Inboedelverzekering: heb je die eigenlijk wel nodig?

Inboedelverzekering: heb je die eigenlijk wel nodig?

Af en toe kijk ik eens of er ook nog dingen zijn waarop bespaard kunnen worden. Abonnementen opzeggen, verzekeringen oversluiten, overstappen naar een andere energieleverancier, dat soort dingen. Nu heb ik dat onlangs al gedaan, waardoor ik elke maand weer een leuk bedrag bespaar. Meestal kijk ik dan naar de pakketten op zich, maar ook ‘in’ die pakketten is soms goed te besparen. Ik las toevallig op Simpel Rijk Leven iets dat me triggerde. Vé, die geïnterviewd werd voor de serie MoneyMonday, schreef: ‘Ik verzeker me niet voor dingen die ik zelf kan betalen’. En prompt moest ik denken aan de inboedelverzekering. Is dat eigenlijk wel nodig? Ik besloot eens wat pro’s en con’s op een rijtje te zetten.

Wat is een inboedelverzekering?

Met de inboedelverzekering verzeker je je inboedel tegen schade. Hoewel de dekking per aanbieder kan verschillen, verzeker je je in de regel tegen zaken als brand, blikseminslag, waterschade, diefstal en vandalisme. Als je huis bijvoorbeeld afbrandt, dan kun je je inboedel vergoed krijgen via de inboedelverzekering.

De inboedelverzekering heeft alleen betrekking op roerende zaken in het huis. Je tv valt er bijvoorbeeld wél onder, maar als je ingebouwde vaatwasser in de keuken kapot is, dan moet je hiervoor claimen bij je opstalverzekering. Deze verzekering is misschien wel heel gebruikelijk, maar niet verplicht.

Kosten

De premie voor de inboedelverzekering hangt onder meer samen met het formaat van je woning, of je een rieten dak hebt en – in sommige gevallen – met je inkomen. Verzekeraars gaan er soms namelijk vanuit dat je meer (dure) spullen hebt, als je meer verdient. Die zijn zeker nog niet bekend met consuminderaars 😉

Over het algemeen is de premie niet zo heel hoog; een paar euro per maand. Wij betalen momenteel voor de inboedel 6,58 per maand. Daarmee hebben we een standaard eigen risico van 50 euro en zijn we verzekerd voor vrijwel alles, behalve dingen die we zelf doen. Als het raam openstaat en het regent in, waardoor de vloer omhoog komt, hebben we pech. Als we te maken krijgen met nette dieven die géén braaksporen achterlaten, dan hebben we ook pech. En als we te maken krijgen met kortsluiting, dan moeten we dat probleem zelf oplossen, maar zijn we wél verzekerd voor gevolgschade.

Ook interessant: Check hier of je verzekeringspremies nog omlaag kunnen

Voordelen inboedelverzekering

De voordelen van een inboedelverzekering zijn dat je er gemoedsrust van kunt hebben. Je betaalt – in ons geval – nog geen 80 euro per jaar. Dat heb je er met één probleem vaak alweer uit.

Dat is meteen het tweede voordeel: de premie staat niet in verhouding tot wat je uitbetaald krijgt, als dat nodig is. Althans, als je goed verzekerd bent. Dat is uiteraard wel een puntje van aandacht.

Wat veel mensen niet weten: een inboedelverzekering dekt ook de schoonmaakkosten bij brand. En die kunnen stevig oplopen.

Nadelen inboedelverzekering

Als je je maandlasten zoveel mogelijk wilt drukken, dan is elke kostenpost natuurlijk een vervelende, ook al is het een kleine. Dát je premie moet betalen voor iets waarvan je mogelijk nooit gebruik gaat maken, is natuurlijk een nadeel.

Een ander nadeel is dat je nooit vooraf weet of de verzekeraar uit gaat keren. Ik heb hier zelf alleen maar goede ervaringen mee (ter herinnering: de keukensaga), maar ik hoor ook wel eens verhalen over verzekeraars die er alles aan doen om onder betalen uit te komen.

Je moet heel goed opletten op wat je verzekert; als je heel veel waardevolle spullen hebt (denk aan kunst, antiek, horloges, sieraden), dan is daarvoor vaak een aanvullende kostbaarhedenverzekering voor nodig.

