Overstappen naar een nieuwe energieleverancier

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier

Een van de makkelijkste manieren om elke maand geld te besparen, is overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Nu kan dat natuurlijk niet elke maand, maar in veel gevallen wel elk jaar. Zelf dacht ik dat we dat voorlopig niet nodig hadden; tot nu toe zat ik altijd ontzettend tevreden bij Greenchoice. Tot nu toe. Nadat we voor het weekend de eindafrekening kregen, waarop stond dat er nog zo’n 200 euro bijbetaald moest worden, viel me iets op: we hadden best wat minder gas verbruikt, maar moesten hier meer voor betalen. 

Prijsverhoging ten opzichte van 2016

Ik besloot de jaarafrekening van 2016 er eens bij te pakken. Toen bleek al snel hoe de vork in de steel zat: de tarieven waren stevig omhoog gegaan! ‘Kaal’ betaalden we voor stroom vorig jaar nog 0,03776. Op de nieuwe afrekening stond daarvoor een bedrag van 0,05000 (ex. btw). Ook de andere kosten, zoals energiebelasting, vaste leveringskosten en de netbeheerkosten waren gestegen.

Het resultaat in prijs: voor een toename van 10% in verbruik, betalen we nu zo’n 40% meer!

Het gasverbruik was met bijna 200 kuub omlaag gegaan, maar de totaalkosten waren met zo’n 25 euro gestegen. De oorzaak? De ‘kale’ gasprijs is van 0,19429 naar 0,26050 gestegen!

Tijd om over te stappen.

Rondje vergelijken

De makkelijkste manier om dan te kijken wat het goedkoopst is, vind ik toch via een vergelijkingstool of via Gaslicht.com. Na het invullen van het huidige verbruik, kwam E.on als goedkoopste uit de bus. Voor de zekerheid vergelijk ik dan ook altijd nog even de tarieven per eenheid, zodat het voordeel ‘m niet alleen zit in de cashback. Als je dan een stevige winter krijgt, dan kun je alsnog een hoop extra kwijt zijn.

Verder kan ik er eigenlijk niet een langer verhaal van maken. Het is een kwestie van adres invullen en doorsturen. Vervolgens wordt je oude contract automatisch opgezegd en gaat je nieuwe contract in. Met 14 dagen bedenktijd nog, dus mochten we ons om wat voor reden tóch bedenken, dan kan dat.

Deze aanbieding is voor een jaar, dus ik heb aangegeven dat ik een melding wil ontvangen op het moment dat het contract bijna afloopt. Kijken we dan wel weer verder 🙂

Dus: overstappen scheelt écht, ook als je denkt bij de goedkoopste te zitten!

Ben jij onlangs nog overgestapt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Nee wij zijn nog nooit overgestapt en dat gaan we ook niet doen.
  Al tig jaar zitten we bij dezelfde, meestal neem ik een 3 jarig contract.. aan het eind van het contract ga ik wel altijd in gevecht met een leiding gevende en tot nu toe krijg ik het iedere keer voor elkaar om de gas en electra prijs voor een leuk tarief te krijgen en tot nu toe kregen we ook ieder jaar op de eind afrekening terug.
  We blijven dus gewoon lekker zitten 😉

  1. Haha, zo kan het ook ja! Overigens wel jammer dat je dan steeds die strijd aan moet gaan; je bent dan toch een behoorlijk prettige en loyale klant, lijkt me, als je steeds 3-jarige contracten afsluit en NIET overstapt. Dat mag dan toch ook wel beloond worden zonder al teveel tegenstribbelen.

 2. Ik stap ook ieder jaar over, het is inderdaad een gemakkelijke manier om wat meer geld in je zak te houden. Hou wel goed de einddatum in de gaten want ik vind de reminder die je krijgt aan de late kant. De bonus die je krijgt kan per maand ook stevig verschillen, dus ik ga een maand of drie voor de einddatum al zoeken voor een nieuw contract, dan hoef je niet te haasten en kunt een goede aanbieding meteen aanpakken. Bij mij zijn de tarieven minder belangrijk daar ik minimaal energie verbruik.

  1. Goed om te weten dat die reminder wat laat komt! Ik zet ‘m zelf in m’n agenda voor eind komend jaar, dan zit ik inderdaad ook op ongeveer 3 maanden vooraf. Hier verbruiken we nog wel relatief veel, dus vandaar de focus op tarieven. De bonus is dan – hopelijk – mooi extra meegenomen!

 3. Wij zijn net overgestapt van e.neco naar Green.choice! Ook via de site van Ben Woldringh idd. Deze kwam voor ons niet als goedkoopste uit de bus, maar na even scrollen zag ik wel dat deze per m3 en kwh toch goedkoper was dan de rest. Alleen zat hier niet een overstapbonus bij. Het is altijd goed kijken welke je kiest hoor, zo’n bonus zegt niet alles!

 4. Ik had vorig jaar ook zo’n overstapbonus en kwam er ook achter dat er een speciaal tarief voor het eerste jaar gold. Nu gaan we binnenkort verhuizen dus heb ik geen zin meer in gedoe, maar dat vond ik ook wel een tricky toestand.

  1. Ja, dat is echt iets waar je goed op moet letten. Je moet maar zo bedenken: het loont voor hen de moeite om jou naar hen te krijgen. Dan investeren ze misschien in het eerste jaar, maar daarna willen ze dat écht wel terugverdienen. Dan moet je in feite blijven overstappen, zodat je ze wat dat betreft te slim af bent. Ik ga volgend jaar ook zeker weer naar Greenchoice kijken, want grote kans dat ik dan weer gebruik kan maken van een voordeeltarief.

 5. Ik ben net voor de eerste keer overgestapt. Altijd bij de Nuon gezeten en nu voor een welkomstbonus overgestapt naar Oxxio. Tarieven zijn nagenoeg gelijk. Maar eerlijk gezegd vind ik het heel spannend. Heb ik toch iets over het hoofd gezien? Want een welkomstbonus van € 200 klinkt bijna te goed om waar te zijn.

  1. Wat vooral belangrijk is, is dat je naar de eenheidsprijzen kijkt; de bonus zegt weinig als je bv een veel hoger gas-/stroomtarief betaalt. En: kijk volgend jaar ook weer, want vaak geldt je tarief maar 1 jaar en daarna wordt het ‘stiekem’ verhoogd, vaak naar stevig boven dat van de concurrent, zie mijn verhaal 😉

 6. Wij stappen tegenwoordig ook elk jaar over. Voor ons is de hoogte van de welkomstpremie (die je bij het afscheid krijgt) het belangrijkst. Aangezien we zelf zonnepanelen hebben en minder stroom verbruiken dan dat we opwekken, is het tarief van 1 kWh minder van belang en tevens verbruiken we maar weinig gas waardoor de prijs hiervan ook minder belangrijk is.

  Goed dat jullie overgestapt zijn. Het is altijd lonend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.