Beleggingsupdate januari 2020: 5.161 euro in de plus

Ik had het van de week met iemand over de koers van VWRL; hoe hard dat gaat. Toen bladerde ik even terug door mijn updates, om te kijken wat ik er in het begin voor betaalde. De eerste update die ik kon vinden waar ik ook daadwerkelijk iets zei over de koers, was van maart 2018. Toen betaalde ik rond de 67 euro. Maar belangrijker nog: toen stond mijn portefeuille nog op nét geen 3.000 euro én in de min. De beleggingsupdate voor januari 2020 ziet er een stuk rooskleuriger uit: alle potjes bij elkaar zijn goed voor een belegd vermogen van zo’n 30.000 euro en mijn lopende beleggingsrekening staat bijna 2.100 euro in de plus. NICE!

Beleggen in 2020

Oké, het is nog december, maar mijn financiële maand begint op de 24e van de vorige maand. Dat betekent dat mijn 2020 financieel gezien al is begonnen.

Ik ga het jaar in met vijf beleggingen/rekeningen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan.
 • Standaard portefeuille – mijn ‘gewone’ beleggingsrekening, waarop ik momenteel maandelijks 400 euro stort en die ik zelf gewoon het fijnst vind werken
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag
 • Voor de leuk – een toegankelijk platform voor beleggen met je wisselgeld
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere

Ik maak maandelijks automatisch 400 euro over naar mijn standaard beleggingsrekening. Je kunt via je eigen account precies zien hoe je dit moet doen (zie: Geld in-/uitboeken).

Overigens ben ik hier niet meteen mee begonnen: ik moest echt even wennen. Steeds een klein stapje zetten. Eerst de rekening openen, dan iets storten, maandelijks wat storten, het maandbedrag ophogen, enzovoorts. Het heeft me een jaar gekost voor ik structureel elke maand durfde in te leggen.

Maar ja: je moet wat. Spaargeld levert tegenwoordig helemaal geen bal meer op en als je je geld voor je laat werken, word je sneller rijk dan wanneer jij voor je geld blijft werken. Ik heb natuurlijk wel een cash buffer voor noodgevallen, maar probeer die wat compacter te houden.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor januari 2020

Dit keer zag mijn maand er iets drukker uit. Ik was eerder al bezig geweest met het stroomlijnen van mijn portefeuille en had één doorlopende verkooporder erin gezet, voor een wat hoger tarief. Die ging deze maand ineens door. Hierdoor had ik wat extra geld beschikbaar én kon ik weer een beurs schrappen. Dat scheelt weer aansluitkosten.

Verder kocht ik:

 • 3 x VWRL voor 84,29 euro (dat doet écht even zeer, ze worden steeds duurder!)
 • 1 x iShares IEGA voor 130,55 euro
 • 1 x iShares Estoxx DIV voor 22,65
 • 2 x iShares B E CORP voor 134,56 euro

Die eerste twee heb ik zojuist nog handmatig doorgezet, want mijn iets lager ingeschoten doorlopende order was nog niet ingevuld. Logisch ook, de prijzen stijgen alleen maar.

Op IEGA betaalde ik wel 2 euro transactiekosten. Deze maakt namelijk géén onderdeel uit van de kernselectie. Voor mijn verkoop betaalde ik óók 4 euro transactiekosten. Maar goed, dat scheelt me voor de toekomst 100% aansluitkosten. Kosten van foutjes in het verleden 😉

Het rendement

De beleggingsupdate voor januari 2020 ziet er weer mooi uit:

beleggingsupdate januari 2020

Vorige maand stond ik nog ruim 1600 euro in de plus. Nu is dat al opgelopen tot bijna 2100 euro.

beleggingsupdate januari 2020 brandnewday

Mijn pensioenrekening staat nu op 19.099 euro. Mijn eigen inleg is hier 17.362 euro, dus met kosten eraf staat deze rekening nu 1.737 euro in de plus. Ik heb deze inmiddels geherbalanceerd naar 35/65, zoals ik in mijn vorige beleggingsupdate had aangekondigd.

Peaks staat momenteel op ruim 1.350 euro. Daarvan heb ik zelf 20 euro ingelegd. Maar: ik overweeg wel om dat account langzaam ‘uit te faseren’. Ik had namelijk steeds zo’n gedoe met die actiecodes en nu hebben ze ineens (zonder dat vooraf te communiceren) een limiet aan deze codes gesteld.

