Waarom doelen stellen noodzakelijk is (+ gratis download!)

Doelen Stellen

Zoals ik gisteren al schreef, heb ik altijd bepaalde doelen. Soms zijn het er veel, soms zijn het er weinig. Dat is overigens niet altijd goed (je kunt volgens mij beter één doel hebben dan tig doelen), maar het is beter dan niets. Ik krijg namelijk ook regelmatig mailtjes met de vraag waarom ik doelen stel. En of dat niet beter juist niet kan, omdat doelen toch een bepaalde verplichting met zich meebrengen. Vandaag leg ik daarom graag uit waarom ik ze – ook in het kader van een lekker leven met minder – tóch graag stel. Waarom ik het zelfs noodzakelijk vind!

Het geeft focus

Het klinkt heel aantrekkelijk om het leven gewoon een beetje volgens het idee van go with the flow te leven. Er zijn best tijden waarin ik dat in een bepaalde mate doe. Maar het geeft dan meestal helemaal geen voldoening. Een doel geeft je focus en zorgt ervoor dat je je leven op een zinvolle manier invulling geeft. En een doel hoeft niet altijd gerelateerd te zijn aan ‘meer, meer, meer’, helemaal niet.

Nu de kleinere, praktische doelen die ik eerder had zijn weggevallen, denk ik wat meer na over grotere doelen. Of beter gezegd: over het doel dat ik misschien altijd al had, maar waarbij ik me heel veel op de details richtte. Zoals ik het nu zie, is het mijn doel om een vrij, blij en rijk leven te leiden, waarin ik ook wat voor anderen beteken. Als ik dat in mijn achterhoofd houd, wordt het veel makkelijker om te bekijken of iets daar bij aansluit.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Je kunt vooruitgang zien

Als mensen hebben we automatisch te maken met vooruitgang, of we nu doelen stellen of niet. Je begint immers als baby en je eindigt – als het goed is – bejaard. Maar op alle andere fronten kun je vooruitgang zien. Misschien wil je fitter en gezonder worden. Dan kun je doelen stellen rondom gezond eten en sporten en kun je meten hoeveel je weegt, hoeveel je kunt tillen of hoe makkelijk je de trap op loopt zonder uitgeput te raken.

Als je kijkt naar de vooruitgang die je maakt, kun je mooi reflecteren. Ben je nog op de juiste weg? Past je doel nog bij jou?

Doelen stellen motiveert

Ik geloof dat een groot deel van de mensheid wel eens last heeft van uitstelgedrag. Ik in ieder geval wel. Als ik een dag wat minder deadlines heb en ik heb niet speciaal een doel voor ogen, dan is de kans groot dat ik die dag maar weinig doe. Zonde, want de tijd die je hier op aarde hebt is helaas best te overzien. Zelfs als ik niet aan het werk zou zijn of iets productiefs deed, was de tijd beter besteed als ik bijvoorbeeld met vrienden of familie af had gesproken. Dat idee zou sneller bij me opkomen als ik mijn overkoepelende doel in gedachten houd.

Met het idee in gedachten dat doelen dus écht wel heel belangrijk zijn, heb ik een handige gids Doelen Stellen en Behalen gemaakt. Als je je hieronder aanmeldt voor updates van LekkerLevenMetMinder.nl krijg je de link zó in je mailbox.

Heb jij een soort groot overkoepelend doel? Of zweer je toch bij go with the flow?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Behalen van doelen motiveert om dromen na te jagen. Soms maken we inderdaad de fout net te veel of te weinig doelen te stellen, maar reflectie is de beste manier om orde te brengen in de chaos of stilstand.

 2. Helemaal met je eens. Ik/ wij hebben lang geleefd op het niveau Go with de Flow. Nu ik doelen heb gesteld bereiken we veel meer. Momenteel zijn we lekker aan het sparen voor ons nieuwe huis.

 3. Ik ben juist helemaal niet zo van de doelen. Ik snap het nut wel, maar soms lijkt het wel alsof niemand meer gewoon iets kan doen. Het moet altijd meteen een challenge zijn om een doel te behalen.

 4. Ik ben dus meer go with the flow. Zoals ik nu leef kan ik het nog jaren volhouden. Af en toe plannen maken of bedenken wat ik zoal zou willen vind ik wel leuk, maar ik ga er geen doel van maken. Als ik ergens aan begin wil het niet zeggen dat ik het altijd afmaak. Waarom zou ik?

 5. Wij hebben geen echt vaststaande doelen, dan kan het ook niet tegenvallen als je ze niet haalt. Bij het lezen van de verschillende blogs komt het soms op mij nogal krampachtig over. Ik denk overigens dat het ook wel van je financiële situatie afhangt, in sommige situaties kun je niet al te erg van ‘go with the flow’ leven, lijkt me.
  Ik ben een nogal ongeduldig type en die eigenschap is lastig als je jezelf langdurige doelen stelt.

 6. Ik ben ook niet van de doelen, alleen een spaardoel voor mijn vervroegd pensioen en zelfs daar heb ik eigenlijk niet echt een vasstaand bedrag. Ik zie het voldoende groeien om er vertrouwen in te hebben. Verder vind ik doelen beperkend en te benauwd. Het is ook niet dat als je geen doelen hebt er maar een beetje op los leeft, verre van dat. Dus dat je zonder doel geen focus zou kunnen hebben moet ik echt betwisten. Het is voor iedereen anders. De een vaart met doelen, de ander leeft het leven meer losjes. Maakt je echter een zootje van je leven, dan kunnen doelen wel helpen.

 7. ik heb geen concrete doelen omdat ikvooraf niet weet hoeveel er binnenkomt.. hou niet van te makkelijke doelen maar ook niet onhaalbaar.. heb sinds dit jaar verschillende spaarpotjes bij de ing, wel een soort doelbedrag aan gekoppeld om de verdeling te bepalen (groter % naar de doelen met een hoger doelbedrag) maar we geven ook weer geld uit van die potjes. geen idee of het haalbaar is. was meer voor die verdeelsleutel 😉 bevalt prima
  snap t nut wel van doelen, voor ons ist meer om geld achter de hand te hebben voor grote klussen (tuin, kozijnen verven, vakanties, zorgkosten etc daar zijn ook geen vaste bedragen aan te koppelen)

 8. Volgens mij ligt het er ook aan hoe je je doel opstelt. Enkel het doel om gelukkig te worden is wel lastig, wanneer bereik je dat? Ik ben zelf het type dat wel doelen stelt, maar de kleine doelen ook continu verandert 😉
  Ons grote doel is financieel onafhankelijk/vrij te worden. Hoe we dat doen, is heel flexibel en proberen we continu te optimaliseren. Zodoende werken we meer richting het hebben van een systeem of leefwijze dan het hebben van een doel.
  Interessant artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.