Besparen: 25 simpele en moeiteloze tips

25 kleine manieren om geld te besparen

Besparen: je kunt het op enorm veel manieren doen. Daarom ga ik af en toe eens zitten voor een frisse blik. Het ene houd ik er ook op lange termijn in, het andere blijkt in de praktijk soms toch niet zo handig. Wat ik NIET doe is mijn neus ophalen voor kleine besparingen. Als het ook weinig moeite kost, dan is elke cent die bespaard kan worden er wat mij betreft één. Inmiddels heb ik weer een aardig lijstje gemaakt met dingen die ik inmiddels uitvoer of nog uit wil proberen. Je vindt ze – in willekeurige volgorde – in dit artikel.

Hoe kan ik meer geld besparen?

Geld besparen kan op allerlei manieren. Je kunt geld besparen door dingen die je leuk vindt niet meer te kopen of niet meer te doen. Maar: dat is niet echt de allerleukste manier om te besparen. Ik bespaar zelf altijd liever geld op de dingen waar ik eigenlijk toch al geen geld voor over had. Of heb. Van die dingen die er langzaam maar zeker ingesleten zijn.

Als dat ook voor jou geldt, dan heb ik goed nieuws: je kunt vaak enorm veel geld besparen door alleen al scherp te zijn op de kosten die je huishouden met zich meebrengt. Boodschappen, schoonmaakmiddelen, frutsels die je misschien wel koopt voor in huis.

In dit artikel geef ik je allerlei tips. Gebruik de tips die jij handig vindt en laat de dingen die jou helemaal niets lijken voor wat ze zijn. Je hoeft niet alles te doen, als je maar weet dat kleine dingen consequent doen je op de termijn héél veel geld kan besparen!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Besparen op 25 kleine manieren

1. Iets minder beleg op brood. Als ik bijvoorbeeld rookkaas eet, zou ik normaal gesproken 2 of 1,5 plakje pakken, zodat mijn hele boterham bedekt is. Ik houd niet van enorm veel beleg, dus dat is voor mij vrij royaal. Maar als ik mijn boterham dubbelvouw, heb ik aan 1 plakje ook meer dan genoeg. Scheelt tot de helft. Als je ook nog eens graag je brood belegt met ongezond beleg, bespaar je jezelf zo ook de nodige calorieën.

2. Minder vlees. Ik volg niet meer de aangegeven hoeveelheid in recepten, maar voeg meer groenten/champignons toe. Gezonder, meer gevarieerd en zeker niet minder lekker, maar wel veel goedkoper. Bovendien vind ik het ook wel prettig om wat minder dieren te eten en dieren leed te besparen. Wat dat betreft is het vlees dat ik wél koop altijd biologisch.

3. In kleine pannen en op kleine pitten koken. Des te kleiner de pan, des te sneller de warmte in de pan zich opbouwt en je eten gaar is. En des te kleiner de pit, des te kleiner de kans dat warmte langs de pan schiet, waardoor je dus eigenlijk gas verspilt. Natuurlijk wel deksel op de pan doen. Zo bespaar je gas en tijd.

4. Spullen direct naar de kliko brengen. Dan past er meer in dan wanneer alles in vuilniszakken gaat én helpt je vuilniszakken te besparen. Bijkomend voordeel = extra beweging.

5. Zakken legen in openbare prullenbakken. Broek- of jaszakken hè, niet complete vuilniszakken. Mijn zakken zitten vaak vol met papiertjes, bonnetjes, snoeppapiertjes en andere troep. Als ik een prullenbak zie, leeg ik daar tegenwoordig mijn zakken in. Lekker makkelijk, overzichtelijk en scheelt weer ruimte in m’n eigen afvalbak.

6. Elk restje bewaren. Soms lijkt een restje te klein om te bewaren, maar meerdere kleine restjes maken ook één grote. Alles bewaren dus, niets weggooien. Wel even elke week kijken of je daar weer een maaltijd mee kunt maken, anders kun je het uiteindelijk alsnog weggooien en kun je je de moeite besparen.

7. Was in delen binnenhalen. Ik wacht altijd tot alles droog is, maar dat is niet zo heel handig als het weer zo onvoorspelbaar is. Dus maar steeds een beetje binnenhalen, zodat niet m’n hele trommel ‘verpest’ is als er ineens een hoosbui op komt zetten.

