Niet meer sparen bij de Belastingdienst

Sparen bij de Belastingdienst was dit jaar door een veel lagere heffingsrente al niet meer zo aantrekkelijk, maar vanaf volgend jaar wordt de kans op rente in het algemeen helemaal klein, zo schrijft de Telegraaf. Er wordt namelijk over de eerste zes maanden sowieso geen rente betaald en het vragen van uitstel helpt ook niet meer. Op zich een logische maatregel, gezien de kosten. Aan de andere kant; je moet wel flink en meteen rente betalen als je te laat bent, dat vind ik dan ook niet eerlijk.

Ik krijg niet zo vaak rente en de hypotheekrenteaftrek verbruiken we maandelijks, maar als je die opspaart bij de BD, kan ik me voorstellen dat het zuur is.

Ga jij iets merken van deze maatregel?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Net toen ik wilde gaan sparen bij de belastingdienst, schaften ze het af. Nu zet ik natuurlijk de teruggaaf op maximaal maandelijks. Eigenlijk is het ook grote onzin dat je er rente over kreeg. En dus goed dat het wordt afgeschaft in feite. Maar dan moesten idd niet zelf rente eisen hunnerzijds….

  Ik vind dat we op deze manier allemaal een bijdrage doen aan de tekorten van het moment. Al zouden ze veel meer moeten doen aan de woekerpraktijken van de banken. Daar ligt de oorzaak immers. De overheid mist nu de boot en laat zich intimideren door verhalen dat banken het op klanten verhalen. Ik betaal liever en weet dan wel waarvoor, dan dat ik allerlei verborgen kosten/verliezen heb voor zogenaamd 'gratis' dingen.

  Nu de overheid steeds minder gul is naar de burgers, moeten ze zich ook minder met ons gaan bemoeien, vind ik. Dus weg met de onnozele postbus 51-spotjes en de dwaze heilloze regels en belastingen en accijnzen op bijvoorbeeld benzine en rookwaar. De overheid moet terug naar de kern.

  Ik betaal verder liever minder belasting op alles dan dat ze nemen met de ene hand en geven met andere en dan daarbij allerlei voorwaarden stellen.

  Ik zal blij zijn als de overheid deze richting uitgaat. Helaas is er geen partij die dit bepleit momenteel.

 2. Ja ik ga wat merken van deze maatregel.
  Omdat ons inkomen altijd enigszins wisselt (manlief heeft een eigen bedrijf) spelen wij op zeker.

  Dit betekent dat we geregeld belastinggeld terugkrijgen. De rente was op zich niet veel, maar mooi meegenomen.

  Verder vind ik dit weer een goed voorbeeld van 1-richtingsverkeer: wel steeds kijken waar wat te halen valt, maar zelf niet flex zijn.

  Probeer maar eens een bezwaar te schrijven met redenen die buiten hun krappe regeltjes vallen. Hoe kloppend, redelijk enz ook, je gaat echt geen gelijk krijgen. Niet bij de overheid.

  Flauw vind ik dat.

 3. Ja hoor, ik weet pas sinds een paar maanden van dit fenomeen via onze hypotheekadviseur, wordt het alweer afgeschaft! Nou moet ik dus gaan uitzoeken wat ik moet aanpassen bij de voorlopige teruggave zodat we wel het juiste bedrag terug krijgen per maand, omdat het nu niet meer loont. Ach ja, als ik toch achter de PC zit voor de zorgverzekering….
  Fijn dat je het er even over hebt, anders had ik het niet geweten!

 4. Gewoon op tijd je schulden betalen en maandelijks je teruggaaf terugvragen en dan is er toch niks aan de hand? Waarom zou de belastingdienst rente moeten geven omdat iemand zijn geld zo graag per jaar terug wil? Je kunt het toch ook zelf op een rekening zetten? Nee dan die 4% fictief rendement die ze nog steeds berekenen over je spaargeld dáár zouden mensen zich druk om moeten maken, maar daar hoor je bijna niemand over. Dat is pas een zotte regeling.

 5. Ben blij met je stukje! Heb een hoger en hopelijk juist bedrag aangevraagd voor 2012. Omdat we nu een schuld (van +/- E 8000,=) hebben en daar 9,2% rente over betalen per maand heb ik gelijk een "juiste" voorlopige aanslag aangevraagd over 2011. Dan krijgen we eerder dan wanneer we aangifte zouden doen alvast het geld (+/- E 1200,=). Hoef ik daar geen rente meer over te betalen! Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht! Thank you x

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.