#FreedomFriday: tiny buddha

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: tiny buddha.

Wie, wat waar?

Om eerlijk te zijn, snap ik niet helemaal waarom ik er niet eerder op ben gekomen om deze site op te nemen in de categorie #FreedomFriday. Ik bezoek ‘m namelijk graag en heb al heel veel gehad aan de artikelen op de site. Op één of andere manier komt er steeds nét op het juiste moment op Facebook weer een berichtje van ze voorbij met een artikel dat dan precies aansluit op waar ik mee bezig ben of waar ik dan misschien mee worstel. In het kader van ‘beter laat dan nooit’ dus vandaag: tiny buddha.

Hoewel de website ooit begonnen is door Lori Deschene, benadrukt ze dat het niet ‘haar’ website is. De website is bedoeld voor iedereen en is van iedereen. Hij gaat niet over haar, maar over iedereen. Dat blijkt ook wel uit wat er allemaal op staat; de artikelen op tiny buddha worden lang niet allemaal door Lori geschreven, maar door verschillende experts in diverse vakgebieden. Niet dat Lori zelf helemaal niets schrijft; je vindt regelmatig artikelen van haar terug én ze is behoorlijk actief als ‘echte’ schrijfster.

Ik moest zelf ook even kijken ‘van wie’ de website nu was; daar merk je als je erop rondkijkt dus écht helemaal niets van. Dan lijkt het gewoon een informatieve website met een heleboel handige artikelen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De Freedom-factor

Als ik tiny buddha in één zinnetje zou moeten samenvatten, dan zou ik zeggen: het is een enorme les in loslaten. Loslaten van verwachtingen van jezelf en van anderen, van negatieve ervaringen uit het verleden, van dingen die niet bij je passen, dingen die je je aantrekt en misschien niet aan zou moeten trekken. Eigenlijk van alles. In de NLP-cursus die ik ooit volgde, leerde ik dat alles wat je aandacht geeft groeit. En dat geldt voor positieve dingen, maar zeker ook voor negatieve dingen. Terwijl dat juist de dingen zijn waar je géén energie aan kwijt wilt.

Op tiny buddha kun je dus van alles vinden over mentale vrijheid, die zich automatisch ook weer kan doorvertalen in andere vormen van vrijheid. Als je bijvoorbeeld niet meer geeft om wat anderen vinden, koop je misschien ook niet dat huis of die auto die eigenlijk te duur voor je zijn. En als je besluit om de verwachtingen van je ouders te laten voor wat ze zijn en je hart te volgen, in plaats van hun carrièrepad te volgen, dan kan je leven er ook wel eens heel anders uit gaan zien.

Wat kan ik hiervan leren?

Het is soms zo makkelijk om mee te gaan in het geklaag, gesteun en gezeur van ‘de maatschappij‘, in de eisen die aan je gesteld worden, in het niet met je kop boven het maaiveld uit willen steken. In het leven je te laten overkomen, in plaats van het zelf in te richten. Of om jezelf te wentelen in een soort slachtofferrol omdat iemand iets over je heeft gezegd of je iets aangedaan heeft.

Maar word je daar beter of leuker van? Ik vind van niet. Ik word er zelf in ieder geval eerder chagrijnig en negatief van. Dat past gewoon niet bij me en bovenal (zoals mijn moeder zo mooi kon zeggen over bepaalde kleding): het doet niets voor me.

Daarom verdiep ik me de laatste jaren veel in dingen als mindset en hoe je dat kunt aanpassen. Ik hoorde laatst een uitspraak van Tony Robbins die wat dat betreft mooi aansluit: “We zijn niet gemaakt om onze omstandigheden te ‘beheren’, we zijn gemaakt om ons leven te creëren.” Ik wil geen optelsom zijn van wat me overkomen is of van wat mensen van me denken. Mijn doel is het resultaat zijn van het volgen van mijn eigen pad. Van de dingen die IK gedaan heb. En dat is wat mij betreft een ‘work in progress’. De ene keer lukt het makkelijker dan de andere keer. En soms zijn er echt gerichte dingen waar ik dan wel even een zetje in de goede richting bij kan gebruiken. Dat vind ik dan onder meer hier.

En ik merk echt dat dat een heel vrij gevoel geeft. Een soort vrijheid die dan weer niet in geld uit te drukken is.

Leuk voor jou?

Eigenlijk vind ik dat iedereen eens een rondje zou moeten maken op deze website. Is het niet voor een steuntje in de rug bij het verwerken van dingen, dan is het wel voor de leuke quotes (je kunt ze zelfs uitzoeken op thema!) of de speciale sectie met ‘Healthy Habits‘. En om dan even wat meer echt specifieke leestips te geven van artikelen die ik erg mooi vind:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.