8. Meer dingen snijden en invriezen. Restjes van kaas kun je bijvoorbeeld raspen en daarna invriezen, zodat je altijd geraspte kaas bij de hand hebt. Ui eten wij niet zoveel, en ik kan standaard de helft weggooien als ik het wel koop. Nu gooi ik ‘m eerst in de foodprocessor (waar ik zelf zelfs babyhapjes uit heb gekregen), daarna in de vriezer en pak ik wat ik nodig heb.

9. Meterstanden noteren. Een open deur, maar dit doe ik nog steeds niet regelmatig genoeg om er ook daadwerkelijk actie op te ondernemen. Sinds kort ligt er een schrift in de meterkast, zodat ik elke keer als ik langs kom de standen kan noteren.

10. Postzegels controleren. Er schiet er vaak genoeg een langs de stempelmachine, die prima nog een keer gebruikt kan worden. Postzegels inslaan voor ze duurder worden is ook handig, ik plak nu nog steeds zegels die me €0,46 gekost hebben. Als je ze wel weer nodig hebt: postzegelsmetkorting.nl.

11. Enveloppen recyclen. Tot nu toe deed ik dat alleen als kladbriefje (of bubbelenveloppen), maar ook voor gewone post kan dat. En als je dat een beetje triest vindt; het kan ook voor ‘domme’ dingen als prijsvragen of Geld Terug Acties. Kan jou het schelen.

12. Uitrekenen hoe lang je ergens voor moet werken. Doe ik nu nog wat te weinig, maar is wel confronterend. Volgens Gerhard Hormann, die het boek Hypotheekvrij! schreef, kun je ongeveer je maandinkomen (netto) door 20 delen om een grove indicatie te krijgen van wat je per dag verdient. Doorrekenen naar uren/weken (afhankelijk van de aankoop) is dan zo gedaan. Dit werkt vooral als je niet superveel verdient, want anders kun je juist weer erg makkelijk over dingen gaan denken.

13. ‘Groene dingen’ in de tuin. Op zich niet echt speciaal besparend, maar ook weer wel: dingen die je normaal in de GFT container gooit, kun je vaak ook in de tuin gooien. Vruchten en brood eten vogels graag op, andere dingen kunnen weer composteren. Ik houd zelf niet zo van een stinkende berg, dus ik verdeel het zelf een beetje, zodat het niet gaat meuren. Maar, ook dit zou ik eigenlijk als vaste prik moeten doen. Scheelt weer klikoruimte en wie weet komt er ooit eens compost uit.

14. Meer lezen. Leuk voor inspiratie, goed voor je hersenen en vaak ook voordeliger, omdat je dan géén tv/radio/computer aan hebt.

15. Eierdozen niet weggooien/-geven. Open gestapeld nemen ze weinig ruimte in en ze werken goed als aanmaakmateriaal voor de haard. Toen mijn man me dit voor de eerste keer zag doen, werd ik meteen MacGyver genoemd 😉

16. Monsters opmaken. Ik krijg regelmatig proefmonstertjes of vis ze uit (gekregen) bladen. Eerst deed ik er niets mee, toen gebruikte ik ze op vakantie en nu zag ik in een filmpje van krenten in Amerika dat zij zich af en toe een week behielpen met wat in huis was. Een van de dingen die daaronder vielen, was wassen e.d. met monsters. Goed idee en wat mij betreft het proberen waard.

17. Bloemstukken uit de tuin halen. Staat gezellig en is gratis. Het enige dat me tot nu toe tegenhield, was dat het in de tuin ook zo mooi stond, maar ach, af en toe een bosje eruit vissen, dat zal de tuin toch niet direct ongezellig maken? En het voegt wél wat toe in huis.

18. Onbereikbaar zijn. Leuk hoor, zo’n mobiel, maar het kost geld, tijd, stroom en energie (van jezelf). Ik zeg altijd tegen iedereen dat ik slecht bereikbaar ben. Bevalt eigenlijk best goed. Telefoon weg kan natuurlijk ook nog, maar dat gaat me wat te ver.

19. Luchten van kleding. Hoe vies wordt iets nog als je het alleen aan hebt terwijl je op je gat achter je bureau zit? Een dag aan de waslijn met mooi weer en het ruikt weer fris. Kan zo een paar trommels in het jaar schelen.

20. Niet alles vervangen. Soms gaan apparaten kapot, maar moeten ze echt vervangen worden? Een wekker zit tegenwoordig ook op elke telefoon/tablet, faxen gebeurt bijna niet meer, radio kan ook via computer/telefoon, evenals tv. Ook veel keukenmachines zijn eigenlijk meer leuk voor de heb, dan dat ze ook intensief gebruikt worden. Wil je wel vervangen, kijk dan ook tweedehands en of iets kleiner/minder kan.

