Stroomverbruik: nog iets aan te doen?

Hoewel ik er best wel op let, vind ik mijn stroomverbruik toch wel aan de hoge kant. Als ik op basis van januari zou gaan doorrekenen, dan kom ik met beide meters samen toch uit op zo’n 3000kWh. Waar komt dat toch vandaan?

Tijdens de winterdagen verbruik ik inderdaad sowieso meer stroom dan in de zomer, denk ik. De pelletkachel draait de hele dag en als het erg koud is, laat ik hem ’s nachts ook aan staan. Ook heb ik verlichting rondom het huis, die – zodra het donker wordt – gedeeltelijk aanspringt. Er zijn ook een paar lampen die alleen op beweging reageren. De ‘vaste’ lampen zijn allemaal voorzien van een LED-lamp.

Qua apparaten staan de vriezer, koelkast, cv, router, TimeCapsule (ook voor netwerk) en de inbouwoven altijd aan. Apparaten rondom de tv en computer zet ik pas aan als ik ze gebruik, daarna gaan ze weer uit. Zodra het een beetje donker wordt en de gordijnen dicht gaan, doe ik lampen aan. Meestal wel alleen in de ruimte waar ik zit en ook daar weer meestal alleen LED. Tot slot werk ik natuurlijk thuis, dus staat er ook praktisch de hele dag wel een computer aan. Als ik even weg moet dan zet ik deze op sluimerstand of helemaal uit, even afhankelijk van of ik ergens mee bezig ben wat tussentijds beter niet gesloten kan worden.

Dan zijn er natuurlijk nog de incidentele dingen als de vaatwasser en de wasmachine. Gemiddeld draai ik ongeveer 1 was per week/twee weken. De vaatwasser gaat meestal ook maar maximaal 2x per week aan. Bij bezoek/uitgebreid koken wel vaker, maar niet vaak genoeg om er een hoger gemiddelde van te maken. Als ik tv kijk, dan doe ik dat ook regelmatig op het grote scherm, dat is volgens mij ook een stroomvreter. Bovendien moet dan niet alleen het scherm aan, maar ook de dvd-speler of het satellietkastje.

En nu?
Voor zover ik nu kan zien, kom ik in februari al een stuk lager uit dan januari. Nu was januari natuurlijk ook een hectische maand; veel schoonmaken, opruimen, extra wassen draaien, enzovoorts. De 250 die ik gecombineerd gebruikt heb, hoeven dus helemaal niet representatief te zijn voor de rest van het jaar. Zoals het er nu uitziet, zou ik in februari op ongeveer 2/3 van het stroomverbruik uitkomen. Nu is februari natuurlijk wel een kortere maand, dus ik wil in maart vooral wat extra aandacht besteden aan slim energie gebruiken. Niet in het donker of in de kou gaan zitten, maar wel kijken of er tóch niet nog wat mogelijkheden zijn om het verbruik wat te drukken. Volgens Nibud ligt het gemiddelde energieverbruik van een eenpersoonshuishouden op 2010 kWh per jaar, gemiddeld zo’n 167,5 per maand. Dat lijkt me voor maart een mooi streven. En daarna misschien nog wel iets verder afbouwen, als de kachel niet meer dagelijks brandt en de verlichting pas veel later ingeschakeld wordt.

Gas
Voor gas hoef ik helemaal niet zo’n lang verhaal te tikken; daar zit ik heel erg goed. Hetzelfde Nibud gaat voor een vrijstaande woning uit van 2.220 kuub per jaar. Dankzij mijn pelletkachel (en de toch zachte winter) kom ik als ik zo doorga op amper 500 kuub in het jaar uit. Een enorm verschil met de ruim 3.500 waar we eerder (in de kou!) jaarlijks al snel op zaten. Dat is zelfs nog minder dan ze aangeven voor een flat!

