2019: de hoogtepunten en dieptepunten op een rij

Overzicht 2019

We lopen alweer tegen het einde van 2019. Net als bij elk ander jaar, ging ik er ook dit jaar weer vanuit dat dit écht mijn jaar zou worden. Of dat ook echt zo is, blijft altijd maar de vraag. Ik kijk meestal meer vooruit, dan achteruit. Maar als je vooruit wilt, is het ook goed om eens achteruit te kijken. Wat ging goed, wat minder en wat is er allemaal om enorm dankbaar voor te zijn? Ik pak m’n agenda er eens bij voor de hoogtepunten en dieptepunten van 2019.

Hoogtepunten

Hier heb ik speciaal even mijn agenda voor gepakt, want er zijn vaak zó veel dingen om blij mee te zijn, die je ook weer heel snel kunt vergeten. Mijn belangrijkste hoogtepunten:

Werk

 • Lancering van de Money Mind Academy en Money Mind Business Academy
 • Keuze om me volledig te focussen op LLMM en Money Mind Academy, omdat ik daar veel meer impact mee kan maken dan met de zoveelste vertaalde huurovereenkomst
 • Eerste échte workshop gegeven bij de Smartgirls
 • Eindelijk wat meer structuur in het maken van video’s voor het YouTube-kanaal van LekkerLevenMetMinder en de Money Mind Academy
 • Eerste podcasts online!
 • Meegeholpen met de organisatie van het eerste Financial Independence-event in Nederland, Fin-X (en komend jaar gaan we nog veel meer leuks doen)
 • Héél veel in de Nederlandse pers verschenen 😀

Ontwikkeling en groei

 • Mastermind met Annemarie van Gaal
 • UPW van Tony Robbins in Londen bijgewoond én voor volgend jaar staat de Business Mastery al gepland
 • FinCon 2019 bijgewoond en daar niet alleen veel geleerd, maar ook leuke contacten opgedaan
 • Algemeen: mijn eigen (money) mindset flink opgerekt en weer verschillende ‘grenzen’ van investeren in mezelf doorbroken (presentatiecoach, hulp bij het maken van een lezing, werk uitbesteed dat ik eventueel óók zelf had kunnen doen)

Privé

 • Getrouwd! En alle dingen rondom de bruiloft relatief stressvrij kunnen regelen
 • FANTASTISCHE huwelijksreis naar de Malediven, maar daarnaast ook nog een (werk)trip naar Washington DC, een paar dagen Zweden (met wildkamperen als slechtste idee ooit) en onlangs nog een spontaan weekendje Duitsland
 • Flink gebouwd aan mijn beleggingsportefeuille, die as we speak ook nog eens dik 5000 euro in de plus staat!
 • Sinds eind augustus weer structureel sporten: 3x in de week. Als ik de sportschool een ochtend niet red, doe ik het zelf via FitChannel. En geloof me: dan krijg je ook écht wel spierpijn. Nu zou ik bijvoorbeeld naar de sportschool gaan, maar wil ik dit artikel aftikken en ben ik dus liever geen extra reistijd kwijt. Dus leg ik straks mijn matje hier in de kamer neer.
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Minder leuk

Eigenlijk viel het dit jaar best wel een beetje mee met ellende. We hadden tegen het einde van het jaar een stevige tegenvaller op gezondheidsvlak, maar niets waar we niet overheen komen. En hoewel de buffer een flinke opdonder heeft gekregen van het trouwen, is het vooral al heel fijn dat we konden betalen wat we graag wilden doen.

Natuurlijk waren er ook wel tegenvallers. Ik probeerde veel nieuwe dingen, liep tegen behoorlijk wat angsten aan en ging ook regelmatig onderuit. En natuurlijk had ik gehoopt dat het investeren in mijn bedrijf inmiddels al flink rendement op zou leveren. M’n omzet is nog steeds niet op het niveau van vóór ik hiermee bezig ging, maar ik zie wel groei (en heb al een aantal uitzonderlijke klappers gemaakt die ik eerder niet had!).

