Mag je geld verdienen met je hobby?

Mag je geld verdienen met je hobby?

Onze maatschappij is best een bijzondere maatschappij. Als je ‘normaal’ bent, dan heb je een baan, waarbij je tijd ruilt voor geld. Meestal heb je over zowel de baan als de betaling wel wat te klagen. Om nog maar niet te spreken over collega’s, die ook een bijna onuitputtelijke bron van ergernis lijken te zijn.

Uit een onderzoek dat vorig jaar door Monsterboard gedaan werd, blijkt dat vier op de tien Nederlanders niet tevreden zijn over het hele plaatje rond het werk, bijna zeven op de tien balen van hun salaris en bijna acht van de tien zien hun collega’s liever niet dan wel. En toch is dat ‘normaal’. Als je het leuk wilt hebben, dan doe je dat maar in je vrije tijd. Dan ‘neem je maar een hobby’. En laat dat ook vooral een hobby blijven, want geld verdienen met je hobby is nu óók weer niet de bedoeling!

‘Dat valt toch wel mee?’

Nu kun je denken: “Whut? Volgens mij klopt daar niets van!” Toch is het iets dat ik steeds weer terug zie komen. Het lijkt erop alsof de tendens is dat je geen geld mag verdienen met iets dat je leuk vindt. Tenminste, niet als je dat niet in het kader van een gewone baan doet. Denk aan:

♡ Jongens (of meiden) die computergames spelen, daar een video van maken en miljoenen verdienen via YouTube, denk aan PewDiePie uit Zweden

Vloggers, als Enzo Knol, die ook behoorlijk wat geld binnenharken via YouTube

Bloggers, als Mascha Feoktistova, die haar blog begon als een hobby, maar het uitbouwde tot een heus imperium

♡ Mensen als The Bucket List Family; zij verkochten al hun spullen, gingen op reis en verdienen tegenwoordig tussen de 5.000 en 8.000 dollar met een enkele ‘sponsored post’ op Instagram

Al deze mensen verdienen geld met iets dat ze leuk vinden. In de meeste gevallen was het in de eerste instantie een hobby, maar is het uitgegroeid tot ‘werk’. en dan bedoel ik ‘werk’ in de zin van: ze krijgen ervoor betaald, waardoor ze ander werk kunnen laten schieten. Niet werk als in ‘die activiteit waar half Nederland van lijkt te balen’. En daar wordt dan toch vaak een beetje negatief over gesproken.

Vreemd genoeg hoor ik overigens weer niemand klagen over Epke Zonderland (waarschijnlijk tot hij evenveel gaat verdienen als topvoetballers, dan wordt het ineens weer anders) of die sympathieke bakker, die elke keer weer nieuwe heerlijke broodjes bedenkt. Terwijl zij in feite ook gewoon geld verdienen met hun hobby.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In de verdediging

Hoewel ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een vlog van Enzo Knol gezien heb, ik alleen op Mascha’s blog terecht kom als ik weer een poging ga doen om m’n wenkbrauwen in vorm te krijgen en dat ik al helemaal geen video’s kijk over computergames, denk ik dat deze mensen hun ‘verdedigingsfase‘ al uit zijn. Zij doen wat ze doen, zijn daar blijkbaar goed of slim in en gaan daar geen uitleg over geven. Net zoals niemand van de bakker zou verwachten dat hij zijn creaties gratis zou meegeven. Waarschijnlijk noemen ze het ook gewoon ‘hun werk’ en niet ‘hun hobby’.

Ik begeef me zelf natuurlijk een beetje in de bloggers scene en daar komt het wél regelmatig voor dat mensen de behoefte voelen om zichzelf te verdedigen of uitleg te geven. Ik heb het in het verleden zelf ook wel eens gedaan. Toen twijfelde ik bijvoorbeeld over het wel of niet plaatsen van advertorials. Voor mezelf kwam het heel goed uit; ik had immers een hypotheek van 4 ton die ik in m’n eentje af moest lossen (wat overigens iedereen hier prima begreep, maar ik heb dan ook hele lieve lezers!). Maar ik zag om me heen wel veel mensen die kritiek kregen als ze dat deden. Dus de eerste paar jaar durfde ik het niet eens aan. Geld verdienen met je hobby? Nee, dat kan toch niet.

