Je smartphone steelt je geluk! (tenzij je er wat aan doet)

Smartphone steelt je geluk

Als ik de statistieken bij Google bekijk, dan denk ik dat dit probleem voor ongeveer de helft van mijn lezers TO-TAAL niet aan de orde is, terwijl de andere helft zich hier wel wat meer bewust van is. De meesten zullen boven de 20 zijn en dus niet compleet vergroeid zijn met hun smartphone, maar dat neemt niet weg dat het ding invloed heeft. En die invloed is niet altijd positief. De laatste tijd merk ik dat ik mijn smartphone steeds wat meer zat begin te worden en daarom leek het me een goed idee om er eens bewust wat mee te gaan doen.

Smartphones en je hersenen

‘Vroeger’, toen bijna iedereen nog met de Nokia 3310 liep en je moest behoorlijk moest dokken voor het versturen van een berichtje, had ik een hekel aan mobiele telefoons. Ik had helemaal geen zin om altijd bereikbaar te zijn. Ik kon het dan ook totaal niet waarderen dat mijn ouders het toch verstandig vonden dat ik zo’n ding meenam als ik die 10+ km over landelijke fietspaadjes naar school moest rijden.

Nu zijn we zo’n 15 jaar verder en is dat heel anders. Ik zie mezelf niet eens als een smartphoneverslaafde, maar ik neem het ding buitenshuis wel vrijwel overal mee naar toe. Hoe komt dat toch?

Volgens experts heeft het ermee te maken dat we bij een activiteit op onze telefoon een shot dopamine en serotonine krijgen. Dit zijn de gelukshormonen die ook worden aangemaakt als je bijvoorbeeld sport. En blijkbaar zorgt een soort aaneenschakeling van deze kleine shorts ervoor dat we langzaam maar zeker verslaafd raken aan onze smartphone.

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Problemen, problemen, problemen

En dat is nog niet eens alles. Een Britse vereniging van chiropractors ontdekte dat er steeds meer jonge mensen zijn met rugproblemen, die ze te danken hebben aan een gebogen houding over een scherm. Maar was dat genoeg om de smartphone op te geven? Nee hoor! Een kwart deed er iets mee, maar de rest vond het zo wel prima.

Daarnaast is de kans op depressie een stuk groter, besteed je ongemerkt veel langer op een mobiel dan je wilde, waardoor je geen tijd meer hebt om bijvoorbeeld gezond te koken, even te sporten of ‘gewoon’ met mensen te praten. En het zorgt voor stress. We zijn immers altijd bereikbaar. Als iemand niet snel genoeg reageert op je berichtje, kun je altijd bellen, Facetimen, een bericht via Messenger sturen, enzovoorts.

En dan zorgt zo’n smartphone er ook nog eens voor dat je slechter slaapt, dat je dikker wordt en dat je eigenlijk ongemerkt de hele dag met je handen zit op iets dat nog smeriger is dan je schone toiletbril. Ook niet echt een aantrekkelijke gedachte!

Waarom doen we het dan toch?

Als ik voor mezelf praat: ik vind mezelf dus niet zo’n smartphoneverslaafde. En toch heb ik er ‘last’ van. Even een paar berichtjes sturen haalt me uit mijn concentratie, waardoor ik minder productief ben tijdens het werk. Krijg ik een berichtje terwijl ik met iemand praat, dan leidt het me af. Zie ik iemand anders met een telefoon, dan neig ik eerder naar óók mijn telefoon pakken dan dat ik denk: ik ga even met diegene praten. Ik word gelukkig nog niet depressief van Facebook-posts van andere mensen, maar ik betrap mezelf er wel vaak op dat ik denk: ‘Waarom lees/bekijk ik dit in hemelsnaam?’ Ik denk altijd dat ik tijd en energie tekort kom om de dingen te doen die ik écht belangrijk vind, maar laat ongemerkt zoveel tijd en energie wegstromen via de smartphone.

Nu is bewustwording natuurlijk het eerste punt. Daarom installeerde ik ruim een week geleden de app Moment. Hiermee kun je bijhouden hoeveel tijd je nu echt op je smartphone zit en waar je die dan aan besteed.

[wp_ad_camp_3]

Mijn score van de afgelopen week:

Zondag: 49 minuten

Maandag: 4 uur en 37 minuten*

Dinsdag: 2 uur en 24 minuten*

Woensdag: 1 uur en 37 minuten

Donderdag: 2 uur en 47 minuten*

Vrijdag: 2 uur en 54 minuten*

Zaterdag: 1 uur en 41 minuten

Zondag: 2 uur en 5 minuten

In totaal hebben we het dan over bijna 20 uur in 8 dagen tijd! Ik moet wel een kanttekening plaatsen: op de dagen met een * zit het grootste gedeelte van de tijd in YouTube-filmpjes die ik beluister tijdens het autorijden of hardlopen. Als ik dat eraf haal, blijft er ongeveer 14 tot 15 uur over. Nog veel. Dat is gewoon bijna twee hele werkdagen!

