Soja of zuivel?

’s Morgens ontbijt ik graag met iets yoghurtsachtigs, volgestopt met wat ik dan ook maar in huis heb. Dat kan echt van alles zijn: aardbeien, bessen, frambozen, havermout, kokos, moerbeien, chiazaad, cacao nibs, enzovoorts. In de eerste instantie at ik dat vooral in combinatie met biologische vanilleyoghurt: lekker!! Laatst was die op en hadden ze alleen gewone (magere) yoghurt. Prima zou je denken, tot ik ineens merkte wat ik ook al merkte toen ik bijvoorbeeld Griekse of Turkse yoghurt probeerde: het lijkt wel of ik er een soort uitslag van krijg!

Ik heb wel eens gelezen dat zuivel niet voor iedereen even geschikt is, maar ik had er zelf nooit zo erg veel last van. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik niet zoveel binnen krijg: ik lust geen melk en boter en eet normaal gesproken dus ook geen pap – behalve voor ontbijt. Kaas ben ik wel dol op, maar dat eet ik meer in periodes. Als het er is, is het binnen no time op. Daarna heb ik het dan vaak pas weer als ik langs m’n favoriete kaas-adresje geweest ben. Soms is dat de volgende dag, maar er kunnen ook weken overheen gaan.

Hoewel ik met die vanilleyoghurt geen last lijk te hebben, wilde ik ook even kijken naar wat alternatieven. Een mogelijkheid die ik tegen kwam, was yoghurt van soja. Aan de ene kant klinkt dat wel gezond – er zitten ook allerlei vitaminen in – aan de andere kant zitten er bijvoorbeeld ook weer stofjes in die de opname van dingen als magnesium remmen of zorgen voor een tekort aan andere belangrijke vitaminen.

Ik ben er dus nog niet helemaal uit: is soja beter dan zuivel? Is er nog een ander alternatief? Of kan ik maar beter gewoon weer teruggaan naar de bio-vanilleyoghurt? Wie weet hier meer over?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Als je bio-vanille yoghurt zo lekker vindt en er geen last van hebt dan zou ik dat gewoon nemen. Soya zijn de meningen nogal over verdeeld, de een zegt dat het even goed is maar sommige mensen zeggen ook dat het heel ongezond is juist. Ik heb me er niet voldoende in verdiept om daar echt iets zinnigs over te zeggen 😉

 2. Ik eet al heel lang geen zuivel meer. Ik at graag yoghurt met fruit en wat muesli. Soja vind ik geen alternatief, het is vaak erg bewerkt en ik ben dus een van die mensen dien denkt dat het ongezond is als je het in grotere hoeveelheden (lees op dagelijkse basis) gebruikt. Soja Tofu en tempeh zijn een mooie eiwitbron maar soja drinken en er toetjes van eten niet bepaald volgens mij.

  Wat een goed alternatief voor mij is zelf iets maken:
  een mengeling van of kokosmelk of amandelmelk of rijstmelk met fruit erdoor gepureerd (meestal een banaan) en wat vanille. En dat vul ik dan aan met wat nootjes en blokjes appel. Echt lekker!

 3. De vraag is natuurlijk, wat is last hebben van…

  Ik was bijvoorbeeld regelmatig verkouden vroeger, dat is natuurlijk niet echt een echt belangrijke bijwerking wat opvallend is. Verkoudheid is echter wel een bijwerking van (te)veel zuivel eten/drinken terwijl je er minder goed tegenkan. Ik ben sinds kort gestart met soja-yoghurt en drink 's middags ook minder melk en mijn verkoudheid is echt minder geworden daardoor.

 4. Ik heb de oplossing en het is nog goedkoop ook! Ik gebruik banaan en pureer het met een keukenmachine, dan wordt het vloeibaar als vla. De smaak is vrij neutraal. Soms pureer ik aardbeien, bosvruchten of granaatappel mee zodat het op een vruchtige yogurt lijkt. Goedkoop, gezond en lekker!

 5. Moermanvereniging vindt soja geen goede vervanger, omdat de soja genetisch is veranderd, door gif-en zaadproduvent Monsanto bijvoorbeeld.
  Mmv.nl advissert biologische kwark en/of karnemelk.
  Die bananen zijn ook perfect.

 6. Met soja is het een kwestie van: is het gemaakt van gefermenteerde of ongefermenteerde bonen. Als soja niet-gefermenteerd is, is het niet gezond voor ons (lees maar eens op internet hierover). Yoghurt is gemaakt van gefermenteerde soja, evenals tempeh, sojasaus. Hartstikke gezond. (Die van bijv. Alpro en Provamel zijn ook nog eens van niet-gemodificeerde soja (non-GMO)). Tofu en sojamelk zijn daarentegen gemaakt van ongefermenteerde soja. Ongefermenteerde soja is niet gezond voor ons (en wordt in het oosten ook niet geconsumeerd).

 7. Zuivel is in mijn ogen niet superslecht als je het met mate gebruikt. Vooral in yoghurt zitten goede bacterieën en eiwitten die mogelijke problemen opleveren worden door de yoghurt bacterieën in kleine stukjes opgesplitst waardoor het beter verteerbaar is dan gewoon melk. Harde Nederlandse kazen bevatten namelijk geen lactose (door hetzelfde proces met de bacterieën).

  Soja is denk ik nog gezonder dan zuivel. Plantaardige vetten etc. Maar het legt ook een grote druk op ons millieu. Alhoewel veeteelt ook niet altijd millieuvriendelijk gebeurd worden er in ieder geval geen hele oerwouden voor gekapt. En het melk wordt niet eerst de halve wereldbol over verscheept voordat het hier is.

  Moeilijke keuze dus!!

 8. Ik eet ook soja yoghurt of 'overnight-havermout' als ontbijt sinds ik plantaardig eet. Havermout met kokosmelk, sojamelk of amandelmelk een nachtje in de koelkast en daarna vullen met noten,rozijnen of fruit als ontbijt. Lekker! (En ook hier geen last van verkoudheid meer!)

 9. Hier geen liefhebber van soja, om redenen die hier eerder genoemd zijn. Wat ik zelf altijd vreemd vind, is dat soja (doorgaans) uit Azie komt en je daar nooit sojayoghurt oid tegenkomt… Dat zijn echt producten die hier ontwikkeld zijn…

  Kokosyoghurt zou een leuk alternatief kunnen zijn. Je schijnt zelf vrij eenvoudig kokosyoghurt te kunnen maken met kokosmelk en probiotica, maar dat heb ik zelf niet geprobeerd. Helaas heb ik nog geen kokosyoghurt in natuurwinkels e.d. kunnen vinden, het bestaat namelijk wel.

 10. Ik kan het helaas allebei niet eten.
  Ik ontbijt met een fruitsalade met noten en rozijnen. Voor de afwisseling maak ik soms een smoothie die ik erover heen giet. Wel altijd iets met banaan er doorheen. Vind ik lekker en het vult beter.

 11. Soja voor mij! Ik las laatst dat het goed is voor dames in de overgang. Ik slaap sinds ik in de overgang kwam een stuk slechter. Dit was erg snel verholpen, binnen een week, toen ik tussen de middag begon met 1 glas soja drink en 's avonds een soja toetje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.