Volgens mij heb je hier vaker mee te maken als je iets creatiefs doet. Niemand vindt het vreemd dat een boekhouder een paar tientjes vraagt als hij jouw aangifte in z’n vrije tijd indient. Wie doet dat nu voor z’n lol? Maar ben je bijvoorbeeld ontwerper of webdesigner, dan krijg je bijna om de haverklap de vraag of je niet even snel iets in elkaar kunt draaien. Voor niks natuurlijk. Nu is dat met #tegendebakker natuurlijk weer een heel andere discussie. De overeenkomst is echter wel dat veel mensen die dit soort reacties krijgen, hun werk vanuit een soort hobby gestart zijn. Maar maakt dat hun tijd, energie en creativiteit minder waard dan bijvoorbeeld die van een boekhouder?

Angst

Tijden veranderen en er zijn tegenwoordig – dankzij internet – veel meer manieren om een groter publiek te bereiken. Hierdoor wordt ‘van je hobby je werk maken’ ineens ook makkelijker. Je kunt gemakkelijk zelf online investeren, je kunt met een paar klikken een eigen webshop openen en je zelfgemaakte kaarten verkopen, je kunt een online cursus maken en daarmee heel Nederland veroveren. En je kunt een vlogkanaal opzetten en daarmee mensen inspireren, je kunt je kennis of leven delen via een blog.

Ik denk dat, omdat er tegenwoordig zoveel mogelijkheden zijn, er ook een stukje angst om de hoek komt kijken. Kun je mensen nog wel vertrouwen, als ze geld krijgen voor dingen die ze doen of maken? Prijzen bijvoorbeeld bloggers niet juist de producten aan waar ze een hoge commissie op krijgen en niet specifiek de producten die echt het beste zijn? En is er wel iets echt van die mooie reisfoto’s op Instagram, als de helft gesponsord is? Ik zal hier overigens binnenkort nog een keer wat dieper op ingaan.

Rationeel gezien zeg ik dan: dat is net als in het echte leven; het verschilt per persoon. De één heeft als primair doel om te verkopen en de ander heeft als primair doel om mensen te helpen. Iemand die als primair doel heeft om iets te verkopen, zal waarschijnlijk wat minder integer te werk gaan, dan iemand die mensen wil helpen. In het echte leven kun je niet altijd iedereen op z’n blauwe ogen vertrouwen en dat kan online ook niet. Daarin moet je zelf je gezonde verstand en buikgevoel gebruiken.

Afgunst

Wat mogelijk ook wel meespeelt is een stukje afgunst. Stel dat jij een vervelende rotbaan hebt waar je ook nog amper van rond kunt komen en je ziet dat je buurman ‘slapend rijk’ (want zo is het natuurlijk meestal niet) wordt met z’n hobby. Hij belegt in aandelen of knapt oldtimers op, zeg het maar. Dat is misschien wel lastig te verteren. Waarom moet jij werken en mag hij spelen? Dit kan zich overigens ook heel onbewust afspelen; het is niet zo dat ik denk dat half Nederland jaloers is op de andere helft 😉

Werken/hobby vs. ‘leven’

Als ik er zelf over nadenk, dan zou ik het liefst gewoon een beetje afstappen van het ouderwetse ‘werken en leven’. Je hebt hier maar één leven en wat mij betreft maak je daar het mooist mogelijke van. En als daarbij hoort dat je een vaste baan hebt en leuke collega’s, dan is dat prima. Is het geld verdienen met je hobby, dan is het prima. Sterker nog; waarom moet iets überhaupt een ‘hobby’ genoemd worden? Het gebruik van dat woord zorgt er eigenlijk automatisch al voor dat het gezien wordt als iets dat ‘minder’ of ‘anders’ is dan werk. Terwijl het in feite een aspect van ‘leven’ is.