Je hebt er niets aan als je te maken krijgt met terrorisme, oorlogen of natuurrampen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wel of geen inboedelverzekering?

Ik moet eerlijk zeggen: ik ben er eigenlijk nog niet over uit. In de eerste instantie dacht ik: als er inboedel vervangen moet worden, dan kunnen we dat zelf betalen. Dus waarom verzekeren? Dat is dan toch geld dat we weer in onze zak kunnen houden.

Maar: alles vervangen – bijvoorbeeld bij brand – kost óók heel veel geld. Daar kun je gemakkelijk 30 jaar premie (2400 euro) voor betalen en dan ben je waarschijnlijk nóg niet eens op de helft.

Voor kleine, losse kapotte dingetjes vind ik het eigenlijk niet waard om een aparte verzekering te hebben. Maar juist voor die dramatische-dingen-die-mogelijk-nooit-voorkomen loont het natuurlijk weer wél.

Wel zag ik via deze vergelijkingstool dat we wél nog goedkoper uit kunnen zijn. De voorwaarden moet ik nog even met elkaar vergelijken, maar de laagste premie die ik tot nu toe gevonden heb is 4,77 per maand. Dat scheelt toch weer een kleine 2 euro/30%. Bij de Opstalverzekering (die hebben we nu als combinatie) zitten we wel al op de goedkoopste plek. Toch maar even kijken of daar nog iets in te winnen is!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Bij ons is ingebroken dit weekend. Alle sieraden weg, manchetknopen, en een tablet die in de slaapkamer lag. Wij hebben geen inboedelverzekering, en het had weinig uitgemaakt. Want van alle sieraden heb ik geen bewijs dat ik ze had. Die heb ik namelijk gekregen (en zijn erfstukken/herinneringen) en ik draag het nauwelijks, dus geen foto’s van. Politie raadde dus aan om van al je sieraden foto’s te maken zodat je kan bewijzen dat je het hebt gehad.
  Verder is een nieuw slot met Pasen ook best prijzig, zo’n 1000 euro. Maar dat is dan weer opstalverzekering…
  Ook interessant is dat de inbrekers het computertje hebben meegenomen waarop werd bijgehouden hoe laat de voordeur open ging (dit computertje hing in een koof, achter een luikje).
  Ik baal er erg van, vooral dat ik ‘geen afscheid’ kon nemen van die sieraden (bijvoorbeeld kettinkje gekregen voor mijn 18e verjaardag, de ring en ketting van mijn overleden oma). Ook al zijn het ‘maar’ spullen..

  1. Wat verschrikkelijk zeg! Natuurlijk zijn het ‘maar’ spullen, maar als er herinneringen aan zitten of het komt uit de familie, dan is het toch heel erg jammer en niet te vervangen, ongeacht het geld dat je ervoor krijgt. Daarnaast lijkt het me ook heel naar dat er iemand in je huis is geweest 🙁 Dat computertje, zou dat bijvoorbeeld later aan jullie hebben kunnen laten zien hoe laat zij ingebroken zijn? Dat klinkt wel professioneel, dat ze dat blijkbaar zelfs hebben opgezocht en meegenomen.

   Goede tip voor wat betreft het maken van foto’s en in ieder geval sterkte met de nasleep..

   1. Ja, computertje hield bij hoe laat de voordeur open ging en was geprogrammeerd voor heel veel lichten in huis (die ook aan en uit gingen als wij weg waren). Maar dat werd niet nog apart opgeslagen op een aparte server ofzo…
    Verder raadt politie antikerntrekbeslag aan op de deuren. Ook al is dat best prijzig, het vertraagt enorm om binnen te komen (dan duurt het ruim 10 minuten ipv nu binnen 1 minuut).
    En van die sieraden: ik vind het eigenlijk steeds erger worden 🙁 Gouden ketting en ring van mijn overleden oma, gouden kettinkje gekregen als kind, pareloorbellen gekregen van mijn partner.. Allemaal dus gekregen of geerfd (zelf koop ik het niet) met speciale gebeurtenissen.
    Nouja, wees gewaarschuwd dus 🙂 Die foto’s is echt een goede tip (waarom twittert de politie dat niet?!)

