#FreedomFriday: Thuis zonder Huis

#FreedomFriday: Thuis zonder Huis

Voor de meeste mensen is ‘een huis’ wel een dingetje. En dat geldt ook voor mensen in de Financial Independence-community. Koop je een huis? Huur je het? Los je de hypotheek versneld af of juist niet? Koop je iets groots, of houd je het bewust klein? Het zijn zomaar een paar van de vragen die dan bij me opkomen. Maar wat als je helemaal geen huis hebt? En dan bedoel ik niet dat je huis eigenlijk van de bank of de huurbaas is, maar dat je gewoon géén eigen adres hebt. En ook niet dakloos bent. Want dat kan natuurlijk ook nog. Nee, bewust huisloos. Dat is Iris. Je kunt je haar misschien nog wel herinneren van de gastpost die ze voor LekkerLevenMetMinder.nl schreef over de verschillende opruimtypes. Over dat huisloze bestaan schreef ze een boek: Thuis zonder Huis.

Vrij, of juist niet?

Toen ik voor het eerst hoorde over Iris en haar leven, dacht ik meteen: ik geloof niet dat ik dat zou kunnen. Wát een onzekerheid! Dat veranderde echter vrij snel. Zeker nadat ik haar een aantal keer via Skype en Messenger sprak. Geen huis hebben is op een bepaalde manier onzeker, maar eigenlijk ook geniaal. Terwijl ik hier in (het overigens prachtige) Friesland achter mijn bureautje zat te tikken, schreef Iris op Curaçao en in Thailand aan haar boek. Niet even tijdens een vakantie van twee weekjes. Nee, tijdens een verblijf van toch wel minimaal een maand. En tijdens zo’n maand hoeft ze zich helemaal niet druk te maken over haar afstervende planten of haar hypotheek of huur die betaald moet worden. Die heeft ze namelijk simpelweg niet!

Hoewel ik mezelf nog steeds niet helemaal op die manier zag leven, was ik wel heel geïntrigeerd. Wat is er nu nodig voor een leven zonder huis? En wat brengt het je? Is het een gemis of juist een bonus? Daarom was ik ontzettend blij met haar boek Thuis Zonder Huis, waarin dit allemaal aan de orde komt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Thuis zonder Huis

Thuis zonder Huis is eigenlijk een heel praktisch boek, dat heel makkelijk weg leest. Iris deelt heel open haar eigen verhaal. Over haar jong overleden vader. Over het moment waarop haar lichaam haar in de steek liet. En over het moment waarop ze wegfietste van haar relatie en haar huis. Hoe ze leerde los te laten. In dit boek laat ze ook zien hoe je zelf een grote schoonmaak in je leven kunt houden. Hoe je om kunt gaan met kritiek en hoge verwachtingen. En hoe je zorgeloos kunt leven. Want waarom maken we het onszelf soms zo moeilijk? Zelf noemt ze haar verhaal ‘[van] een moderne nomade over zekerheid loslaten en thuiskomen bij jezelf’. Veel van onze ‘onvrijheid’ heeft te maken met zekerheden waar we ons wanhopig aan vastklampen. Een X bedrag op de rekening. Die vaste baan die eigenlijk helemaal niet leuk is. Misschien zelfs wel die partner waar je lang niet zo blij meer mee bent als in het begin, maar die je liever hebt dan de onzekerheid van opnieuw beginnen.

Je leest mee hoe Iris eerst eigenlijk ontzettend met zichzelf en de mensen om zich heen in de knoop zit en hoe ze dat beetje bij beetje los weet te laten. Door onverwachte gebeurtenissen, maar ook door serieus met zichzelf aan de slag te gaan. Ze volgde bijvoorbeeld het programma The Work van Byron Katie en deed verschillende stilteretraites. En ze koos er dus bewust voor om juist niet meteen weer een huis te kopen. Juist zonder huis blijkt ze steeds dichter bij ultieme rust, vrijheid en geluk te komen.

Geen pleidooi voor een huisloos bestaan

Wat ik heel mooi vind aan dit boek, is dat het geen pleidooi is voor een huisloos bestaan. Niet iedereen hoeft huisoppas te worden. Misschien zelfs wel liever niet, want op welke huizen moet je dan nog passen? 😉 Het is ook geen handhoek om huisoppasser te worden.

Wat het wél is, is een uitdaging, iets om over na te denken. Wat houdt jou tegen om een vrij leven te leiden? Waarvan zeg jij: ‘Dit doe ik nog x jaar en dán kan ik …’ Besteed jij de tijd die je nu hebt aan de mensen die je belangrijk vindt, of houd je je nog teveel bezig met wat anderen van je vinden.

Tao The Ching

Elk hoofdstuk begint met een vers uit de Tao Te Ching. Dit klassieke Chinese werk had ik zelf nog nooit gelezen, maar sinds ik Thuis zonder Huis gelezen heb, staat hij wél op mijn bieb-verlanglijstje. Een fragment uit het fragment: “When you are content to be simply yourself and don’t compare or compete, everybody will respect you.”