In mijn geval is dat zelfs helemaal dubbel; ik ben tekstschrijver en schrijf dus héél veel. Daar verdien ik mijn geld mee en mijn klanten ook. Het werk dat ik voor hen doe, verschilt inhoudelijk bar weinig van bloggen. Het enige verschil is dat bloggen een persoonlijker tintje heeft. En omdat ik met bloggen zelf mag weten wat ik doe, is dat vrijwel altijd leuk. Met het schrijven dat onder ‘werk’ valt, is dat soms anders. Door het alleen al ‘werk’ te noemen, wordt het zelfs al iets minder leuk.

Ik zou dus willen zeggen:

♡ Volg je eigen pad, kijk waar jij gelukkig van wordt

♡ Wees integer in wat je doet

Probeer niet te denken in vakjes als ‘werk’, ‘hobby’, ‘vrije tijd’, maar kijk naar welke activiteiten ervoor zorgen dat jouw leven nóg mooier wordt. De manier waarop je naar dingen kijkt, heeft zoveel invloed op hoe je je voelt en hoe tevreden je bent met je leven. ‘Moet’ je bijvoorbeeld naar je werk, of ‘mag’ je weer een dag dingen leren, de kost verdienen en socializen met je collega’s?

Zoals mijn psycholoog (nog zo’n dingetje… did I say that out loud?) ooit zei: “Je doet allemaal wat je denkt dat op dat moment het beste is.” Houd het bij jezelf. Als dingen van andere mensen je misschien steken, gebruik dat gegeven dan niet om die ander met een scheef oog te bekijken, maar bekijk welk pijnpunt er bij jou zit. Waarom reageer je daar zo op? Zou jij ook liever iets héél anders met je leven doen? Stop dan daar je energie in!

Ik had ervoor gewaarschuwd; dit verhaal gaat alle kanten op 😉 Als ik het zo allemaal opschrijf, realiseer ik me ook wel dat dit verhaal gekleurd kan zijn, omdat ik zelf in zo’n ‘onbegrepen’ sector zit. Nog los van het bloggen; ook ‘gewoon’ schrijven wordt door veel mensen niet echt als een vaardigheid gezien. Dat heeft me eigenlijk nooit zoveel uitgemaakt. Net zoals er voor mij klanten zijn, zijn er ook klanten die beter matchen met ‘de buurjongen’ die wel even wat in elkaar zijn. Overal is wel een markt voor.

Ik ga dus zeker ook mijn eigen advies volgen. Kijken waar mijn ‘knelpunt’ vandaan komt én bewust bij mezelf blijven. Tegelijkertijd ben ik natuurlijk ook wel nieuwsgierig naar jullie ideeën op dit gebied. Ben jij er wel eens tegenaan gelopen dat mensen bijvoorbeeld verwachten dat je iets gratis doet, omdat je het leuk vindt? Of heb jij misschien zelfs wel van je hobby je werk gemaakt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

33 Comments
 1. Ik denk zelf dat afgunst een grote rol speelt. Als iemand anders zich rot voelt in zijn of haar huidige baan, is het heel makkelijk jaloers te zijn op iemand die het meer naar z’n zin lijkt te hebben, of het ‘beter’ voor elkaar heeft. Er wordt dan alleen ook wel makkelijk vergeten dat diegene ook hard gewerkt heeft om te komen waar die wil en daar waarschijnlijk ook moeilijke keuzes voor heeft moeten maken.

  De tip om het bij jezelf te houden vind ik een hele goede. Door mijn burn-out heb ik ook geleerd om me minder aan te trekken van anderen en vooral te doen wat voor mij goed voelt. Ik denk dat veel mensen dat nog kunnen leren 🙂

 2. Heel mooi geschreven. Ik denk inderdaad ook dat afgunst een grote rol speelt. ‘Waarom lukt het een ander wel om van zijn/haar hobby werk te maken en mij niet?’.
  Helaas leven we ook in een maatschappij waarbij geld en status heel belangrijk gevonden worden. Sommige hobby’s en banen hebben niet veel aanzien, terwijl ze wel heel waardevol zijn. Ik probeer me daar steeds minder van aan te trekken en mijn eigen weg te volgen, want ik wil namelijk niet alleen maar werken, ik wil juist genieten van het leven op mijn manier!