21. Was direct uit de machine halen. Hier wordt nogal eens een wasje dubbel gedraaid omdat het vergeten is en na een dag echt wel stinkt 🙁

22. Meer water drinken. Goedkoper dan fris/koffie en zelfs thee.

23. Geen contant geld in je portemonnee laten zitten. Geeft misschien overzicht, maar ook mogelijkheden. Gewoon elke keer uit je portemonnee halen en als je b.v. boodschappen gaat doen doe je erin wat je ongeveer nodig denkt te hebben.

En alle uitgaven natuurlijk netjes noteren in de Financiële Strategie-planner. Dan is het in de toekomst helemaal gedaan met die vervelende geldlekken.

24. Prijzen achter boodschappen zetten. Pak de folders erbij, vergelijk aanbiedingen, bedenk wat je ergens aan uit wilt geven, enzovoorts. Bereken zo vooraf wat het lijstje je gaat kosten en controleer dit ook in de winkel. Dan wordt het ongemerkt een wedstrijd om lager uit te komen en laat je onnodige dingen toch makkelijker staan. Ook handig: net voor de kassa nog even met je ogen dicht terughalen wat er in je kar ligt. Ben je wat vergeten? Heb je dat wel écht nodig, of heb je dat er gedachteloos ingegooid?

25. Gratis kaarten versturen. Je kunt jarigen voorzien van een e-card, maar als je dat te karig vindt; er zijn online regelmatig aanbiedingen te vinden waarbij je de eerste kaart gratis mag sturen. Dan maak je ‘m online aan, maar wordt er een echte verstuurd. Elke keer dat het je lukt, scheelt het je tenminste de postzegel + eventueel kosten voor de kaart.

Een aantal van deze dingen doe ik al, maar er zijn ook zeker wat dingen die ik nog ga uitproberen of waar ik meer op wil letten. Honderden euro’s levert het vast niet op, maar wel meer controle over mijn uitgaven en hopelijk meer geld voor verbouwen en aflossen.

Heb jij nog kleine manieren om dagelijks geld mee te besparen?

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

25 kleine manieren om geld te besparen

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

36 Comments
 1. Etage koken is misschien ook iets voor jou, je hebt dan maar 1 gaspit nodig.
  Ik braad altijd 1 kg gehaktballetjes te gelijk en stop ze daarna per 2 met wat jus erbij in de vriezer.Scheelt veel gas.
  Wij douchen altijd in het zwembad en manlief op zijn werk.
  Gisteren een 10 liter emmer bramen geplukt en gesapt. gratis!
  Zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan, er valt zoveel te besparen!!
  Nou nog eentje: Om 8 uur 's morgens is het vlees met de datum van die dag voor de helft. Ik betaal nooit het volle bedrag voor vlees. Morgen weer een prachtige rollade van 750 gr. voor 2,50 mmmm.

 2. Kleding te luchten hangen scheelt niet alleen wassen maar de kleding slijt ook stukken minder, behalve sokken en onderbroekjes draag 'k alle kleding wel 3 of 4 dagen, telkens één dag er tussen en geen mens die er z'n neus aan veegt (spreekwoordelijk dan)
  groet

 3. fruit dat niet opgaat gooi ik altijd in de vriezer en als ik dan een aardige voorraad heb maak ik er sap of jam van, zo voor kom je dat je fruit weggooit.

 4. Als…, als… er slechte appels in huis zijn, gaan deze in de appeltaart. Deze wordt weer verdeeld en gaan per 2 stukjes de diepvries in, nadat we natuurlijk eerst zelf een stuk bij de koffie hebben genomen. Zo hebben we vaak wat lekkers in huis als er onverwachts bezoek komt ( of voor ons zelf!).

 5. Er zitten weer leuke tips tussen. Sommige kende ik niet en ga ik zeker eens proberen.

  Mijn meterstanden hou ik eigenlijk al vanaf begin december redelijk goed bij. Ik heb een klein notitieboekje in de meterkast liggen. In de meterkast kom ik meerdere keren per week (wc papier pakken of een plastic tasje) dus probeer het iedere vrijdag te noteren.