Als je tevreden bent met jezelf en niet vergelijkt of met anderen strijdt, zal iedereen je respecteren. Het klinkt zo eenvoudig, maar het is soms zo moeilijk. En dat is wél het pleidooi dat Iris in haar boek voert: leer thuis te komen bij jezelf. Dan heb je niet per se een huis nodig, of een dure auto, of iets anders dat je nu misschien ziet als statusverhogend. Gewoon tevreden zijn met wie je bent en met wat je hebt. Daarin ligt de ultieme vrijheid.

Lezen en herlezen

Inmiddels ken ik Iris een beetje en wat ze schrijf in haar boek, is echt. Het is geen leuk millennial-verhaal om even snel te cashen. Het is geen bevlieging. De manier waarop ze in het leven staat, vind ik echt bewonderenswaardig. Kritiek omarmen met een ‘dank je voor je feedback’, mensen die je in het verleden misschien niet helemaal netjes behandeld hebt je excuses aanbieden. ‘Onberispelijk’ zijn in je woorden. Dus niet onder het mom van ‘ik ben eerlijk’ maar alles spuien wat in je opkomt. Ik geef het je te doen. Het zijn dingen waar ik zeker nog met enige regelmaat de mist mee in ga.

Het boek heb ik dan ook in één ruk uitgelezen en ik ben van plan het vaker te lezen. Veel van haar vragen en dilemma’s herken ik en daar zou ik best iets mee willen doen. Dit boek kan daarbij een mooi steuntje in de rug zijn.

Thuis zonder Huis is verkrijgbaar via Bol.com en via de website van Iris zelf. Op die site kun je ook een eBook bestellen. Ik hoop dat hij binnenkort ook via de bieb te lenen is. De papieren versie van het boek kost 29,95 (inclusief verzendkosten). Voor het eBook betaal je 19,95.

Zet jij dit boek ook op je leeslijstje?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Het ljkt me een bijzonder boek en ik zou het graag lezen maar helaas is het nog niet bij mijn bieb. Het is een interessant concept en het maakt je vrij van allerlei verplichtingen, al zal je toch altijd ergens een beetje geld moeten verdienen. Ik zou graag in een tiny house wonen. Maar het clashed nu nogal met het hebben van 5 katten, die kun je gewoon niet in een klein huisje stoppen. Dat is een keuze, want ik zou ook zonder kunnen leven, maar dat wil ik niet. Wellicht in de toekomst als ik er minder (maar nooit zonder) heb, want dat is op den duur wel de bedoeling. Strookt ook beter met mijn doel van financieel onafhankelijk zijn.

  Even wat heel anders, wist jij dat tegenwoordig als je meer dan 5 jaar voor je AOW datum met pensioen gaat dat je dan een intentieverklaring moet tekenen voor de belastingdienst dat je geen betaalde arbeid meer gaat verrichten? Ik kwam daar van de week achter. Is het korter dan 5 jaar ervoor, dan hoeft dat weer niet. Volkomen van de zotte vind ik. Ik zou dan dus geen baantje ‘voor de leuk’ kunnen nemen omdat het niet mag van de belastingdienst…. Het schijnt te zijn om mensen ervan te weerhouden te vroeg met pensioen te gaan…. zo gek, echt weer een Nederlands verzinsel.

  1. ineke..bizar..? wie controleert dat dan dat je eerder met pensioen gaat als je zelf voor je inkomen zorgt (aangezien je nog geen recht hebt op je officiele pensioen of aow geld.. ??) en serieus een intentieverklaring ? voor 5 jaar of langer. terwijl er weet ik t wat op je pad kan komen al die jaren ? en als je weigert dat te betalen ?? pfff maffe bureaucratie… :S

    1. maar nogmaals.. aan wie moet je dat melden dan als je van niemand geld ontvangt zoals een uitkering ? en wie eist dan uberhaupt dat je dus ook niet meer gaat werken ? niemand kan je daartoe dwingen als je voor je eigen inkomen zorgt toch ? of geld dat als je van bepaalde potjes gebruikt maakt ? (geen idee waar je uberhaupt recht op hebt dan.. volgens mij nergens op hooguit bijstand ?)

     1. Het is als je een pensioen ontvangt van een pensioenfonds. Bij aanvraag langer dan 5 jaar voor je AOW datum miet je die intentieverklaring tekenen. Ik las het bij het ABP waar ik zit.

 2. Dankjewel Adine voor je complimenten en mooie blog! Ik ben ermee bezig om het boek in de Nederlandse bibliotheken te krijgen. Het moet eerst beoordeeld worden en daarvoor wordt een termijn van 3 maanden gehanteerd! Ik hoop niet dat het echt zoveel tijd kost, maar grote kans dat het nog wel even zal duren voordat Thuis zonder huis in de bieb verkrijgbaar is…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.