 3. Leuk stuk maar met het afgunst deel ben ik het maar deels eens. Soms lees je gewoon een leuk blog wat langzamerhand steeds commercieler wordt. Het is ieders goed recht, maar na verloop van tijd ben ik wel klaar met de overduidelijk gesponserder posten. Het schrijven wordt dan een doelredenering om er maar zoveel mogelijk links in de zetten, of maar zoveel mogelijk naar het product in kwestie toe te schrijven.

  Wat ooit een leuk blog was is een verdienmodel geworden, dat is het moment dat ik afhaak. Als ik reclames wil zien kijk ik wel een sterblok. 😉
  Heeft dus niks met afgunst maar meer met irritatie te maken. Subtiele reclames storen me eigenlijk nooit als ze buiten de tekst staan. Maar ieder zijn meug, als iemand dat wil doen en het wordt een succes, is dat zeker gegund. Ik persoonlijk kies liever voor blogs waar ik niet of weinig reclame zie. Zie het ook in mijn leeslijst, de weinig of niet commerciële blogs zoals die van jou, Martine en Gerlinde blijven over.

  Ik haak trouwens ook af bij bloggers die denken zelf de wijsheid in pacht te hebben en overal commentaar op geven, maar niet oke reageren als ze zelfs eens kritiek krijgen. Als ik me niet vrij voel te reageren omdat er dan een sneer komt, ben ik er ook klaar mee, hoe leuk ze verder ook schrijven.

  1. Wat je beschrijft resulteert bij mij ook vooral in irritatie, dus dat is wel herkenbaar 😉 Dat zijn meestal ook de momenten waarop ik zelf afhaak. Als het af en toe ook in de tekst is, maakt het me niet zoveel uit. Als het onderwerp me dan niet aanspreekt, sla ik zo’n post over. En soms heb ik er wel net toevallig wat aan, dan vind ik het ook niet zo erg. Maar zodra ik het niet meer geloofwaardig vind, dan merk ik dat het echte volgen al snel stopt. Daarin zie ik idd ook niet speciaal afgunst, gewoon een kwestie van aanbod dat niet meer aansluit op de vraag.

 4. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoeveel werk het is om een goed blog of YouTube kanaal te runnen. Het maken van videos kost behoorlijk wat tijd.

  En ja, natuurlijk mag je daar geld mee verdienen. . Als jij dagelijks 100.000 mensen weet te vermaken met een video op YouTube is dat ook wat waard. Je hoort mensen ook niet klagen dat televisie kanalen geld verdienen.

  Waar ik wel moeite mee heb is wanneer blogs/vlogs niet transparant zijn over wanneer zij gesponsord worden om een product te tonen. Vooral als het om youtube kanalen gaat die gericht zijn op jonge kinderen.

 5. Als je geld verdienen als hobby ziet is het allemaal stukke relaxter ook als je er zelfs geld op verliest of amper op verdient. Andersom dat je geld kan verdienen door je hobby is toch prachtig 🙂

 6. Wat mij betreft mag iedereen geld verdienen met zijn of haar hobby (mits deze binnen ethische grenzen blijft). Waar ik wel moeite mee heb is het grijze gebied wat hier belastingtechnisch over bestaat. Zo ken ik bijv. iemand die graag oude, kapotte spullen opknapt als hobby. Via sites als MP verkoopt hij deze dingen weer door en hiermee maakt hij iedere maand zo’n 200-300 euro winst. Hij vindt dat hij dit niet op hoeft te geven aan de belastingdienst, want het is geen werk maar hobby. Zelf zou ik dit neerzetten bij ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’, je bent toch een soort resultaatgenieter. We hebben ons weleens in de exacte regels verdiept maar voor beide standpunten waren wel argumenten voor en tegen te bedenken. Aangezien steeds meer mensen gaan ‘hosselen’ zou ik het niet verkeerd vinden als de regels over dit soort dingen wat eenduidiger zouden worden.