 6. Ik heb sinds kort een thermostaatkraan in de douche, het water is vrijwel direkt warm, dus daar verspil ik al geen liters koude water mee mee! Stop iedere zondag het kleingeld wat je nog over hebt van het boodschappengeld in een spaarpot! Telt lekker aan, zekers als je ook echt de 1 en 2 euromuntstukken erin doet! Kijk maar eens na een half jaartje, kun je een leuke voorraad weer voor aanschaffen of eens lekker naar de kapper gaan/extra kleding kopen….

  Bewaar de lege bakjes van druiven/aardbeien; deze kun je heel gemakkelijk als kweekbakje gebruiken!

 7. Je hebt er al onwijs veel genoteerd. Het mogen dan kleine dingen zijn, maar Wie Het Kleine Niet Eert… nou je weet het wel verder.
  Ik vind het stuk voor stuk goeie tips. Alleen heeft een gemiddelde maand zo´n 22 werkdagen. Op mijn loonstrook stond dat tenminste altijd… bij mijn vorige baan, waar ik nog fulltime werkte… Dus even door 22 delen ipv door 20.
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Alle kleine beetjes worden samen alsnog 1 grote. En de kleine dingen gaan vaak veel makkelijker dan de grote besparingen. Kleine veranderingen leveren op jaarbasis veel op. (vooral in dingen als boodschappen)

 9. @3: volgens mij klopt de tip niet: in een grote pan is er meer contact tussen voedsel en warmtebron, en zal het dus sneller warm worden. Heeft iemand het een keer uitgeprobeerd/gaat iemand water koken en timen?

  @12: als je ook alle tijd die je gebruikt voor je werk, maar die geen werktijd is (reizen, werkkleding kopen, bijkomen van je werk) erbij telt, en de extra kosten die je maakt (werkkleding, kapper, auto) van je salaris aftrekt, en dán de berekening maakt, heb je een eerlijker beeld van je dagloon/uurloon (uit: Je Geld of Je Leven)

  Groetjes,
  Siebrie

 10. Hier lijkt het bezuinigen even niet in beeld. We zijn het huis aan het opknappen en van het een komt het ander, voorlopig nog even in mijn hoofd, maar ga toch ook op pad voor een nieuwe keuken. De kriebel is hier dus niet bezuiningen, maar eindelijk weer eens uitgeven.

  Zou het net zo zijn als bij lijnen/gezond eten? Dat je het opeens zat bent en behoefte hebt aan suiker/ongezond eten en dan gelijk los gaat..

 11. Weer een zo'n leuke blog vol tips. Er zitten er altijd weer een paar tussen dat je denk, die is handig!

  Hier nog een paar van mij:
  ik kook al vanaf dat ik het huis uit ben met een snelkookpan.Gaat lekker snel en is gezond.
  Rijst en macaroni aan de kook brengen ,daarna gas uit en gaar laten worden.
  Fruitbomen/struiken planten in je tuin of in een bak op het balkon.Altijd makkelijk succes zonder echte groene vingers met aardbeien, frambozen,bramen, rabarber, kruiden en een appelboom ( duurt wel wat langer qua tijd maar dan heb je er ook veel plezier van)
  Je kleingeld s'avonds gelijk in een spaarpot doen ( die niet open kan tot hij vol is)Ik heb van de week weer een pot opengemaakt en er zat 253 euro in dus dat gaat gelijk naar de spaarrekening ( en ongemerkt gespaard met klein geld < dan 1 euro)

  1. Kleingeld oppotten vind ik niet direct een ideale tip want wat in je spaarpot zit, brengt totaal niets op. Staat het bedrag op je rekening dan brengt het nog een minieme intrest op. Alle beetjes tellen….

 12. Goede tips alleen tip 5 vind ik nogal asociaal. Openbare prullenbakken zijn echt bedoeld voor dat snoeppapiertje ofzo onderweg en niet om je huisvuil in weg te gooien. Als iedereen er zijn huisvuilcin zou gooien of zelfs maar een klein percentage van de mensen gedeeltelijk wordt het natuurlijk een klerebende. Bovendien wentel je jouw persoonlijke kosten (de vervuiler betaalt) af op de gemeenschap.

  1. Dat ben ik met je eens als je het hebt over huisvuil e.d., maar dat heb ik over het algemeen niet in mijn jaszakken zitten, zo groot zijn ze nu ook weer niet 😉 Het gaat bij mij inderdaad om snoeppapiertjes en bonnetjes e.d. (vraag ik alleen als ik het op het scherm niet zo snel heb kunnen volgen) en soms eens een boodschappenlijstje. Daar heb ik persoonlijk geen moeite mee, want al die papiertjes e.d. bij elkaar zijn nog niet eens even groot als bijvoorbeeld een leeg blikje fris ofzo, wat een ander weer weggooit.

