Voorkom voedselverspilling en bespaar geld: deze verse dingen kun je invriezen

Verse dingen invriezen

Om wat minder geld kwijt te zijn aan boodschappen, ben ik op dit moment niet alleen bezig met het huis opruimen, maar ook met het huis leeg eten. Of mijn kasten en vriezer en dergelijken. Hoewel ik ver kom, merk ik dat de verse dingen soms wel aangevuld moeten worden. Dan kom ik wel een beetje in een spagaat, want ik wil zo min mogelijk naar de winkel, maar kan ook niet een enorme berg verse spullen kopen, omdat ik dan weer de helft weg kan gooien. Maar nu heb ik daar toch een oplossing voor: invriezen! Lees hier welke tips mij helpen om mijn boodschappenbudget op 20 euro per week te houden.

Welke verse dingen kun je zoal invriezen?

Van sommige dingen wist ik al dat dat kon. Zo vries ik nu banaan (in stukjes) in voor bijvoorbeeld bananenpannenkoekjes en ijs (dat laatste moet ik nog steeds proberen!) en ligt er al jaren geraspte kaas in de vriezer. Niet hetzelfde zakje natuurlijk, maar op een bepaald moment verzamel ik alle kontjes en gooi ik die door de keukenmachine. Meestal levert dat toch weer (bijna) een kilo op. En anders was het weggegaan!

Lees ook: Tips & Tricks voor een succesvolle meal prep

Nu ontdekte ik echter een lijstje met nog meer verse dingen die je kunt invriezen:

 • Melk > voor mij heel handig, want ik lust geen melk, maar heb het soms wel nodig voor recepten. Dan zit ik altijd weer met een pak dat weggegooid wordt, dat hoeft nu dan hopelijk niet meer!
 • Roomkaas > ontdooid heeft dit wel een iets andere consistentie, dus ik zou dit alleen doen als ik een restje over heb, zodat ik het later bijvoorbeeld in een pastasaus of een ander warm gerecht kan gebruiken
 • Eieren > die krijg ik meestal wel op, maar misschien een goede tip voor als ze in de aanbieding zijn. Je moet ze dan wel breken en bijvoorbeeld in een siliconen muffinvorm invriezen.
 • Boter > hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor melk. Zou dat ook lukken met die kleine kuipjes die je wel eens ergens bij krijgt?
 • Yoghurt > Ook weer handig voor restjes, zeker als ik weet dat ik een paar dagen niet thuis ben, maar de boel niet meer op krijg
 • Allerlei soorten fruit > Ik vind het dan niet altijd superlekker meer, maar het is wel perfect voor sauzen, smoothies, ijs of in het ontbijt.
 • Appelmoes > Dit maakte ik altijd in, maar invriezen is veel makkelijker. Bovendien lukt dat ook beter in kleine porties, iets wat wel fijn is voor een kleiner huishouden
 • Courgette > dit krijg ik meestal wel op, maar is rond deze tijd vaak in de aanbieding, dus dan kan ik best eens overwegen om groter in te slaan en deels in te vriezen. Later heerlijk in bijvoorbeeld pastasauzen!
 • Knoflook > dit is ideaal, want ze drogen bij mij altijd uit voor ik die drie trossen uit het zakje gebruikt heb. Invriezen kan als geheel of per teen. Dat ga ik de volgende keer dat ik knoflook koop zeker doen!
 • Gember > even schoonmaken, in stukjes snijden en in de vriezer doen. Je kunt ‘m er eventueel ook in z’n geheel in doen, maar dan wordt het met snijden (erna) wat lastiger
 • Tortilla’s > je kunt dus met een gerust hart zo’n grotere verpakking kopen óf eens een voorraadje zelf bakken
 • Verse pastasaus > fijn als de tomaten in het seizoen zijn en je kunt kilo’s krijgen voor weinig geld. Als je een basisversie maakt, kun je die later altijd nog ‘aankleden’

Als ik dan mijn maaltijdplanning maak, dan probeer ik dit ook zoveel mogelijk af te stemmen op wat er nog ingevroren is. Want: het is natuurlijk ook niet goed om dingen jaren in de vriezer te laten liggen.

Op deze manier bespaar ik enorm veel geld en lukte het me om – samen met mijn kat – voor ongeveer 20 euro per week aan boodschappen rond te komen!

Zoals je ziet zijn er dus veel verse dingen die je kunt invriezen. Zo bespaar je een hoop geld en moeite en verspil je niets. Wat vries jij zoal in?

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Prei! Ik koop altijd een aantal stengels tegelijk, snijd ze in ringen en na het wassen doe ik ze in zakken in de diepvries. Behalve lang houdbaar is het ook fijn als ik minder tijd heb om het gebruiksklaar te hebben.
  Voor preiquiche, bruine bonen met gesmoorde prei, aardappel/preisoep.
  De tip van de knoflook is een goeie. Bij mij eindigen die ook altijd in de vuilnisbak,
  Ik hou erg van knoflook maar wil niet elke dag die geur verspreiden dus doe ik eeuwig met zo'n netje.