  1. Daar heb je idd wel een goed punt. Ik zou zelf ook niet zo goed weten wat je daarmee moet doen. Als je iets opknapt en verkoopt, dan snap ik dat je het niet opgeeft, maar als het structureel wordt, dan zijn het wel gewoon inkomsten. En als je bijvoorbeeld dingen in bulk inkoopt en direct weer verhandelt, vind ik het ook weer heel duidelijk inkomsten. Maar als je je oude kleding of je boeken via MP verkoopt, dan zou ik het weer niet speciaal logisch vinden om dat op te geven. Dan heb je het meestal ook weer niet echt over ‘winst’, maar eerder je verlies wat beperken.

 7. Tuurlijk mag dat, maar wees er inderdaad wel duidelijk over! Sommigen (;-)) hebben inderdaad een blog als middel om geld te verdienen, dat is prima, ieder wat wils. Ik probeer gewoon een beetje te schrijven en ja daar staan een paar advertenties tussen en een paar bol.com linkjes, aangezien ze de hostingkosten nog niet eens drukken valt het allemaal nog wel mee 😉

 8. interessant onderwerp om over te schrijven! Mij is vanaf jongs af aan verteld: If your work is your hobby, monday morning does not exist. Een prima uitgangspunt als je het mij vraagt. Zolang jezelf happy bent, is het goed toch?

 9. Ik vind het geweldig als het mensen lukt om van hun hobby hun beroep te maken!! Ik gun dat iedereen…!

  Of je een blog al dan niet leest, is toch een kwestie van of het leuk vind om te lezen. Of mensen daar al dan niet geld aan verdienen, dat is bijzaak voor mij. Ik persoonlijk heb een advertentieblokker, trouwens. Ik houd gewoon niet van reclame. Ik heb ook een nee-nee sticker… Ik ben dan ook zo’n principe-miep dat ik die reclames ook anderen niet onder de neus wil schuiven… 🙂 maar daar is iedereen vrij in natuurlijk…! (ik zie ze lekker toch niet!!)

  Als je in je blog té hard naar geld vist, bijvoorbeeld door in je verhaaltjes steeds opnieuw cursussen, nieuwsbrieven en downloads te verkopen, dan haak ik persoonlijk af. En als er wekelijks over dezelfde winkels wordt geblogd dan word ik persoonlijk wel een beetje wantrouwend, óók wanneer iemand zegt dat hij/zij daar geen geld aan verdient….

  Helaas is niet iedere blogger even duidelijk over of ze schrijven in opdracht (en voor geld) of niet. Sommigen schrijven het pas helemaal onderaan en ik heb het gevoel dat er ook gewoon over gejokt wordt. Maar als lezer heb je dan de keuze om zo’n blogger niet meer te volgen, zeker wanneer ze vragen over of ze voor het geld schrijven of niet, niet helemaal eerlijk lijken te beantwoorden.

  Dus meid, lekker doen waar je je goed bij voelt!!

  1. Dat klopt inderdaad wel, niet iedereen is er even duidelijk over of eerlijk in. Ik vind dat er niets mis mee is om je mening te verkondigen en daar eventueel een soort verdienmodel aan te koppelen, maar het moet wel JOUW mening zijn en niet iets dat ingegeven is door de factuur die je daarna kunt sturen of het feit dat winkel X de beste commissies uitbetaalt. Ik wil er zelf wel op kunnen vertrouwen dat iemand die me adviseert, of dat nu in een winkel is of via internet, een eerlijk verhaal vertelt. Dan kan ik mijn conclusie in ieder geval ook baseren op informatie die klopt.