Kortom
Ik ga in stapjes eens kijken of aan de ene kant mijn energieverbruik te reduceren is en aan de andere kant mijn comfort te optimaliseren is. In maart begin ik met het stroomverbruik. Misschien kan ik ergens nog wel een verbruiksmeter lenen om eens te controleren wat apparaten nu écht verbruiken. Of misschien zelf in investeren. Naar aanleiding van de resultaten in maart hoop ik een aantal concrete stappen te kunnen zetten. Dingen waar ik zelf zo even aan denk zijn bijvoorbeeld nogmaals de vriezer ontdooien, kijken of er een betere instelling is voor de koelkast (en checken in hoeverre ik die eigenlijk wel gebruik…), me toch eens verdiepen in de instellingen van de cv, de bewegingsmelders op de lampen juist instellen (reageren nu soms wel heel gevoelig), enzovoorts. Sommige dingen doe ik misschien al wel in maart, maar als ik daar pas vanaf april aan toe kom, is het ook niet erg.

Houden jullie je energieverbruik scherp in de gaten en zo ja, wat doe je dan met de uitkomsten? Probeer je elke keer weer manieren te vinden om het verbruik te verminderen, of ben je ook wel tevreden met hoe het nu is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

56 Comments
 1. Wij houden het niet strak in de gaten, maar proberen gewoon zuinig te zijn. We hoeven al jaren niet veel bij te betalen, we zijn vrij constant in het gebruik…
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Wij hadden een hoge rekening en zijn nu een tijdje meerdere malen per dag het verbruik aan het opschrijven. Dat heeft al wel wat inzichtgegeven. o.a. oudere apparaten en de vloerverwarming in de badkamer.

 3. Wij 1800 stroom, 1000 gas, vind ik zelf netjes voor een gezin van zes, zonder verdere verwarming
  Wij denken nu aan spouw en vloer isolatie, houten vloer, lage kruipruimte, ik zoek op je blog of je dit ook hebt gedaan, maar kan het nog niet helemaal vinden. Heb jij dit gedaan of toch niet, meen dat ik het een keer gelezen had.

  1. Ik stond op het punt om spouwmuurisolatie uit te laten voeren, maar dat bleek hier toch niets op te leveren. Nu denk ik dat ik voor bodemisolatie ga, mits dat mogelijk is. Ik heb al offertes enzo, maar we moeten nog even kijken naar de vloer; is er een luik? En is er voldoende ruimte? Als dat kan, dan geldt daarop nu nog subsidie en zou dat ook echt rendement opleveren die in verhouding staat met de investering. Maar dat is iets voor maart; mijn korting loopt nog tot 1 april, daarna wordt het weer iets minder interessant, dus ik zal er in maart echt even mee bezig moeten.

  2. @eerste anoniem,1800 kwh elektricitei voor een gezin van 6 personen ? Dat is wel een heel laag verbruik en ik vraag me af hoe jullie 'dat' doen. Wij zijn met twee en op vorige jaarafrekening stond 3169 kwh elektriciteit (dag en nachttarief samen) Ik noteer elke week de meterstanden van water, gas en elektriciteit en ons verbruik voor elektriciteit ligt een pak hoger ondanks we zuinig omspringen met energie.
   Geen verlichting aan in ruimtes waar niemand is, zo goed als alle verlichting zijn zuinig ledlampen. Sanitair water wordt hier verwarmd met warmtepompboiler die enkel een paar uur op nachttarief staat, koelkast is recent en invertortype dus energiezuinig. Wij hebben geen droogkast, geen vaatwasmachine. Wel twee grote diepvriezers (ongeveer 10 jaar oud en in die tijd 'zuinige toestellen') en een plasma tv die wellicht veel verbruiken. Idem voor de decoder en de routers van telenet….
   1800 kwh elektriciteit voor 6 man is heel weinig. Ik veronderstel dat jullie per week toch een aantal wasmachines moeten draaien of wordt de was buitenshuis gedaan ? Ik zou echt jullie geheim voor zo'n laag energieverbruik willen kennen….liesbet

  3. Ik vind het ook heel knap als je met zo'n laag verbruik uitkomt. Helaas hoor je vervolgens nooit terug hoe mensen dat dan doen, hoe groot (klein) het huis is en wat ze er allemaal voor laten. Ook hoor ik vaak dat je de cv-ketel moet tunen, maar hoe……dat wordt dan vervolgens nooit verteld.
   Jammer, want aan alleen maar pochen (zo voelt het toch een beetje) heb je weer zo weinig.

