Bijna dakloze moeder bouwt eigen tiny house

Eigen Tiny House bouwen

Wat doe je als je alleenstaande moeder met twee kinderen bent en je staat op het punt om dakloos te worden? De 27-jarige Charlotte Sapwell wist het even niet meer. Gelukkig had haar opa een goed idee: zijn kleindochter moest haar eigen tiny house maar bouwen. In zijn achtertuin en met zijn hulp. Zijn enige voorwaarde: ze moest zelf óók de handen uit de mouwen steken. Dus wat deed ze? Ze ging haar eigen tiny house bouwen.

Alleenstaande moeder

In Australië, waar Charlotte woont, is de huizenmarkt voor alleenstaande thuisblijfmoeders niet echt geweldig. Huren is duur en voor een koopwoning kwam ze – zonder een vast inkomen – al helemaal niet in aanmerking.

Toen het erop begon te lijken dat zij en haar twee kinderen op straat kwamen te staan, stelde haar opa voor om samen een tiny house te bouwen in zijn achtertuin. Hoewel Charlotte zichzelf alles behalve handig vond, had ze geen andere keus. Ze moest haar kinderen een dak boven het hoofd geven.

Ook leuk om te lezen: Het eerste Tiny House-straatje in Friesland

Tiny house bouwen

Hoewel het dus om een tiny huisje ging, was het wél een behoorlijke klus. Haar opa hielp haar, maar het was wel de bedoeling dat Charlotte zelf ook behoorlijk wat zou doen. Nu had ze niet eerder veel geklust en ze was zelfs al eens gezakt voor handenarbeid. Veel vertrouwen had ze er dus niet in, maar wat moet, dat moet.

Uiteindelijk bleek dat ze handiger was dan ze dacht. Maar het was geen makkelijke klus. Haar opa had behoorlijk de wind eronder en liet haar echt niet onder klusjes uitkomen omdat ze geen ervaring had of een meisje was.

Uiteindelijk hebben opa Rob en Charlotte een prachtig huisje neergezet, waar ze allebei reuze trots op zijn. Helemaal gratis was het uiteraard niet. Hoewel ze haar opa niets hoefde te betalen voor zijn werk, was er wel materiaal nodig. Uiteindelijk stak ze zo’n 13.000 Australische dollars in het project. Dat is ongeveer 8600 euro. Een behoorlijke smak minder dan de gemiddelde 420.000 Australische dollar (280.000 euro) die een normaal huis daar kost!

Het geld voor deze woning heeft ze voornamelijk bij elkaar gespaard door alles uit haar oude huis te verkopen. Verder heeft ze zoveel mogelijk tweedehands gekocht, om de kosten te drukken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Slimme dame

Ik vind Charlotte een slimme dame. Ze heeft niet alleen een behoorlijke prestatie neergezet, een dak boven haar hoofd gehouden en veel geleerd; ze doet er meer mee. Nu bouwt ze namelijk aan een tweede tiny house. Dat wordt een prototype voor tiny houses die ze in de toekomst wil verkopen. Ontzettend slim, want ook in Australië is de Tiny House-movement echt in opkomst.

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar als ik dit soort verhalen lees, dan jeuken mijn handen echt. Qua wonen weet ik het niet zeker, dat mag best wat kleiner, maar moet ook een beetje praktisch zijn. Maar als werkruimte…?

Zou jij zelf een tiny house bouwen overwegen? Ook al is het bijvoorbeeld niet als ‘echt’ huis, maar bijvoorbeeld als kantoorruimte?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Wat knap, voor zo’n situatie lijkt het me helemaal een oplossing. Mij spreekt het wel aan, maar ik weet ook nog goed hoe ons vorige appartement als te klein voelde en die was nog wel een stuk groter dan een tiny house.

      1. Leuk. 🙂 (ik had alleen het woord ‘leuk’ ingevuld, ik kreeg als reactie dat het te kort was en terug moest gaan voor een nuttige bijdrage…..woehaha, bij deze dus. ;))

  2. Geweldig. Maar volgens mij mag dat in Nederland niet. In veel landen kan je gewoon veel makkelijker zulke dingen doen. Wij wilde eerder ook graag kleiner wonen en dan bij natuur maar zoveel regeltjes en wetten dat het niet is gelukt.

  3. Nou een tiny house lijkt me wel wat want dan kan er niks binnen bewaard worden, geen discussie over mogelijk. Maar er moet dan wel een gigantisch grote schuur bij zitten voor alle spullen van partner, en dan bedoel ik ook echt gigantisch!

  4. O nee niks voor mij. Ik kan best waarde hechten aan spulletjes. Niet dat het hier bomvol staat, maar wat gezellige snuisterijen vind ik prettig. Verder vind ik het belangrijk dat de kinderen een eigen kamer hebben en voldoende speel ruimte. Ik wil dus wel ruimte met niet te veel spullen : )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.