Bovendien was ik daarin misschien ook iets te optimistisch. Ik kan bijvoorbeeld wel allerlei waardevolle content maken, maar of mensen hier ook iets mee (willen) doen is natuurlijk een tweede.

Ik ben zelf destijds ook pas in mijn eigen crisistijd in actie gekomen, terwijl ik beter in mijn ‘vette jaren’ al wat op had kunnen bouwen. Maar dat is achteraf gezien. Destijds was ik daar gewoon helemaal niet mee bezig, en daar zal ik vast niet de enige in zijn.

Financieel onder de streep

M’n buffer heeft met de bruiloft dus een flinke klap gekregen en ik heb af en toe wat moeten interen op mijn spaargeld, maar als ik mijn nettowaarde met die van vorig jaar vergelijk, vind ik het eigenlijk zo gek nog niet.

Ik ben wat naar beneden gegaan, maar heb wél enorm geïnvesteerd. En me het grootste gedeelte van het jaar niet meer over de kop gewerkt. Dus: flinke vooruitgang. Wat dat betreft kan ik niet wachten tot het 2020 is!

Doelen

Aan het begin van 2019 had ik ook een aantal doelen. Die veranderden vrij snel toen bleek dat ik zou gaan trouwen, maar alsnog is het wel interessant om daar even naar terug te kijken.

Financieel wilde ik 10 procent aflossen op de hypotheek, minimaal 3.000 euro extra in mijn beleggingspotje storten en de zorgverzekering voor 2020 weer in één keer kunnen betalen.

Dat is allemaal gelukt.

Daarnaast wilde ik fulltime aan de slag met LekkerLevenMetMinder en een prachtige trouwdag hebben.

Dat tweede is sowieso gelukt. Het eerste heeft zich uitgebreid met iets waar ik toen nog geen concreet idee voor had: de lancering van de Money Mind Academy. Een ontzettend gaaf online platform over geld. Met cursussen over beleggen, samenwonen, scheiden (ja, hoort er ook bij), investeren, je ideale hypotheek kiezen, enzovoorts. Eigenlijk alle kennis die je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden én de support om ook daadwerkelijk stappen te gaan zetten. Iets waarvan ik zelf wilde dat het er 10 jaar geleden al was 😉

Dus: wat mij betreft óók geslaagd.

Dit vonden jullie het meest interessant

Of scoorde het beste in Google, dat kan natuurlijk ook. Dit was in ieder geval de top 10 van de best gelezen artikelen in 2019.

 1. Boodschappen doen in Duitsland: Tips & Tricks
 2. Geldgeheim: over zes jaar heb ik 200.000 euro gespaard
 3. 7 goede gewoontes van zuinige mensen
 4. 25 kleine manieren om te besparen
 5. Deze 9 slechte geldgewoontes houden je arm
 6. Geldgeheim: ik heb 160.000 euro bij elkaar gespaard
 7. Wat kost een Tiny House?
 8. Vanuit Nederland kopen bij Amazon: tips & tricks
 9. Geldgeheim: wij hebben onze hypotheek volledig afgelost
 10. Koopjeskalender: wanneer is … het goedkoopst?

Wat heb ik geleerd in 2019?

Mijn belangrijkste les in 2019 is wel geweest: Vaar je eigen koers. Ik heb eigenlijk altijd een beetje de neiging om het voor iedereen goed te willen doen. Heeft geloof ik ook te maken met mijn positie als middelste kind; de conflictvermijdende bemiddelaar.

Maar je kunt het gewoon niet voor iedereen goed doen. De één wil dit van je, de ander wat anders en uiteindelijk word je er alleen maar heel onrustig van en vliegt je leven voorbij, zonder dat je eruit haalt wat erin zit.

Ik zal niet zeggen dat ik er al ben, maar het lukt me tegenwoordig een stuk beter om gewoon mijn eigen plan uit te stippelen en dat als uitgangspunt te gebruiken. De dingen te doen waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn.