Dat vind ik eigenlijk niet zo heel sympathiek. Een limiet, oké, maar dit niet opnemen in de actievoorwaarden én ook niet even laten weten; nee. 

Alles er direct afhalen kan ook niet (meer), want alles moet er minimaal zes maanden op staan. Ook zo’n nieuwe regel.

Ik haal een deel er volgende maand af, zodat ik het direct weer kan bijstorten in mijn lopende portefeuille. De rest doe ik dan wel gaandeweg.

Dividend

Het leek wel kerst, ik kreeg deze maand ook nog dividend! 32 dollar bij elkaar. Toch weer leuk meegenomen.

Aandachtspunten voor volgende maand

Als eerste dus Peaks aanpassen. Ik denk dat ik er volgende maand 1.000 euro uithaal en dat dus overhevel naar mijn andere beleggingsrekening.

Daarnaast wil ik even onderzoeken wat handig is voor mijn lopende rekening: daar ook langzaam maar zeker wat meer gaan inzetten op obligaties, of voorlopig toch eerst VWRL en mijn andere dividendaandelen nog verder opbouwen.

Verder: gewoon op dezelfde voet door. Ik merk trouwens dat ik écht ontzettend benieuwd ben naar hoe lang die stijgende lijn nog aanhoudt. Aan de ene kant voelen die plussen natuurlijk heerlijk, maar een dalende lijn betekent: SALE!

Wil jij je geld in 2020 écht voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. En open je je rekening via die link, sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best een beetje jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Hoe bedoel je, een dalende lijn is sale? Je gaat toch voor de lange termijn, dus niet verkopen? Of juist extra kopen dan? Maar de markt kon je toch niet timen?

 2. Ik stort elke maand hetzelfde bedrag. Als de prijzen stijgen, dan gaat de waarde van mijn portefeuille omhoog (zoals nu), maar kan ik – vanwege het vaste bedrag – minder ‘stuks’ kopen. Dus het fijne is dat de waarde omhoog gaat, het mindere is dat ik duur koop. Als de markt een dalende lijn laat zien, dan zijn m’n cijfers minder groen, máár kan ik weer meer kopen voor hetzelfde geld. En ik denk dat het – als je kijkt naar hoe de economische lijn in de afgelopen 100 jaar is gelopen – straks wel weer een keertje minder wordt.

  Dan koop ik dus meer voor hetzelfde geld, waarna alles hopelijk ook gewoon weer aantrekt, zoals altijd, en er steeds wat meer ‘ruimte’ komt.

  De markt timen geloof ik idd niet in en ik zit er ook voor de lange termijn in, vandaar dat ik ook niet nu hoog ga verkopen of ga wachten tot de prijzen omlaag gaan. Gewoon maandelijks, structureel inleggen en niet in paniek raken als het daalt 😉

 3. Kan iemand mij vertellen hoe het werkt met de verdiende rente op je beleggingen? Ik ben dit jaar begonnen bij Peaks. Nu lees ik veel over het rente op rente effect, dus dat beleggen iets voor de lange adem is. Prima, elke maand stort ik 50 euro en ik zie wel waar het schip strandt. Maar, krijg je dus de rente elk jaar op 1 januari? Of krijg je die rente nooit uitgekeerd zoals dat op een gewone spaarrekening wel gebeurt eens per jaar?

  1. Je krijgt op gewone aandelen over het algemeen geen rente, maar je kunt wél dividend krijgen, een soort winstuitkering. Ik denk dat waar jij over hebt gelezen het idee is van dat je investeringen in waarde stijgen, en als je er dan bv wéér een x procent rendement op weet te maken en het volgende jaar wéér, dat je dan het compounding (‘rente op rente’) effect hebt.

 4. Dat is een mooi resultaat Adine!
  Mijn portfolio is in 2019 60% meer waard geworden dan eind 2018. Mede door eigen inleg, maar ook door koerswinst en dividend.
  Dat van het eerder beginnen is erg herkenbaar. Was ik maar op mijn 20e gaan beleggen, dan had ik er nu nog warmer bijgezeten. Maarja, op je 20e ben je met hele andere dingen bezig.

