriteren, dan schrap ik ze van mijn favourietenlijst. Heel simpel! Wel geef ik af en toe reactie als ik zeer verbaast ben over tegenstrijdige info of "rare" uitspraken maar zal niemand afbranden. Ga lekker door, ik blijf graag lezen.

 6. dus consuminderen is alleen voor mensen die minder te besteden hebben? lijkt me dat sommige mensen ook om andere redenen consuminderen, bijvoorbeeld omdat ze rekening houden met het milieu of omdat ze minder behoefte hebben aan spullen. ik consuminder omdat ik moet bezuinigen ,maar ook omdat ik niet mee wil doen met de ik wil alles hebben cultuur en zuinig met grondstoffen en het milieu omwil gaan. ik ben dus blij met de verschillende blogs met allemaal een andere insteek en vind het leuk om die verschillen te lezen en haal uit een blog waar ik wat aan heb en de rest laat ik voor wat het is. dus ik hoop dat iedereen blijft schrijven wat hen bezighoud om wat voor reden dan ook.

  1. Dit wilde ik ook schrijven! Bewust besteden kan óók als je genoeg geld hebt. Volgens mij realiseren die 'zure' reageerders zich dat niet.

  2. Uit het hart gegrepen, iedereen die consumindert heeft daar zijn of haar eigen redenen voor. Ik omdat ik mijn geld graag weloverwogen aan de dingen uitgeef die het waard zijn, ik werk er hard genoeg voor. Verder vooral uit het oogpunt van duurzaamheid, dierenwelzijn en omdat ik er blij van wordt! Ik ben supertrots op mijn eigen gebakken brood of zelfgemaakte wasmiddel, eugen jam etc. En minder spullen geeft me ook meer rust in mijn hoofd. Consuminderen is voor iedereen, je stelt je eigen doelen en mag er trots op zijn als je die geheel of gedeeltelijk behaald!

  3. Ik denk dat voor veel mensen consuminderen al vrij snel juist niets meer te maken heeft met minder te besteden hebben. Het begint vaak wel zo, maar ik hoor/lees ook heel vaak (en dat is ook mijn ervaring) dat het 'eindeloos' consumeren mensen ook tegen gaat staan. Dat mensen inderdaad het geld dat ze hebben, of dat nu veel of weinig is, liever uitgeven aan 'echt' eten, spullen waar ze heel veel plezier van hebben of bijvoorbeeld ervaringen.

 7. je kunt toch ook lekker leven met minder op "vrijwillige basis"?Ik hoef niet perse te minderen,heb het huis al hypotheekvrij,maar meer geld uitgeven geeft niet meer voldoening.Mijn favoriete winkel is de kringloop.

 8. Ook ik lees je blog al jaren en heb grote bewondering voor je, hoe je de dingen aanpakt! En net als jij maak ik keuzes waar ik meer of minder aan uit wil geven. Mijn keuzes zijn niet altijd dezelfde als de jouwe, maar dat hoeft ook niet. En je hoeft echt geen bijstandsmoeder met zes kinderen te zijn om te mogen schrijven over lekker te kunnen leven met minder. Hopelijk laat je je door zo'n ongenuanceerde reactie niet uit het veld slaan en kun je die naast je neerleggen.

 9. Ik las het inderdaad van de week en ik moet mijn tong afbijten om niet te reageren.
  Het is namelijk zo zinloos. Zelf krijg ik het ook al meerdere keren op mijn dak hoor, met een modaal inkomen creatiefmetweinig? Bladiediebla, ik reageer er niet meer op. Ik schrijf wat ik leuk vind en vind je het niks dan lees je het maar niet. Ook best. Trouwens dat zure slachtoffer gezeik krijg ik minder doordat ik mijn reactie mogelijkheid heb aangepast, in alleen geregistreerd..

  1. Haha, dat is heel herkenbaar. Dan probeer ik in ieder geval éven na te denken voor ik reageer, want ik heb ook helemaal geen zin om me mee te laten slepen in een negatieve discussie. Bovendien vind ik ook niet dat ik me ergens voor hoef te verdedigen. Kritische reacties vind ik niets mis mee (oké, die zijn niet altijd leuk om te lezen, maar als mensen een punt hebben, dan ben ik ook realistisch genoeg om dat te zien), maar weet dan wel een beetje waar je het over hebt.

 10. Ah joh, het zijn volgens mij vaak dezelfde types die hun negativiteit overal uitstrooien. Ook al zou je hier nog geen jaren meelezen, dan kun je toch een beetje moeite doen om je te verdiepen in het waarom iemand bepaalde keuzes maakt. Heerlijk juist als je door jaren geconsuminderd te hebben eens geld uit kan geven aan dingen die belangrijk voor je zijn. Daar doen we het toch voor?

 11. wij moeten wel zuinigaan doen en vind het gewoon een goed idee dat anderen die het beter hebben ook meedoen. Want als er dan iets op doet weet je iig van wanten.
  Laten we elkaar nemen zoas wezijn en als je het er niet mee eens bent reageer niet.
  Wij genieten van het consuminderen!
  Groet, Wilma

  1. Wat ik zelf ook een voordeel vind: het is nu veel minder taboe om bijvoorbeeld voor te stellen een avondje lekker thuis hapjes en drankjes te doen, in plaats van uit eten te gaan. Wat dat betreft is het juist fijn als je wat meer consuminderaars in je omgeving hebt, of ze dat nu 'gedwongen' of 'bewust' zijn.

 12. En, lucht het op? 😉
  Eenieder mag toch op zijn eigen manier consuminderen? Dus trekt je niks aan van de kritiek van een ander. Wie het niet bevalt om over jouw consumindergedrag te lezen, die gaat toch lekker ergens anders lezen.

 13. Ook al verdienen wij veel minder dan jou, ik zou niet met je inkomen en uitgaven (!!!!!) willen ruilen. Ieder is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen kasboek. Dus diegene met die muffe reactie: verdiep je in de term consuminderen en in lekkerlevenmetminder voordat je je conclusies trekt! En als je niet tevreden bent met je.eigen situatie, werk er dan aan.

 14. Hoe je aan consuminderen doet is iets waar je je eigen invulling aan geeft. De een is daar fanatieker in dan de ander. Weer een ander wil minder belastend zijn voor het milieu.
  Ik ben momenteel ook bezig met minder consumeren. En dat in de vorm van spullen mijn huis uit werken en ruimte maken. Spullen waar ik een ander nog blij mee maak. (vaak mensen/gezinnen die het nog minder breed hebben dan ik)

  Ik moet de komende jaren (door omstandigheden) bezuinigen. Hoe ik dat vorm ga geven denk ik nog even rustig over na.

 15. Jouw blog inspireert mij juist enorm. Nu consuminder ik om een flinke buffer op te bouwen en de maandlasten naar beneden te krijgen. Wij willen een rustiger leven voor nu en later, consuminderen is voor ons de manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.