    1. Kun je nog wel aangifte doen voor die sieraden? En misschien heb je nog foto’s van bijvoorbeeld oma die die ketting en ring droeg? Dat zal voor de verzekering wel niet genoeg zijn, maar wie weet duiken ze nog eens op en dan sta je misschien wel wat sterker in het terugkrijgen van die spullen. Op Opsporing Verzocht laten ze ook wel eens van dat soort dingen zien, dus blijkbaar kan dat wel…

 2. Als je verzekerd bent krijg je bij brand ook hulp via de stichting salvage. Deze treedt op namens de verzekeraars en wordt veelal door de brandweer al gebeld. Kijk maar eens op de website. Heb gezien hoe bij een brand in een appartementengebouwen de verzekerde bewoners meteen werden geholpen. De niet verzekerde stonden in hun nachtgoed op straat en konden het verder zelf uitzoeken. Alleen al om deze reden hou ik mijn verzekering. En als je een koophuis hebt is het handig om opstal en inboedel bij dezelfde af te sluiten. Geen discussie over wie wat betaalt.

 3. Ik wist inderdaad ook niet dat ze ook de schoonmaakkosten bij een brand vergoeden. Nooit aan gedacht ook! Als je alleen al daaraan denkt is zo’n verzekering het dan wel waard. Zeker als je maar die 4 euro nogwat per maand hoeft te betalen.

 4. Wij hebben brand in de garage gehad. Salvage kwam s nachts meteen langs, net als een schoonmaakteam voor de lichte rookschade in huis.

  Ik had verwacht dat er voor een paar duizend euro aan spullen stond (gereedschap, elektrische bakfiets, kinderwagen, vriezers, bouwmateriaal). Blij dat we goed verzekerd waren, want het liep op tot €11000.-!
  Kosten van een schoonmaakbedrijf en berging van de spullen werd ook vergoed.

  Dus ja, inboedelverzekering is t wel waard. Ik verzeker verder ook niets wat ik niet kan betalen, maar deze bedragen zijn anders bijna niet op te hoesten.

 5. Ik heb ook moeite met het concept van verzekeringen. Qua ziektekostenverzekering valt het me op dat de meeste fysiotherapeuten en meer van dat soort therapeuten niet eens meer contracten afsluiten met verzekeraars en hun cliënten zelfs afraden zich hiervoor aanvullend te verzekeren, vooral voor tijdelijke klachten. Zo duur is een fysio niet en je haalt de premie er niet eens uit. Ziekenhuisopname wordt alweer duurder qua kosten. Vandaar dat ik alleen basisverzekering aanhoud voor die grote dingen en het hoogste eigen risico e.d. Voor andere verzekeringen hetzelfde. Ik had ooit een dierenartsverzekering, maar heb gemerkt dat je veel hogere premie betaalt dan je kosten zijn en ze vergoeden steeds minder. Ik heb daarvoor nu ‘gewoon’ een spaarpot. Inboedelverzekering heb ik dezelfde twijfels als je in je artikel noemt. Enige echte waarde in mijn huis is mijn computer, omdat ik die voor mijn werk nodig heb en nog geen dag zonder kan. Maar ook daarvoor heb ik een buffer. Mooi als je het van de verzekering terugkrijgt, maar weegt het op tegen de premie al die jaren? Voor de rest heb ik niet echt spullen van waarde. Geen sieraden, geen tv, geen audioapparatuur (ik kijk tv en luister muziek via de computer die toch in de woonkamer staat), geen dure meubels. Toch houd ik het denk ik wel aan. Twee jaar terug had ik enorme lekkage door gesprongen leidingen bij de bovenburen, en de waterschade aan mijn houten vloer heeft mijn verzekering vergoed. Ook werden de plafonds en muren geverfd, maar ben even vergeten of de woningbouw die kosten droeg of dat het via mijn verzekering ging. Alhoewel de schade nou ook weer niet zo groot was dat ik het niet zelf had kunnen dragen. Kortom, ik ben er nog niet uit! Zit ook in de Nederlandse aard he, alles verzekeren wat los en vast zit!