  4. @jolanda, de cv-ketel tunen, tja daar heb ik ook al over gehoord maar ik weet in de verste verte ook niet hoe dat moet, evenals het 'correct afstellen van de stooklijn'….. Ik durf er echt niet aan beginnen om 'in' dat programma van de ketel te gaan waar er instellingen kunnen aangepast worden uit schrik van meer kwaad of goed mee te doen. liesbet

  5. Okay, wij wonen in zuidholland, jammer, maar bedankt voor je reactie.
   Wij twijfelen sterk tussen tonzon, of isolatieparels of chips. Ook houten vloer met lage kruipruimte, maar we laten ons nog goed adviseren…

  6. Ik heb mijn oog laten vallen op de parels. Die zijn uitvoerig getest en kan ik aan laten brengen. Tonzon doe je zelf, toch? Dat zie ik echt niet zitten. Het is wel de vraag of het hier kan, de adviseur dacht dat de kruipruimte hier misschien maar krap aan 30cm zou zijn, als dat er al onder zat…

 4. 1 keer per week wassen! Dat lijkt mij ook wel wat. Bij ons draait de wasmachine bijna dagelijks.

  Ik moet meer op de energierekening letten, en ben er net een post over aan het schrijven en dingen voor mezelf op een rijtje aan 't zetten.

 5. Heb je een plasma-tv of een lcd? Plasma-tv's verbruiken namelijk behoorlijk wat stroom. Wij zitten qua gasverbruik hoger dan gemiddeld en met elektra weer lager dan gemiddeld. Ach, ik kreeg geld terug, en hamer bij de mannen weer op korter douchen, ik hoop dat dat weer helpt voor onze gasrekening.

 6. Ik heb het eens 2 jaar bijgehouden en in de zomer daalt het verbruik drastisch, echt naar naar een tweede tot een vierde van het winterverbruik, afhankelijk van het weer en de week waarmee je vergelijkt. Je zal dus ver onder je *12x januari* uitkomen bij eindejaar. Onze pelletkachel verbruikt op elektrisch vlak best veel. In de winkel zeiden ze "gelijk aan 2 gloeilampen van 60W) maar onze eigen metingen deden het toch veel hoger uitkomen. Dit was het minimumverbruik en dat is enkel wanneer de kachel op ecostand draait

  1. Ok, nou, daar ben ik dan wel benieuwd naar! En ik heb het idee dat mijn pelletkachel ongeveer 4-5 kwH op een dag verbruikt, maar dat is meer mijn gevoel dan dat ik dat echt precies weet, omdat er natuurlijk altijd andere dingen bij gebruikt worden en ik dus nog niet de kachel an sich heb kunnen meten.

  2. wij hebben zo'n *hoe heet het ook weer* ding dat tussen stopcontact en stekker in gaat, waarop je het verbruik van het betreffende apparaat op het moment zelf kan aflezen. Het verbruik van de kachel schommelt dus constant en enorm: ventilator, wormwiel voor pelletaanvoer, … allemaal constant wisselende factoren

  3. Energie verbruiksmeter erop aansluiten en steek die kachel aan en meet het 24 uur doe dit een week en dan weet je wel of het gemiddelde dagverbruik juist is, wat verbruikt die bij jullie Jasmijn ? ben zeer nieuwsgierig.

  1. Maar Nibud cijfers zijn erg hoog, gaan die ook mee met de besparen de mogelijkheden. Er zijn zat mensen die nu in een 0-woning/passiefhuis. de woningen zijn de laatste 10 jaar heel zuinig geworden en het einde is nog niet in zicht.

