Focus vinden: de juiste vragen stellen

Focus vinden: de juiste vragen stellen

Met het stellen van doelen heb ik nog nooit veel problemen gehad. X bedrag bij elkaar sparen, zoveel kilometer rennen, dit of dat klusproject afmaken, zoveel nieuwe klanten vinden… In 2012 begon ik zelfs een ‘project’ om elk jaar 52 doelen vast te stellen en die te realiseren. Van het bakken van een cake tot het aflossen van de hypotheek. En zo heb ik het jaren gedaan: doelen stellen en daar – voor zolang ik er dan aan dacht – aan werken. Maar: een doel is ook maar een middel. Een doel draagt bij aan een groter plaatje. En als je dat grotere plaatje niet helder hebt, dan zijn die doelen weinig meer dan losse flodders. Wat véél belangrijker is dan het stellen van doelen, is je focus vinden.

Het grote plaatje

Zondag schreef ik al dat 2018 echt het jaar gaat zijn waarin ik de uitdaging met mezelf aanga. Dat is één van de redenen dat ik nu nog steeds geen concreet lijstje met doelen heb. Als ik namelijk wél een lijstje met doelen zou maken, dan zou dat er ongeveer zo uitzien:

 • Mijn nettowaarde verhogen naar X bedrag
 • Minimaal één keer 15 km hardlopen
 • Gezond leven
 • Samen 10% op de hypotheek van vriend aflossen

Op zich prima. Doelen stellen is belangrijk. Zoals Norman Vincent Peale (ik dacht eigenlijk Oscar Wilde, maar blijkbaar niet) al zei: “Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.” Die quote had ik op de middelbare school al in mijn agenda staan. Als je een doel hebt, dan is de kans dat je daadwerkelijk iets doet om er te komen een stuk groter.

Maar: die doelen zeggen op zich zo weinig. Wat betekent het als ik mijn nettowaarde verhoog naar X? Qua geld doet het me niets, maar het staat wél ergens voor. En wat zegt het als ik een keer 15 km hardloop? Als ‘kaal’ doel zegt het ook niet zoveel, dus welke betekenis heb ik daar onbewust aan toegeschreven?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De juiste vragen stellen

Als je wilt weten wat jouw grote plaatje is, dan moet je jezelf de juiste vragen stellen. Wat zit er achter dat grote doel? Waarom wil je het behalen? Een voorbeeld:

Je wilt 20 kilo afvallen. Dat is je doel voor 2018. Daar kun je dan helemaal op in gaan zetten; inschrijven bij de sportschool, aanmelden voor Weight Watchers, je kleding in de grotere maten vast de deur uitdoen. Als je ook maar iets minder hebt dan ijzeren discipline, kom je er hiermee niet.

Wat je wilt weten, is het waarom. Waarom wil je 20 kilo afvallen? Denk je dat je je dan beter over jezelf voelt? Vind je dat mooier? Wil je iets terug van hoe je vroeger was? En als je dan verzaakt met het sporten en gezond eten, wat gebeurt er dan? Duurt die 20 kilo eraf dan langer, of saboteer je dan eigenlijk je eigen geluk?

Door de juiste vragen te stellen, wordt je motivatie veel krachtiger en het assortiment aan tools om daar te komen veel groter.

Als ik eigenlijk financieel vrij wil zijn, dan moet ik me niet focussen op het bij elkaar sparen van een X bedrag. Dan moet ik werken aan die vrijheid. En die kan ik op veel meer manieren realiseren dan alleen door X bedrag bij elkaar te sparen.

Je focus vinden doe je dus door de juiste vragen te stellen. Denk eens na over deze vragen:

 • Waar sta je nu?
 • Waar wil je in de komende 2-3 jaar naar toe groeien, zowel persoonlijk als professioneel?
 • En over 5-10 jaar; zie je jezelf dit dan nog steeds doen, of heb je eigenlijk een andere droom?
 • Wat wil je nog leren?
 • Wat zijn jouw waarden in het leven?
 • Waar wil jij als mens over 2-3 jaar staan?
 • Waarom? (Stel deze vraag gerust 6x achter elkaar aan jezelf; je zult zien dat je op gegeven moment écht op je achterliggende motivatie komt. En dát is de kern!)
 • Waarom sta je daar nu nog niet? Wat zijn je belemmeringen?

Ik heb de afgelopen maanden al regelmatig nagedacht over dit soort vragen en ga er vanaf volgende week mee aan de slag met een coach. De belemmerende gedachte ‘Ik moet/wil/zal het alleen doen’ uit de weg ruimen 😉 En om eerlijk te zijn: ik ben ontzettend benieuwd waar ik eigenlijk op uit kom. Zal ik mijn focus vinden?

Misschien een beetje zwaar voor de dinsdagochtend, maar ik ben heel benieuwd: wie van jullie heeft zijn of haar focus echt haarscherp op het netvlies staan? Weet jij precies waarom je hier bent en waarom je doet wat je doet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ik heb totaal geen concrete focus. Maar op dit moment heb ik daar ook niet zo’n behoefte aan geloof ik. Mijn levensstijl beschouw ik als gezond, dus ik vind dat ik daarin geen reden heb om te veranderen. En verder modder ik voort.

 2. Jaaa ik heb wel een focus, een missie noemen we dat hier. Namelijk dusdanig financieel vrij zijn, dat mijn baan er niet meer toe doet.

  Die focus is voor ons wel helder, maar de doelen/stapjes op weg ernaartoe juist minder. We zijn hier al jaren mee bezig en het gaat allemaal zoooo langzaam. Juist omdat ik in mijn huidige baan wel zon beetje mijn maximale verdiencapaciteit benut (wat voor werk ik hierna ook zal gaan doen… De inkomsten zullen beduidend lager zijn) is het lastig om passende doelen te stellen (waarbij ik die baan/inkomsten hard nodig heb), om toe te werken naar de missie (waarin ik juist van die baan graag afstand wil nemen). Beetje vaag misschien 🙂

 3. Leuke vragen stel je. Herkenbaar ook, voor mij. Mijn businesscoach gebruikte ze ook…

  Zakelijk geldt voor mij vooral, dat ik – onder andere met behulp van de vragen die jij noemt – bij mezelf een disbalans ontdekt tussen wat me energie kost en wat me energie oplevert. Ik was hard aan het trekken aan een paar dode paarden en ging inspirerende zakelijke contacten uit de weg omdat ze me uit mijn comfortzone trokken.

  Privé is dat eigenlijk niet zo erg anders. Die comfortzone blijft verleidelijk!

 4. Heel interessant.. Ik denk dat ik bezig ben om mijn focus te vinden en wel op de goede weg ben om er steeds dichterbij te komen. Dit jaar wil ik minder ‘moeten’ en meer genieten van de weg ernaartoe.

 5. Interessante en goede vragen stel je! Ik ben nooit zo’n concrete doelensteller, maar vaak doe ik maar wat. Als ik dan toch iets bereik, vind ik dat enorm leuk, maar ik ben bang dat als ik een doel concreet stel en het niet haal, het gevoel van falen overheerst. Heel stom eigenlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.