Smartphone-detox: fase 2

Smartphone-detox: fase 2

Eigenlijk was ik niet eens van plan om vandaag een blogje te schrijven. Ik heb morgen namelijk mijn eerste afspraak met mijn business coach en wilde graag nog wat voorbereiden. Dat ik nu toch even achter de computer gekropen ben, komt door vriend. Die liet me een behoorlijk indrukwekkend filmpje zien van de wereld waarin we tegenwoordig lijken te leven: vastgekleefd aan onze telefoonschermpjes en met weinig oog voor de wereld om ons heen. Daarom besloot ik om de smartphone-detox die ik vorig jaar inzette, nu wat verder uit te breiden.

‘This is our world’

Dit is het filmpje dat vriend me gisteren liet zien:

 

Om eerlijk te zijn weet ik niet eens waarom dit filmpje me nu speciaal zo raakte. Sinds ik vorig jaar mijn smartphone-gebruik behoorlijk aan banden heb gelegd, kijk ik er lang niet zoveel meer op. Soms gaat het ongemerkt wel weer wat sneller, maar ik ben me er een stuk bewuster van. Want ik kan niet anders dan concluderen dat een smartphone niet bevorderlijk is voor mijn geluk.

Toch merk ik dat ik het vaak nog lastig vind om ‘m ook in m’n zak te laten als ik bijvoorbeeld ergens aan het wachten ben en niet speciaal wat anders te doen heb. ‘Vroeger’ maakte je dan een praatje met iemand. Nu pak je je telefoon. En doe jij het niet, dan doet de rest om je heen het waarschijnlijk. Maar dat moet toch anders kunnen?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Volgende fase

Geïnspireerd door dit filmpje ga ik voor een smartphone-detox: fase 2. Gewoon die telefoon op bepaalde dagen helemaal niet gebruiken. Ik moet natuurlijk wat rekening houden met werk, dus ik begin gewoon met de zondag. In theorie heb ik ‘m vandaag nergens voor nodig. Ik hoef mijn mail niet per se te kijken, ik heb geen afspraken waarvoor ik bereikbaar moet zijn en ik heb gisteren al lekker een rondje hardgelopen. Dus ook daarvoor heb ik hem niet nodig.

Ik wil me gewoon liever weer op andere manieren vermaken. Een spelletje doen met vriend, een mooi boek lezen, werken aan mijn plannen en bedrijf, met mensen praten in plaats van appen, lekker koken. En mijn aandachtsspanne vergroten zou ook niet vervelend zijn. Soms lukt het me echt héél slecht om me ergens op te concentreren. Gewoon omdat ik ‘weet’ dat er in dat kastje van alles gebeurt. Uit m’n comfortzone dus, gewoon weer even terug naar de tijd waarin er nog niet eens een mobiele telefoon was!

Herken jij wat in het filmpje hierboven? Wat vind je van de ontwikkeling die daarin geschetst wordt? En zou je zelf je telefoon ook graag wat minder gebruiken, of heb je hier niet zoveel last van?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Indrukwekkend filmpje! Het is langzaam wel een realiteit aan het worden dat mensen verknocht zijn aan hun mobieltje, ik betrap mezelf er ook nog wel eens op, dit was de reden dat ik afgelopen week helemaal ben gestopt met Facebook, andere social media zoals Twitter en Instagram staan sowieso op een laag pitje.

  Fijne zondag ?

  1. App verwijderd of ook helemaal je account verwijderd? Ik merkte ook dat ik hem gewoon te vaak pak uit verveling ofzo, terwijl ik dan ook andere dingen kan doen, die me een stuk vrolijker maken. Even bewegen, naar buiten kijken, een praatje maken, een boekje lezen, dat soort dingen. Vandaag dus even een experiment van helemaal mobiel-vrij. Als ik hem niet al gisterenavond in een aparte kamer gelegd had, had ik waarschijnlijk per ongeluk uit automatisme al gekeken. Dus ook al zit ik er sowieso niet de hele dag op; ik merk wel dat het me nu nog bezighoudt. Zal in de loop van de dag wel wegtrekken, hoop ik 🙂

   1. Account is gedeactiveerd. Dit geeft nu wel wat issues met bijvoorbeeld Spotify waarbij ik met FB account inlog, ongetwijfeld zullen er nog wat apps zijn die daarmee te maken hebben.

    Is het gelukt om de telefoon vandaag te laten liggen?

    1. Ja 🙂 (Gisteren dan) Naarmate de dag vorderde was het veel makkelijker, maar ik liep idd ook tegen wat praktische dingetjes aan; we gingen toch wél hardlopen en daarvoor heb ik alle apps erop, de wekker. Niets onoverkomelijks, maar toch!

     De zondag :-)

 2. Die metro met smartphones. Zag eenzaat-wit foto met de forensen in de trein , allemaal lazen ze een krant. De kranten die toen nog groot waren. Opmerkelijk dat iedere forens toen een zitplaats had. Niemand sprak toen met elkaar.

