Twee wetenschappelijk bewezen methodes om je voornemens wél vol te houden

Twee wetenschappelijk bewezen methodes waarmee je je voornemens wél volhoudt

Eind december gonsde het overal van de goede voornemens. Zowel online als offline kwam ik regelmatig mensen tegen die lieten weten wat hun plannen voor het nieuwe jaar waren. En ik kan er zelf ook wat van; hoewel ik het nog wat minder concreet had dan eerdere jaren. Hoewel het nu misschien nog hartstikke lekker gaat met die voornemens, blijkt dat maar ongeveer 10% van de voornemens die mensen maken daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Wil jij bij die 10% horen? Dan kun je daarvoor deze twee wetenschappelijk bewezen methodes gebruiken.

Methode 1: gewoontes

De meeste goede voornemens hebben te maken met het veranderen van gewoontes. Je wilt meer sporten, stoppen met roken of drinken, gezonder eten, minder op je smartphone zitten, meer tijd doorbrengen met je familie. In de meeste gevallen gaat het dan om het vervangen van één gewoonte door een andere.

Dat klinkt lastig, maar als je dat wetenschappelijk aanpakt, hoeft dat het helemaal niet te zijn. Hiervoor volg je drie stappen:

Gewoontes omvormen

 1. Kies een KLEINE actie. Dit moet echt. En let op het ‘klein’. ‘Meer sporten’ of ‘gezonder eten’ is niet klein. Als het gaat om een gewoonte, dan moet het echt iets heel kleins zijn. Denk dan aan ‘elke ochtend bij het opstaan een glas water drinken’ of ‘Elke ochtend op m’n werk niet de lift pakken, maar de trap’. Of ‘1/3 meer lopen dan normaal’.
 2. Verbind de nieuwe actie met een eerdere gewoonte. Ook dit is een belangrijke stap. Welke gewoonte heb je al? In het voorgenoemde voorbeeld kan dat zijn dat je normaal na het opstaan direct gaat eten en dat je op het werk altijd de lift pakt. En als je elke dag al 30 minuten loopt, dan betekent dat dat het nu je cue is om 40 minuten te lopen. Op deze manier heb je automatisch een trigger voor je nieuwe gewoonte. Zodra je het oude gedrag wilt doen, denk je aan je nieuwe voornemen.
 3. Tot slot: zorg ervoor dat je kleine actie de eerste week makkelijk uit te voeren is. Om van je nieuwe gewoonte een geconditioneerde reactie te maken, moet je minimaal 3 tot 7 keer de combinatie van trigger + andere actie uitvoeren. Dus zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt klaarligt, herinner jezelf aan je voornemen met een notitiebriefje of bedenk iets anders, maar zorg ervoor dat je het niet kunt vergeten!

Let op: je MOET echt al deze stappen volgen om je gewoontes aan te passen. Als je stap 1 weglaat, wordt het al snel te groot en dat schrikt af. Als je stap 2 weglaat, mis je de triggers. En als je stap 3 weglaat, dan kom je nooit bij die geconditioneerde reactie.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Methode 2: verander je verhaal

Als je grotere veranderingen wilt bewerkstelligen, dan kun je daarvoor ook een andere benadering pakken, namelijk: je verhaal veranderen. We hebben allemaal een verhaal dat we tegen onszelf over onszelf vertellen. En op basis daarvan nemen we beslissingen, waardoor we weer bevestigd worden in dat verhaal. Vaak is dat verhaal onbewust ontstaan en nemen we ook onbewust acties die het verhaal bevestigen. Daar voelen we ons namelijk prettig bij.