 6. @ astrid, onze dochter heeft haar pols op een vervelende plek gebroken en heeft twee jaren 20 fysio behandelingen gehad en omdat ze naar een sportfysio moest (doorverwezen door “gewone ” fysio waren de kosten EUR 62 per half uur (de gewone fysio was overigens ook al EUR 46 per half uur). Dat vind ik best wel duur. Nu heb ik, door een extra pakket van mijn werkgever, 25 fysio behandelingen per jaar (en zij dus ook) maar als je echt wat hebt dan is het zo op.

 7. Ik vind dit soort dingen ook erg lastig. De kans dat je iets gebeurt is vaak erg klein. Maar áls het je dan gebeurt, dan ben je blij dat je verzekerd bent. In mijn familie laatst nog een treffend voorbeeld: tijdens de nieuwjaarsnacht kwam er een brandende (onverzekerde) auto (zonder inzittende) af op het huis van mijn zwager. Deze raakte nét hun huis niet, maar kwam tegen hun auto tot stilstand. Gevolg: auto naar de knoppen, enorm veel rookschade aan hun huis. Het liep in de tienduizenden euro’s.
  Gelukkig waren ze goed verzekerd, maar nog dekt de verzekering alle kosten niet.
  Tsjah, dan denk ik: de kans dat zoiets je gebeurt is héél klein. Maar áls het je gebeurt…

  1. Maar dat is toch helemaal geen moeilijke afweging, een paar euro per maand voor een risico dat in de tienduizenden euro’s kan lopen. Je bent gek als je het niet doet. En onderschat vooral ook niet de waarde van de hulp de je krijgt van de verzekering bij het schoonmaken en regelen van spoedzaken.

 8. Ga toch eens kijken, volgens mij kon ik toen niets anders als ik aansprakelijkheid wilde dekken. Even checken. In NL hadden we er in ons dijkhuisje geen glasverzekering, maar toen we twee meter hoge ramen met hr++++++++ glas hadden en twee kinderen, toch maar wel 🙂

 9. Wat heb jij uiteindelijk gekozen Adine? Ik kan niet zoveel vinden over de woonverzekering v/s vervangende woonruimte/huurwoning en hoe lang je daarvan gebruik kunt maken. Pricewise verwijst naar de WBV of gemeente. De gemeente verwijst naar de verhuurder. Die verwijst naar de inboedelverzekeraar, die vindt het logisch dat een nieuw adres een nieuwe inboedelverzekering wordt. De verzekeraar weet verder niets m.b.t. WBV of gemeente. Voor je meeste spullen geldt minimaal 3 jaar nieuwwaarde garantie. Als je de bonnetjes na bijv. brand of diefstal nog hebt? Voor sommige spullen gelden maximale bedragen, zoals sieraden, computers, kunst, muziekinstrumenten en dure merkartikelen. Deze specifieke spullen en bedragen vind je in de voorwaarden (die kunnen wijzigen). De WBV doet de opstalverzekering. I.h.a. zegt ‘iedereen wat anders’ e/o verwijst naar elkaar. Mag ik je vragen, hoe jij ernaar kijkt?

  1. Ik heb er wel eentje, bij Inshared, voor 4,78 euro per maand om precies te zijn. Dat vind ik het wel waard ten opzichte van wanneer je alles moet vervangen, ook al krijg je daar de nieuwwaarde niet meer voor en zijn er vaste bedragen. En wat bedoel je precies met woonverzekering vs vervangende woonruimte/huurwoning? Gaat het dan om twee plekken waar je zit en of je dan twee verzekeringen hebt, of wil je weten of je de verzekering zou moeten kunnen verhuizen, ipv een nieuwe afsluiten?

 10. Allianz Direct ging augustus 2021 van 4,92 naar 5,28. Inboedel 3,91 + aansprakelijkheid 1,37 om precies te zijn ;-). Dekking en eigen risico zijn natuurlijk ook factoren. Ik zit op 1 plek, maar bij calamiteiten als brand (onlangs bij de buren) kunnen kosten bij (langere) vervangende woonruimte wel oplopen. Kostenbesparen gebeurt tegenwoordig bijv. eerder door minder onderhoud en ouderen moeten langer thuiswonen (in een appartementencomplex).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.