  1. Zou dat de ouderwetse smartphone zijn geweest? Ik kan me van mijn treinperiode (dat was mét kranten als Metro en Spits, maar zonder echt complete integratie van smartphones; toen had je alleen nog telefoons waarbij je je blauw betaalde voor een sms’je) nog herinneren dat mensen toen wel sneller een praatje met elkaar maakten. Ook niet altijd, maar een treincoupé zag er toen wel anders uit, hier dan.

  1. Op de computer kan ik veel makkelijker beperken; dan ben ik even aan het werk en daarna leg ik hem weer weg. Mijn telefoon vind ik lastiger, die breekt als het ware steeds in, ook door berichtjes enzo. Daarnaast heb ik onderweg mijn computer niet bij de hand 😉 Maar dat kan natuurlijk voor iedereen anders zijn!

 3. indrukwekkend filmpje inderdaad. ik gebruik mijn telefoon niet meer zoveel als voorheen, maar heb hem wel altijd letterlijk om mijn nek hangen omdat het ook mijn “leeflijn” is voor als er wat gebeurd met mij. maar whatsapp en dat soort dingen heb ik eraf gegooid haha. hij word hoofdzakelijk voor zakelijke dingen gebruikt aangezien wij 2 bedrijven hebben en ja instagram blijf ik niet vanaf komen maar zit daar niet elk uur meer op

 4. Goede blogpost! Ik schreef laatste een soortgelijke en ben het helemaal met je eens. Het filmpje is confronterend en maakt me zelfs enigszins verdrietig… Ik probeer er altijd om te denken, maar blijf het ook lastig vinden.

 5. Heftig filmpje. Gedramatiseerd, maar het laat wel zien wat er gaande is.

  Ik vind het heerlijk om af en toe mijn mobiel ik een hoek te gooien en er pas aan het einde van de dag op te kijken. Ik word daar zoveel gelukkiger van. Maar ik moet toegeven dat het me wel een tijd heeft geduurd om die gewoonte te doorbreken – en nog steeds heb ik er soms moeite mee.

  Je gaat toch een beetje mee met de stroom. Ik merk dat als ik een vriendin bel of app en ze is niet bereikbaar, dat ik me daar ook aan kan ergeren. Gek eigenlijk 🙂

 6. Ik had al eerder foto’s gezien van dit filmpje, maar nu heb ik het dus bekeken en uhm.. ik word er stil van. De maatschappij is inderdaad enorm verandert en ook ik zit dagelijks (uren) achter mijn schermpje. Alles rondom je heen verdwijnt van zodra je de gsm-wereld ingaat en mensen beseffen de ernst niet meer van bepaalde situaties.
  Ik zou ook eens zo een detox moeten doen, maar om eerlijk te zijn panikeer ik al bij het gedacht. Erg hé? (schaam schaam!)

 7. Ik snap helemaal dat je dit graag wilt aanpakken. Zelf heb ik net een week geleden m’n IG, Facebook en m’n werkmail van m’n telefoon gehaald. Op die manier is er niks te beleven op m’n telefoon en dat zorgt voor heel veel rust. En ik waardeer de vaste tijdstippen waarop ik ze wel check veel meer. Ik vind het super fijn.

 8. Ik ben een minderheid geworden, want ik heb geen smartphone en ga er ook geen aanschaffen. Ik kan bellen en smsen en dat vind ik prima. Ik behoor dus tot een uitstervend ras, dat ben ik mij bewust, maar heb geen behoefte om me aan te passen.

 9. Eerlijk gezegd snap ik niet dat er mensen zijn die de hele dagen met hun snuffert in zo’n mobieltje zitten, de wereld is toch veel te mooi om de hele tijd maar in je mobieltje te kijken.

  Het meest trieste vind ik als ik jonge ouders zie die achter de kinderwagen nog steeds alleen maar op hun mobiel zitten ipv dat ze contact maken met hun kindje in de kinderwagen.

  Ik heb een mobiel, als ik daar per dag 5 minuten op kijk is het veel. Laptop/computertijd is ongeveer een half uur per dag, dat is incl boekhouding.

  1. Dat soort situaties vind ik ook lastig om te zien idd, of gewoon als je een groep vrienden/familie bij elkaar hebt en iedereen zit op zo’n scherm te loeren. Maar het werkt ook aanstekelijk; als iedereen om je heen dat doet, dan is het bijna makkelijker om ook de jouwe te pakken, dan dat het is om toch dat gesprek aan te zwengelen. Triest, maar zo zie ik het wel vaak gebeuren.

 10. Heel goed! Ik ben ook best verbonden met mijn mobiele telefoon. Wel laat ik hem steeds vaker beneden liggen als ik boven ga zitten werken, dan leidt hij mij minder af

 11. Wat een goede blogpost en na het kijken van het filmpje, wil ik binnenkort hierover ook een blog schrijven. Hopelijk vind je het niet erg, dat je mij heb geïnspireerd om een blogpost hierover te schrijven, natuurlijk zal ik je website erin vermelden en met deze blogpost erin verwerkt.

 12. Super dat je het leuk vind, in mijn ogen is het normaal als je door een andere blogger geïnspireerd bent geraakt om je dan ook te noemen in je blogpost. Weet niet of dit normaal is?? Maar ik doe het zeker wel, zo help je toch elkaar een beetje en voor mij voelt het goed aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.