   Het verschil tussen persoonlijke kosten en kosten van de gemeenschap zie ik in dit verband ook wat minder, want ik betaal een omgeslagen bedrag aan afvalstoffenheffing, dat niet gebaseerd is op mijn verbruik/gebruik van die dienst (wij betalen niet per klikoleging). Of ik dan iets weggooi in mijn eigen kliko of in een prullenbak in mijn gemeente, maakt dan volgens mij niet uit, omdat ik er in beide gevallen aan mee betaal. Alleen de prullenzak scheelt, maar daarvoor geldt weer dat je beter meer rechtstreeks in de kliko kunt doen 😉

 13. 10) Postzegels hergebruiken

  Begrijpelijk maar onethisch advies. Je loopt toch ook niet zomaar met je spullen de supermarkt uit als er toevallig niemand achter de kassa zit?

 14. Geen zeep in pompjes kopen, maar koop 1 keer een mooie keramieken zeeppompje (die van h&m en westwing zijn geweldig) die je kunt vullen met wasgel/ vloeibare zeep in grootverpakking (vaak bij Kruidvat lavendel of andere geuren, 1 liter zeep voor €1). De zepen ruiken lekker, kosten niet veel en komen ook nog eens uit een mooi pompje.

 15. Tip om te besparen op energie: stel altijd de kookwekker in bij het koken.. liefst korter dan de aangegeven kooktijd. Controleer als de wekker afloopt of het eten gaar is. Meestal binnen de aangegeven tijd!!!
  Mijn pannenset bestaat uit een waterpan met meerdere inzetpannen met gaatjesbodem. Dus koken op 1 pit. Aardappels, groenre er bovenop, en alles tegelijk klaar. Vlees van vorige dag, of diepvriesgroente kan in au bain mariepan erbovenop en is ook in dezelfde tijd warm en/of ontdooid. Het gestoomde eten is veel lekkerder en gezonder.Gebruik ik de au bain mariepan niet voor voedsel, dan vul ik hem met koud water en heb als het eten gaar is een pan vol bijna kokend water voor de afwas.
  Rijst en macaroni en soep breng je aan de kook en zet je in een handdoek verpakt in bed onder je dekbed en wordt zo gaar gebroeid. Net als vroeger in een hooikist.

 16. Ik gebruik altijd een stuk zeep om handen te wassen, maar als ik een flacon heb, giet ik 3/4 tijdelijk over in een ander flesje.
  Het overgebleven 1/4 deel vul ik aan helemaal aan met water. Blijkt nog voldoende dik te zijn om je handen mee te wassen. Zo doe je 4 keer langer met de inhoud van een flacon.

 17. Ik gebruik een ( zelfgemaakte) hooimadam bij garen van gerechten. Scheelt uren gas/ stroom als een gerecht lang op moet staan. O.a. vlees, soep, stoofpeertjes, rijst, enz.
  Genoeg recepten te vinden op pinterest ook van de hooimadam.

 18. Doe ’s avonds op tijd je gordijnen dicht om de warmte binnen te houden. Hang ook een gordijn bij je voordeur. Mocht je niet buiten de luxe van een vaatwasser en droger kunnen, zet ze dan aan als het daltarief van toepassing is. Zo zet ik pas de vaatwasser aan als ik naar bed ga. Ik gebruik dan de ecostand. Zet de temperatuur van je ketel lager als deze boven de 65 graden staat.

 19. Iets wat ik hier nog niet zag is besparen op wasprodukt .ik koop op de rommelmarkt oude sunlight zeep blokken smelt die in heet water en voeg die toe bij het wassen .heel goedkoop .had er vroeger aan 1€ per pakje van 2 stuks kunnen kopen nu zij´ ze al aan 2of 3 € maar nog goedkoop .
  Om ons te verwarmen en te koken is onze houtkachel heel aangenaam en goedkoop koken .krijgen hout gratis maar wel wat werk aan tegen dat het in de kachel is.

 20. Geen cash in je portemonnee. Juist wel, en geen pinpasje. Vast bedrag per week in je portemonnee en het daarmee zien te redden. Op die manier automatisch geen ruimte voor impuls aankopen en overzicht op je uitgaven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.