Nu zit ik met mijn gemiddelde van 2 uur en 3 minuten nog ver onder het gemiddelde van bijna 5 uur, maar ik vind het veel te veel. Eerder vond ik het nog handig voor bijvoorbeeld werk, maar nu ik dat steeds beter in weet te perken, weet ik gewoon dat dit écht grotendeels verspilde tijd is. En tijd die me eigenlijk nóg meer tijd kost, omdat ik mijn concentratie erdoor verlies.

Gerelateerde post: Twee weken op smartphone-dieet: wat levert het op?

Wat is eraan te doen?

Deze bewustwording is natuurlijk al de eerste stap. Dat krijg ik met deze app. Ik ga hier echter niet de betaalde versie van aanschaffen, want dan zit ik straks alsnog meer op mijn smartphone. Dat betekent dat ik er geen analyses van krijg, maar die hoef ik ook niet. Wat mij betreft is het goed om als doel maximaal 1 uur per dag aan te houden. Dat is misschien nog ‘zonde tijd’, maar als ik me tot een uur beperk, dan weet ik zeker dat ik dat uur kan vullen met activiteiten die wél bijdragen aan mijn doelen. Voor jou geldt natuurlijk hetzelfde: ga de uitdaging eens aan en installeer die app. Al is het maar éven. Je zult merken dat je je smartphone dan ook gewoon al minder vaak wilt pakken!

Andere dingen die ik afgelopen week al een beetje heb gedaan en verder uit wil breiden:

 • de telefoon alleen als wekker gebruiken op vliegtuigstand en ’s morgens niet direct de vliegtuigstand uitschakelen
 • de telefoon tijdens werktijd geregeld een paar uur buiten zicht leggen, het liefst toewerken naar maximaal 3 checkmomenten
 • geluid uit (dit heb ik overigens altijd al, soms tot ergernis van mijn omgeving)
 • telefoon niet doelloos pakken maar nadenken: wil ik hier nu wel écht mijn tijd aan besteden?
 • géén telefoon pakken als andere mensen dat doen! Er is echt geen betere manier om elk gesprek de nek om te draaien dan dat.
[wp_ad_camp_3]

Waarom ik geen definitief afscheid neem…

Natuurlijk kan ik de smartphone ook helemaal de deur uitdoen (of investeren in zo’n smartphonekastje), maar dat vind ik geen goed idee:

 • ik gebruik hem ook om werk aan te nemen
 • hij is handig om dingen te doen voor mijn blogs
 • ik gebruik hem om mijn hardlooptochten bij te houden (sorry, statistiekjes motiveren gewoon meer dan het idee dat ik het gedaan heb)
 • hij is ideaal als routeplanner als ik weer eens ‘sightseeing’ doe ik vreemde steden (lees: verdwaald ben)
 • ik gebruik ‘m tegenwoordig ook om te mediteren
 • ik maak er foto’s mee; een smartphone is een stuk compacter dan een camera

Van wegdoen word ik geloof ik niet gelukkiger, maar ik denk dat het gebruik ervan aanzienlijk beperken me wél veel kan brengen. Sowieso meer focus, meer rust en meer aandacht voor de dingen die ik doe en de mensen waar ik mee omga.

Hoe zit dat met jou? Gebruik jij je smartphone precies voldoende, of mag het van jou ook wel een tandje minder? En heb je überhaupt wel eens gekeken hoe vaak je hem gebruikt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik heb moment geïnstalleerd. Zowel op tablet als op smartphone. Voor een poosje en dan gaat hij er van af. De reden is het energieverbruik op de achtergrond, ook al omdat ik locatie aan moet houden.

  Vooralsnog lijkt het me prima om mijn grote verbruik te testen. Al langer wil ik mijn online gebruik verminderen. Ik hoop met een maand mijn gebruik te wijzigen.
  Maar goede tip, dank.

 2. Ik heb moment net ook geïnstalleerd. Nou heb ik het idee dat het bij mij wel meevalt, tenzij ik weer een actieve burst Ingress spelen heb … ben benieuwd!