Of dat nu een mooie bruiloft hebben is (‘Nee joh, ‘Lekker Leven MetMinder’, dat kán toch niet?!’), alleen naar Amerika gaan voor FinCon (‘Je gaat toch niet alleen reizen? Daar is toch niets aan? En wat heb je eraan?’) of investeren in mijn eigen ontwikkeling (‘Je kunt alles ook wel gratis online vinden. Als je al dat geld opzij zet, had je nu veel meer! Niet echt FIRE-proof, dit.’).

Dat sluit dan misschien niet altijd aan bij wat mensen van me willen of verwachten. Maar dat kan ik niet veranderen. Ik heb mijn eigen pad te gaan.

Overigens zijn die negatieve reacties gelukkig héél erg in de minderheid. Er staat heel veel positiefs tegenover, en dat is dan ook waar ik mijn focus graag wil hebben.

Dit laat ik achter in 2019: negativiteit, angst voor groei, angst voor ‘anders’ zijn/doen, drukkende deadlines, hap-snap werken en doen wat NIET goed voor me is.

Mijn visie voor 2020

Ik ben sowieso altijd al fan van een nieuw begin. Wat mij betreft kan dat elke maandag wel plaatsvinden, maar als het dan op 1 januari is, is het extra bijzonder. En helemaal als die 1 januari dan óók nog eens valt op de eerste dag van een nieuw decennium.

Dan kan ik het niet helpen, maar voelt het gewoon alsof er écht iets heel bijzonders voor de deur staat. En daar heb ik zin in!

Natuurlijk ga ik in 2020 gewoon weer door met het opbouwen van mijn beleggingsportefeuille. Met de ‘standaard’ 10 procent aflossing op onze hypotheek. Maar 2020 gaat ook het jaar worden van nog meer groei. Groei van de Money Mind Academy, groei van LekkerLevenMetMinder én persoonlijke en professionele groei. Want daar word ik gewoon héél blij van. En het geeft me ook een gevoel van vrijheid; uit de comfortzone komen en angsten afschudden, maakt mijn leven gewoon een stuk lichter.

Een paar aspecten daarvan staan al op mijn lijstje. Maar: bewust niet te veel. Want groei is niet alleen waarmaken wat je nu kunt bedenken; het is vooral ook waarmaken waar je van tevoren niet eens over had dúrven dromen. Wat hulpmiddelen daarvoor staan al in de steigers, want met alleen dromen kom je er natuurlijk ook weer niet.

En jij?

Wat ga jij doen met 2020? Wat zou je het liefst nog zien, doen of ontdekken? En wat zou voor jou écht een enorm hoogtepunt zijn, waar je nú al naar uitkijkt? Plus: wat laat jij achter in 2019?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Mooi opgetekend. Hier op financieel gebied alle doelstellingen gehaald in 2019. Gezondheid was daarentegen in zwaar weer maar ook heel veel van geleerd. Geleerd om met minder tevreden te zijn en nog steeds dankbaar te zijn wat en wie er in mijn leven is. In januari 5% extra aflossen en dan hopelijk de andere 5% na de zomer. Ik wens jullie heel veel gezondheid en voorspoed toe voor 2020. Dank je wel voor je inspireerde stukken waar een ieder wat uithaalt wat voor hem/haar van toepassing kan zijn.Groet Marina

 2. Mooi overzicht en uitdagende doelen voor 2020. Misschien helpt het je als je ze smart maakt. Wat is dat voor jou concreet “nog meer groei”?

  Financieel gezien was 2019 voor ons een topjaar (zie mijn blog). Persoonlijk daartegen hadden we veel ziekenhuisbezoekjes. De plannen voor 2020 komen er binnenkort op te staan.

  1. Ik ben benieuwd naar jullie plannen voor 2020! En ze SMART maken is idd een must, dat doe ik sowieso voor dit soort jaardoelen altijd al in m’n planner, maar meestal maak ik er ook nog een soort postertje van, zodat ik ze ook altijd SMART in beeld heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.