 10. Erg mooi geschreven en herkenbaar. Ik heb een passie voor schrijven en voor coachen, maar met beiden struggle ik wel om te zoeken hoe ik dit in een fijne baan zou kunnen gieten. Ik ben ook goed in administratie, dus solliciteer ik daar maar op. Want dat kan ik. Dat staat netjes op mijn CV.
  Terwijl als je me écht gelukkig wil zien, geef je me een pen en laat je me schrijven. Gevoelens, ervaringen en emoties pakken in mooie woorden en zinnetjes. Daar kan ik nou heel gelukkig van worden.
  April jongstleden ben ik dan toch echt mijn blog begonnen en nu kom ik in een andere scene terecht. De bloggersscene met inderdaad de vraag: Ga je adverteren? Wil je samenwerken? Hoe krijg je volgers? En hoe belangrijk vind je die volgens nu eigenlijk? Ik vind het nog echt zoeken.
  Maar ik herken me in jouw stukje en wordt ook blij van jou manier van schrijven. Ik ga mijn hart volgen! Oh ja, en jou: Op Facebook. Want je tekst inspireert me! 😉

  1. Oh, wat een lieve reactie!! Ik kom zo uiteraard ook even bij jou kijken, supergoed in ieder geval dat je ermee begonnen bent. Schrijven en coachen zou je misschien trouwens wel heel goed kunnen combineren in bijvoorbeeld het opzetten van online trainingen en daar 1-op-1 coaching aan koppelen. Dat lijkt mij superleuk, maar ik voel mezelf nog niet echt geschikt als coach, dus dat is voor mij dan nog weer een leer-/ontwikkelingspunt.

 11. Ik vind het zo goed dat van hun hobby hun een beroep van worden. En het is gelukt ook nog. Ik zou ook willen graag maar bij mij lukt dat niet. Het moet je veel tijd om blog en YT te runnen en ook nog ideeën/inspiratie hebben.

 12. Zolang dat iedereen doet wat hij/zij graag doet en daarmee kan leven, moet hij/zij er mee doorgaan. Doe je iets wat je niet graag doet? Ga dan opzoek naar datgene dat je wel graag doet. Dit kan alle kanten op, van nieuwe jobs tot jobs dat al wat langer bestaan!

 13. Interessant stuk, en heel herkenbaar. Mijn blog (en tevens mijn eigen bedrijfje) is vrij nieuw, maar ik haal er plezier uit en ik verdien er af en toe een leuk centje mee. Mijn Instagrampagina is al wat ouder, bekender en groter dan mijn blog en vanuit daar heb ik al echt leuke dingen mogen doen. “Werk” (ook al zie ik het ook nog steeds deels als fun) waar ik blij van word. Ik voelde eerder altijd de druk om mezelf te verdedigen, maar dat laat ik nu een beetje los. Mensen die negatief zijn, reageren toch vaak uit onbegrip of afgunst. Maar uiteindelijk is het mijn leven en wil ik doen waar ik blij van word, zo lang ik die kans heb en zo lang ik er van kan leven. Doe waar je je goed bij voelt.

  1. Fijn dat je dat nu wat los kunt laten! Dat is denk ik ook wel het belangrijkste. Je kunt niet de (meningen van de) wereld om je heen veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe jij erin staat en hoe jij dingen ervaart. Als je je dan niet zoveel meer aantrekt van negatieve meningen, dan heb je er ook niet echt last van.

 14. Hi, Wat een mooi verhaal over het leven en het maken van keuzes. Voor velen heel herkenbaar denk ik zo. Zelf werk ik naast het bloggen in HR en ken dus ook de resultaten van onderzoeken als die van Monsterboard. Je hebt er een goed verhaal van gemaakt en het valt reuze mee met het feit dat je aangeeft dat het alle kanten uitgaat. Goed gedaan!

 15. Wat zou het mooi zijn als ik van mijn hobby, fotografie, mijn werk kon maken. Dat zal helaas niet lukken want dan moet ik investeren en in deze branche moet je heel veel geduld hebben om het eruit te halen. Lukt het iemand met vloggen of iets anders wel? Dan vooral doen. Werken met passie is ideaal.