 7. Fantastisch die pelletkachel en de zachte winter. Lijkt me heerlijk. Je verbruikt aan kWh meer, omdat je thuis werkt natuurlijk. Ik heb moeite om de cv overdags aan te zetten. 18 graden is de max. Ik ben vaak weg, dat scheelt ook.

  1. Ja, dat is natuurlijk ook zo. En die kachel is heerlijk. Op mijn werkplek heb ik daar helaas geen plezier van, maar daar is een open haard. Daarover gesproken; die ga ik maar eens even aansteken, want het begint hier nu wel fris aan de vingers te worden 😉 Als ik ooit nog eens een pelletkachel doe, dan misschien toch wel maar met aansluiting op de CV!

  1. Ik zie het probleem ook niet, ik draai wel meer wassen in de week, maar ik spaar altijd op en dan was ik bepaalde dingen ook om de twee weken of om de week. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dan 2 weken dezelfde kleren aan hebt. Maar als je genoeg kleding en handdoeken hebt en ze zijn niet echt vies, is het toch slim om te wachten tot je een volle trommel hebt lijkt me.

 8. 1900 kwu en 660m2 gas voor 2 personen ( inclusief een gedeeltelijk thuiswerkende man)
  Maak maandelijks een overzicht en probeer energie zo goed mogelijk te gebruiken .
  ook willen we het aantal apparaten verminderen. ( wat ook weer een mooi marktplaats zakcentje opleverd)

 9. De pelletkachel verbruikt 4 a 5 kWh per dag? Dat vind ik veel hoor. Mijn totale verbruik is 3 a 4 per dag…Mét cv.
  Een verbruiksmeter lijkt me een goede aanschaf om te onderzoeken waar jou stroom heen lekt.
  Succes met onderzoeken.

  Groet,Greet

  1. Dat schat ik, het kan ook iets minder zijn, maar ik zit op ongeveer 8 kWh totaal per dag, zoals het nu lijkt. En de rest zou dan verlichting (voornamelijk LED) en computer zijn. En de CV staat natuurlijk ook aan als ketel, maar die verbruikt dan alleen stroom, geen gas.

 10. belangrijkste van besparen is bewust worden van verbruik, meten is weten.

  Zo zijn wij gezin van 6 personen tot een verbruik van 500 m3 gas en 2000 Kw/h stroom en dat is al jaren stabiel of we moeten comfort gaan in leveren tegen een geringe besparing en dat doen we dus niet 🙂

  Pelletkachel verbruikt ook stroom meet die eens op en wat zijn daar de kosten van per jaar ?

  Als je het voor je hele huis gaat bekijken vindt ik een pellet of een hout kachel duur, je verwarmd slecht een klein deel van je huis en neemt een ongezonde bron in huis extra, fijnstof etc..

  1. Voor het hele huis zou ik een pelletkachel doen die aangesloten is op het CV-systeem. Maar het ligt ook aan je huis. Dit huis heeft gewoon bepaalde beperkingen als het gaat om isolatie/verwarming, vanwege ouderdom/formaat. Die 500 kuub waar jullie met een jaar op zitten, verbruik ik al in een week als ik voor dit huis daadwerkelijk de CV zou gebruiken. Dan is een pelletkachel – ingezet op de meest praktische plek – veel voordeliger. Als ik een supergeïsoleerde tussenwoning (zoals hiervoor) zou hebben, dan heeft zo'n kachel, naast gezelligheid, niet echt veel meerwaarde. Dan kun je namelijk prima voordelig met de CV stoken.

  1. 1500 kwh per jaar met twee personen ??? Hoe doen jullie dat toch ? En dan nog koken op elektriciteit ….Wij zijn ook met twee en verbruiken meer dan het dubbele of jullie. Ik ben ook alle dagen thuis maar de thermostaat staat hier overdag maar op 17°, 's nachts op 15°. We hebben geen droogkast, geen vaatwas wel twee grote diepvriezers en een plasma tv. Overal ledlampen, sanitair water via warmtepompboiler die op nachttarief werkt. 't Is me echt een raadsel hoe jullie aan zo'n laag verbruik zitten…..liesbet

 11. Quote>

  Als ik een supergeïsoleerde tussenwoning (zoals hiervoor) zou hebben, dan heeft zo'n kachel, naast gezelligheid, niet echt veel meerwaarde. Dan kun je namelijk prima voordelig met de CV stoken

  Nee, verkeerd juist nu een energie woning nemen zonder gasaansluiting en dan juist wel een pelletkachel en dan stook je voor nog geen 100 euro aan pellets weg 🙂 goedkoper kan het niet.