 3. Ik weet van mezelf dat ik niet teveel op mijn mobiele telefoon zit. Appen doe ik niet wild veel en het internet gebruik ik helemaal niet op mijn telefoon. Mijn tablet is een ander verhaal. Die gebruik ik om blogs te lezen en nuttige informatie op te zoeken. Ik gebruik hem echter nooit in gezelschap en het houdt me niet van andere activiteiten af. Maar ik gebruik hem wel veel, dat is waar. Ik zie het echter als lezen en niet als nutteloos surfen. Daarnaast lees ik ook nog veel boeken, dus eigenlijk vind ik het wel prima zo.
  Ik was van het weekend op een metalfestival, daar zag ik dus eigenlijk niemand met zijn telefoon bezig. Zo verfrissend. Ze waren gewoon daar met leuke muziek en hun vrienden dus geen telefoon nodig. 🙂

 4. Ik gebruik hem veel, maar vind dit totaal geen probleem. Ik vind het wat makkelijk om mijn smartphone de schuld te geven van bepaalde zaken, terwijl ik toch overduidelijk zelf die keuze maak 😉 De tijd die je eraan besteed zegt me dus niet zoveel, wel of je die tijd nuttig hebt besteed of niet,

  Liever gebruik ik mijn mobiel om mijn leven juist gemakkelijker of beter te maken. Zo kan je veel beter je conditie, slaappatronen, of je eetgewoonten in kaart brengen (en verbeteren). Maar ook om nog snel even het weer te checken voor je de deur uit gaat, een route te plannen of een podcast te luisteren.

  Alles wat ik als ‘ruis’ ervaar, heb ik van mijn telefoon verwijderd en kan ik dus ook niet gebruiken 🙂

  1. Voor sommige dingen vind ik hem idd superhandig en kan hij ook veel tijd besparen. Maar in tegenstelling tot jou ben ik dan nog niet zo heel sterk dat ik de tijd erop allemaal nuttig besteed. En de tijd die ik NIET nuttig besteed, zou ik toch liever anders besteden! Misschien niet eens per se nuttig, maar wel bewust.

 5. ik zit er wel te veel op. ben een echte uitsteller als t gaat om ergens aan te beginnen, daar is fb en blogs lezen perfect voor helaas. voorheen altijd op de laptop en nu op mn mobiel.. tijdslurpers.. zit er echt veel te veel op. heb ook moments geinstalleerd, toevallig 3 dagen geleden. en de app forest. maar dan nog zal ik zelf dat ding meer moeten wegleggen ipv constant maar pakken.. kan en wil niet zonder (geen huistelefoon) maar minder fb zou al heel fijn zijn

 6. Hier ook een Moment gebruiker. Afgelopen week gemiddeld 3hr per dag… Té veel dus ook. ‘The average Moment user spends 4 hours and 5 minutes on their phone every day.” Het kan dus nog meer 😉

  Ik heb de app ‘Freedom’ er ook op staan, dan kan je bijvoorbeeld je Facebook voor een ‘x’ aantal uren blokkeren.

  1. Oh, dat is een fijne tip! Ik wilde straks – als ik meer inzicht heb – Moment er misschien wel weer afhalen (ik heb echt steeds een zwaar tekort aan geheugen namelijk), maar dan zou Freedom wel een mooie vervanging zijn. En inderdaad, ik zit ook onder het gemiddelde, maar wat mij betreft is het alsnog teveel. Wat is jouw streven?

 7. Helaas heb ik de neiging om teveel achter de laptop te zitten, daar kan ik de dag mee vullen. Ik fotografeer, hou mijn fotosite bij, kijk naar filmpjes op youtube, kijk op facebook en een paar fora. Door op de gsm te kijken, zit ik minder achter de laptop. De gsm is van 22.00 tot 6.00 uur op standby met het geluid uit. Ben ik uit naar een concert of zo dan staat ie ook op stil.

  Sinds ik de fitbit heb, hoef ik hem niet mee mee te slepen om mijn stappen te tellen. Dat is handig. Ik heb een garmin om de weg te vinden, lees geen boeken meer op de gsm en gebruik een compact camera om foto’s te maken. Wil ik minder meeslepen dan moet ik dit toch via de gsm gaan doen :-).

  Maandag de app er eens op zetten en kijken of het meevalt….of tegen.

  1. Ik ben heel benieuwd of het je mee- of tegenvalt! Laat je dat nog even weten? Ik merk zelf wel dat ik hem écht gewoon helemaal uit de buurt moet leggen, anders kijk ik toch regelmatig even. Zelfs als dat geen minuten achter elkaar zijn, tikt het toch aan. Bovendien is het ook beroerd voor m’n concentratie. Maar inderdaad, soms scheelt het ook weer ‘schermtijd’ achter de laptop of computer…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.