 2. Appelmoes is zeker handig, hoewel je het ook best een tijdje in potten kunt bewaren. Bij het invriezen doe ik de appelmoes in (diepvries)zakjes die ik in vierkante plastig bakjes leg. Als het dan bevroren is, haal ik de zakjes uit de bakjes en leg ze terug in de vriezer. Op die manier kun je je bakjes gewoon blijven gebruiken en stapelt de bevroren appelmoes beter vanwege de vorm.
  Verder vries ik soepgroente, brood, cake (in plakjes gesneden, per 2 verpakt) en restjes eten in, altijd handig. Hebben we eens per 2 weken een restjesmaaltijd, desnoods met een kop soep erbij.
  Kool, prei e.d. vind ik minder, dat wordt zo waterig (bij mij tenminste). Als ik het al invries, doe ik het ongewassen en ongekookt.

  1. Slim, van die zakjes! Koop je dan ook extra stevige exemplaren? Ik heb het wel eens in boterhamzakjes gedaan (met wat anders, maar dat leek qua consistentie wel op appelmoes), en dat zat daarna door heel m'n vriezer 😐

 3. Ik koop bij de turkse winkel (of op de markt) gewoon 1 losse bol knoflook ipv zo'n netje met 2 of 3 bollen uit de supermarkt. Die ene bol krijgen wij met zn tweeen meestal wel op voordat hij slecht wordt.
  Lara

 4. Rode kool gesneden in porties, heerlijk als je dit kant en klaar uit de vriezer kunt pakken. Geen paarse vingers en snel lekker gaarstoven in een uitje, veel kruiden en stukjes appel
  Groet Élisabeth

 5. Vleeswaren vries ik ook in: schouderham en ontbijtspek, dat wordt wel iets wateriger van structuur maar dat gebruik ik toch nooit zo op brood meer, of met gebakken ei of als smaakmaker. Gebraden gehakt, berliner, osseworst, grillworst en corned beef komen zoal in mij op. Ook gewoon stuk kaas, wordt iets korreliger. Kaas voor op brood is toch altijd brokkel en die is snel op.
  En natuurlijk allerlei restjes. Ik heb 10 lades en op veel staat sticker en ik hou in worddocumentje lijsten ervan bij met de datum van invriezen erbij anders heb ik geen overzicht meer. Ik ben nu het oudere spul aan het opmaken.

 6. Citroengras en limoenblaadjes vries ik in (voor pad thai enzo). Verder maak ik vaak maaltijden voor 2-3 keer en dat vries ik dan in per portie van 1 of 2. En brood vries ik in als het net van de bakker komt.
  Mariska

 7. Schijfjes citroen, limoen en sinaasappel in vershoudfolie. Zodat ik ze per stuk kan pakken. Partjes citroen voor bij de vis.
  Verse kruiden in olie in ijsblokjes vorm.
  Gesnipperde ui, gesneden prei, paprika, courgette, voor in ovenschotels en sauzen. Soepgroenten, wokgroente. Chilipepers, die ik bevroren knip boven de pan, geen snijplank of vingers onder de zaadjes.
  bietjes, gekookt, geschild en gesneden. wortels, geschrapt en gesneden. Pompoen, geschild en gesneden. Allerlei restjes gegaarde groente of vlees. Jus in ijsblokvormpjes.
  Een paar plakken huisgemaakte cake.
  Kwark, crème fraiche, kokosmelk. Currypasta in de hoeveelheid waarmee ik het kook.
  Spinazie en bladgroente voor in smoothies, gewassen en schoongemaakt in de hoeveelheid waarin het gebruikt wordt.
  Bouillon, zelf getrokken in een 10 liter pan, laten doorkoken tot 5 liter, invriezen per 500 ML. Koffiemelk. Ik heb elke twee weken een klein beetje nodig, gebruik het soms om te koken en drink een enkele keer zelf koffie. De cupjes vind ik veel te veel afval geven.
  Broodkapjes, tot ik er genoeg heb voor tosti's of wentelteefjes. Eiwit en eigeel gescheiden. Ik maak soms banketbakkersroom, custard, merengues of pavlova en bevries het overblijfsel.

  Petra

 8. ik heb een tijdje van die houdbare meeneempakjes gebruikt. vond ik goedkoper dan steeds een bijna vol pak weg moeten gooien. Tegenwoordig drinkt dochterlief graag chocolademelk dus heb ik weer pakken melk.
  verder vries ik veel restjes in. prei, bloemkoolstronkjes, restjes peen etc. voor de soep of roerbakgerechten en pastasausen.

 9. Ik bewaar heel veel in jampotten. Knoflook in de koelkast in een jampotje stinkt niet. En invriezen in een pot gaat prima, als je ‘m niet helemaal vol doet (dan vriest ‘ie kapot). Grote potten van augurken of zo passen precies in mijn diepvrieslades. Bovendien verkleurt glas niet en geeft het geen geur af. Milieuvriendelijk en goedkoop!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.