  Ik denk als u wel een pelletkachel had genomen met aansluiting op CV dan zit u gauw op een verbruik van 4 a 5 ton pellets per jaar en dat loopt ook aardig in de cijfers.

  1. 5 ton pellets per jaar staat qua kosten ongeveer gelijk aan een gasverbruik van 1600 kuub. Als het hele huis daar warm van is, dan zou ik er zeker voor tekenen. Maar de aanschaf van zo'n systeem is ook veel kostbaarder dan zoals ik het nu heb en ik weet ook niet hoe het zou moeten in de zomer; dan heb ik wel warm water nodig, maar geen kachel. Als je dan geen gas hebt en alleen een aansluiting op de kachel, moet je die dan ook aanzetten? Ach, voor nu ben ik dikdubbel tevreden met mijn pelletkachel en de besparing die het me oplevert. En het extra comfort, niet te vergeten. Wat is dát een luxe!

   En geen gasaansluiting in een energiezuinige woning is natuurlijk ook een optie, hoewel ik wel vaak begrijp dat koken op stroom ook behoorlijk in de papieren kan lopen. En dat moet natuurlijk ook gebeuren!

  2. Ja die cijfers zijn voor een vrijstaande middenwoning met goede isolatie, en u woont groot en matig geïsoleerd die 5 ton zou ook wel x2 kunnen uitvallen.

   Een zuinige woning zonder gas aansluiting heeft vaak een warmtepomp t.b.v. cv en tapwater een boiler en dit alles voorzien van zonnepanelen en collectoren op het dak.

   En zo is de energienota laag of 0 bij voldoende zonnepanelen op het dak 🙂

 12. Hoi LLMM ik kijk altijd of ik kan besparen op energie. Hoe kook jij bijvoorbeeld je theewater, doe je het in een thermoskan of zet je de waterkoker bijv 5x op een dag aan? kook je met een deksel op de pannen en met een laag vuur aan, gebruik je de magnetron vaak? wanneer je vlees laat ontdooien, zet je het dan in de koelkast of juist niet? heb je veel spullen in je koelkast (dan blijft ie lekker koud) Heb je allemaal aa+ apparaten bijvoorbeeld of juist niet, daar is het allemaal van afhankelijk.
  Ik vind het spannend, na een jaar zuinig aan doen met het verbruik van gas en stroom, verwacht ik volgende maand mijn energierekening. Inmiddels zit ik op 100 euro per maand voor een gezin van 5 personen.

  1. Ik heb geen waterkoker meer, dus kook op gas, maar tegenwoordig doe ik dat maximaal 1x per dag, dan in de thermoskan en voila. En vaak drink ik tegenwoordig ook alleen gewoon water, voor mijn gezondheid. Deksel op de pannen kan ik nog wel meer op letten, ontdooien doe ik als het qua tijd lukt het liefst in de koelkast, dat schijnt zuiniger te zijn.

   Bedankt voor de tips in ieder geval en jij bent echt goed bezig! Hopelijk valt het volgende maand flink mee!!

  2. Koken met deksel, vriesgoed laten ontdooien in koelkast dat zijn echt besparingen ver achter de komma en dat doen wij niet aan.

   Toch gezin met 6 personen en maar 70 euro per maand betalen aan energiekosten 🙂

  3. Meet gewoon eens voor en na een uurtje TV kijken, wassen en andere apparaten die je gebruikt. Ik geloof niet dat een waterkoker zoveel uitmaakt. Alle beetjes helpen natuurlijk, maar pak eerst de grote klappers maar.

