Digitale detox

Digitale detox tips en tricks

Ik was een jaar of 12 toen we voor het eerst internet kregen. Toen had nog lang niet iedereen het; omdat mijn vader het nodig had voor zijn werk, liepen we redelijk voorop. Eerst was dat nog via inbellen. Behoorlijk duur, daarom verzamelde ik doordeweeks allerlei dingen die ik dan wilde opzoeken. In het weekend vroeg ik mijn vader of ik op zijn computer mocht. Als dat mocht, dan pakte ik mijn lijstje en een enorme schijf erbij en ging ik aan de slag. Door de pagina’s te downloaden, kon ik ze op mijn eigen computer weer openen en leek het net of ik daar ook internet had 😉

Toen ik een jaar of 18-19 was, kwam er ADSL. Wat een rijkdom! Alles wat ik maar wilde opzoeken, kon ik binnen een paar minuten vinden. Nu, zo’n 15 jaar later, is dat helemaal het geval. Je kunt álles via internet doen, of het nu op je telefoon, je computer of je tablet is. Nog steeds een luxe, maar het kan ook een valkuil zijn. En dan wordt het misschien wel tijd voor een digitale detox.

Ik kan niet zonder internet

Dat houd ik mezelf altijd voor: ik kan niet zonder internet. En dat is op een bepaalde manier ook wel zo. Ik verdien namelijk mijn geld via internet: ik e-mail met klanten, vertaal en schrijf via online portalen of websites en doe ook mijn acquisitie via internet. En om heel eerlijk te zijn, onderhoud ik ook een hoop sociale contacten via internet.

Maar dat is niet het enige wat ik online doe. Als het even kan, dan bestel ik mijn spullen online. Kleding, kattenvoer, kattengrit, vliegtickets, etentjes, hotelovernachtingen, enzovoorts. Spullen voor het werk, telefoonabonnementen, contracten bij energieleveranciers.

En als ik in een vreemde stad ben, dan check ik het liefst even via een app waar ik ben en waar ik naar toe moet, maak ik foto’s om later op Instagram te plaatsen en zoek ik in winkel A op of die broek toch niet goedkoper online of in winkel B te krijgen is.

Al deze dingen zou ik ook ‘gewoon’ kunnen doen, maar dan kosten ze me veel meer tijd. Tijd die ik er – met uitzondering van de sociale contacten dan – niet voor over heb.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Afleiding

En hoewel dit allemaal pluspunten zijn, lijkt het me ook een goed idee om eens wat minder online te zijn. Al die informatie, die continu beschikbaar is, heeft namelijk ook verschillende nadelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • veel afleiding
 • verminderde concentratie/focus
 • minder lezen in boeken
 • verminderde geheugenfunctie
 • minder productieve dingen doen
 • minder diepe relaties, omdat het meeste online gaat
 • veel minder ‘echte’ gesprekken, omdat mensen bijvoorbeeld tijdens een feestje steeds met hun telefoon bezig zijn
 • meer willen, door de continue stroom van reclame

En ga zo maar door.

Digital Detox Manifesto

Onlangs las ik over Levi Felix en Brooke Dean. Nadat Levi bijna een burn-out kreeg door zijn verslaving aan technologie, gingen de twee op reis naar Cambodja en deden daar onder meer vrijwilligerswerk. Op een bepaald moment liepen ze tegen een oud, afgelegen gasthuis aan. Ze besloten dat 6 maanden lang te runnen. Omdat er geen internet was, moesten hun gasten het daar even zonder telefoon doen. Een ‘digital detox retreat’ noemden ze dat. En dat bleek een behoorlijke impact te hebben op het geluksgevoel van mensen.

Daar wilden ze meer mee doen en ze begonnen met Camp Grounded, een tech-vrij zomerkamp voor volwassenen. Dat kamp is helemaal vrij van technologie, de tijd wordt gemeten in inches en niet in minuten, er wordt niet gepraat over werk en mensen worden alleen met hun bijnamen aangesproken. De missie van het kamp is ‘disconnect to reconnect’.

Manifesto

Ze schreven er zelfs een manifesto over, met onder meer deze mooie tekst:

We believe that technologies should serve as tools to connect us to these tenants as we celebrate life, truly improving our unique existence, instead of distracting, disturbing or disrupting us. And we believe that these technologies should be created mindfully and ethically, for the benefit of and not at the cost of consumers and users. In fact, the relationship that grows between the creator and consumer should be truly symbiotic and honest.

Kortom; technologie moet in dienst staan van de mens en niet afleiden of verstoren. En dat gebeurt nu wel. Maar liefst 61% van de mensen geeft aan verslaafd te zijn aan internet en hun apparaten. De gemiddelde Amerikaan spendeert 30% van zijn/haar vrije tijd aan internet. De helft van de mensen communiceert liever digitaal dan persoonlijk. En 67% van de bezitters van een mobiele telefoon bekijkt het apparaat regelmatig even, ook als het niet afgaat.

