Stroomstoring

Stroomstoring

Afgelopen maandag werd de omgeving waarin ik woon ‘getroffen’ door een stroomstoring. Ik zeg ‘getroffen’, omdat het bijna net zo erg klinkt als een ramp van wereldformaat, maar dat natuurlijk niet is. Ik had die ochtend net even een beetje rustig aan gedaan, zoals mijn coach had aangeraden. En ik zat eigenlijk net een half uurtje lekker te werken, toen ineens alles uit vloog. 

Mixed emotions

Eerst dacht ik: ‘Lekker verhaal, het overstappen is misgegaan!’ Daarna hoorde ik de buurman ook over het gebrek aan stroom. Vervolgens dacht ik: shit! Ik had de volgende dag een stevige deadline en liep nu nog mooi op schema. Althans, als ik toen gewoon door had kunnen werken. Dat ging over in ‘oh, gelukkig heb ik net alles voor vandaag ingeleverd’. Om vervolgens weer op te schrikken van het idee van een ontdooiende vriezer.

Na een melding in te hebben gediend bij het landelijke storingsnummer (in de meeste gevallen moet je hiervoor bij Liander zijn), besloot ik er maar het beste van te maken. Ik pakte mijn boekje weer op, maakte heel verantwoord een smeltend ijsje op en nam gewoon even een ongeplande pauze. Uiteindelijk duurde het maar een uurtje; toen ik de waterkoker weer hoorde piepen wist ik dat de storing voorbij was.

Volgens mij is dit de tweede of derde stroomstoring die ik heb meegemaakt. Meestal duren ze maar even en heb ik er niet veel last van. Het is alleen even schakelen; wat ga je doen? Geen stroom is bijvoorbeeld óók geen internet (tenzij via mobiele hotspot), dus ook geen Netflix. Gelukkig hebben we enorm veel waxinelichtjes, dus als het ’s avonds een keer gebeurt, kan ik altijd een boekje lezen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Compensatie

Nu viel dat uurtje gelukkig mee, was de vriezer nog niet ontdooid en is het ook goed gekomen met die opdracht. Maar: als je langer zonder stroom komt te zitten, kan dat best heel vervelend zijn. Gelukkig is daaraan gedacht: als je langer dan 4 uur zonder stroom of gas komt te zitten, kan het zijn dat je hiervoor compensatie krijgt. Of beter nog: dan krijg je die compensatievergoeding automatisch!

Voor die eerste 4 uur is dat 35 euro, vervolgens komt er voor elke 4 uur extra nog eens 20 euro bij. Als je dus 12 uur zonder stroom zit, dan krijg je een compensatievergoeding van 35 + 20 + 20 = 75 euro. Hiervan krijg je dan binnen 6 weken een creditfactuur. Daarna wordt de compensatie binnen 4 weken automatisch overgemaakt.

Neem jij eigenlijk voorzorgsmaatregelen tegen een stroomstoring? En heb je wel eens een compensatie gekregen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Eigenlijk treffen wij daar geen enkele voorzorgsmaatregelen tegen. Voor wat betreft je hotspot idee is leuk, maar zodra er echt een flinke stroomstoring is doet de zendmast het ook niet meer en heb je via je mobiel ook geen internet.

  Wat ik zelf eigenlijk heel stom vind is dat het in Nederland zo geregeld is dat als je zonnepanelen hebt en de stroom valt uit, je alsnog geen stroom hebt. Ondanks je eigen energiecentrale op je dak.

  1. Nu had ik nog wel mobiel internet, maar dat is dan ook waarschijnlijk alleen maar omdat het ging om een kapotte kabel.. Maar dat is dus ook niet een oplossing die altijd werkt! En dat van die zonnepanelen realiseerde ik me ook; je zou eigenlijk denken dat je daarmee ook een soort batterij zou moeten kunnen vullen, die als aggregaat kan werken op het moment dat de stroom uitvalt. Anders blijf je alsnog afhankelijk van externe stroom (of in ieder geval externe partijen).

 2. Als ik een deadline en stroomstoring zou hebben, zou ik allereerst hopen dat de batterij van mijn laptop het langer zou doen dan de stroomstoring zou duren. Zo niet, dan een berichtje naar de opdrachtgever.

  Het scheelt wel, dat mijn opdrachtgevers ambtenaren zijn… 😉

  1. Dat was inderdaad één van mijn eerste gedachten, tot ik me realiseerde dat ik alleen maar online opdrachten uit had staan. Oftewel; dan had ik alsnog internet nodig om ze te kunnen openen/maken.. Maar gelukkig had ik alles voor die dag al af (ook een unicum overigens, het leek me toen een goed moment om voortaan alles een dag van tevoren af te hebben), anders was het écht stressen geweest. Misschien onnodig, maar dan zie ik mezelf echt al de hele week zonder stroom zitten :$

 3. Vriezer goed dichthouden, dan zijn je producten na een stroomstoring van 8 uur nog bevroren. Althans wel in mijn grote vrieskist. Verder kun je er weinig tegen doen, vermoed ik. Ik vraag me wel af hoe het ‘straks’ gaat als we nog veel meer elektriciteit gebruiken als we niet meer verwarmen met gas. Daar zou toch wel kritisch naar gekeken moeten worden, maar ik lees en hoor er weinig over. Gelukkig duurde het bij jou niet lang!

 4. Ik wist niet eens dat je daar een compensatie voor krijgt! Handig weetje, thanks! Gelukkig heb ik ook nooit héél lang zonder stroom hoeven zitten, behalve 1 keer. Toen was er iets mis met een contactje in de eerste stekkerdoos, blabla ingewikkeld verhaal en heb ik héél lang zonder stroom gezeten omdat er die dag geen mannetje meer beschikbaar was om te komen kijken omdat het eind van de middag gebeurde.
  Toen had ik ‘m wel even zitten, want als het donker is verveel je je toch. Bij kaarslicht lezen was niet ideaal en het was nog winter ook toen, dus toen ben ik maar gewoon vroeg naar bed gegaan.

 5. Ja 1x €35,= ontvangen.We hadden verder geen apparatuur kapot of een aquarium met dode vissen o.i.d. dus die €35,= was voor ons een leuk extraatje.

   1. Ja. Ik had het nog nooit eerder meegemaakt en heb dus eerst even nagevraagd bij het nutsbedrijf wat ik moest doen. Ik hoefde niets te doen, zou overgemaakt worden. En inderdaad stond het geld een paar weken later op de rekening.

 6. Deze winter geen stroomstoringen gehad behalve een geplande, want het was te koud. Dan valt er gewoon sneeuw in plaats van natte sneeuw en ijsregen waar de hier bovengrondse stroomleidingen niet tegen kunnen. Meestal valt de stroom wel een paar keer een paar uur uit, soms een dag of langer. Dan is het fijn met koken op gasflessen, een houtkachel en kaarsen. Ik vind het altijd wel gezellig. We hebben wel een aquarium dus in de winter betekent dat dan veel extra stoken en de vissenkom inpakken in wollen dekens of een aggregaat kopen voor noodstroom.
  Het maakt je wel bewust van je afhankelijkheid. Voel me meestal een enorme kneus dan.

  1. Haha, ja, dat heb ik vooral in het begin. Dan denk ik: ‘Oh, kan dit wel even doen’, om me vervolgens te realiseren dat inmiddels zo’n beetje overal stroom voor nodig is. Met zo’n aquarium is het dan inderdaad wel even opletten; dode vissen zit je natuurlijk ook niet op te wachten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.