6 smoesjes die je weerhouden van het sparen

Smoesjes om niet te sparen

Hoewel Nederlanders bekend staan als een aardig spaarzaam volkje, spaart lang niet iedereen. Als je dan vraagt ‘waarom niet?’, dan kom je vaak op dezelfde soort smoesjes uit. Want dat zijn het meestal. Ik kwam laatst een hele lijst van dat soort smoesjes tegen en besloot er eens een paar onder de loep te nemen. De smoesjes die ik zelf ook wel hoor én ook wel eens gebruikt heb!

“Ik heb niets om te sparen”

Als er onderzoek naar gedaan zou worden, dan denk ik dat deze met stip op nummer 1 staat. Niet sparen omdat je geen geld hebt om te sparen. Om mee te beginnen: dat is dus niet handig. Als je geen geld hebt om te sparen, dan heb je dus ook geen geld om tegenslagen op te vangen en is het nog belangrijker om te sparen. Al is het maar een tientje per maand of nog minder.

Af en toe denk ik dat ook wel eens. Dan zijn er weer even wat dure maanden en verwacht ik dat het later wel weer komt. Zonde, want er zijn altijd mogelijkheden om iets te sparen. Het hoeft niet veel te zijn. Zodra je in de flow van het sparen zit, wil je vaak automatisch meer sparen en zie je daarvoor ook veel meer kansen.

En als je wat inspiratie wilt gebruiken om te sparen met een laag inkomen; Koningin Minima leeft op bijstandsniveau en spaart alsnog 300 euro in de maand! Ze heeft helaas al een poosje niet meer geschreven, maar er staat genoeg leesvoer op van eerdere jaren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

“Ik heb nog tijd genoeg om te sparen”

Deze smoes wordt vooral vaak gebruikt als het gaat om pensioensparen. En op zich heb je dan vaak wel gelijk. Toch is er een goede reden om al bijvoorbeeld op je 20e of 30e met je pensioen bezig te zijn.

Je hoeft dan namelijk minder geld in te leggen, om aan het einde van de rit toch een mooi kapitaal over te houden. Dat heeft te maken met ‘compounding‘; het effect van rente-op-rente.

Daardoor hoef je over de hele rit dus een stuk minder te sparen én heb je er op latere leeftijd geen stress van.

“Je leeft maar één keer”

Klopt. Je leeft maar één keer. Maar net zoals de meesten van ons, weet je waarschijnlijk niet zeker hoe lang dat leven duurt. De kans is groot dat je het gewoon redt tot een leeftijd waarop je een huisje wilt, misschien een gezin en uiteindelijk een pensioen. En van dat soort dingen komt natuurlijk niets terecht als je geen cent op je naam hebt staan.

Een manier om hier een balans in te vinden, is de Pay Yourself First-methode. Je spaart dan eerst en kunt met de rest van je geld doen wat je wilt. Dan spaar je structureel en heb je toch een beetje dat YOLO-gevoel.

“Ik investeer wel als de markt het goed doet”

Bel je me dan even? Als de markt het goed doet? Een typisch kenmerkt van ‘de markt’ is dat hij fluctueert. Eigenlijk weet je vaak pas achteraf of hij het goed, matig of minder goed gedaan heeft. En als je gaat wachten op het perfecte moment, dan is de kans groot dat je nooit instapt.

Dan kun je beter bijtijds beginnen met beleggen en bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag investeren. Op die manier bouw je toch wat op. En als je het doet met de lange termijn voor ogen, kun je als het goed is rekenen op rendement. Ten minste, dat leert de geschiedenis ons.

Als je hierover meer wilt weten, kun je altijd mijn gratis eBook Beleggen voor Beginners downloaden of direct een gratis beleggingsrekening bij DeGiro openen.

“Ik hoef niet te sparen, want ik heb overwaarde”

Het is natuurlijk superfijn als je flinke overwaarde in je huis hebt zitten. Daar zijn echter drie problemen mee:

 1. Je kunt van die overwaarde geen nieuwe wasmachine kopen als die stuk gaat
 2. De overwaarde is niet gegarandeerd; de huizenmarkt kan ook crashen – dat is eerder gebeurd
 3. Je moet in veel gevallen je huis verkopen om die overwaarde eruit te halen. Wil je dat? En kun je dat? Want verkopen brengt kosten met zich mee én je moet dan natuurlijk wel weer een nieuw huis terug kopen.

Allemaal redenen om – naast die overwaarde – óók een potje met contanten op te bouwen!

“Ik begin er morgen mee!”

Natuurlijk weet je dat sparen belangrijk is. En je wilt er ook echt mee aan de slag! Morgen. Not gonna happen. Geloof me; de beste dag om te beginnen met sparen was gisteren. En de volgende beste optie is vandaag. Maak gewoon eens een tientje extra over naar je spaarrekening en blijf er verder vanaf. En stel in dat bij de volgende betaling van je loon/uitkering/stufi/whatever automatisch een bedrag naar je spaarrekening gaat. Je zult jezelf er aan het einde van het jaar dankbaar voor zijn!

Welke smoesjes heb jij wel eens gebruikt om vooral toch maar even niet te sparen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. “Ik investeer wel als de markt het goed doet”

  Tegenwoordig hoor ik meer het tegenovergestelde: het gaat veel te goed, de piek komt eraan, dus ik wacht tot er eerst een daling is.

  Daar geld ook weer hetzelfde advies voor: gewoon beginnen en maandelijks blijven inleggen.

 2. Dit sluit dan een dag later wel mooi aan bij je blog.
  https://www.nu.nl/sparen/5136428/meeste-nederlanders-hebben-onvoldoende-financiele-buffer.html

  Daarbij moet ik eerlijk zeggen dat ik het wel schokkend vind om te lezen dat:
  “Bijna vier op de tien mensen vinden dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële situatie na hun pensioen, maar de overheid of financiële dienstverleners als pensioenfondsen.”
  en
  “Verder valt op dat vier op de vijf huizenbezitters zich niet realiseren dat ook een aflossingsvrije hypotheek ooit afgelost moet worden.”

  Het lijkt er een beetje op dat mensen dus weinig of niks geleerd hebben van de financiele crisis en het niet op zichzelf betrekken. Al met al beloofd dat dus nog wel het een en ander voor de toekomst ben ik bang.

  1. Dat sluit inderdaad mooi aan! En ik sta hier ook wel een beetje van te kijken… Gaat er dan iets mis in de voorlichting, of is het ook gewoon niet WILLEN zien/weten/erover nadenken? Dan is het ook maar heel goed dat de aflossingsvrije hypotheken inmiddels minder aantrekkelijk worden gemaakt…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.