Gevolgen

Dat heeft gevolgen: mensen die veel internet gebruiken zouden 2,5 keer vaker depressief zijn. De gemiddelde werknemer is 2 uur bezig om bij te komen van afleiding. En diezelfde gemiddelde werknemer verandert wel 37 keer per uur van activiteit, met alle gevolgen voor de focus van dien.

Mijn digitale detox

Ik merk het zelf ook wel. Dat is dan ook de reden dat ik mijn smartphonegebruik in de afgelopen maanden behoorlijk heb ingeperkt.

Lees ook: Twee weken op smartphone-dieet: wat levert het op?

Dat heeft ontzettend goed geholpen, maar ik merk ook wel dat ik mezelf er af en toe een klein beetje in voor de gek houd. Dan leg ik de smartphone aan de kant, maar zit ik bijvoorbeeld wel wat langer achter de computer. Vaak voor werk, maar ook niet altijd.

Daarom wil ik hier nu nog een stapje verder in gaan. In de eerste instantie wil ik me daarin richten op een digitale detox van reclame. Daarvoor heb ik de volgende stappen ondernomen:

1. Moment geïnstalleerd (nou ja, die staat al die tijd al aan op m’n iPhone)

2. Afmelden voor vrijwel alle nieuwsbrieven van winkels; ook al doe ik dit regelmatig, er lijkt toch altijd weer van alles binnen te komen

3. Een technologievrij uur per dag inlassen. Ja, dat lijkt weinig, maar laat ik op een haalbare plek beginnen 😉 En technologievrij is dus óók geen Spotify of Netflix!

4. Mijn gebruik van computer, tablet en laptop beperken tot de periode tussen 6:00 uur ’s morgens en 18:00 ’s avonds

5. Meldingen van diverse apps (Instagram, Facebook-messenger) uitschakelen

6. Een lijst maken met dingen die ik graag wél wil doen (lezen, schrijven, Pinterest-knutselwerkjes maken, gezellige avondjes met vriend, dingen leren, etc)

Mijn doel: meer bezig zijn met (ontdekken) wat ik leuk en belangrijk vind. Meer lezen. Meer doen. Creatief bezig zijn. Creatiever worden. En hopelijk ook mijn aandachtsspanne en focus wat versterken 😉

Heb jij wel eens een digitale detox gedaan? Of doe je misschien nu wel mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Geloof dat ik hier ook wel aan toe ben. Gelukkig gaan we straks 9 weken op vakantie en hebben we geen “tijd” voor dit soort vermaak 🙂 Al gaat de telefoon/ipad/laptop wel mee (we moeten tenslotte ook van alles kunnen boeken en opzoeken voor de reis), maar veel tijd zullen we er niet achter zitten (lees beperkt Netflix, etc.)

  En als we weer thuis komen, tjsa, maar weer meer gaan sporten 😉

 2. Heerlijk die rust. Ik ben al uitgeschreven voor de meeste nieuwsbrieven, en wat ik nog wel ontvang komt in een social/promotion map van Gmail terecht. Van alles wat daar in land krijg ik ook geen notificaties.

  Verder staat mijn telefoon doordeweeks standaard op niet trillen van 8.30 tot 17.30. Ik heb nog nooit iets belangrijks gemist hierdoor. Als het dringend is wordt ik wel gebeld, dat is het enige waarbij m’n telefoon wel mag trillen.

 3. Helemaal mee eens (en zelf moet ik eigenlijk meedoen ?) maar één ding:
  In winkel A kijken of iets online goedkoper is vind ik écht not done. Als iedereen dat doet (en voor webwinkels met veel minder overhead is het makkelijk goedkoper zijn) zijn er snel genoeg geen stenen winkels meer waarin je kunt passen…
  Ik betaal graag een beetje meer voor de service van een stenen winkel. Wel zo eerlijk!

  1. Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Ik moet ook wel zeggen dat ik het een beetje af laat hangen van de service. Als ik de winkel heel fijn vind, koop ik het daar, maar als ik amper/niet geholpen word, dan moet ik wel eerlijk zeggen dat ik er dan minder moeite mee heb. Overigens ga ik niet speciaal de stad in om dingen te passen, om ze vervolgens online te kopen. Het is vooral dat ik bv in de supermarkt sta, bedenk dat ik wc-papier nodig heb en dan even op voordeelmuis check of het ergens anders goedkoper is.

 4. Ik heb gebruik gemaakt van unroll.me, dat werkt erg goed tegen opdringerige Pinterestmailtjes. Ik wil eigenlijk ook minder de televisie aanzetten en achter de naaimachine zitten. En m’n borduurwerk afmaken, m’n breiwerk afmaken…

 5. Ik vind het goed dat je hierover schrijft, het zou zomaar over mij kunnen zijn.

  Eén van de redenen dat ik zo graag kampeer: geen digitale afleiding. Maar wel jammer dat zo’n kampeeractie ervoor nodig is om de schermpjes los te kunnen laten.

  Ik ga meedoen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.