Verse kruiden en avocado invriezen… en nog meer vriestips

verse kruiden avocado invriezen

Na het organizen van mijn koelkast, ben ik ook aan het kijken naar mogelijkheden om de vriezer nóg wat efficiënter te gebruiken. Sinds we een jaar of twee geleden een nieuwe vriezer kochten, hebben we veel meer ruimte om te organiseren. En ja, ik weet dat organiseren juist belangrijk is met weinig ruimte, maar persoonlijk vind ik het met meer ruimte altijd nét wat makkelijker 😉 Om de druk in de koelkast te verlichten, experimenteer ik ook regelmatig met het invriezen van nieuwe dingen, zoals verse kruiden en avocado.

Verse kruiden invriezen

Om maar meteen met die verse kruiden te beginnen; het liefst eet ik die natuurlijk helemaal vers, maar dat lukt niet altijd. Wel van wat in de tuin staat, maar wat in een potje staat lijkt altijd een tragische dood te sterven. Iets met zwarte vingers. Dan is het natuurlijk fijn als je daar nog iets van weet te redden.

Ik heb de kruiden wel eens gehakt ingevroren in van die ijsblokjesvormen. Best handig, maar dan heb je vaak ook wel meteen een overdosis aan kruiden. Tegenwoordig vries ik gewoon takjes in. Even afspoelen, droogdeppen en in zo’n diepvrieszakje wegleggen. Heb ik iets nodig, dan breek ik het af. Ik gebruik deze kruiden wel alleen in warme gerechten, want je krijgt ze natuurlijk nooit meer zo knapperig vers als voor het invriezen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Avocado invriezen

Volgens mij ben ik één van die weinige mensen die avocado niet lekker vindt. Ik kan er de charme gewoon niet van ontdekken. Tegelijkertijd weet ik wél dat ze heel gezond zijn en dat verleidt me er toch toe ze af en toe te kopen als ze in de aanbieding zijn. Gaan ze natuurlijk ook vaak niet op, dus ik besloot eens te kijken of deze in te vriezen zijn. En ja hoor, je kunt zowel een halve als een hele avocado invriezen, maar dit ook gepureerd doen. Een hele avocado stop je gewoon met schil en al in de vriezer. Gepureerd is het handiger om porties te maken in bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder. Als je nog een halve over hebt, kun je die het beste even schillen en in stukjes of schijfjes snijden en die invriezen.

Ook hier geldt weer: vers is de kwaliteit natuurlijk altijd nét een beetje beter.

Kaas invriezen

Mijn persoonlijke favoriet is nog steeds: kaas invriezen. Ik heb het overigens nog nooit geprobeerd als blok, maar geraspt is dit ideaal. Zowel bij gekochte geraspte kaas als bij zelf geraspte kaas. Meestal bewaar ik de laatste stukjes kaas (jeweetwel, die bijna niet meer te snijden zijn) en gooi ik die eens in de zoveel tijd door de keukenmachine. Vervolgens doe ik het in zo’n zakje met zipsluiting en pak ik het als ik het nodig heb. Ideaal voor warme gerechten. Trouwens ook voor Rosalie; als je wat van die bevroren kaas op de hete pasta doet, koelt het meteen mooi af.

Koekjes invriezen

Heel eerlijk: dit komt hier niet zo vaak voor. We hebben sowieso niet vaak koekjes en als we ze hebben, gaan ze vaak in één of twee keer op. Toch begint het nu wat vaker te komen; bijvoorbeeld omdat er over is na een bezoek of we wat gebakken hebben. Ik wikkel ze dan (na het bakken uiteraard wel eerst even af laten koelen) per stuk in wat huishoudfolie en stop ze daarna weer in zo’n zakje. Dat laatste is niet echt nodig, maar voorkomt dat ze overal door de vriezer rollen.

Wijn invriezen

Ook dit komt hier vrijwel nooit voor, maar ik heb de vraag wel eens gekregen, dus hey.. Ja, ook wijn kun je invriezen. In ijsblokvormpjes. Niet om je glas over een maand of wat weer te vullen, maar wel voor sauzen of een (ossenstaart)soepje.

Room invriezen

Ken je dat, heb je een pakje room van 250 ml, heb je voor een recept maar 200 ml nodig. En hoewel je die 50 ml nog makkelijk ergens in kunt gooien, vergeet je het al snel en loopt het binnen een week nog net niet je koelkast uit. Ook dat gaat hier tegenwoordig dus in ijsblokvormpjes. Ideaal voor als je een klein scheutje nodig hebt, of als je een paar van dat soort restjes bij elkaar hebt voor een volledige portie.

Pasta invriezen

Niet die met chocolade, maar de Italiaanse pasta. Geadviseerd wordt om dat met een beetje olijfolie te doen. Zelf vind ik het lekkerder als de pasta en de saus door elkaar gaan en later weer ontdooid/opgewarmd worden met een scheutje water en het deksel op de pan.

Rijst invriezen

Net als pasta, maak ik rijst ook standaard te veel. Gelukkig is dat ook prima in te vriezen: gewoon even af laten koelen en daarna in een ziplockzakje. Het kan natuurlijk ook in een bakje, maar in zo’n zakje kun je de rijst eventueel ook nog makkelijker in porties gebruiken. Mijn favoriete toepassing: nasi van maken.

Even heel nieuwsgierig; wat vries jij allemaal in? En wat is jouw grootste vriezer-hack?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Ik koop kilo’s komijnen kaas. Is niet naast de deur, wel voordelig. 1 kilo per maand. De rest vries ik in. Gaat goed.

  2. Heb per ongeluk een keer een blok extra belegen kaas ingevroren. Wij vonden het geen succes, de smaak bleef wel goed maar de kaas brokkelde af bij het schaven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.