 16. Ik ben redacteur en corrector en doe dat al bijna 18 jaar als bedrijf. Daarnaast doe ik hetzelfde werk ook als vrijwilliger voor de plaatselijke energiecoöperatie, het wijkblad, het koor waar ik lid van ben. Ik werk ook voor een beginnende uitgever in een specifiek genre. Dat doe ik voor een vriendenprijs, want hij was vroeger mijn oppaskindje 🙂 Allemaal leuk om te doen, uurtje-factuurtje, vriendenprijs of onbetaald. Gewoon doen wat je zelf wilt, maar wel reëel blijven.

 17. Ik vind het ontzettend tof om te zien als iemand er echt helemaal voor gaat en ook nog succesvol is. Daarnaast denk ik dat veel mensen niet alleen te maken hebben met afgunst van anderen, maar ook met een soort twijfel naar zichzelf toe. Het gaat me zo makkelijk af: is het dan wel eerlijk om er geld voor te vragen. En met makkelijk afgaan bedoel ik dan niet alle technische dingen eromheen, maar het onderwerp waar je gewoon heel veel vanaf weet enz.

 18. Het mooiste voorbeeld van geld verdienen met je hobby vind ik Matthias Wandel. Hij combineert grote praktische vaardigheden in houtbewerking met diepgaande kennis van elektronica, computers, natuurkunde en wiskunde.
  Hij heeft tot z’n 35ste gewoon gewerkt (nou gewoon,..een van de eerste werknemers van Blackberry en meer dan 20 patenten op z’n naam) en doet nu al 10 jaar niets anders dan elke week in z’n werkplaats iets van hout maken, testen, onderzoeken, etc. Zijn motto is “an engineering approach to workworking”. Iedere week een YouTube filmpje (woodgears.ca). Leeft en werkt ecologisch zeer verantwoord. Een geniale gast.
  Je merkt het, ik ben een enorme fan…..Maar niet iedereen is even geniaal…. Voorlopig geniet ik nog van mijn mooie baan en kan ik op vrijdag en zaterdag lekker klussen!

 19. Wat goed en mooi geschreven. Je moet inderdaad iets doen waar je blij van wordt! Dat is iets wat er ook altijd tegen mij wordt gezegd. Mijn hobby is bloggen, maar ik zie het ook als werk. Eigenlijk is het voor mij ook alles door elkaar, haha.

 20. Wat een super goed artikel! Je tip ‘blijf integer’ vind ik een hele goede! Zelf is bloggen echt een grote hobby maar inmiddels verdien ik er ook een leuk extraatje mee. Wel heb ik soms nog het gevoel me te moeten verdedigen, zeker naar mijn omgeving. Die vinden het maar wat, geld verdienen met het schrijven van blogjes. Lekker makkelijk, toch? Haha. Maar over het algemeen volg ik inderdaad lekker mijn eigen pad!

 21. Leuk geschreven, ik snap je wel. Iedereen is er altijd zo tegen dat mensen bijvoorbeeld geld verdienen mer bloggen en/of vloggen. Terwijl dit ook hard werken is.

 22. Top verhaal. Helder en herkenbaar.

  Maar hoe zit het met dat :

  Als je niet weet wat je hobby is (heel veel al gedaan, niets wekt je interesse op) Zelfs ook niett sport.

  Als je werk (alle beroepen) nooit leuk vindt

  Als je in je vrije tijd of heel dagen vrij bent(huisvrouw/huisman) ook niet weet wat je wilt waardoor je bijvoorbeels dus alleen maar leest of tv kijkt of wat maar te doen dat niet passie is.

  Waardoor geld verdienen ook lastig wordt.. Toch?

  Hoe zou je dat dan doen. Ik denk dat die mensen er ook bestaan. Toch…

 23. ik wil mogelijk met een loopbaancoach aan de slag. Ik vind mijn werk op zich leuk en ik zit prima maar ik wil en kan meer (ik werk op mbo3 niveau maar heb hbo) Plus dat ik dit werk niet tot mijn 70e vol ga houden, ik sta op de werkvloer in de gehandicaptenzorg. HBO verdient ook iets meer, dat is ook een fijne bijkomstigheid. Dus ik ga eens uitpluizen welke kant ik op wil qua werk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.