   Meten is weten!

 13. Wij gebruiken 3600 kwh en 1250 kub per jaar. Het stoort mij dat met name het electraverbruik zo hoog is. Wij wonen hier nu zo'n 15 jaar en vanaf het begin hou ik het verbruik maandelijks en sinds een paar jaar wekelijks bij. Voor mijn gevoel gaan wij zuinig met energie om en we kijken kritisch naar ons verbruik. Zo hebben we in de loop van de jaren wel 1000 kwh van ons verbruik af weten te schaven. Ja, we begonnen met 4600 kwh per jaar ! Zo langzamerhand moet ik tot de conclusie komen dat dit hoge verbruik nou eenmaal bij ons huis hoort. Gebouwd in de negentiger jaren, met mechanische ventilatie, een close-in boiler, een gaskookplaat met elekrische vonkontsteking, een alarminstallatie (denk nu niet dat we in een enorme villa wonen, woonoppervlak 140 m2, maar een vervelende ervaring achter de rug mbt inbraak). Vorig jaar de cv-ketel en mechanische ventilatie unit vervangen. Dit heeft een kleine winst qua stroomverbruik opgeleverd. Gas is onveranderd, afgezien van de milde winter, die voor een lager gebruik zorgt. Misschien volgend jaar de vriezer en close-in boiler vervangen, kijken of dat wat scheelt.
  Groet, Greetje54

  1. Greetje54,

   Tip: zet de mechanische ventilator in ieder geval uit in de zomer doen wij hier ook 8/9 maanden per jaar.

   Die close in boiler zet er een timer op dus enkel kort in gebruik voor het gebruik van heet water.

   En onzuinige apparatuur vervangen is altijd goed.

  2. Hoi Anoniem, bedankt voor het meedenken ! Op de boiler zit idd al een timer, de ventilatie uitzetten is helaas geen optie: we hebben enkele inpandige ruimten, waaronder beide toiletten. Daar kan dus geen raampje open en het huis is goed geïsoleerd, dus geloof me maar als ik zeg dat daar niemand blij van wordt.
   Groet, Greetje54

 14. Hier afgelopen jaar 1750 kw verbruik met 6 personen, en 1500 kuub gas, dit is dankzij houtkachel, als we alleen gas stoken zouden we zeker aan de 3000 komen per jaar, het lage electraverbruik heb ik geen idee hoe we dit doen, voor mijn gevoel laten we er niets voor…we hebben verlichting, wel spaarlampen en er staan er denk ik savonds maximaal 10/12 aan was pas op visite bij iemand die had in de woonkamer en keuken bij elkaar al 22 spots en dan nog alle sfeerverlichting.. verder hebben we een vaatwasser, koelkast, losse diepvries met laden, stofzuiger, laptop (geen tv) wasmachine (draait 6x per week ongeveer) vloerverwarming maar als we hout stoken trek ik de stekker van de pomp er wel uit, verder kook ik theewater met de waterkoker 5x per dag ongeveer, ben ook heel de dag thuis, was wel verbaasd dat het verbruik t.o.v. vorig jaar 5oo gedaald was, we hebben nl alleen een nieuwe wasmachine maar of dat zoveel scheelt? hou wekelijks de standen bij en is meestal 35 kw per week nu in de winterweken waarvan 19 dag en de rest nacht. ons huis is groot oppervlakte ongeveer 200 m2 maar dit zegt natuurlijk niets over stroomverbruik, mijn broer woont met z;n 3en en verbruikt nog meer dan ons terwijl hij ook oplet.
  gr. anne

 15. Hoi, ik was de anoniem met 1800 kwh en 1000 gas.
  Ik weet eigenlijk niet waardoor ons verbruik laag is.
  Geen vaatwasser, geen droger, geen tv, dat scheelt. Apparaten die we hebben zijn wel energiezuinig,
  Combi koelkast, vriezer, bv aplus.
  Dat scheelt wel.
  Aan de andere kant heb ik inductie, bak veel in de oven en draai toch wel vijf keer per week een was. Dat heb je met kinderen.
  Lichten achter ons uit, maar dat is ook vrij normaal.
  Maar we gebruiken nu in winter dus ong 40 stroom totaal per week en in zomer 30. Ik houd het bij in energiemanager.