 5. Heb ik iets gemist, krijgen we bij DeGiro nu het dividend van VWRL al in december uitbetaald? Het was toch altijd 10 januari?? Ik kan er niets over vinden in de berichtgeving maar het dividend is daadwerkelijk al bijgeboekt…

 6. Hallo! Ik volg je maandelijkse updates met belangstelling. Leuk om te lezen hoe het gaat! Ik had alleen een vraagje over VWRL. Valt er ook nog dividendbelasting terug te vragen, die je in de belastingaangifte moet invullen of hoef je niks te doen? Ik hoor het graag en alvast bedankt voor de info!

  1. Hoewel ik nog geen specifiek idee heb over hoog dividend beleggen in de VS, vind ik voor mezelf een beetje spreiding (lees: wereldwijd) wel prettig. Dividendbeleggen vind ik sowieso een hele mooie optie, omdat je dan eigenlijk ook de mogelijkheid hebt om wat uit je portefeuille te halen, zonder aan je hoofdsom te komen. Overigens beleg ik uitgekeerd dividend wel altijd direct weer, want ik heb het niet nodig en wil het liever gebruiken om sneller vermogen op te bouwen. Misschien heb je qua informatie ook iets aan dit artikel, dat ik schreef over dividendbeleggen. Vooral de afweging tussen hoog dividend en dat er dan minder overblijft om in het bedrijf te investeren is misschien wel interessant. Ook om even te kijken waar je je op wilt focussen: het hoge dividend of misschien meer de gulden middenweg.

 7. Ik lees mij in over beginnen met beleggen. Wat mij nog niet duidelijk is, is het volgende.

  1) Kun je voordat je geld gaat storten ook zien hoeveel het aandeel ongeveer kost?
  Bijvoorbeeld: ik wil 100 € storten elke maand, maar het aandeel kost +/- € 85. Wat gebeurt er dan met de 15€ als je een basic account hebt? Blijft dat wel staan of wordt dat uitgeleend door DeGiro waardoor het niet meer in mijn account beschikbaar is?

  2): ik lees dat je 1x per maand gratis geld kan storten en een aandeel kan kopen. Krijg je een berichtje wanneer het zover, een bepaalde dag/periode of is dat gewoon 1x in de maand?

  3): Ik lees dat het beter is om de verhouding aandelen/obligaties naar je leeftijd toe te passen. Koop je dan de ene maand een aandeel en de andere maand een obligatie als je bv. 100€ per maand wilt beleggen?

  Ik ben benieuwd naar de antwoorden

  1. Hoi Jade,

   1) De 15 euro die je dan overhebt, blijft gewoon beschikbaar in je account. Als je hier mijn updates bekijkt, dan is dat het bedrag dat staat bij ‘EUR MMF’. Dat geld kun je gewoon op elk moment gebruiken. Je kunt overigens voor je gaat storten inderdaad ook altijd zien wat iets kost, dus je kunt eventueel ook precies dat bedrag storten. Zelf vind ik dit wel makkelijk. Wat ik over heb, gaat door naar de aankoop van de volgende maand.

   2) Geld storten kan sowieso altijd en ook gratis. Wat één keer per maand gratis is, is iets kopen uit de kernselectie (bij DeGiro dan, bij andere partijen kan dat weer anders werken). Meer daarover kun je lezen in deze review. Je krijgt hiervan geen bericht. Zelf heb ik een automatische overboeking van mijn bank naar mijn beleggingsrekening ingesteld. Ik krijg dan wél altijd een mailtje als dat bedrag gestort is. Dat is voor mij het signaal om weer in te leggen, mijn aankoop te doen en te wachten op het volgende mailtje.

   3) Ik ben zelf eerst begonnen met voornamelijk ETF’s. Vorige maand heb ik toevallig inderdaad weer eens obligaties bijgekocht. Op één van de obligaties die ik in mijn portefeuille heb zitten, betaal ik transactiekosten. Die zou ik dus dan liever bijvoorbeeld 1x in het jaar voor iets meer kopen en de verhouding dan rechttrekken. Je kunt het inderdaad ook doen zoals jij het beschrijft, of je kunt bijvoorbeeld twee maanden ETF’s (met aandelen daarin) doen en dan 1 maand obligaties. Dat ligt dan ook maar net even aan je leeftijd en de verhouding die je aan wilt houden!

   Hopelijk heb je hier wat aan!

 8. Hi Adine, dank voor je antwoord op mijn eerdere vraag. Naast jou volg ik ook de informatie van Beter Beleggen dan De Bank. Ken jij deze club? En wat is jouw mening hierover? Groet, Marlies

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.