Die verhalen die we onszelf vertellen kunnen ontzettend hardnekkig zijn. Ik denk dat een verhaal dat ik mezelf vertel bijvoorbeeld is dat ik het beste alles alleen kan doen. Dat koppel ik dan aan dingen als ‘zelfstandig’, waardoor het goed klinkt, maar in feite slaat het natuurlijk nergens op en werkt het alleen maar belemmerend. Vandaar dat ik daar dit jaar ook iets aan ga doen 😉

Als ik de wetenschap hierop loslaat en hier een langdurige verandering in wil maken, dan moet ik deze twee stappen zetten:

Je verhaal veranderen

 1. Schrijf je huidige verhaal uit en schenk daarbij extra aandacht aan alles in het verhaal dat je nieuwe voornemen tegenwerkt. In mijn geval zou dat iets kunnen zijn als dat ik het moeilijk vind om dingen uit handen te geven, omdat me dat over het algemeen meer energie kost dan dat het oplevert.
 2. Herschrijf nu dit verhaal. Klinkt heel eenvoudig en je kunt je bijna niet voorstellen dat dit effect heeft, maar: de wetenschap zegt het. Schrijf nu je nieuwe verhaal op. In mijn geval: vertel het verhaal van iemand die blij wordt van samenwerkingen en daar heel veel energie van krijgt en daardoor qua persoonlijke en professionele ontwikkeling weer op een volgend niveau komt.

Wat werkt voor jou?

De eerste methode werkt sowieso, dat kan ik uit eigen ervaring zeggen. Die pas ik nu al een tijdje toe met het drinken van meer water en specifiek: ’s morgens als eerste een glas water drinken. De tweede methode ga ik ook proberen. Ik heb hier namelijk al vaker wat over gelezen. Toen ging het over stoppen met roken; dat mensen die zichzelf als roker zien, veel moeite hebben met stoppen. Het roken is namelijk deel van hun identiteit geworden: “Ik ben een roker”. Mensen die roken als een gewoonte zien, kunnen veel makkelijker stoppen. Nu heb ik nog nooit gerookt, dus met dat voorbeeld kon ik niet veel, maar ik kan wel een aantal andere dingen bedenken. En aangezien dit de tweede keer is dat ik dit tegenkom, zal er een kern van waarheid in zitten.

Heb jij wel eens gehoord van deze methodes om je goede voornemens wél vol te houden? En welke methode zou jij op een gewoonte of voornemen willen toepassen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Een paar jaar geleden wist ik dat ik te zwaar was, maar mentaal was ik nog niet zover om mijn hele eetpatroon drastisch om te gooien. Ik ben toen begonnen met ‘don’t drink your calories”. Geen calorieën meer drinken. Voor mij een relatief makkelijke stap. Scheelt al wat kilootjes op een jaar. Daarna ben ik begonnen om bij het avondeten vaker mager vlees te bereiden (weet je hoeveel calorieën dat scheelt?!). En zo heb ik dat steeds uitgebreid als de vorige stap goed was ingeburgerd. Inmiddels al heel wat kilootjes armer!

 2. Oh dit is zo waar wat je vertelt. Want het gaat natuurlijk om een hardnekkige gewoonte die je wilt veranderen. En daar grijp je het Nieuwe jaar voor aan. Ik ben begonnen om in de periode 2 t/m 24 januari geen wijntje bij het eten te gaan drinken en ook op mijn eetpatroon te letten om zo 2 kg af te vallen. Tot op heden lukt het met dit “goede”voornemen.

 3. Leuke manieren van volhouden inderdaad. Ik probeer ook wel echt mijn doelen concreet te maken zodat ik het ga doen.

  Ik schreef vandaag ook een blog over een van mijn deel-doelen. Dat is ook heel concreet voor mijn gevoel en dus haalbaar.

 4. Leuk artikel, daar kan iedereen nog wat van leren.

  Het helpt vaak om je voornemens ook te delen met de mensen om je heen. Zo kan je elkaar ook steunen en af en toe herinneren aan die mooie uitgesproken woorden op nieuwjaarsdag.

  Veel succes met je eigen voornemens!

  Liefs, Michelle

 5. Ik kende ze niet, maar pas de eerste inderdaad toe. Wil het washok opruimen en meer regelmaat in het wasschema om het beter bij te houden. In plaats meteen alles in een keer te willen opruimen doe ik het nu in kleine fases; elke dag iets

  1. Soms zijn het net van die hele kleine veranderingen die je kunnen helpen. Een van mijn ‘dingen’ is bijvoorbeeld niet met lege handen naar boven of beneden te gaan. Ik denk er niet altijd aan, maar als ik het een poosje doe, dan merk ik het verschil meteen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.