  1. We wonen trouwens in een vrijstaand huisje, normale grootte, schat ik in.
   Ik bedoelde het niet om te pochen, uiteraard niet, ik houd altijd wel van getalletjes en er komt gelijk reactie op, op getalletjes. Leuk om te lezen hoe iedereen het anders doet en aanpakt.

  2. Leuk dat je het even toelicht! Geen vaatwasser, droger en tv scheelt zeker. De droger gebruik ik niet zo vaak, maar de vaatwasser en tv staan hier met enige regelmaat aan. Daarnaast heb ik een hele oude vriezer en een volgens mij niet superzuinige inbouwkoelkast. Als er hier iets kapot gaat, vervang ik het wel altijd door het zuinigste dat er is. De wasmachine is nu b.v. zuinig en de vaatwasser ook. Ik vind het alleen zonde om dat te doen voor iets kapot is, zeker voor b.v. de inbouwkoelkast, want wie weet gaat dat ding wel helemaal niet kapot in de tijd dat ik hier nog woon en dan kan ik 'm niet meenemen!

  3. Ja, dat kan ik me voorstellen. Iets vervangen wat niet kapot is gaat toch tegen je gevoel in.
   Soms is het ook lastig waarin hoge stroomkosten nu zitten, ik stofzuig bv ook niet zo vaak beneden, pak liever de bezem en dweil. Dat soort dingen scheelt natuurlijk ook wel. En de kids zijn nog klein, als ze straks allemaal puber zijn, zal het vast wat anders zijn en zal ik daar ook aan moeten wennen, maar prima…Consuminderen is wel leefstijl, volgens mij geef je dat aardig door aan je kids.

 16. Wij zitten al aan de bodem wat betreft verbruik. Nu Husband de hele dag thuis is, staat de cv vaker aan, de lichten branden eerder en de computer staat de hele dag aan. Ook de tv staat meer aan.
  Maar er is ook nog zoiets als leefgenot. Je moet je wel prettig voelen.
  Wij hebben maar één cv aan in huis. En dat is in de kamer. Verder brandt er nergens licht waar wij niet zijn. Zelfs op de bovenste verdieping brandt geen cv, waar de computer staat. Het is er niet echt koud.
  De balans is goed zo. En daar gaat het om.

  Liefs Frederique

 17. Veel herkenbare verhalen hier. Ik heb zelf een 5 persoons huishouden (met 3 pubers). Ik erger me al jaren aan het hoge elektriciteitsverbruik. In 2012 was voor mij de maat vol. Er stond toen 6800 kWh op de nota. Ik ben vanaf dat moment wekelijks de meterstanden gaan noteren. Verder allerlei acties ondernomen: bewuster energie gebruiken, een vriezer de deur uit maar ook bijna alle gloeilampen voor ledlampen vervangen. Een jaar later was het 5400 kWh en in 2014 4900 kWh. In twee jaar tijd bijna 2000 kWh omlaag een aardige prestatie. Toch vind ik het nog steeds hoog. Sinds enige tijd werk ik bij iungo een bedrijf dat een energiecontroller heeft ontwikkeld. Eind 2015 heb ik voor mijzelf ook zo'n apparaatje aangeschaft. Ik ben me bewust dat ik niet helemaal objectief ben maar ik ben razend enthousiast over deze energiecontroller. Ik kan nu precies zien wat er gebeurt in huis. Het sluipverbruik heb ik behoorlijk kunnen reduceren. Er wordt nu per week ruim 20 kWh per weer minder verbruikt dan vorig jaar. Als dat doorzet dan levert dat nog weer een behoorlijke besparing. Genoeg om te blijven zoeken..
  Groeten Harry

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.